Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak na osvětlení akvária?

 

Články » Jak na osvětlení akvária?   Vytisknout tuto stránku 

Jak na osvětlení akvária?

Publikováno: 10.01.2023 • PR článek

Osvětlení akvária je velmi důležité pro spokojený život všech jeho obyvatel. Jak by mělo vypadat a co musíte splnit?

 

F

 

 

Volíme typ osvětlení: LED versus zářivky

Světlo je pro akvárium životně důležité. Rostliny by bez něj nemohly zahájit fotosyntézu, rybám a krevetám by scházel životadárný kyslík. Pro akvaristy samozřejmě osvětlení má i estetický význam. Jednotlivé prvky dobře vyniknou a na celek je zkrátka zajímavý pohled.

Běžně akvaristé využívají zářivky typu T8 a T5. V současné době se již pro tento účel ve velké míře používá LED osvětlení. Oproti klasickému zářivkovému osvětlení je LED výrazně úspornější, a to přibližně trojnásobně. LED také pouze svítí, ale neohřívá vodu. Nadměrně teplá voda může být škodlivá zejména pro rybičky, které dokonce ohrožuje na životě.

Drobnou nevýhodou LED je hlavně to, že je oproti jiným typům dražší. Když ale víte, kde výhodně nakoupit, nemusí vám nákup příliš zatížit peněženku. Vyzkoušejte například slevový kód Svetla24.cz.

Podstatné je světlo nejen vybrat, ale také ho správně nainstalovat a vhodně s ním zacházet.Světlo se umísťuje přibližně 15-20 cm nad akvárium. Co se týče požadované doby svícení, je to denně nejméně cca 7 hodin.

Jak vybrat konkrétní LED svítidlo

Osvětlení do akvária má také požadované parametry. K těm nejdůležitějším jednoznačně patří:

 

 

Jaký výkon osvětlení do akvária

V případě moderních LED si musíme uvědomit, že jejich výkon je ve srovnání s klasickými zářivkami při stejném či nižším příkonu mnohonásobně vyšší. Dáno je to odlišnou technologií. Jinými slovy 1 W u LED se jednoznačně nerovná 1 W zářivky.

Výkon osvětlení souvisí s velikostí akvária i jeho koncepcí. Pro nenáročné rostliny bychom tak s dnešními LED měli kalkulovat přibližně 0,1 až 0,15 W na litr. U náročnějších rostlin to bude kolem 0,2 až 0,3 W na litr. U LED zpravidla navíc máme možnost variabilního nastavení výkonu.

Jakou barvu zvolit

Co se týče barvy, přizpůsobit bychom se měli potřebám rostlin a živočichů. Na našich vlastních estetických preferencích v tomto směru příliš nezáleží.

Jednotlivé druhy ryb mohou vnímat barevné spektrum různě. Řada známých druhů je ze svého přirozeného prostředí zvyklá na jasné osvětlení tropického slunce. Týká se to například oblíbených neonek či bojovnic. Ty vnímají zhruba stejné světelné spektrum jako lidé.

Ryby pocházející z kalných nebo hlubokých vod jsou schopny vidět pouze černobíle, některé nemají schopnost vnímat červenou barvu. Naopak mořské útesové ryby postřehnou i ultrafialové záření.

Co z této rozmanitosti vyplývá? Běžné doporučení pro akvaristy zní: Kombinujte teplé (3200K) a studené (6000K) světlo. Někteří akvaristé ze zkušeností doporučují rozmezí od 5500K do 6500K odpovídající světlu dennímu.

Rostlinám byste měli dopřát červenou i modrou složku. Zajistíte tím jejich sílu i zdárnou produkci chlorofylu. Tmavé rostliny ale mohou mít chlorofylu poměrně dost, proto jim stačí světla méně. U těch světlých je to naopak.

Co určuje index podání barev

O vnímání barev jednotlivými živočichy už víte. Index podání barev naopak určuje, jakým způsobem vnímáme barvy my. Nejpřirozenější je nám z tohoto pohledu denní světlo.

Index podání barev bychom měli řešit proto, že je vždy cílem pro pozorovatele akvária zajistit nejvyšší možnou barevnou věrnost. Z tohoto důvodu se v akváriu musejí běžně využívat diody různých barev, a to červené, modré a bílé.

Proč záleží i na světelném toku

Světelný tok vyjadřuje celkové množství světla, které světelný zdroj vyzařuje všemi směry do okolí. Měří se v lumenech. Ve stejných jednotkách se pak vyjadřuje i intenzita osvětlení. Ta však určuje množství světla dopadajícího na povrch.

Jednoduše řečeno nám tedy tato veličina vyjádří, jestli svítíme dostatečně či nikoli. Slabé osvětlení bude mít na akvárium negativní vliv, to silné může způsobit jeho zamoření řasou.

Optimální hodnota světelného toku je stanovena přibližně na 8000 lx. Potřebnou hodnotu v lumenech si tak můžeme snadno dopočítat pomocí vzorce plocha akvária x doporučená hodnota v luxech.

 



 

PR článek (placená reklama) Zveřejněno: 10.01.2023 Upraveno: 10.01.2023 Přečteno: 297x

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1972-jak-na-osvetleni-akvaria