Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

7 praktických tipů, jak správně a bezpečně umístit akvárium

 

Články » 7 praktických tipů, jak správně a bezpečně umístit akvárium   Vytisknout tuto stránku 

7 praktických tipů, jak správně a bezpečně umístit akvárium

Publikováno: 09.06.2020 • PR článek

Nemůžete si doma dovolit domácího mazlíčka, ale chcete se starat o nějakého živého tvora? Nebo jste zachytili výsledky výzkumu, který potvrzuje, že pozorování rybiček zmírňuje stres? Není proto překvapením, že akvária se s oblibou umísťují do čekáren terapeutů a zubařů, kde zklidňují pacienty před jejich zákrokem. Tak či onak, pokud jste pro akvárium už rozhodnutí, projděte si naše užitečné tipy, jak ho správně a bezpečně umístit. Díky nim si ho budete moci plnohodnotně užívat.

Vhodné osvětlení a teplota

Jelikož rybičky jsou zvyklé na život v podmořských hloubkách, vyhněte se přímému slunečnímu záření. Mohlo by to podpořit růst zelených řas v akváriu jako nežádoucí účinek, který by vám akvárium rychle znečistil. Pro své optimální životní podmínky potřebují rybičky stálou teplotu, proto není vhodné ani umístění u topení. Dbejte na to, aby v blízkosti akvária nedocházelo k výrazným teplotním změnám.

Správný podstavec, který vaše akvárium udrží

Pokud jde o malé akvárium - do 20 kg, můžete ho umístit téměř kdekoliv. Příjemně se bude vyjímat na odkládacím stolku, v bezpečné vzdálenosti od okna jako interiérový doplněk. V nabídce Möbelix najdete odkládací stolky, které můžete využít jako vhodný podstavec pro vaše drobné akvárium.

 

 

Při větším akváriu však už musíte zvažovat i nosnost komody, na kterou ho umístíte. V tomto případě je vhodnější masivnější komoda, která je speciálně pro tyto potřeby určená. Případně, pokud jste manuálně a technicky zručný, můžete si ručně doinstalovat příčky ke klasické komodě, což by mělo akvárium bezpečně udržet. Pokud nejste zrovna kutilský typ, spolehněte se raději na zkušeného odborníka.

Odkládací prostor pro potřeby akvária

Komoda umístěna v blízkosti akvária může posloužit i jako odkládací prostor pro nástroje a výbavu pro manipulaci s akváriem. Můžete si tam odložit akvarijní nůžky, teploměr do akvária, odkalovací a akvarijní pinzety či stěrku na sklo. Takto je budete mít vždy po ruce a s komodou v blízkosti nebude akvárium působit osamoceně. Prohlédněte si komody do obývacího pokoje, které můžete k akváriu příjemně prostorově doladit.

 

 

Klidné místo bez hluku

Hlučné a rušné prostředí není vhodné k umístění akvária. Takže se vyhněte místu v blízkosti televizoru, reproduktorů a dveří. Vibrace způsobené těmito zvuky, zejména otevírání a zavírání dveří, mohou šokovat ryby natolik, že tento zážitek jim může být osudným.

Viditelnost

Pro péči o rybičky je vhodné zvolit místo, kde se často pohybujete. To je někde, kde můžete mít rybičky pod dohledem a vnímat změny v jejich chování. Také byste měli mít možnost si v blízkosti akvária sednout, relaxovat a těšit se z uklidňujícího pohledu na rybičky.

Jednoduchá přístupnost

Ujistěte se, že máte k akváriu dobrou přístupnost. O rybičky je přece třeba se pravidelně starat, krmit je, vypínat a zapínat osvětlení pro rostliny a občas pročistit akvárium. Umístění v regálu je v rámci tohoto tipu nejen vhodné, ale pokud jde o umístění v kanceláři, může být pro oživení prostoru přímo ideální.

 

Dále od elektrických zásuvek

Umístění v blízkosti elektrických zásuvek je kvůli vodě v akváriu nebezpečné. K elektrické zásuvce však musíte mít i tak přístup - pro zapojení filtru, vzduchového čerpadla, ohřívače a světla. Buďte proto opatrní a dbejte na to, aby akvárium nebylo v úplně těsné blízkosti zásuvky.

Bezpečný pohled na rybičky i pro děti

Obzvlášť, pokud máte doma děti, je pro vás předchozí bod důležitý. V případě dětí je také rozhodující i výška podstavce, na kterém bude akvárium umístěno. Zvažte přitom věk a výšku dítěte. Mělo by mít na akvárium dobrý výhled, ale samotná nádrž by pro něj neměla představovat riziko. Dětský nábytek musí být smysluplně prostorově uspořádaný, abyste minimalizovali riziko nehody.

 

 

Pokud je to možné, postavte akvárium tam, kde nemůže prostopášnému dítěti přijít do cesty.

Vyplatí se také investovat do horního krytu se západkou, kam zvědavé dětské ručky nedosáhnou. Pravidelně kontrolujte povrch nádrže, zda neobsahuje praskliny, které mohou způsobit únik nebo rozlití. Díky vaší prevenci a péči o akvárium si dítě může v pokoji bezpečně hrát. Zbývá vám už jen těšit se z pozoruhodného zážitku sledování rybiček.

 

 



 

PR článek (placená reklama) Zveřejněno: 09.06.2020 Upraveno: 09.06.2020 Přečteno: 420x

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1852-7-praktickych-tipu-jak-spravne-a-bezpecne-umistit-akvarium