Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak a čím vyčistit akvárium? Pomůže i parní čistič

 

Články » Jak a čím vyčistit akvárium? Pomůže i parní čistič   Vytisknout tuto stránku 

Jak a čím vyčistit akvárium? Pomůže i parní čistič

Publikováno: 11.01.2022 • PR článek

Jako váš vlastní domov, nebo pelíšek vašich zvířecích kamarádů, tak i akvárium pro ryby je třeba udržovat v čistotě a pravidelně o něj pečovat. Čištění akvária, který by mělo probíhat zhruba jednou týden, není až taková dřina, jak si mnoho lidí myslí. Stačí jen vědět, jak na to a čím si práci co nejvíce ulehčit. Jak a čím čistit akvárium?

F

Proč dochází ke znečištění akvária?

Akvárium je prostředí plné života, a tím nemyslíme jenom vaše rybičky. Ve vodě se pohybuje spousta mikroorganismů a bakterií, které vyváří určitou mikrofaunu. V určitém poměru jsou tyto bakterie dokonce užitečné – dokáží přeměňovat škodliviny na prospěšné látky a vytvářet tak pro ryby vhodné prostředí. Pokud ale dojde k jejich přemnožení, voda se znečišťuje, znehodnocuje a v akváriu se tvoří kal.

Je proto dobré dbát na několik jednoduchých pravidel, které zbytečnému znečišťování mohou zabránit:

  • kupujte pouze kvalitní a dobře stravitelné krmivo,
  • nepřekrmujte rybičky,
  • chovejte jich přiměřené množství.
  • Čistit nebo nečistit kompletně celé akvárium

    Akvárium se běžně nečistí tak, že byste jej pokaždé museli zcela vypustit a pečlivě vymýt. Naopak, tímto způsobem zbytečně přicházíte o rovnováhu užitečných mikroorganismů. Přesto ale k tomuto čistění jednou za čas dojít může. Například, když je plocha, kamínky i další vybavení akvária zanesené velkou špínou, která běžnou údržbou odstranit nejde, nebo pokud třeba připravujete akvárium na první použití a chcete ho mít opravdu v pořádku. V tomto případě se na čištění akvária velmi dobře hodí parní čistič.

    Parní čistič na akvárium

    Opravdu odolná špína, usazeniny a nečistoty, to může někdy potrápit. A když si nemůžete pomoci chemickými přípravky je to o to těžší. Pro tyto případy tedy snadno využijte parní čistič. Výborně vyčistí skleněné plochy od řas a nečistot, zároveň si poradí i se zašlým pískem nebo štěrkem. Jednoduše stačí ošetřovaný materiál nasypat do cedníku a proudem páry jej očistit.

    Běžné, pravidelné čištění

    V pravidelném intervalu se čistí akvárium bez vypouštění vody. Je třeba si jej dobře zpřístupnit, tedy případně odpojit a sundat světlo a krycí sklo. Vypínejte i topítko. Čištění začíná údržbou skel.

    Čím čistit skla u akvária?

    Na běžné znečištění můžete použít například stěrky. Na trhu existují magnetické stěrky, které fungují prakticky tak, že jedna jejich část je na skle v akváriu a ovládá se druhou částí zvenku (propojeny jsou právě přes magnet). Stěrka účinně čistí sklo a zároveň se dostane i do míst, kam byste se třeba u větších akvárií rukou vůbec nedostali. Na odolnější řasy a usazeniny pak můžete s určitou opatrností (pozor na poškrábání) použít mechanické žiletkové stěrky.

    Dočištění skel

    Pokud není skleněná plocha znečištěná příliš, využijte obyčejné houbičky. Můžete ponořit ruku a skla očistit, ale pro vás i pro vlastní akvárium bude lepší, když budete minimalizovat svůj styk s vodou, proto jsou často lepší houbičky upevněné na rukojeti.

    Na nečistoty na dně použijte odkalovač

    Jedná se totiž i praktického pomocníka, který odstranění špínu ze spodní plochy, aniž byste museli celé akvárium vylévat. Odkalovač používejte pomalu a zlehka, abyste si usazeniny zbytečně nerozvířili a nemuseli pak čekat, než si znovu sednou. U rostlin pracujte zvlášť šetrně.

    Jak udržovat vodní rostliny?

    Na přerůstající kobercové traviny jsou dobré akvaristické nůžky (k dispozici je řada velikostí i tvarů, takže si jistě vyberete ty pravé právě pro vaše potřeby). Na úpravu sadby se pak hodí pinzety. Výborné například na přesazování rostlin jsou ty se zahnutým kulatým koncem, které snadno uchytí rostlinku a usadí ji na požadované místo.

    Výměna vody po čištění

    Vodu v akváriu vyměňujte v menší než polovičním množství. Odstraníte tak škodliviny, zároveň zachováte určitou rovnováhu. Filtr odpojujte jen ve chvíli, kdy jej čistíte. Filtr se čistí podle individuálních potřeb akvária, nejlépe je řídit se doporučením výrobce.

    F



     

    PR článek (placená reklama) Zveřejněno: 11.01.2022 Upraveno: 11.01.2022 Přečteno: 154x

    © RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1923-jak-a-cim-vycistit-akvarium-pomuze-i-parni-cistic