Skříňka pod akvárium
0 02.08.2009 20:35 koblihcz JuraS napsal: ... normálně mi prší na balkon tak jsem ho tam vysypal a on se propere přírodně... No aby se ti do toho sterku tim destem nedostalo vice sajrajtu nez tam bylo.
A ma ta skrinka nejake zada?
0 02.08.2009 18:25 JuraS mám vyzkoušené, že permanentní fixa ve vodě nepouští..a nebo kdybych cestou potkal modelářské kšeft tak koupím sprej na polystyren...právě teď využívám přírodu..nasypal jsem si na balkon 40 kg akvarijního štěrku..propýral jsem ho v kýblu a teklo z něho hafo sajrajtu..normálně mi prší na balkon tak jsem ho tam vysypal a on se propere přírodně...
Dobrá práce, jen bych doporučil jiné řešení dosažení toho černého pozadí. Těmi fixami to nikdy nebude ono, vždy to bude místy sáknout více a místy méně a budou tam fleky do šeda (takoví malířští kocouři). To by bylo lepší na ten polystyrén přitisknout kus černé folie či tapety.
0 02.08.2009 16:49 JuraS Vím, že to sem nepatří...zadní stěna bude černá zvenčí..k tomu jsem si právě uřízl "desku" extrudovaného polystyrénu 3 mm..zaschly mi foukací fixy..tak zítra koupím několik hooodně tlustých permanentních fixů a natřu jednu stranu na černo..z jedné strany bude přitisknutý filtrem a z té druhé pomůže kousek oboustranné pásky..filtr dostane slušivý kabátek..zespodu 6 mm, z jedné strany 3 mm a akva..zezadu zeď a mezi ní 6mm a ze strany kde je čerpadlo 1 cm, nahoru krycí sklo a 1 cm polystyren..to aby byl hezky v teple..zbytečně se nevypařoval a hlavně aby moc nebyl slyšet..budu ho mít sotva 2 metry od hlavy při sledování televize...no jen doufám, že si terčáci zvyknou když jim dám nad hlavu jedno zadní repro z domácího kina...
0 02.08.2009 14:36 JuraS "čepička" na akva se nekoná..sestavil jsem si ji nasucho na zemi a hnedle jsem viděl co jsem provedl...špatně jsem zadal nařezání "deklu"...to tím, že jsem na poslední chvíli změnil způsob jak se bude pokládat..jediné co prozradím..je to z lamina 16 mm (nařezané police) a bude spojena vruty 40*3..rohy ještě pojistím hliníkovým véčkem..kde kdo používá laťky na položení na hranu akva..já na to jdu jinak..plastová véčka..zpevním je (jen pro klid duše) centimetrovým hliníkovým véčkem uprostřed.. dekl nahoře je dvoudílný..použiji ocelový klavirní pant ..dával jsem bacha abych nevzal cokoliv co má v sobě jen stopu mědi..a stejně ho ještě "láknu" lodním lakem...ještě musím dořešit rozmístění 4 zářivek (3x glomat) a v zadní desce deklu k tomu vyrobit 2 díry pro automatická krmítka..a větrání..
0 02.08.2009 13:54 JuraS správně tam měla být tahle fotka...
0 02.08.2009 13:52 JuraS v životě jsem nespojil dvě prkny k sobě jinak než kladivem a hřebíky..tedy pokud nepočítám montáže nábytku z ikea a od jiných..tohle je moje homemade od začátku až do konce..stylem.."účel světí prostředky"..na první fotce je už akva plné..binec okolo je tím, že jsem (jak jsem psal a, doma sám a žádná holka se mi neplete pod nohy-uklidím to večer než přiletí.. a za b, protože jsme 14 dní po stěhování, nemáme kuchyň a tak se nám všechno "válí" všude..)
Stolek jsem dělal de-fakto narychlo..uzavřel jsem smlouvu s firmou a v čase x-y a to celé na druhou...prostě jak se to stihne mi přilítnou a začnou dávat kuchyni a bourat..bourat i barovej pult kde teď stále stojí původní akva...takže jsem musel hnedle přikročit k realizaci aby obyvatele přestěhoval bez problémů do většího příbytku...
tady je umístění filtru za akva a vstupní komora do filtru..trubky jsou jen provizorní..
0 02.08.2009 13:46 JuraS Fotem mám už pár..nejdřív jsem myslel, že počkám na někoho kdo mi pomůže akva dát nahoru..zvedat akvo do 78 cm se nechtělo..no ale stačila trocha základní mechaniky a je nahoře..pod akva jsem dal 1cm polystyren.ten s červenou značkou..s hlavičkami šroubů jsem se moc nezabýval..některý je zalezlý a pár jich vylézá..polystyren to skryl..4 mi pásy oboustrané pásky jsem polystarem přilepil k horní desce stolu..pod filtr jsem dal 6 mm extrudovaný polystyren..jo a pod stolkem je 3 mm extrudovaný polystyren taktéž přilepený páskou....akva jsem napustil a teď zkusmo běží filtrace..je to jen proto abych z akva dostal všechen prach a binec co tam napadal..to víte ještě mokré akva se stěhovalo pak leželo v bytě a prášilo se do něj..zatím sbírám síťkou prach z hladiny a v první komoře filtru je kilo keramických válečků v síťce na zachytání toho bince..nechám to takhle běžet aspoň 2 dny..pak přidám savo a desinfekce bude hotova...mám nařezané dřevo na "čepici" ale zatím se mi do toho nechce..snad až večer až bude bouřka jak slibují...no nějakou fotku sem hodím..zmenšil jsem ji a ubral barvy...
prostředek bude prázdný pro umístění současného akva (prozatím..bude prázdné)..na bocích budou dvíka (ještě, že tam nebyly..když jsem dával akva nahoru tak jsem někam potřeboval dát nohu...)
v těch "boxech" (nenapadá mě teď vhodnější název) jsou od oka zhruba uprostřed zadní stěny vyřezané díry..na průchod kabeláže..jednu díru jsem udělal i do vrchní desky pro průchod kabeláže nahoru..
0 02.08.2009 10:53 David M. – Re: JuraS
Určitě tu pak dej fotku tvého výtvoru, jsem zvědaví.
0 01.08.2009 21:01 JuraS Hned ráno jsem jel si nechat nařezat lamino na stůl pod akvarium..protože jsem spíš na přemýšlení a ne na ruční práce tak jsem měl jen načrtnutý nákres..samo, že jsem se ustřelil a musel jsem se vracet zpět abych napravil chabu..tu jsem opravil tak, že sjem to totálně dodrbal a pro další desku tentokrát správnou jsem raději jel do jinýho obchodu..původně jsem myslel, že dnes jen nalepím hrany, a namaluji si dírky..houby..nemýt toho, že mi před chvilkou klekla baterka v šroubováku tak ho mám skoro hotový...protože mám sice vrták na konfirmy, ale na jiné rozměry než jsem viděl šrouby tak jsem 18 ku lamino spojoval vrutama 70*4 .. dal jsem jich tam dostatečně..neplánuji stůl rozdělávat..bude bytelnej až hrůza..má rozměr 101,2*67,3..divné rozměry ale tak mi to vycházelo když nedělají 20 ky lamina..na stojáka jsou 4 desky a nahoře bude akva 100*50*50 + filtr 50*50*15,5.....jsem slaměný vdovec..manželka s jednou holkou odletěla dnes v noci k moři a druhá je kdoví kde..ani mobil nebere...takže se fakt tak moc nenudím...
Já bych v tom neviděl problém....Pak z toho může být krásně do hloubky vypracovaná krajinka.
0 01.08.2009 18:37 kincmar Zdravím!Velice chválím návod!Pomalu se na něj chystám, ale ještě se rozhoduji nad rozměry akvária. Délku 120 cm a výšku 50 cm bych chtěl zachovat, ale přemýšlel jsem nad šířkou 60 cm, což by dělalo 360l. Dokázal by někdo odhadnou, jestli je tato konstrukce vhodná?O moc litru víc to není, ale bylo by tam o pár kg více dna. Nebo mám raději zůstat u vyzkoušeného?
0 01.08.2009 17:48 V – Re: David M.
Měl jsem spíš na mysli pevnost podlahové krytiny (ne nosnost). Něco jiného vydrží beton, něco jiného dubová parketa, něco jiného lino, atd. Z akvárka "zapíchnutýho" do podlahy bys asi moc nadšený nebyl... Kolem 200 l to není potřeba dramatizovat, možná ani u té třístovky, ale s přibývajícími kily a metráky...
Já mám 300l akva a mám tam 12ks silonových nožiček (nařezané kroužky z trubky silonu).A zatím si neztežuju.
0 01.08.2009 17:27 David M. – Re: V
Je třeba koupit nožičky, které mají požadovanou nosnost včetně rezervy. Pak není problém. Takováto konstrukce lze použít do cca 400 litrového akva. Potom už se musí změnit jak konstrukce stolku a možná i již vyztužovat profily z kovu.
Toto je jen můj odhad podle zkušeností.
0 01.08.2009 17:18 V – Re: matlala
Zase tak jednoznačný to není. U větších nádrží by mohl být problémem nadměrný tlak tlak nožiček. Pak je potom výhodnější mít dole desku která váhu roznese do větší plochy. Záleží taky jakou máš podlahu.
No nožičky jspu každopádně lepší, stolek neleží na celé ploše třeba koberce či kachliček. A lépe se pod ním vysává a utírá. Já mám teď současnou skřínku a mamka, jak umývá podlahu, tak je celá zespoda obouchaná, proto chci novou, už plánuju a s nožičkama.
0 01.08.2009 16:47 David M. Jinak začínám zařizovat pomalu dílnu a uvažuji, že rád akvaristům vypomůžu s výrobou stolku. Ruzné vrtací šablony už mám a nějaké ještě vyrábím. Tak ať finální výrobek je profesionálně udělaný. Mezi tím jsem vychytal ještě spoustu postupů.
Taky přemýšlím, že bych dělal i komplety včetně horního krytu.
0 01.08.2009 16:44 David M. – Re: gigimasters
Ahoj, tento stolek se dá udělat klidně bez nožiček, ale za předpokladu že máš rovnou podlahu. Tu já jsem neměl, proto jsem dal nožičky, ale i tak mi to přijde lepší. Ale kdo co chce, má to mít.
Smekám před tebou a před dalšími manuálně zručnými lidmi. Krásnej stole. Mám podobnej též na zakázku dělanej ale ta cenaaaa
Tak at se ti daří
0 30.07.2009 21:20 matlala [798] - Rostliny Perfektní návod. Já stolek mám, s kovovou konstrukcí, ale vypadá hrozně, je to dělané doma, desky řezané ručně, křivé. Chci dělat nový, desky mi nařeže táta bývalé spolužačky. Ale uvažuju o ,kovových výztuhách nebo bez nich, unést to unese dle mě i tak. Stolek bude pro akva 112l-pomyslně. Jsou a budou na něm 2 akvária. 49l hrubého a 31l hrubého, viz
rybicky.net/nadrz/92/300.jpg
časem možná bude větší. Rozměr horní desky 80*35, tvar T, takže spodní část bude mít tak 65cm dlouhá a 30cm široká.
Hlavní dotaz ale je jaký rozdíl je mezi konfirmáty a normálními šruby? Konfirmáty lépe drží nebo je to stejné(nehledě na hlavičku).
Stolek možná bude i větší s deskou 100*40cm a spodní skříň 80cm dlouhá a 30-35cm široká.
Starší reakce
skvělý návo díky. Jen pod tím stojanem se musí strašně prášit ne? když je tam vlastně mezera.. Nešlo by to udělat bez těch nožiček? a položit na nějakou podložku? tak jako akva položíš na podložku?
Starší reakce
Proč by nemohla dřevotřísková skříňka akva udržet? Pokud tedy pominu ty levné, co se prodávají na každém rohu.
Asi jak která. Prázdný určitě!
0 02.02.2009 12:11 honza mohl bych se zeptat udrží dřevotřisková skřínka 200litrové akvárko???????
Starší reakce
0 24.01.2009 23:45 She Pansu, tu používáme jako noční stolek, tak je fakt malinká ;)
0 24.01.2009 23:06 pansuu Ono to půjde, jenom je zezadu spojit ještě jednou deskou "záda"(krom té horní), aby se to neskácelo do strany. Ty bočnice to unesou. Jen se mi zdá málo ta hloubka- 40cm, aby to při výšce 70cm nebylo vratký! Možná by byly lepší 2x tuhle:
www.ikea.com/…, a samozžejmě opět vystužit vrchní deskou a "zádama"
0 24.01.2009 22:58 Tumek LEPŠÍ BY BYLA KDYBY MĚLA U PROSTŘED VZPĚRU ABY SE NEPROHÝBALA A MÁŠ JISTOTU A KLIDNÝ SPÁNEK.
0 24.01.2009 22:37 MartinPHX Z IKEA nekupovat žádne skřiňky pro akvaria, mám od nich stůl v pokoji a můj 1,5 roční syn jej zvednul i s kavou. Takže si dokážu představit co by udělat s tím akva.
Ja sem to vyřešil domácí výrobou podstavce s policemi, který jsem odkoukam v obchodě a tam ho měli za 1000Kč. Já ho mám 500Kč a větší 80x40x85, později dám na něj alespoň vetší akva.
Mám ho už i otestovaný, syn se už za něj opíral a ani se nehnul.
0 24.01.2009 21:33 She My máme na velmi podobné 54l akva. Máme na ní ještě jednu desku. Jak deska od skříňky, tak i vrchní deska se prohnuly, ale doufám, že to snad nebude problém, akva je samonosné, ne? Takže pokud skříňka vydrží (vypadá, že drží, jen je mírně prohnutá deska), tak by neměl být problém, ne?
Vidím dva problémy: 1. Masivní dřevo má na rozdíl od dřevotřísky tendenci se rozštípnout okolo spojů/šroubů.
2. Sami doporučují skříňku uchytit ke stěně - z toho vyvozuju, že podstavec nebude nic moc pevný.
Starší reakce
Úplně to nejjednoduší a podle mě nejefektivnější by bylo poprosit dědu aby doprostřed rámu přivařil podpěry a unese to hnedka skoro jednou takovou váhu. Jinak ta skříňka z té 160 je na první pohled bytelná, jen jak už bylo psáno je potřeba nahoru dát pracovku aby to nebylo na tom podivným rámu skříňky a na zem pod ní dát obyč 17mm lamino. Před tím ještě omrknout jestli se to nekyvle do boku, to by pak byl průšvih, pokud ano tak pořádně dotáhnout šroubky a popřípadě pár jich přidat.
Jinak koukni do mé 240L prezentace co vydrží obyčejněj popraskanej a vysušenej smrk
nebál bych se na ten můj podstavec dát i 450L akva.
Hodně zdaru
řekl bych,že automechanikovi,nebudou fyzikální zákony až tak cizí.
Musíte, Apinku, počkat na profíky. Já jen "přemýšlím nahlas", co bych dělal na vašem místě.
Určitě bych ale horní desku neoddělával a tu kuchyňskou položil na ni.
Méďa vypadá vymazleně!
(Dostává zabrat, že?
)
Zdenek58 napsal: Mrakoplash napsal:celkem nechapu jak se ti to mohlo prohnout uprostred kdyz akvarium mas pres celou šířku
Protože špatně dimenzovaný, rovnoměrně zatížený nosník se prohne právě uprostřed .
takze se ty vrchni "nosniky" natahnou ?
0 29.12.2008 14:18 apinek – Re: Sid
takže sundat tu horní desku 105cm x 45cm a místo ní dát kuchyňskou 120cm x 45cm?
jo jo,méďa je můj
je to mazel
Ta skříňka vypadá dost bytelně. Pokud má pevné spoje, měla by tu "240" bez problémů unést.
Asi bych ji ale přeci jen podložil kuchyňskou deskou, aby nebyly rohy dna tak na ráně...
Ten Méďa je váš?
0 29.12.2008 12:43 apinek a poslední
0 29.12.2008 12:32 apinek
0 29.12.2008 12:30 apinek přidávám fotky mojí skříňky pod bejvalou 160tku.rozměry:105cm je dlouhá,42cm široká a 70cm vysoká.potřeboval bych na ní nějak dát mojí 240tku,stačilo by kdybych nechal udělat delší prkno?základna 240tky je 120*40cm,akvárko je o 15cm delší.kdyby to nějak šlo,bylo by to super.
hm,to neni stolička,sakra
Starší reakce
0 24.12.2008 17:14 Zdenek58 – Re: Mrakoplash
Nemusí... Pokud je to skutečně pravoúhlé, pořádně svařené a rovnoměrně zatížené (což v případě akvária nejspíš bude), tak se jenom prohne ta delší strana a největší průhyb bude právě uprostřed.
0 24.12.2008 14:34 apinek – Re: PrincPrincessen
dobře.uvidim co se dá dělat.
Proto tam je na středu ta deska u tebe taky stačí tam dát desku kterou jen k tomu přichytíš je to práce na 10 minut s uříznutím někde v Baumaxu na 30min.
0 24.12.2008 14:08 apinek 0 24.12.2008 13:00 Zdenek58 Mrakoplash napsal:celkem nechapu jak se ti to mohlo prohnout uprostred kdyz akvarium mas pres celou šířku
Protože špatně dimenzovaný, rovnoměrně zatížený nosník se prohne právě uprostřed
. Jinak myslet si, že 6 mm prohnutí vyrovná karimatka, je celkem naivita...
0 24.12.2008 00:02 DrBolíto [254] - Rostliny apinku apinku ty si teda číslo, z tebe musejí mít doma radost když ti je jedno, že budete mít v obýváku brouzdaliště a děda místo garáže sprchový kout.
Sežeň někde dřevotřísku >16mm a udělej přepážku ve prostřed.
Aby si nemusel vrtat z vrchu, tak si udělej plechové pásky z 2mm plechu a samořeznými šrouby tu přepážku přichyť z boku. Jo a přepážku hoď do vodováhy a dvakrát měř a jednou řež!
Ten stolek z prvního odkazu v pohodě unese 300kg.
Problém u komod z obchoďáků není zatížení, ale to že nemá pevné záda, stačí se pak o ní opřít z boku, a 300kg zátěž jí složí jak domek z karet.
Přidat reakci
1 ...... [41] ...... 48
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 48402x