No, tak kolega odešel "kydat" do rybárny, tek jsem si po něm vlezl na počítač, abych si pročetl poštu a narazil na téma, které jsem vlastně tak trochu vyvolal

. Protože na akvaristovi již delší čas nekomunikuji - ale operuje tam rád kolega s ohledem na usedlost tohoto webu - pak se tu pokusím vnést trochu svých myšlenek, kterými jsem mu "zaneřádil" hlavu. On se to tedy tam pokusil vysvětlit, já k tomu dodám zde něco málo ze své praxe, která je už fakt dost dlouhá. S malými nádržemi, ne-li flaškami od okurek začínala spousta akvaristů-dorostenců v sedmdesátých letech minulého století zcela běžně. U nás ve třídě na základce to bylo docela moderní a vše se odvíjelo od toho, jak kdo měl movité rodiče a co si mohl dovolit. My proletářštější jsme velmi rychle pochopili, že je kapesné potřeba investovat do větších nádrží poté, co pokapaly první ryby v těch osmi až třiceti litrech nádrží na něž jsme měli. A ony ty nádrže nám začátečnické chyby odpouštěly snadněji. Především si myslím, že všichni máte kus pravdy, ale přikláním se ke skupině, která tvrdí, že by se začínat mělo od padesáti litrů náhoru...(běžná komerce 60x30x30 cm). Takže to rozhodně není prostor, který by byl nějak extrémní, jak se někdo z diskutérů domnívá, že by se v bytě nenašel. Dokonce se celá atrakce dá pořídit poměrně dost "levně", s ohledem na náklady dnešní akvaristiky. Ale s takovou nádrží se již dá tvořit. A přiznejme si, noví akvaristé patří většinou k těm, kteří se s tímto oborem setkávají někde blíže, aby vůbec mohli zjistit, že je něco na něm zajímá, že se jim něco líbí, či mají jiný důvod k tomu, aby třeba začali. Pokud jsou to lidé s ujasněnými postoji, pak asi snadno dojdou k tomu základnímu, co je potřeba dávat akváriu a budou tak činit. Pokud jsou to děti, kterým akvárko koupí rodiče, musí občas dohlédnout. A jsme u toho, větší nádrž dá šanci udělat zítra to, co se v malé musí udělat neodkladně.
Takže samozřejmě, že se dá "zprasit" velká i malá nádrž. Ale ta velká dává šanci, že ta katastrofa nemusí být hned a tak velká. Toť můj názor.