Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pořizujeme si závojnatku

 

Články » Pořizujeme si závojnatku   Vytisknout tuto stránku 

Pořizujeme si závojnatku

Publikováno: 27.03.2023 • PR článek

Jak si pořídit závojnatku, aby prospívala a dlouho žila? V článku se dozvíte o nákupu a o tom, jak rybu vůbec dostat v pořádku domů. Čtěte dál.

F

Jestliže si chceme pořídit domácí zvíře, musíme si nejprve uvědomit odpovědnost, kterou na sebe tímto krokem přebíráme. Proto je jejich nákup nejprve nutné řádně promyslet. Co se týká časové náročnosti, ryby v tomhle ohledu náročné nejsou, přesto určité množství péče vyžadují. Taková průměrná nádrž o velikosti ca 200 lt vyžaduje minimálně ¼ hodiny času na nakrmení a kontrolu ryb. Dále je však třeba počítat s údržbou nádrže (akvária) jednou týdně a to zde strávíme v průměru 2 – 3 hodiny, kdy čistíme nádrž a případně vyčistíme filtr.


Nákup závojnatky

Nejvhodnějším místem k nákupu ryb jsou specializované akvaristické obchody. V prvé řadě si všímáme v jaké nádrži jsou rybky přechovávány. Jestli je to nádrž špinavá, plná výkalů a skla jsou zarostlá řasami, tam určitě rybky kupovat nebudeme. Takové rybky jsou již dopředu předurčené k úhynu.

Dále si při nákupu všímáme, zda je rybka čilá a zdravá. Ryby ve špatném stavu jsou navíc „háklivé“ na transport. Je to pro ně velká zátěž a stres. Takže nemocná rybka by ten převoz nemusela zvládnout.

Při nákupu také musíme sledovat vzhled rybek. Nikdy nekupujeme zdeformované rybky (zakřivená páteř, ploutve ve špatném stavu apod.).

Dalšími příznaky onemocnění mohou být bílé tečky na těle ryby, bílé vatovité chomáčky na těle, bělavé povlaky, ploutve přitažené k tělu, nafouklé břicho nebo otírání se ryb o kameny v akváriu.

Cenově nejvýhodnější je nákup mladých rybek, ovšem pro správné posouzení jejich kvality je třeba mít s chovem již nějaké zkušenosti.

F

 

Transport ryb od prodejce

Obchodník rybky umístí do polyetylenového sáčku s vodou (u větších ryb je vhodné zdvojené balení – dva sáčky do sebe vložené a každý zvlášť uzavřený). Jestliže bude transport s rybami probíhat v delším časovém úseku, měl by být sáček naplněn asi z jedné třetiny vodou a ze dvou třetin kyslíkem. Takto zabezpečené rybky pak můžeme v kartonové krabici, případně polystyrenovém boxu bez problémů přepravovat i několik hodin.


Vpuštění ryb do akvária

Velice důležité je vyrovnání teploty vody v transportním sáčku a vody v akváriu. Je třeba uzavřený sáček cca na 15 minut vložit do akvária. Poté je možno buď umístit rybky do nějakého kbelíku a postupně přidávat vodu z akvária a nebo jednodušší možností je přidávat postupně do transportního sáčku vodu z akvária. Teprve potom je možno rybky přemístit do akvarijní nádrže.

Na závěr je nutno podotknout, že se závojnatky dožívají deseti i více let, takže je to úvazek na delší dobu.



 

PR článek (placená reklama) Zveřejněno: 27.03.2023 Upraveno: 27.03.2023 Přečteno: 94x

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1982-porizujeme-si-zavojnatku