Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Můj příběh s terčovci

 

Články » Můj příběh s terčovci   Vytisknout tuto stránku 

Můj příběh s terčovci

Publikováno: 20.01.2011 • Autor: © smidakkuba • Rubrika:

Okrajově na začátek.Dlouho jsem přemýšlel, že bych napsal nějaký článek, ale nevěděl jsem o čem, pak mě to napadlo. Pro začínající s terčovci chci popsat, kam se dá za pouhých 10 měsíců dostat s terčovci.

Vše to začalo díky mému otci. Začalo to takto, chtěl jsem si založit ke svému stávajícímu akvárku, které mělo skromný objem 65 l, krevetárko, které by mělo mít objem něco okolo 15 l,  a mělo by přijít na stolek který byl vyztužený již pro první akva. Otec mi řekl že, pokud to nebude vypadat špatně, tak mu to nebude vadit, ale že by si radši udělal jedno velké. Hold zarytý akvarista s mořským akva. Původní návrh byl něco kolem 150 l, kde by měly plavat ramirézky, neonky a další drobné rybky. Pak jsem narazil na internetu na terčovce , ze začátku se mi po pravdě vůbec nelíbili, jako první jsem totiž viděl přírodní formu, ale když jsem dal do vyhledávače slovo „discus“, tak jsem byl strašně ohromen, a brada mi spadla tak rychle, že jsem si málem vybil zuby. Byla to naprostá nádhera a já se rozhodl, že tohle zkrátka musím mít, a tak přišel návrh na akvárko o rozměrech 90 × 47 × 55 (výška) cm s objemem 232 l. První reakce byla jsou to krásný ryby, protože otec je taky kdysi choval, a tak mi to schvaloval. ALE!!! Pak přišlo něco, co jsem nechtěl slyšet. Uvědom si ale, že to vyjde cenově podstatně dráž, jelikož  jsem si platil vše ze svého, tak přišlo dlouhé uvažování. Bud to malé krevetárko za málo peněz nebo pořádný akvárko s pořádnými rybami. Dá se říct, že jsem se rozhodl na poslední chvíli. Šel jsem ke sklenáři, který měl dílnu před naším barákem s nákresem skel pro krevetárko o rozměrech 40 × 20 × 20 cm a na posledním schodu jsem se vytočil, a zaběhl domů za otcem, že jsem se rozhodl jinak. Odpověď: „Rozhodl ses správně“.To mě povzbudilo, rychle jsme to hodili na papír a já zaběhl do sklenářství. Objednal jsem akva z 8mm skla.Když jsem šel sklo na druhý den vyzvednout, tak jsem sebou málem fláknul o zem místo původních plánovaných 200-300,– Kč pro krevetárko to vyšlo na 1400,Kč. Rozpočet, který byl plánovaný jako strop pro krevetárko. Poté, co jsem se zvedl ze země :) jsem sklo zaplatil a s otcem jsme ho natahali domů. Otec nadšenec. Ještě ten den jsme byli spolu ve městě pro silikon, technický líh, pásku a pár dalších pomůcek. Večer bylo vše slepený a ráno zatuhlý. Vlepili jsme vnitřní filtr, a vše bylo uděláno a hotovo, no vše ještě toho bylo hodně.

Jako další přišlo 3D pozadí, to je taky kapitola sama o sobě.Řekl jsem otci, že jsem to viděl u pár lidí na internetu.V té době jsem ještě neměl internet, viděl jsem to u kamaráda.Po debatě jsme se vydali k tetě na internet. Po shlédnutí pár stránek s otcem, jsme se shodli, tohle tam musí být. Přišlo na něco dalšího, z jakého materiálu a jakým způsobem by to mělo být uděláno. Po téhle větě. Hele, mám ve sklepě ještě nějaké montážní pěny z doby, kdy jsme rekonstruovali byt. Bylo rozhodnuto. Trochu risk ale vzhledem k financím naprosto jasné vyhrála PU pěna. Večer jsme přišli od tety a tatínek řekl, skoč do sklepa pro tu pěnu. Tak a po 30 minutách bylo hotovo.

F

Poté přišlo další, natírání balakrylem a natírání 5 vrstev epoxy 1200, aby to nic nevypouštělo do vody.

Po pozadí přišlo na řadu další, a to dno. Spousta otázek. Jaká frakce, barva, jednobarevné nebo dvou barevné. Nakonec přišlo na štěrk s místní akvaristiky, které bylo navrstvené. Barva bíla, ale né čistě bílá, byl to štěrk s přírodní barvou. Už jsem se těšil, až to bude vše hotovo.

F

Pak napouštění akvárko nebylo moc zakalené, až sem se sám divil. Na druhý den přišla tvrdá realita. Vzbudil jsem se a podezříval mamku, že mi vodu vyměnila za smetanu.:)

Jelikož jsem neměl finance, tak jsem tam hodil deset neonek a nechal akva běžet asi měsíc, pak jsem se rozhodl, že do toho praštím nadobro a sebral jsem všechny finance. Ještě ten večer byly v akva nové rybky, spousta nových rostlinek a hlavně jsem objednal LED osvětlení. Bylo to těžké rozhodování, ale po otcově větě. Platíš snad elektriku? NE!!!! Tak tam budou Ledky a hotovo. Ze začátku jsem byl doslova do písmene naštvaný a hodně, bylo to z toho důvodu že, když jsem se koukl na net na cenu Ledek, tak mě opět sbírali ze země. To byla pálka jak z Marsu. Nakonec se mi podařilo koupit  celkem levně, celé to vyšlo cca. 1300,– Kč. Méně než původní rozpočet. Koupil jsem ledky na podvozky atd...Řekl jsem, že buď to půjde a nebo ne. Po instalování LEDek začaly rostliny stagnovat. Ajeje, je to přesně tak, jak jsem čekal. Po dalších cca deseti dnech jsem se nestačil divit, jak rostliny začaly raketovým tempem šplhat k hladině a všude okolo. Z kytky, která byla na zdechnutí a chtěl jsem ji hodit do koše, se stala ta nejdominantnější a nejkrásnější kytka, jakou jsem měl.

F

Pak přišlo vlastně nic. Akvárko běželo asi měsíc až měsíc a půl. Pak jsem se rozhodl s dědou, že zajedeme na burzu. Původně jen tak na čumandu a koupit pár doplňků. Samozřejmě jsem se neudržel a zakoupil 4ks san merah a pár rostlin. Když jsem přijel domů, tak jsem zasadil rostliny a dal do akvárka terčovce. Měl jsem hrůzu s otcovy reakce, protože nemá rád terčovce s hnědou barvou. Reakce byla, ti jsou perfektní. Na burze jsem si vzal kontakt na tohoto chovatele a za dva dny jsme jeli pro zbývající kousky, bylo jich celkem 10, moc se mi líbili a říkal jsem, že to je perfektní kvalita.

F

F

Po cca 1 měsíci si byl děda koupit „pigeon blood red“ a já neodolal a zakoupil krásnýho samce.

FF

Přišel místo San merahů, kteří šli do místní akvaristiky. Celá rodina byla z tohoto kousku naprosto vyjevená. Ještě ten večer jsme jeli pro zbytek do Valašského meziříčí. Na cestě jsem volal chovateli a ten mě hezky uzemnil. Já už v pěstírně nejsem a nemám se tam jak dostat. Domluvili jsme se na sobotu kolem 14:00. Po přijetí na místo nás čekalo uvítání. Chovatel velmi příjemný, zakoupil jsem zbytek 3 ks pigeon blood red. Dle mého uvážení 2 samci a 2 samice. Potvrdilo se. Cestou zpátky jsme se stavili do zoo, ryby byly asi 5 hodin v sáčcích, a přežili to bez úhony. Po přijetí domů jsem byl v hrůze, že budou zalezlé, a bude trvat tak měsíc, než si zvyknou. Omyl!!!!!!! Už půl hodiny po vypuštění pózovaly u čelního skla.

FF

Po asi jednom měsíci jsem měl obrovský happy end. Vytřely se, byly to zrovna dva nejhezčí kousky v nádrži. Dominantní samec a ještě víc dominantní samice se vytřeli. Na první výtěr bylo asi 200 jiker. Takto to u mě šlo asi 3 měsíce, kdy se terčovcům podařilo poprvé mladé dovést až do vylíhnutí.

O další 1-2 měsíce později přišlo vysvědčení. HRŮZA!!! Bylo horší, než jsem  dokonce i já čekal. Rodiče byli v klidu, ale otec řekl, že nejlepší trest bude zrušení akvárka. To Né!!! Prosím. Už jsem řekl. Akvárko jsem doslova a do písmene obrečel. Začal jsem rozprodávat rybky, první odešli leopard snake skin a potom red tyrkys, které jsem v průběhu pořídil. A zůstal pár pigeonů. Děda se za mě přimluvil, že když už je tam ten páreček, tak je škoda je prodávat a otec kývl, tak jo, ale ve společenské to nepůjde odchovat. Musíme udělat vytíračky. Znova lepení, ale poté o hodně méně starostí. Nebylo třeba pozadí, dno a další věci, které se ve společenské vyskytují. Bylo hotovo a přišlo na vypouštění a výměnu nádrží. Nejdřív rostliny letěly oknem na trávu, pak vypouštění. Chovný pár strávil celou dobu v kýblu a bez problému. Voda šla všechna do vany i se zbývajícími rybkami. Poté jsme nádrž zanesli do sklepa. Vyměnili za nádrž, která byla holá bez jakýhokoliv dna atd. Usadili jsme na místo, a přišlo napouštění, nebo lépe řečeno lítaní s kýbli, když bylo vše, jak má být, tak jsem hodil do nádrže rybky a živočichy kteří přebývali: Panceřníci, krunýřovci, krevetky, SAE atd. Pak jsem do nádrže vpustil pár pigeonů, byli naprosto v pohodě. Na druhý den jsem zanesl zbývající rybky do akvaristiky. Terčovci provedli po 5 dnech první výtěr a já byl happy. Na druhý den mi zmlklo, vše plesnivé, říkal jsem si, že asi ze stresu je samec neoplodnil. Poté přišli další výtěry, ale vždy bylo tak 15 mladých, kteří se zatoulali a na rodiče se nechytli.

Poté přišlo stěhování, celé akva vypustit, přestěhovat atd. Po vpuštění ryb plaval samec nějakou dobu na boku. Hrůzou jsem nemohl spát, i když spát po 10 minutách byl v pohodě :).Po týdnu přišel výtěr a nic. Pak mi samec začal napadat samici a já furt nevěděl, čím to je. Pak mě jednou napadlo, že třeba nepravidelný denní režim. No to je ono!!! Po týdnu byli v pohodě a vytření. Ale nic z toho nebylo. Pořídil jsem chovný pár pigeon white butterfly.

F

S whiteama přišly trable, nechtěly se třít a já to moc řešil. Měl jsem je dva měsíce, poté jsem je jednou vylekal a samice se třískla do skla a začala plavat na boku, začal jsem šílet. Po 8 hodinách bylo uděláno, bylo po ní. Chuděrka moje malá. Zase jedna z věcí, kterou jsem obrečel. Poté přišel prodej samce. Musím říct, že byl pryč rychle, dal jsem ho na internet a na druhý den byl fuč.

Po této zkušenosti jsem si řekl, že dospělé ryby už ne. No ale!!!! Pigeonům se furt nedařilo přivést mladé ani do vylíhnutí. Tak jsem pořídil pár pigeon red.

F

Začaly další problémy, nechtěli se třít. Ale!! Po dvou měsících výtěr. Pak se vytírali co 2 týdny. Nicméně jsem se rozhodl je prodat, protože se sice vytírali, ale nebyli spokojení, poněvadž byli zakoupení z nádrže o objemu 2500 l a bylo to malé. Nicméně mým původním pigeonům se již dařilo. Trvalo to 4 měsíce, než jsem přišel na ty ideální hodnoty vody, aby bylo dost mladých.

Přišla výměna pigeonů za cobalty.

F

Přišel jejich první výtěr, který na druhý den zplesnivěl. Bylo mi řečeno, ať to neřeším a dám jim čas. Samec začal mlátit samici. Čím to je? Stará dobrá věc, denní režim. Po navrácení k pravidelnosti se uklidnili. Nyní se chystají na výtěr.

V té době už moji staříci pigeoni pravidelně měli s výtěru 80-140 mladých, ale nikdy se nepřisáli. Vyzkoušel jsem toho mnoho, ale nešlo to.

F

F

Nakonec mojí největší miláčci šli na prodej. Po dvou týdnech byli fuč. Co místo nich na oživení. Je to mám vybraný, red tyrkys. Vybral jsem si podle mě kvalitní ryby.

F

F

F

Následoval výtěr tyrkysáků a první výtěr se nevyvíjel. Bylo to neoplodněné nebo plesnivé. Poté druhý výtěr. Perfekt 200 jiker a po 24 hodinách 3 plesnivý. Samozřejmě jsem nechtěl nic zanedbat, tak jsem akvárko pořádně vyčistil. Vystresoval jsem je a jikry byli fuč.

Nyní čekám na výtěr tyrkysáků a cobaltů.

Až bude co psát napíšu pokračování v odchovu.

PS: Doufám, že to někdo přečte. Upřímně bych takovýhle dlouhý článek, asi nečetl nebo váhal.

Dále se omlouvám za pravopis ale :)

S pozdravem teď už trochu zkušenější: Jakub ŠMÍD alias SMIDAKKUBA



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 16x Nelíbilo se: 2x Zveřejněno: 20.01.2011 Upraveno: 20.01.2011 Přečteno: 1565x

Schválili: Bob66 ** 13.01.13 • Jarka ** 19.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky
21.04.2011*****Žena akvaristka1390x
04.07.2011*****Gelová krmiva 21705x
17.11.2012*****Plži v akváriu I.4330x
07.07.2011*****zahľbenie do akvaristyky21x
25.11.2013*****Holandské akvárium1543x
24.08.2012*****Přišli jak legendární vojska599x
26.11.2009*****Jak jsem bojoval z ruduchou2866x
14.08.2013*****Akvarista kutil785x
11.08.2014*****Jak jsem měnil staré dno za liapor899x
10.01.2011*****Jak jsem se stal akvaristou :-)1139x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/601-muj-pribeh-s-tercovci