Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak určit pH - návod pro barvoslepé

 

Články » Jak určit pH - návod pro barvoslepé   Vytisknout tuto stránku 

Jak určit pH - návod pro barvoslepé

Publikováno: 13.08.2010 • Autor: © banhof • Rubrika: Voda

Zhruba 15 % populace trpí některou z vad vnímání barev. Jsou to převážně muži, většinou je barvoslepost totiž způsobena poruchou na pohlavním chromozomu X, který mají muži jen jeden. Mnoho lidí o své poruše barvocitu neví do té doby, než jsou nuceni provádět činnost, která je na barvocitu přímo závislá. Touto činností může být právě třeba vyhodnocení pH testu.

Následující návod popisuje, jak provést a vyhodnotit test pH, pokud jste barvoslepí, nebo pokud si nejste příliš jisti, které políčko ze vzorkovnice k dané barvě výsledku přiřadit. Tuto metodu  můžete použít i pro jiné chromatické testy, jako test tvrdosti nebo dusičnanů (nezkoušel jsem to ale). Tento test je sice daleko pracnější než běžný pH test metodou „by voko“, ale na druhou stranu to navzdory délce popisu není tak hrozné. Mě osobně netrvá provedení déle než 10-15 minut. Každopádně, jste-li barvoslepí a myslíte to s akvaristikou hodně vážně, kupte si digitální pH metr. Pokud máte někoho po ruce, o kom víte, že s barvami problém nemá, využijte ho. Pokud však nemáte na pH metr prostředky nebo máte jen malé akvárko a zdá se Vám zbytečné ho pořizovat, a nechcete nikoho obtěžovat s pH testem, můžete použít můj postup určení pH pro barvoslepé.

Budete potřebovat:
* kvalitní foťák, který umí manuální vyvážení bílé a manuální expozici (všechny zrcadlovky, většina kompaktů vyšší střední třídy)
* středně šedou kalibrační destičku (v ideálním případě) nebo bílou čtvrtku (musí být barevně neutrální - žádný barevný nádech; pokud jste skutečně barvoslepí zeptejte se na názor ostatních)
* pH test (já používám kapkový, ale jde to i s pH papírky)
* počítač a nainstalovaný program Inkscape (www.inkscape.org)
* papír a tužku

Postup:
1.) Zjistěte způsob, jak nastavit váš fotoaparát na manuální vyvážení bílé (je popsán v manuálu).

2.) Zajistěte si kvalitní osvětlení. Nejlépe to jde venku když je pod mrakem, lze použít i kvalitní žárovkové osvětlení. Zářivky (včetně úsporných žárovek) používají omezené čárové spektrum a výsledek by nemusel odpovídat realitě. Vezměte si s sebou ven foťák, kalibrační šedou destičku nebo bílou čtvrtku, pH test, vzorkovnici a vzorek vody z akvárka.

3.) Zkalibrujte podle návodu fotoaparát: Musíte rovnoměrně osvětlit středně šedou destičku nebo bílou čtvrtku, namířit na ni objektiv a podle návodu zafixovat nastavení bílé. (v podstatě foťáku určitou volbou v menu řeknete „toto co zabírá objektiv je bílá, ostatní barvy seřiď podle toho“)

4.) Vyfoťte si vzorkovnici. Měla by být rovnoměrně osvětlena rozptýleným světlem, podobně jako barevně neutrální destička v předchozím kroku. Nastavení bílé se nesmí od předchozího kroku změnit, zůstává na zkalibrované hodnotě. Není důležité, pokud bude vzorkovnice rozostřená, ale je bezpodmínečně nutné aby byla správně exponovaná. To znamená nepříliš tmavá nebo světlá.

F

5.) Proveďte test pH podle návodu. Ponořte papírek do vzorku nebo nakapejte předepsaný počet kapek do zkumavky.

6.) Vyfoťte výsledek testu. Opět je třeba dbát na kvalitu a stejnoměrnost osvětlení a neměnit nastavení bílé z kroku 3. Papírový proužek vyfotíte stejně jako vzorkovnici v rozptýleném světle. Kapkový test se nejlépe fotí ve světle procházejícím. Přidržte si zkumavku proti světlu a nastavte správně expozici tak, aby zkumavka nebyla příliš světlá ani tmavá. Naopak pozadí může být klidně rozostřené a přesvětlené, o něj vůbec nejde. Případné stíny ve zkumavce nejsou v rozumné míře na závadu, protože na nemají zásadní vliv na chrominanci (odstín), pouze luminanci (jas).

F

7.) Stáhněte si program Inkscape (http://downloads.sourceforge.net/inkscape/Inkscape-0.47-3.exe) a nainstalujte ho. Mezitím si překopírujte obě fotky (vzorkovnici i výsledek testu) z foťáku do počítače.

8.) Spusťte Inkscape a naimportujte do něj fotku se vzorkovnicí i fotku s výsledkem testu. Provedete to přes „Soubor“ -> „Import“ a vyberete soubor s obrázkem. Toto uděláte pro každý obrázek zvlášť.

9.) Oddalte pomocí tlačítka minus na numerické klávesnici (nebo pomlčky) zobrazení tak, abyste viděli oba obrázky. Myší je přesuňte aby se nepřekrývaly.

F

10.) V menu programu vyberte volbu „Objekt“ -> „Výplň a obrys“ (nebo použijte klávesovou zkratku Ctrl+Shift+F)

F

11.) Klepnutím myší vyberte obrázek se vzorkovnicí. Z panelu nástrojů zvolte kapátko (poslední nástroj).

F

Pokud klepnete nyní kamkoliv myší, program analyzuje vybraný bod z hlediska barevnosti, a výsledek vám ukáže v panelu výplň a obrys. Existuje několik barevných modelů. Pro náš účel je nejvhodnější HSL, proto na panelu „Výplň a obrys“ na kartě „Výplň“ zvolíme kartu „HSL“.

F

Mód HSL analyzuje pixel z hlediska odstínu (hue) sytosti (saturation) a světlosti (lightness). Nás zajímá číselná hodnota odstínu - chrominance (H).

12.) Pokud nyní kliknete kapátkem do některého z barevných vzorků a držíte stále tlačítko myši a táhnete, program rozšíří záběr kapátka v kružnici. Tímto můžete získat průměrnou barvu dané oblasti a její číselné vyjádření vidíte vpravo. Je jen důležité, aby kružnice záběru kapátka nepřesáhla rozsah barevného vzorku, jinak by počítala i s barvami mimo.

13.) Nyní přijde na řadu papír a tužka. Nejdříve si vytvořte podle vzorkovnice sloupeček daných hodnot pH. Například moje vzorkovnice ke kapkovému testu má následující hodnoty:

4,7; 5,0; 5,3; 5,6; 5,9; 6,2; 6,5; 6,8; 7,1; 7,4


14.) Nyní na papírek dopíšeme k jednotlivým hodnotám číselné vyjádření odstínu. V módu HSL je to tedy hned první řádek - H. Podle kroku 12 klikněte na první z barevných vzorků a zjistěte si průměrnou hodnotu H. Tu zapište k příslušnému pH do své tabulky. Takto analyzujte všechny barvy ze vzorkovnice. (pokud máte alespoň odhad kde by se mohla daná hodnota nacházet, můžete zjišťovat jen rozsah, který vás zajímá. Výsledná tabulka bude vypadat nějak následovně (moje hodnoty):

 

pH hue
4,7 8
5,0 12
5,3 21
5,6 27
5,9 37
6,2 42
6,5 85
6,8
110
7,1 117
7,4 126

Mimochodem, na této tabulce je zcela zřetelné, že test je nejcitlivější v oblasti mezi pH 6 a 7. Jednotkové změně pH v této oblasti odpovídá největší kvantitativní změna odstínu.

15.) Nyní konečně přišel čas na analýzu vzorku. Stejným způsobem jako jste analyzovali barvy ze vzorkovnice najděte nejstejnoměrnější barevnou část na fotografii vzorku a odeberte virtuálním kapátkem virtuální vzorek. Porovnejte získanou hodnotu hue a zařaďte ji do tabulky, kterou jste si zhotovili výše.
Například - moje hodnota hue ze vzorku je 102, což znamená, že pH se pohybuje někde mezi 6,5 a 6,8. Pokud byste byli zdatní v matematice, mohli byste pomocí lineární interpolace získat ještě přesnější hodnotu pH (samozřejmě teoreticky, prakticky je to omezené mizernou přesností testu jako takového).

Dospěli jste až sem, gratuluji. Podařilo se Vám určit pH vody v akvárku s jistotou a přesností, jaké by ani většina lidí s normálním barvocitem pouhým okem nikdy nedosáhla. Není to sice dvakrát pohodlný způsob, ale osvědčil se mi ve chvílích, kdy jsem neměl po ruce nikoho, kdo by mi pomohl test vyhodnotit.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 22x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 13.08.2010 Upraveno: 13.08.2010 Přečteno: 4379x

Schválili: Bob66 ** 05.12.12 • Jarka ** 16.01.14 • Rex ** 16.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Voda
02.10.2018*****Jak na čistou a zdravou vodu v akváriu1121x
28.09.2011*****Příprava standardních roztoků pro stanovení NO3, NO2, P1040x
23.08.2015*****Výroba skladovacího roztoku KCl na pH sondy903x
03.06.2006*****Teplota, tvrdost a úprava vody31462x
21.02.2022*****Proč, čím a jak testovat vodu v akváriu316x
27.02.2011*****Oxid uhličitý - formy, distribuce, přidávání5177x
03.06.2006*****Zákaly vody24953x
17.02.2011*****Problémy s vodou aneb jak mě jednoduchý akva test vody zachránil před možnými zdravotnímy problémy2076x
22.09.2011*****Kalibrace pro testy NO3 a PO4 - Referencni roztok.588x
09.12.2011*****Voda pro neplavce a mírně pokročilé875x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/433-jak-urcit-ph-navod-pro-barvoslepe