Skříňka pod akvárium
Přeji všem dobrý den
konečně mi dorazilo akvarko a skrinka ze Sklorexu. Co mne překvapilo je, že skřínka je bez jakeho koliv šroubu, je jen slepena s koliky. Jinak perfektní a čistá práce. Myslíte že to stačí ,že jsou tam jen kolíky nebo tam dat ještě šrouby konfirmaty.
ahoj, nevím zda to již není aktuální, ale všiml sem si tvýho dotazu, stouto ikeou nemám zkušenost, ale z ikey mám pod 200l akva (cca 300kg) tuto skřínku: Ikea BESTÅ - mám z jedné strany pouze poličky a na druhé mám dvířka, dal sem na ni dřevěnou desku v barvě, polystyren a musím říct že drží, v ikee jsem na ní skákal seděl a v pohodě, tak snad to pomůže.. cena cca včetně příslušenství 2500 jinak 1990
0 29.01.2016 07:43 laki3 – Vlastní výroba
Ahoj přátelé, mám vyrobenou kovovou konstrukci pod akva, kontrukce ma 150x50x80, a chtěl bych z ní udělat skříńku, přecijen at v obývačce nestraší holá kovovka... A rozmýšlým, zda zadat práci truhláři, kdy by vyšla práce obložení deskami na cca 3-4tis... a nebo zda si nechat nařezat pouze desky, kdy mi je i olištují a já si to připevním sám, myslíte že se to vyplatí, nebo je lepší předat práci odborníkům?? dovoluji si přidat pouze inspirativní obrázek...
ps. nějaké dobré truhlářství nebo truhlář na Ústecku?? (Louny a okolí)
děkuju
Udrží v pohodě
0 28.01.2016 21:58 artmle9 Ano, je to komplet z 16mm.
Pokud jsou záda taky z 16mm, dřevotřísky tak udrží s velkou rezervou. Pokud nejsou, tak bych to raději nějak vyztužil.
Starší reakce
Máš to podle mě zbytečně předimenzované. Pokud nejsi patlala a při výměně necákáš vodou ve velkém, tak ti stačí obyčejné lamino 19mm - dno, horní deska, záda, 2 boky a 2 další vzpěry.
Na fotce je moje nová polička co držá 450l akvárium. Mám tam tím pádem o vzpěru navíc. Měl jsem podobnou poličku 10 roků (druhá fotka s prázdným akváriem) bez problémů Stará měla dvojité dno i horní desku, ale u nové jsem to nedělal. Přišlo mi to zbytečné. Problémy s vlhkostí jsem neměl.
A co se prodává pod akvária má proti té mojí tak polovinu dřevotřísky a taky to akvárium udrží.
Záleží taky na délce akva. Ale dva boky a dvě příčky to vynesou
6cm horní deska to se mi už zda skoro moc.ještě jsem zapomněl dodat že z vnitřní strany v rozích budou hranoly pro zpevnění spojů,slepeno lepidlem a sesroubovano.přijde mi to dostatečně pevny, ale pro jistotu se ptam.když koukam na prodávány skříňky z 18mm lamina a já budu mít 30mm překližkou,která je mnohem pevnější,tak si mylim,že by to mohlo udrzet
Qhoj mám 510l akva postavené na skříňce podomácky udělanou z 19 mm lamina jediný co jsem udělal tak vinglema vystuźil rohy. Myslím, že toto to určitě udrží.
Vrchní desku bych stuploval a dal třeba tři sokly. Určite záda taky pevné.
Pekne dopoledne,vážení.plánují si založit akva(360l)a chci si nechat vyrobit pod něj skrinku.koukal jsem na materiály a navrhoval bych vodě odolnou 3cm tlustou překližkou se dvěma vnitřnima vzperama,zada,boky,horní a dolní desky ze stejného materialu.vydrží váhu tato skříňka nebo je nutné udělat kovový svarenec.koukal jsem na origo skříňky od eheimu i pro větší litraz a jsou bez svarencu.dík za rady F.
Starší reakce
ja to teda asi skúsim
ked bude komoda prázdna trochu po nej polozím posádam poskáčem a uvidíme.Dakujem za radu
Sorry na to jsem zapoměl
no uvidíš, zezačátku to držet bude, ale časem se uvidí
horna doska je vystužená ta sama o sebe by mala uniesť aj 500kg len ten zbytok
Pokud na to dáš jeětě druhou horní desku tak by to i teooreticky mohla unést. Ale velmi opatrě s rozlitou vodou...
Tak tie nohy vyzerajú pevne vešam sa na to opieram skúšam a ani to nevrzga ani nepraská.
jedna zásuvka by mala uniesť cca 25kgx3=75kg + váha samotnej komody 40kg tak to je 115kg.+ vystuženie tak hádam dačo unesie.
Ked stiahnem 54l akva vyskúšam ešte po nej poskakať
No měl bych obavy. Kdyby byly nohy vyrobené z masivu tak jo, ale to lamino, nevím nevím.
Servus,poprosil by som názor odborníkov
mam komodu hemnes (ikea)
www.ikea.com/…
samozrejme horna doska je vystužená po dlžke 2x profil z pozink plechu 1,5 v tvare omega momentálne mam na nej akva 60x30x30 a plánujem 80x35x40.
Malo by to udržať akva v pohode či ? a ešte na zadnej stene komody spravím samozrejme zavetrenie pre lepšiu stabilitu.
dakujem za odpoved.
Starší reakce
Starší reakce
No tak v tom pripade bych spis nez ytong kterej je mekkej pouzil betonovej prolejvak...Ale nevim jak vypada tvuj ram ..
Taky už mě to napadlo. Elegantnější by to sice bylo, ale podstatně dražší a moc se mi nechce investovat do něčeho, co bude vlastně stejně zakryté opláštěním z lamina.
Elegantnejsi by byly kvadry z masivniho dreva...
Zdravím, já teď řeším, jak podložit jeklovou konstrukci 270x60x60cm tak, aby byla o 20cm vyšší. Tedy aby neleželo akvárium ve výšce 60cm, ale 80cm.
Nenapadá vás, prosím, něco elegantnějšího než položit na podlahu tvárnice Ytong, na ně OSB desku a na to teprve konstrukci?
Ovšem záleží na dostupnosti materiálu. Ten kdo je na baráku toho bude mít při sobě trochu víc než ten kdo bydlí v paneláku 2+1.
Tak starou prodat a udělat novou tak aby měla užitek ne jen pro akva, ale třeba i oblečení.
no to je sice pravda, ale další skrinku uz do pokoje nedam...
Než zpevňovat bch si nechal udělat přimo na akva tak ať to to akva unese a máš tam kde dát filtr atd...
No my tu skrinku uz mame a je na ni male akvarko, ale chtěla bych vetsi, tak sto litru...proto se ptam na zpevneni...
Na sto procent jde upravit tak aby unesla i 500kg ale proč když se dá koupit akvarijní stolek pod akva. A jak už někdo psal dáš tam i filtr pokud bude vnější. Než koupit něco co budeš muset za další peníze zpevnit...je hloupost. Ale záleží jaké na to chceš dát.
Nosnost takych skriniek je max 30kg takze urcite neskusaj
inak vlasna skusenost aj ked som sa potom pytal na nosnost tak mi bolo povedane ze na nieco take akvarium nie.
Nevím,jestli tu skřínku kupujete jen kvůli akva,nebo ne?Jinak bych pořídil určitě nějakou jinou skříňku,kde by šel schovat filtr.Nevím,jak velké akva je v plánu,ale za 3500Kč jde pořídit pěkný akva stolek
Můžu jen potvrdit, mám podobnou skříňku a na ní menší akvárko (112 l), časem se začala horní deska prohýbat. Aktuálně řeším možnost zpevnění skříňky a pod akvárko jsem zatím pořídila akva stolek
Ok diky moc. A sla by nejak upravit, aby se na ni dalo dat vetsi akvárium?
Žádná takováhle obyčejná nábytková skříňka nemá pevné záda, takže nejde dát na ni velké akvárium co by bylo až po kraje. A když se dá menší doprostřed, tak zase bude zatěžovat neúměrně tu horní desku. 50l akvárium nebude problém, ale u 100l už bych se bez úprav skříňky bál.
Máte někdo pod akváriem skříňku z IKEI MALM se 6 zásuvkami? Jak velké akvárium udrží (výrobce neuvádí nosnost)?
Starší reakce
Já si myslím, že záleží jak velkou nádrž tam budeš dávat. Já jsem si nechal svařit rám z jeklu a celkově mě to vyšlo na 3000 včetně oplášťování laminem. Takže výsledně je to stejné jako nábytek a když je šikovný truhlář tak Ti udělá i víko ze světly.
Já mám stolek připravený pro velkou nádrž rozměry 200x60x50cm. Pokud budeš dělat nějakou menší tak to vyjde jistě levněji ale je tam určitě jistota, že to udrží
Musím do toho vstoupit měl jsem akvárium na komodě ikea z 14mm lamina, spevnil jsem ji deskou ze zadu a z vrchu dvě na sebe akva bylo o obsahu 140l. Teď mám z 19mm lamina doma udělanou skříň na akva o obsahu 510l a ať si každý řìká co chce lamino vydrží hodně. Jen musíš zajistit aby se ti nesložila do boku proto ta deska do zadu. Buď naprosto v klidu.
0 29.09.2015 20:20 Janka01 Doplňuji:
materiál na "zpevnění" skříňky doma mám, práci by zastal můj muž, takže jde o investici opravdu jen do té skříně... žádné další výdaje bych tedy neměla a za hodinu by byla skříňka smontovaná i s přidaným zpevněním. A jako tvora líného mě to táhne k jednoduchým řešením
.
Skříňka je ze standardního 18 mm lamina, je to v popisu u výrobku. Takže kdybych skříň nechala dělat u truhláře, popř. nechala si desky nařezat a doma dodělala, pořád to bude to 18 mm lamino.
A i z podělaného 80 kg akvárka zvládnu oddělat podlahu v obýváku a vytopit sousedy, proto to možná zbytečně moc řeším.
Každopádně díky za názory,
Já to psal jen proto kdyby to byl jeden z těch co opravdu mají strach z podělaných 80 kg váhy. A navíc to výjde stejně jako ta police za 500,-. Koupil jsem podobnou pod TV lcd možná tak 30kg s papírama cd atd. taky ikea a vydržela rok a půl. Ano nebyla s výstuhou. Je to věc její ano unese to určitě. Ale psal jsem to kvůli klidnému spánku některým stresařům za stejný peníz. Jinak borovice je jako skála ale to už je za víc Kč. Ale unese to i ta police. Jen jsem dal na výběr. Nic víc. Čti pořádně psal jsem že jsem podtím viděl i horší.
Nějak nehápu co tu řešíte. Za prvé nechápu k čemu ty luby když ta dřevotríska, která bude vložená do zad a bude nějakým způsobem uchycena, právě ta bude plnit funkci lubu. Za druhé sériově se dělají skříně z lamina na podobné konstrukci. A za třetí stačí otevřít odkaz a v popisu je že je vyrobena z 18mm + autorka psala že ještě nahoru dá další dřevotřísku. K čemu dělat jeklovou konstrukci kvůli 80kg? Já mám 120l na borovicové skříni bez podpěry uprostřed a bez zad, podél horní desky jsou zespodu akorát bukové hranolky 25x30mm a drží v pohodě.
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 48
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 48402x