Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké nářadí by doma nemělo chybět

 

Články » Jaké nářadí by doma nemělo chybět   Vytisknout tuto stránku 

Jaké nářadí by doma nemělo chybět

Publikováno: 11.11.2021 • PR článek

Zařizování domácnosti není jen o výběru nábytku a bytových doplňků. Je důležité myslet i na případy, kdy bude potřeba něco opravit či vyrobit. V těchto situacích nemusíte hned volat odborníky, obzvláště pokud se jedná jen o povolený šroubek nebo kapající kohoutek. Pojďme se tedy podívat, co by vám určitě nemělo doma chybět, abyste si v takových situacích dokázali pomoci sami.

Dvakrát měř, jednou řež

Už naše babičky si velmi dobře uvědomovali, že bez metru se do práce nemá vůbec cenu pouštět. Druhů metrů je spousta, který tedy vybrat? Základní dělení je na skládací metry a svinovací metry. Zatímco klasický skládací metr má délku do dvou metrů, svinovací většinou měří něco mezi třemi a pěti metry a má širší pole využití.

Další důležitou věcí pro zajištění přesnosti je vodováha. Díky ní vám budou obrazy viset rovně a nic se vám neskutálí z poličky, protože ji přiděláte opravdu rovně. Výběr je od malých kapesních vodováh, přes vodováhy s digitálním úhloměrem, až po laserové vodováhy.

Čím vrtat a šroubovat

Na vrtání do zdi i do dřeva budete potřebovat vrtačku a sady vrtáků. Po vyvrtání děr vás většinou čeká šroubování. Bohužel vám nestačí jeden jediný univerzální šroubovák vzhledem k různorodosti tvarů a velikostí hlav šroubů. Jaké šroubováky tedy tuto škálu pokryjí? Vhodná je základní sada plochých a křížových šroubováků. Mini šroubováky s velmi úsporně řešenou rukojetí se vejdou i tam, kam jiné šroubováky nemají šanci (vhodné na špatně přístupné prostory).

Tam, kde je na montáž dostatek prostoru, je nejpohodlnější práce s aku-šroubovákem či aku-vrtačkou. Některé typy už mají i příklep pro vrtání do zdi. Spolu s velkou sadou bitů a T rukojetí pro ruční šroubování zvládnete většinu montážních prací a nepřekvapí vás žádný tvar hlavy šroubu. Pro montování šestihranných šroubů a matic je vhodné mít sadu plochých klíčů, případně i gola sadu s ráčnou.

Kleště všeho druhu

Občas je nutné vytáhnout hřebík, něco utáhnout, přeštípnout či povolit. Kleští je spousta a ze základních druhů byste měli mít ideálně všechny. Jedná se o kombinované kleště, které zvládají nejen štípat dráty, ale třeba i vytáhnout hřebík. Štípací kleště jsou silnější než kombinované a nedochází k velkému poškození ani u větších drátů. Poslední typ jsou sika kleště, které jsou polohovatelné a slouží k utahování a povolování věcí, u kterých to nezvládnete rukou nebo vám velikostně nestačí ploché klíče.

Držte se kvality

Smířit se s nekvalitním nářadím není úplně nejrozumnější volba, jestliže chcete, aby vaše nástroje něco vydržely. Pokud plánujete nákup kvalitního nářadí, musíte počítat s tím, že to bude něco stát. Pro zajištění většího rozpočtu vám může sloužit půjčka na účet.



 

PR článek (placená reklama) Zveřejněno: 11.11.2021 Upraveno: 11.11.2021 Přečteno: 74x

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1916-jake-naradi-by-doma-nemelo-chybet