Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pravé dobrodružství pro odchycení vlastních akvarijních tropických rybek

 

Články » Pravé dobrodružství pro odchycení vlastních akvarijních tropických rybek   Vytisknout tuto stránku 

Pravé dobrodružství pro odchycení vlastních akvarijních tropických rybek

Publikováno: 25.06.2021 • PR článek

Není jednoduchým úkolem mít krásné akvárko. Za každou rybou stojí příběh, odkud pochází, jaké jsou její návyky, kolik jich je, jejich vzácnost a hlavně to, proč je třeba vaší nejoblíbenější. Většinu času však ustane konverzace na otázce “kde si ji pořídil/a?” a častokrát to končí u odpovědi jako zverimex nebo jiný dodavatel. Co ale vytvořit mnohem užší pouto, kdy se nejen dostane k vaší vysněné rybce, ale také prohloubíte svůj příběh k jejímu dostání nejdobrodružnější cestou, kterou jste si naplánovali. Teda alespoň, co se týká odchytu tropické rybky. Jak na to, co všechno si zjistit z právních hledisek a jaké nástroje použít pro tuto dobrodružnou výpravu?

F

Nejprve si zjistěte, co je povolené a kde můžete chytat

F

Častokrát dodavatelé právě tropických rybek se dělí na dvě kategorie. Ti legální, kteří chytají topické rybky v rámci mezinárodních zákonů GFCM, NASCO, NAFO a dalších a ti kteří je chytají v mezinárodních vodách, kde nesahají tyto organizace. Má to své jisté výhody a nevýhody. Každopádně vás nemůžeme podporovat k odchytu ryb v mezinárodních vodách, samo o sobě se může jednat o vcelku nebezpečnou situaci.

Je také důležité si ověřit, zda se nejedná o ohrožený druh ryby. V takovém případě víme, že její rarita stoupá, avšak je to neetickou součástí odchytu a zároveň, by vám to mohlo udělat velké problémy při zpětném převozu.

Nejprve je tedy důležité zjistit, kde si můžu rybku odchytnout a až pak si zjistit, kterou tropickou rybku.

 

Všechny předchozí věci jsou zařízené, co dál?

Dále je si třeba zajistit případnou cestu k oblasti. Dopravu do ní a k samotnému odchytu a pak zpět se samotnou rybou. Důležité je upozornit, že se stále nacházíme v pandemickém období a je nutné se tomu přizpůsobit a být připraven na cestu a podmínky, které jsou nastolené nejen v naší zemi samotné, ale i v území, kde se chystáte jet. Pokud tedy nechcete trávit 14 dní v karanténě po příjezdu, doporučujeme kouknout na seznam zemí v EU, které nejsou momentálně rizikové oblasti (pokud tedy bereme v potaz, že jedete k evropským mořím). Samozřejmě na konec nesmí chybět způsob ubytování. Pokud nejste zrovna fanouškem hotelů, ale neženete se zrovna do stanu, doporučujeme AirBnB.

 

Jaké vybavení na to?

F

 

Samotný odchyt není také zrovna jednoduchý. Berte v potaz, že se nejspíše nechystáte chytit žraloka a poté ho přepravit. Spíše se bude jednat o pár menších tropických rybek. Nemusíme také zdůrazňovat, že je nutné také volba rybek, které se snažíte chytit, respektive jak na sebe reagují. Každopádně, prut nepřichází v úvahu.

Nejlepší variantou je pro tuto metodu síť s plovoucími části. Síť by neměla rybu zranit, měla by tedy být z neškodného a neagresivního materiálu. Dobrou DIY metodou také je kyblík s dírkami, které poté působí jako sítko a tak není těžké s ním manipulovat pod vodou.

Jak rybu nalákáme?

F

 

Pokud nechcete nalákat zrovna ryby nebo jiná mořská stvoření, co jste neměli v plánu, pak se vyhněte klasické potravě pro chytání ryb. Ta je vytvořena specificky pro rybolov a mohla by vám spíše uškodit. Spíše se naučte, jak se tropická rybka chová a pomalu ji nalákejte k síti nebo k vašemu DIY kyblíku. To vám dodá nejen nezapomenutelný zážitek z potápění, ale také je to jedna z těch účinnějších metod.

 

Odchytl jsem, co teď?

Je na čase si domluvit dopravu zpět. Ačkoliv se jistými prostředky dá dopravit rybku autem až k vám domů, je také možné, že vám po cestě zahyne. Pokud však nedůvěřujete cizím společnostem, zde je pár kroků, jak se postarat a rybku za cesty:

  • Nesmí být na přímém sluníčku
  • Pravidelně měnit určitý typ vody (poberte ve flaškách slanou vodu a udržujte ji v teplotě, v jaké byla voda, kde jste rybku chytli)
  • Dávejte ji pravidelný přísun potravy
  • Pokud nutné, dejte rybku k chladnější oblasti, dnes už existují cestovní ledničky, kde se dá teplota nastavit například až na 18 stupňů

 

Nejdůležitější je však si zjistit, stejně jako na začátku, zda na to bude povolení nebo ne. Pokud by na to přišla kontrola, jednalo bez povolení, jednalo by se o velké pokuty za nelegální přepravu.

 

Pokud si ovšem nevíte rady ani po přečtení článku, nepanikařte, zeptejte se odborníků a zkuste si zjistit co nejvíce informací předtím, než se vydáte na tuto cestu. Pokud si však chcete potrénovat ještě na českých rybnících a nemáte vybavení, navštivte www.podhladinou.com



 

PR článek (placená reklama) Zveřejněno: 25.06.2021 Upraveno: 25.06.2021 Přečteno: 301x

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1899-prave-dobrodruzstvi-pro-odchyceni-vlastnich-akvarijnich-tropickych-rybek