Filtrace
Uv lampu mám v šuplíku
a ano chtěl jsem zkusit právě buď tu vatu nebo jemný molitan. Zkusím ten honič. Akva odkaluji každý týden ale stejně je to málo.
Pokud do toho honiče nacpeš vatu tak to možná bude fungovat. Jinak pokud máš možnost tak vyzkoušel UV lampu to taky dost pomáhá a nemusí se pořád čistit.
Čauko, chci se zeptat mám v akva celkem dost malých částeček které s vznáší ve vodním sloupci. V akva mám geophagy kteří mi rynou dno a tyto častečky víří. V akva je filtr jbl e1502 a na sacím koši předfiltr s hrubého molitanu. A teď přemyšlím že bych udělal nějaký upgrade přemýšlím o tom že bych do akva dal nějaký ten honič vody který by sbíral právě tyto částečky. Za každou radu budu vděčný jak to kdo má řešené a nebo jak to vyřešit. Díky
Starší reakce
na AquaEl 500 turbo jo, na Aqua El ASAP 500 moc ne- nemá kulatý výfuk, ale zaoblený obdélník, to by se muselo hodně kutit, aby to sedlo.
Jasný, dělá je tuším i AquaEl jako další příslušenstv.
abc-zoo.cz/…
Dá se sehnat i jiná, po úpravě sedí všechno se vším
Čauky, jde na ten AquaEl 500 dát rozstřikovací rampu ?
Mám tam obyčejnou pemzu a filtrační vatu. Každý půl rok sem část vyměnil za novou. Tyhle porézní materiály nejsou věčný - zanáší se (ale to je diskutabilní). Jinak podle mě bude stačit i origo bioceramax pro 600 myslím že tam je.
Verze 1000 by ti z akvária udělala pračku
a navíc už je příliš veliká. Myslím, že i verzi 500 ze začátku přiškrtíš
ale bude ok
A máš tam originální sypkou náplň? A bude ta 500 stačit? Nebo radši 1000?
Eheim sem měl biopower 160 v 54l a nic moc. Neustále byl zanesený a přísavky sem měnil co půl roku. Za mě Eheim velké zklamání.
Za to AquaEl je za ty peníze někde jinde. Mám verzi 1000 ve 150l a po 3 letech jede suprově. Přísavky jsou pořád jako nové a když dojde na oddělání držáku (kvůli občasné údržbě) mám co dělat, abych ty přísavky odlepil
Můžeš ho tam dát s nádobkou či bez ní. Ale s nádobkou a molitanem je i verze 500 docela vysoká. Nicméně molitan lze zkrátit. A nebo provozovat bez nádobky.
Paráda, díky, už jsem viděla, že se tu doporučoval ten AquaEl 500 turbo. Máš srovnání s tím eheimem, nebo to je jen předražená hračka stejného typu a výkonu?
Ale já vím, proč se skoro zastavil, psala jsem to, dala jsem tam molitan mnohem hustší, než tam je z výroby, když jsem ho vrátila, filtr zase jel naplno. Tedy odhaduji, že to prostě neprotlačil. Já tak trochu doufala v rozhřešení, jestli je v případě, že filtr nečeří, nutné vzduchování, rybám se to očividně nelíbilo, ráno dán molitan a večer už apaticky cucaly hladinu. Přes noc jsem se bála jim to tak nechat, a radši jsem vrátila řídký molitan, aby mi nelekly.
Upřímně si myslím, že ASAP 300 je tak do 54l nádrže.
S tímto filtrem toho asi moc nevymýšlíš. Ale to je jen můj názor. Hrubost PPI30 je ok, ale když se zmáčkne v těsném prostoru, tak už moc ok není. Na druhou stranu filtr se docela dobře čistí, tak je tu možnost i verze ASAP 500 či 700. A nebo ten, který jsem zmiňoval níže.
Luka123 napsala: pokud je filtr dimenzován do 100l - a já mám čistého zhruba 90l vody, tak jsem na hranici výkonu.
Až takhle jednoduše to zase nefunguje, nejsou to počty z prvního stupně základky. Jedna věc je průtok, druhá věc je kapacita filtračního média, než se zanese, další věcí pak je schopnost biologické filtrace, což je ten hlavní důvod, proč si ty filtry pořizujeme. Pokud se zastaví průtok, má to zpravidla nějaký důvod, zanesení je nejpravděpodobnější, jinak připadá v úvahu namotání vlasů na osičku čerpadla nebo ucpání trubky.
No to on se nestačil ani zanést, prostě zastavil průtok. Výrazně jsem ho vytvarovala nůžkami podle prostoru ve filtru, aby nebyl nikde nebyl zmáčknutý, a teď zabírá asi polovinu prostoru, voda už teče alespoň tak, že hladinu rozhýbává. Vím, že tady jsou takové dva tábory, jedni tvrdí, že se voda hnout nemusí, že kytky stačí, jiní preferují nejlépe rozstřikovou rampu a pěkně čeřit. Zatím tam je pár čudel, a pořád zajíždím, ale pokud je filtr dimenzován do 100l - a já mám čistého zhruba 90l vody, tak jsem na hranici výkonu. A až se trochu zanese, jakože by tedy měl, tak už bude couvat, ne?
Do 105l bych ti doporučil AquaEl turbo filter 500. Dostatečný výkon, regulace, objem a nádobka na případně jiné materiály podle potřeby.
Je to slušný, jednoduchý filtr za rozumnou cenu.
Jak máš možnost pozorovat, bioakvacit PPI 30 se hodně zanáší. Zvaž výměnu za PPI 20. Taky zvaž natočení výstupu z filtru tak, aby co nejvíc čeřil hladinu. Eheimem 160/200 se nic moc sice nezkazí, ale i v mé maxikonfiguraci se ve vytíračce zanesl během tří týdnů.
Zdravím a prosím o radu. Mám 105 l AQ a filtr AquaEl 300, do kterého jsem dala biomolitan 30, protože ten, který tam je z výroby, má kolem sebe na všech stranách Ccs 0,5cm volné místo a v akváriu to vypadalo jako v palce. Přidáním biomolitan se proud zpomalil, ba skoro zastavil. Teď je rychlost asi taková, jako když si opatrně lijete pivo do sklenice, aby vám nepřepěnilo. K čeření hladiny nedochází vůbec. Ani k vlnění. A tím, že jsem omylem hrábla až na staré dno, jsem si způsobila krásný zákal. Záběhové rybky lapají na hladině ( hodnoty NO 2 i 3 jsou v normě). Biomolitan šel zase ven a pračka aspoň čeří hladinu a ryby pookřávají. A teď dotaz... je lepší investovat do pořádného filtru ( např. Eheim 160), nebo jen přikoupit piezoelektrický vzduchovací motorek a v případě kalné havárie ho zapojovat a nechat ve stávajícím filtru ten hustý biomolitan s tím, že jestli protočí vodu za hodinu 1,5x, tak je to zbožné přání? Kytek mám myslím dost a třeba růžkatec roste tak 7cm za týden. Předem díky.
Ahoj, nejspíš se jedná o filtr Claro 300, použitím rozstřikovací rampy čerpadlo určitě nespálíš - rampa by tam měla být jako příslušenství.
Zkus tu rampu nasadit a nasměrovat k hladině, aby nebyl proud tak silný. Případně ji nasměrovat na sklo akvária a proud se rozbije o stěnu.
Taky můžeš molitan (který je sice dost malý) nahradit filtrační vatou (bílá filtrační vata). Ta je oproti molitanu mnohem hustější a tak by se mohl proud také snížit + bude to zachytávat i malé částečky, které molitan nezachytí.
Myslim do tý rampy dát ten molitan..aby jsi mi rozuměla..
Děkuju, já si to myslela, ale měla jsem strach, aby se pak nespalil motorek
Vyzkoušej rozstřikovací rampu. V hodnocení u Invitalu píšou, že klapkou to jde hezky regulovat...
Zkus to zacpat molitanem...snížit průtok..
No to sice má, ale i když je to na nejmíň tak to proudí fakt hodně. Ryba od filtru proletí až na druhý konec.
Ten filtr by měl mít regulaci průtoku...
0 11.11.2020 19:48 Lenny – Filtrace
Ahoj, mám dotaz. Mám filtraci diversa 300 v akvarijním setu diversa 40. Akvárium má asi 25 litrů. Filtr má hodně vysoký průtok a ryba (beta) tam litá... Chci se zeptat jeslí by pomohlo výstup z filtrace něčím ucpat, aby průtok nebyl tak silný. Popřípadě prosím o radu čím? Díky moc.
Starší reakce
Ahoj, máš v tom trochu hokej. Nitrifikačné baktérie dusičnany vytvárajú a ich množstvo závisí na množstve amoniaku, ktorý spracujú a podmienkach, takže výkonnou filtráciou dusičnany neznížiš, musel by si pracovať s denitrifikačnými a tie pracujú pri obmedzenom množstve kyslíku.Na to je jednoduchšie osadiť nádrž velkým množstvom rastlín s malým množstvom rýb a ak sa jedná o nádrž kde to nie je možné alebo komplikované ako sú napr. malawi alebo afr. cihlidy, tak spojiť dve oddelené nádrže, kde v prvej bude čisto rastlinný ekosystém na odbúranie NO3 z druhej nádrže s rybami.
Niečo ako to funguje ohľadom aeróbnych baktérii/dekompozícia,mineralizácia a nitrifikácia/ v časopise Akvárium č.48 a hlavne 49.
Jsem toho názoru, že to takhle nebude fungovat a dusičnany tím nesnížíš. Denitrifikace potřebuje k reakci dodat dva elektrony a ty není tak úplně kde vzít.
Nadějnou cestou je anaerobní amoniová oxidace, tam ale se využívají pro reakci s amoniem už dusitanové ionty, čili pro využití takového procesu je nitratace nežádoucí. Studuj:
en.wikipedia.org/…
Nemyslíš náhodou anaerobní bakterie? Ty z NO3 umí vyrobit neškodné N2, ale musíš je něčím "kmit" (alkoholem, sírou). Tohle je fakt složité a pokud se v tomto oboru nevyznáš, na 99% se ti to nepovede (zkoušel jsem to se sírou, ale neúspěšně).
Kup si radši Clear Water nebo nějakou jinou obdobu akvarijního iontoměniče (Anexu) na odstranění NO3. Funkční a jednoduché na údržbu. Čistou sůl na regeneraci koupíš kdekoliv s věcmi do bazénů, mají jí i v hobymarketech.
EDIT: Jo a nevěř reklamním kecům od Seachemu, prodávají běžné materiály, které sice částečně fungují, ale s reklamní pohádkou za šílené ceny.
Seachem de*Nitrate bude zeolit nebo něco podobného. 25kg pytel zeolitu koupíš za cenu 250ml Seachem de*Nitrate...
Ahoj, chtěl jsem se zeptat někoho zkušenějšího, zda to co zamýšlím není úplná blbost, neboť bych chtěl prostřednictvím aerobních bakterií dosáhnout odstraňování (v praxi bych byl rá za snížení na únosnou mez) dusičnanů (NO3). Filtr bude mít objem řekněme 60 litrů s tím, že průtok bude hodně malý ca 200 l/hod. Složení komor 1. komora bioakvicit sestávající se ze 3 druhů PPI; 2. komora bude věnovaná filtrační vatě; 3. komora Seachem Matrix 20 l a 4. komora Seachem de*Nitrate 10 l. Dík za všechny rady. PS: akvarium mám na profilu.
...Je uplně novej...
V tom bude ten problém.
Je uplně novej. Substrat pro jsem taky propláchl, tak uvidíme.
proplachni určitě i ten substrat pro.
ještě to může být v hadici jak psal hopri
Ten filtr je úplně nový, nebo starší a ty ho jen nově zapojuješ? U staršího, již použitého by mohly být zanesené hadice.
Pemzu jsem vyndal a pořádně několikrát propral, byla teda pěkně zasviněná, samý jemný prachový písek. Tohle jsem trochu podcenil. Nicméně drobné částečky lítají výtokem stále. Tak snad to po nějaké době ustane.
Vata už bude zanesená,otvor to a znova ju vyper, možno to bude treba ešte pár krát zopakovať než to prestane-vaty /JBLsymec/ale dávam plný jeden kôš-tzn.2-3 vrstvy, ak je tam len jedna tak to je málo.
Jestli jsi tu pemzu pořádně nepropláchl tak je to z ní.
Ahoj, minulý týden jsem pořídil vnější filtraci Tetra tec ex 800 plus, do spodu dal zajetý molitan z vnitřního filtru dále dal pemzu a Eheim substrát pro, navrch vatu. Media (kromě molitanu) jsem předtím důkladně propral. Nicméně filtr běží 4. den a z výtoku jde velké množství mechanických nečistot, když filtrem trochu zahrkám, vyplave jich tolik, že téměř zakalí celé akva. Jsou to uplně drobné, světlé částečky. Myslíte, že se nějak "oddělují" z těch médií. Neumím si jinak vysvětlit z čeho jsou a že je nepobere ani vata.
Starší reakce
U ryb je to zrychlené dýchání plavání u hladiny, nemoce, jinak řasy, rozsivky někdy i sinice.
Ahoj,
jak vlastně poznám v již zajetém akva, že je filtr nedostačující, nestíhá ?
Sunsun HW-603/604 by tenhle režim provozu měl taky díky externímu čerpadlu zvládat. A jinak ano, pokud dojde k vyřazení vnitřního čerpadlo v tom filtru, tak externím to je možné vyřešit, bude-li mít dostatečný výkon.
Ano používá kanystrový filtr. Díky za tip, koukám, že už ale nejde koupit. Nejde k tomu kanystrovému filtru prostě jen přidat čerpadlo, které by pomohlo vodu vytlačit?
Nebo se spíš zaměřit na použití vnitřního filtru?
Jestli má kanystrový filtr nad akváriem, tak je to špatně.
Jediný filtr, který šel dát nad akva je
www.profiplants.cz/… . Ale zase , čerpadlo je v akva a tlačí vodu do nádoby nad akváriem.
Ahoj,
řešíme švagrovo akvárium, když to zakládal neměl tušení že to bude problém, ale techniku má umístěnou nad akváriem a filtr musí měnit každé dva roky, protože ten postupně vodu nevytáhne, máte někdo zkušenost nebo nápad na řešení? Nenašel jsem žádný komerční filtr, který by byl koncipovaný na tohle umístění. Našel jsem jen DYI "skrápěcí" filtry, ale dělat se nám to nechce..
Objem 200l
Záleží jak ti to vyhovuje. Za mě by měl čeřit hladinu a zároveň nedělal v akva moc velký proud, čili na sklo a mírně k hladině to bývá OK. Ale proud ti z fotky nikdo neposoudí.
Stejně tak ztuha posoudit, co je „tento filtr“ zač.
Starší reakce
Dostatečně velký filtr asi dokáže zajistit jakousi rovnováhu, tedy stabilní organické znečištění - pokud to rybám / želvám nevadí, rostliny rostou a řasy se tvoří v únosné míře, asi není potřeba to řešit, export organického znečištění už z principu věci asi nemůže být bezúdržbový. Jako nejjednoduší řešení si dokážu představit jemný molitan na vstupu do filtru, ktery budu denně menit, budu jich mít třeba víc a jednou za týden je hodím do pračky se savem - toto jsem viděl v odchovně, biologické filtry za těmito molitany se prakticky nemusely nijak udržovat
Ano, mluvím o akváriích s vysokou zátěží (želvy, velké ryby) tam je podle mě řešení podle Jardena komplikované a drahé. Každý den čistit filtr a používat drahé uhlí by se mi moc nechtělo
Přidat reakci
1 ...... 33 34
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 42856x