Přihlásit se RYBICKY.NET »

Velikost akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Velikost akvária
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JohnyD
Děkuji za rady, kvárko je objednané, už se moc těším
 Reagovat na tento příspěvek 0  - V – Re: JohnyD
Naposledy jsem dával 1 kg písku č. 1 na 1 dm^2 dna a v nejnižším místě mám 2 cm, v nejvyšším 7 cm. Do většího akva bych dal možná trochu větší vrstrvu. Ale záleží taky na kombinace rostlinek a rybek. Takže na tvých 28 dm^2 to vychází nějakých 30-40 kg.

Dvě vrstvy jsou zbytečný, stejně se to časem promísí.

Barva je diskutabilní. Pokud tápeš, vzal bych středně tmavý až tmavší. Hodně světlý nebo naopak černý bych bral s určitým záměrem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mch.sokolov – Re: JohnyD
ty dva druhy se ti časem,diky odkalováni smichaj,takže zbytečnost,jinak pisek mám právě 2-3mm křemičitej..viz prezentace ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JohnyD
moc vám děkuji za rady, myslel jsem že je vhodné dávat dva druhy písku/štěrku, ale budu mnohem radši když bude jen křemičitý, bude to líp vypadat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mch.sokolov – Re: JohnyD
pokud křemičitej 2-3mm tak cca 40kg by ti mělo stačit:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bucliik
Ahoj bude nejlepší křemičitý písek o velikosti 2-5mm, lepší by byl tmavší, ale ten já nikde nenašla, tak mám světlý a snažím se dno zaplnit rostlinkama, aby ryby neměly stres :)
skus mrknout do diskuze. třeba rybicky.net/forum/7985… a uričtě hromada dalších.
k zadní stěně se písku dává víc, opticky to zvětšuje akvárium a je dobré dno i svažit směrem k filtru, aby se nečistoty snadněji sbíhaly.
jooo, ale jak dno vysoký chceš to si musíš rozmyslet sám :) určitě bude nějaký tip v diskuzi, já mám dna hodně protože se mi potom hezky sází rostlinky.
takže nakonec bude to akvárko od kamaráda? nechceš počkat až na 160tku? :-) přece jen, 5 cm dna k dobru se počítá-no ale já bych akvárko asi taky neodmítla
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JohnyD – Založení 112l akvaria - jake dno
Ahoj, jsem začátečník a chtěl bych si založit nové akvarium 112l o velikosti: 80 x 35 x 40 cm, jaké dno mám koupit a kolik kg?? Vůbec si to nedovedu představit, moc děkuji za odpovědi
 Reagovat na tento příspěvek 0  - V
Možná než "tříštit síly" na víc akváriích, tak si nech slepit jedno akva s půdorysem 105×35 cm a výškou řekněme 40 cm. K tomu velkej molitanovej filtr (např. Atman AT-200 s biofiltrem č.3), přiměřený světlo (např. Hagen GloT5 HO 2×39 W => můžeš si dovolit i náročnější rostlinky) a 100W topítko... A uvidíš, že budeš spokojenější ty i rybičky... Torpéda Dania získají víc místa pro svý rejdění... Místo toho chudáka osamocenýho Pandíka si pořiď ještě tak dva, tři ty Pancéřníčky zelený... A bude to akviško jak víno... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - nejim – Re: V
jo to by bylo asi nejlepší
 Reagovat na tento příspěvek 0  - V – Re: Pigmalion
Hmm... To by mohlo jít... Problém bude trochu se svícením. Jestli máš nějakýho šikulu, který ti vyrobí kryt se dvěma zářivkami 9 nebo 11 W, tak to zkus...

I když lepší by bylo pořídit jedno pořádný akva přes celý stolek... ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Simi – Re: V
Fotka k příspěvku tam je právě jen 35x35cm,chci to místo té koule.
A rybičky-3halančíky oranžové.

Hlavně zvětšit plochu dna: vyber si co tam chceš za rybky a tomu přizpůsob rozměry. A taky řekni kolik máš vedle 112ky místa. Kdyby se ti tam vešlo např. 60×35×40, tak by to hned bylo jiné kafe. A měla bys i mnohem větší možnosti ve výběru rybiček.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Simi – Re: V
No já chci to akvarko vedle mého 112l, 40cm výšku sem chtěla aby byly obě stejně vysoké. Ale to nové akva ještě nemám, měla bych tu výšku snížit třeba na 30 nebo 25?
Promiň, vypadlo mi písmenko.

Většině rostlinek by to mělo prospět, ale ty potřebujou taky přiměřený světlo (možná víc než "správnou" vodu).

Teď jsem si všimnul: ty máš půdorys 35×35 cm a výšku 40 cm? To je hodně malá plocha. Já myslel 40×35 dno a výška 35. A i to mi přišlo "na hranici". Do toho by se opravdu hodil spíš párek bojovnic.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Archa – kakadu nie
co!!! do tak malého cichlidka kakadu, v ziadnom prípade, potrebujú velkú plochu dna, vela úkrytov a dobre zarastené akvárium. Takze v ziadnom prípade. Pekné akva by to bolo snad pre betáka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lulk
Každá rastlinka má iné požiadavky,ale podla mňa by ti mala vydržať kazdá odolnejšia rastlinka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Simi
Děkuju za radu,zkusím tu destilku. Ještě mám dotaz, když budu mít měkčí vodu, můžu předpokládat že budou i líp prospívat rostliny? (a jsem holka,vím že ta přezdívka mate X-) )

lulk: Do Ramirézek pujdu asi jen když neseženu halančíky,taky mě mrzí že se dožívají tak málo..
remirezky sú síce krásne,ale asi ti dlho nevydržia,no nechcem ťa odradiť.Ale pri úplne dokonalej starostlivosti ti vydržia rok a niečo :-O
Snazší je namíchat to s obyčejnou technickou destilkou: prakticky nulová tvrdost a pH obvykle pod 6. Při poměru 1:1 by ses tak dostal odhadem na 10 dGH a pH těsně pod 7, v čemž si bude většina běžně chovaných druhů přímo lebedit. Co mám říkat já, když mi z kohoutku teče 30 dGH...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Simi
Voda v mém akva: NO3-30mg/l, NO2-0, GH-20, KH-10, pH-7,8
Radši bych chtěla asi ty halančíky,pro ně ale asi budu muset mít dešťovou vodu,když chtějí měkkou,že?
A čichavce zakrslé už mám ve druhém akva :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - V
Na Malawi zapomeň. Párek Ramirézek bude spokojený. Trojka Halančíků by podle atlasu taky neměla strádat. Dovedu si tam představit i párek Čichavců zakrslých, nebo medových.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - RADOVAN
coze len malawi nie. Na to je aj 100 litrov málo, minimum 200L aj to len pre mierumilovnejšie druhy. To by sa ti hneď vybilo. Demansoni určite nie-ostal by ti len jeden. Yellowky sú diskutabilné aj do 100litrov. Ramirezky sú oveľa lepší nápad. Vieš aj konkrétne čísla, hodnoty tvojej vody? Napríklad také cichlidky kakadu znášajú tvrdšiu vodu najlepšie zo všetkých apistogram.
Myslím že 50 litrov by bolo ideálne pre pár ramireziek alebo 1 samca kakadu a 2-3 samice.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác – Re: Pigmalion
Do padesáti litrů bych žádné velké ryby nedával. A už vůbec ne tlamovce z Malawi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Simi – 50l akva-co do něj
Dobrý den, budu si pořizovat nové akva v40 x š35 x h35 a chtěla bych tam nějaké větší ryby. Jelikož mám zásaditou a docela tvrdou vodu chtěla bych biotop Malawi. Tak se chci zeptat jestli by nebylo pro např.2-3 Labidochromis yellow nebo Pseudotropheus demasoni těch 50 litrů moc málo. Jinak bych si pořídila asi buď pár cichlidek Ramirezových nebo halančíky. Budu ráda když poradíte,nechci aby mi rybky strádaly :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kvang1 – Re: lulk
male akvarko je lehke zalozit ale tezzsi udrzba a udrzeni rovnovahy.....jestli tam budes chtit dat nejakeho zivocicha tak par krevetek a cneky asi nic vic....a hlavne dostsatek rostlinek...at se dari :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Killer – lulk
tak hodně štěstí..tady je muj malej experimnet
rybicky.net/nadrze/1623
Ja viem,bude to fuška,lebo to musí byť všetko mini.Rybky som tam ani v pláne mať nedala,viem že by to bolo pre nich hrozné.Rastliny tam chcem dať nozaj malé,čo tvoria taký koberček.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jasnovidec – Re: filipsi
Měl bych nápad, asi takhle: 10 krabiček hermelínu, 1,5 kg cibule, 1 palička česneku, 4 velké červené papriky, kmín, pepř, sůl, x litry rostliného oleje. Na dno cibuli, napůl rozkrájená kolečka hermelínu, česnek, kmín, pepř, sůl, zalít olejem a zase cibuli. Postup opakovat do navršení po okraj, pak přikrýt, utěsnit vložit do lednice a za pár dní konzumovat.

Ne, teď vážně, bude to fuška, udělat v tom nějaký mini svět, tzn. mini rostlinky, mini klací, mini kamení, minikrevetku a pravidelně se o to starat, ryby tam nedávej X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: lulk
Uaa, smazalo se mi to , jeste jednou.
Rozhodne bych nedelal rostlinne, prilis maly vyber druhu a nutva casta udrzba, aby to k necemu vypadalo. Zvolil bych hodne strohy styl, jeden ci dva druhy rostlin, dominantni bud skalky nebo drevo, ne oboji spolu, a tak, aby se s tim moc delat nemuselo. Krevetkami nebo necim podobnym bych to urcite osidlil, bez zivota by me brzo nebavilo do nej koukat.
Ale to je samozrejme velice osobni nazor, tady ti nezbyde nez jich par posbirat a pak si udelat nejake svoje rozhodnuti.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lulk – 9 litrov
Fotka k příspěvku Z Horbachu som priniesla 9 litrové akvárium a rozmýšlam,ako by som ho mohla zariadiť.Mám dosť nápadov,ale poprosila by som vás,aby ste vyjadrili svoj názor ktorý nápad je najreálnejší a najlepší:
-prvý je na obrázku.Chcem použiť skaly,rastliny a piesok.
- Iwagumi
- rastlinné
Filtrácia bude- malý bublifuk,topenie nebude,rastliny ako anubias barteri,machová guľa a pod.
Bud to nechám bez živočíchov,alebo tam dám nejaké krevetky red chcerry.
Udržba:raz za 3 dni výmena cca 2-3 litre.
Krmenie podla toho,či tam nejaký živočách vôbec bude.

Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: Horác
No, mozna to na to more neni az tak spatne, jako na obyc. Tam se tak casto nesaha, neryje ve dne, nesazi. A utes vyskladany az nahoru muze byt impozantni. Nicmene lezt bych tam take nechtel (hlava ve vode je jista). Ale to by chtelo aspon o 10-20cm vetsi sirku.
(btw - 34 vterin ;-) )
(edit - jeste rada tomasovi - tady se toho ve foru moc nedozvis, obrat se primo na zde pritomne morske akvaristy, ale predtim cti nekolik tydnu weby o morske akvaristice, napr. reef.sk , atp., pokud mozno i zahranicni)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dahak – Re: Horác
;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney – Re: tomas55
výška 120cm potlesk potlesk
Třeba dlouhé 160cm, vysoké 60cm a široké taky 60cm, to by bylo něco. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Dahak – Re: tomas55
Vyska 120cm ? zajimalo by me jak dosahnes na dno bez toho aby jsi tam vlezl.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tomas55 – sirka akvarka
Caute.potrebujem radu chcem morske akvarium ale neviem ci my postacuje velkost a ake ryby sa don mozu umiestnit.dlzka 100cm vyska 120 sirka 50.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - chicko – Re: Kosta
V první řadě si uvědom, že udržet 16 litrů v chodu je daleko těžší, než se starat třeba o 100litrů..rovnováha v tak malém prostoru se ti může změnit téměř z hodiny na hodinu. A ještě něco..na ryby se vykašli, alespon ze začátku :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kosta
Stačí děkuju!!!!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: Kosta
No nějak se začít musí a tady mi to připadá, že se tu nezkušený jen odsuzuje :-| Já se ti informace dozvědět chci a tady se toho bohužel nedostává a v četbě jsem na ně nenarazil!!
Ale i tak dík za názory..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: Kosta
Když se musíš ptát na takové věci, tak máš na miniakvárium dost času!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kosta – Re: PentueR
Já si pročítám různé fóra a články a vím, že je spoustu věcí co nevím. Mně teď zajímalo spíše to když bych použil ten filtr v kombinaci kytek (živých+umělých) jestli by to dělalo dobrotu nebo je to zbytečné..
Přesto všem radícím děkuji potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PentueR – Re: Kosta
Zatím ti všichni dobře poradili, aby sis o miniakva něco přečetl a ty tu pak plácneš umělé kytky - co pak čekáš? Že tě někdo povede za ruku? ehrrrmpff Ono udržet v chodu malé akva je dost náročné a jestli čekáš návod ve třech větách, pak nepochodíš...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kosta – Re: PentueR
Já nevymýšlím žádné geniální teorie!!Jen jsem napsal, jak bych to chtěl udělat a prosím o radu a váš názor! Poučování mě o geniálních teoriích mi moc nepomůže-stačilo by mi říct, co je nutné a co by se hodilo!!
 Reagovat na tento příspěvek 1  - PentueR
Bez kytek nedocílíš jakékoli rovnováhy a filtr ti bude jen kvedlat vodu, bude to jen udržování kyblíku s vodou. S takovým přístupem se do mini akvária ani nepouštěj a použij dobře míněné rady níže - něco si o tom přečti a nevymýšlej geniální postupy, které tě dovedou akorát k vylití kompletu do záchodu.

Kolega zrada (skvělý nick btw. ;) uvedl větu, kterou bych nechal zarámovat do záhlaví tohoto webu:

"čím míň tomu rozumíš tím větší akvárko potřebuješ"
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: Kosta
Precti tech clanku o zakladani a prozozu akva jeste par.
Já jsem uvažoval, že bych tam dal tento filtr www.akva-tera.myeshop.cz/… dal ho do rohu a zamaskoval kytkama. Co na něj říkate? Nechci do toho vrážet hromadu peněz jen tak s rozumem ;-)
Uvažuju taky o umělých kytkách. Když použiju tento filtr a dám umělé kytky, tak musím vzduchovat nebo to umí ten filtr taky coze
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan
Co takhle projít si zdejší miniakvária? hmm
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Dinamit – Re: Kosta
v tak malém akva bych se vykašlala na rybky a nasadila tam krevetky. potom bys teoreticky ani nepotřeboval žádný filtr, stačilo by pouze světlo.
S těma roslinama - zkus projít zdejší atlas - zadej si maximální výšku nějakých 10 cm a uvidíš, co ti tam vyjede ;-)
Přeji hodně štěstí :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Radek
Mrkni na stránky klub.akva.sk. Myslím, že ve třetím čísle jejich časopisu se miniakvárkům důkladně věnují. A ve všech číslech je spousta ukázek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cefallu – ahoj
taky přemýšlím o založení malého akva...
filtr je většinou venkovní, v tak malém akva by zabíral moc místa... typ ale přesně nevím, záleží kolik chceš do toho investovat, jsou různé závěsné filtry a tak...
co vím dobře je to, že vzduchovat nemusíš vůbec (respektive nesmíš), pakliže hodláš mít v akvariu kytky... mě se třebas líbí takové ty mechy - tady na webu je plno malych akvarii ktere to maji...
rozhodne bych tam dal na nějaký čas C02, jelikož jsem student tak se omezím na kvasničák .)
rybky se většinou dávají menší, myslim že se tam hodí malé razbory... a v menším počtu(nemáš tam vzduchování)

nu snad jsem odpověděl alespoň na něco .) myslim že zdejší matadoři ti to osvětlí lépe

hodně zdaru!

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 53

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 13237x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1551-velikost-akvaria?od=1172