Omlouvám se, ale na to, co jste napsal, musím odpovědět co nejstručněji. Jinak by stejně jako v sobotu hrozilo, že bych se v tom mohl utopit. V podstatě každá vaše věta totiž otevírá prostor pro širokou diskusi, analýzu, úvahu...
Z toho, co jste napsal, vypíchnu:
"...znát základní parametry prostředí akvária ... aspoň rámcově znát souvislosti těchto parametrů by měl každý "průměrný", zodpovědný akvarista. Dá se tak vyhnout mnoha "karambolům"..."
S tím nemohu jinak, než souhlasit! To je podstatou úspěchu a jakousi zárukou, že akva, které provozujeme, nebude rybím kriminálem nebo dokonce koncentrákem...!
Na čem jsem se s některými diskutujícími tak úplně neshodl, (Wladys, Blek, Katunka), je nezbytnost používání testů. Umím si představit, že to jde i bez nich, (aspoň do doby, než - jak zdůraznil Blek - příjde průšvih...
), proto jsem taky podpořil názor Zoo a Malapy.
Každopádně pak musím dát za pravdu všem zastáncům nezbytnosti mít poruce základní testy, že s nimi se dá zorientovat snadněji, rychleji a lépe!
Závěrem ještě jednu vaši citaci a komentář k ní:
"...bylo by snad dobré trpělivě a neúnavně mluvit o miniekosystému, jak zjišťovat jeho parametry a jak je udržovat...."
Bezpochyby. Důvody k tomu jsou... (Viz "rybí kriminál" výše.)
Dokonce mne neděsí ani představa sysifovské podstaty takové "práce"...
Jenom bych vás chtěl požádat - necítil byste se na tuhle práci zrovna vy?
Už ze stylu, jakým jste položil úvodní otázky, ale i z další diskuse je znát,že by vám tahle role seděla.
(Rád se připojím!
)
Pěkný večer!