Dovolím si vznést pochybnost, ale jako laik, takže je to na zkušenějších. @sha ?
Firma Profiplants má podle mě super nápad s laborotarorním měřením a následnou mapou.
Nicméně rozdíly ve výsledcích oproti měření vodáren připouští slovy:
Výsledky vodáren a naše měření se vždy rozcházejí, nejvíce u NO3. Je to tím, že voda ve vodárně se měří na vstupu, kdežto u nás měříme vodu na výstupu, tedy vodu, která proběhla stovky či tisíce metrů trubkami s nitrifikačními bakteriemi, a tudíž například NO3 vůbec neobsahuje, či velmi málo. Proto se výsledky s vodárnami rozcházejí.
To jsem však nejmenovaným zdrojem obdržel jako rozporovanou skutečnost protože údajně měření vodáren probíhá i na výstupu nejen na vstupu.
Nechci firmu nijak poškodit, sám jsem si u nich nechal rozbor udělat a dle chování akvaria mi to i dávalo smysl (ale rozdíl v dusičnanech byl opravdu markantní). Dle profiplants téměř 0 dle vodárny rozhodně měřitelné. Jasně voda cestovala v Petce a než přišla do laborky tak to mohlo být 48 hod.
Zajímaly by mě zkušenosti i ostatních. Nabízí se teoretická možnost střetu zájmů, když prodávám hnojiva, tak mohu zkreslit data, abych prodal produkt. To by ale bylo na podnět pro ochranu spotřebitele, a zároveň by jejich měření rozporovala měření vodáren, tak nevím...
Nicméně Profiplants přišli právě s ohledem na nízké hodnoty dusičnanů s produktem "Ultimate/Ultimate free" - např. EAN: 8595641603946
Bylo zjištěno, že evropské vody již zdaleka nedosahují vysoké hladiny dusítakých látek tak, jak tomu bylo v dřívějších letech, a zejména nízká hladina NO3 bývá nejčastějším problémem při pěstování rostlin v akváriích.
Jako laik se samozřejmě raději spolehnu na laborku než na kupované testy, které mohu špatně použít nebo mi nějak projdou expirací nebo cokoliv;)
Pokud jste někdo nezaujatý myslím, že to pomůže. Bylo by super napsat přímo do Profiplants a zeptat se jich, ale jen z principu věci, by to musel být někdo fundovaný, koho neopijou rohlíkem. Protože ikdyby to u nich v laborce měřili nějak "pro sebe" nebo s odchylkou, tak jako laik je stejně neusvědčím;)
Za sebe bych asi viděl cestu v trpělivosti, a pozorování a zkoušení, případně si najmout placenou realizaci a údržbu akvárií, když nejsem trpělivý a chci to dokonalé na 1. dobrou;)
Btw. pan urban se svými nádržemi bez filtrů jen se světly má také výsledky

a podle mě vůbec neřeší kolik tam má čeho;)