Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Testy vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Testy 

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Testy vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2017 12:26 Maq Re: Angus68
Angus68 napsal: ve vodě o hodnotách pH4.7-5.2 a kh 1 moc rostlin neporoste
Já v jednom akvárku takovou vodu mám, akorát že KH je na nule. Divil bys se, co mi v tom roste: Sagittaria platyphylla, Sagittaria subulata, Ceratophyllum demersum, Egeria densa, Samolus valerandi(!), Hemianthus callitrichoides, Hygrophila corymbosa, Ludwigia palustris, Lemna sp., Eleocharis parvula, Helanthium bolivianum ... a ještě jsem jistě na nějaké zapomněl.
Já se taky divím, ale je to tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 12:24 Muž muťa [554] - RostlinyRe: muťa
muťa napsal: ....převést, odečíst.
Byl bys tak laskav a pro nás nematematiky, nechemiky, ukázal vzorový příklad? Děkuji a věřím že nejen já. pivo



Kubaa: nějak tady zapadla moje prosbička. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 12:15 Muž Kubaa [718] Re: Maq
To nemusí být nic zvlášť extra. Stačí velmi populární africké cichlidy, kde kytky většinou buď nejsou vůbec nebo vzhledem k počtu ryb nehrají významnou roli. A takových příkladů by se našlo víc. Nebo prostě akvária, kde kytky kvůli dalším začátečnickým chybám stagnují a nepracují.

Jistě, že ryby můžou umřít i kvůli jiným věcem. Ale pokud je ten největší zabiják snadno testovatelný (a ty testy stojí pakatel, vzhledem k ostatním nákladům), tak má smysl ho testovat. Třeba proto, abychom si mohli být jisti, že je chyba jinde. Prostě diferenciální diagnostika.

Stejně tak za ta léta poznám vhodnou teplotu rukou. A poznám, že je rybám zima nebo horko. Ale proč si sakra nepořídit teploměr a nemít jistotu a mnohem přesnější informace?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 12:15 Angus68 Re: Maq
Začátečník, akvarista ví, že mu ve vodě o hodnotách pH4.7-5.2 a kh 1 moc rostlin neporoste ;-)
Já bych to nechal Maqu tomu, kdo má už něco za sebou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2017 12:08 Maq Re: Angus68
Neber to tak jednostranně podle sebe. Já to mám podobné jako Ty - mám rád rostliny, mám jich hodně, a většinu problémů mi vyřeší samy a nejlíp. Pod to se podepíšu. (A test na NO2 nemám.)
Ale pokud jsem vyrozuměl, Kubaa má v plánu něco extra, velmi měkkou a kyselou vodu, kdovíjak to bude s rostlinama, a tak. A je spousta jiných různých situací.
Takže co je pro Tebe (a pro mě) zbytečnost, jiným se může velmi hodit. Ostatně pokročilý akvarista ví co dělá a posoudí si to sám. Spíš je otázka, co poradit začátečníkům.
A tady si dovolím trochu polemizovat s přílišnou koncentrací na měření dusíku. Ano, dusík nejrychleji zabíjí, to víme všichni. Ale záběh, to je přece daleko daleko širší proces. Pak se tady všelijací zoufalci bijí v prsa, že mají podle testů amoniak a dusitany na nule, a diví se, že ryby chcípají, rostliny hynou, řasy bují, přes zákal není vidět, a podobně. A přitom testy ukázaly...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 11:54 Angus68 – Re: Kubaa
Já nic vysvětlovat nepotřebuju. Jen sem se přimíchal do debaty, kde bylo něco zodpovězeno. Týkalo se to testů vody,né? ;-) Vy si klidně řešte své zbytečné problémy.
Podle mě to jsou jen zbytečný tlachy o ničem, který stejně nikomu nepomůžou ;-)
Takže měřte a sledujte jak to roste. Já si nechám svý ;-) Díky Miloši!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 11:43 Muž Kubaa [718] Re: Angus68
To je pořád dokola, asi je zbytečné k tomu psát víc, vše už ti bylo vysvětleno v předchozích příspěvcích. A chápu, že máš rád kytky, ale znovu ti opakuji, že ne každé akvárium je rostlinné akvárium. Navíc pokud běží první fáze nitrifikace ale ještě ne ta druhá, nahromadí se dusitany i s hromadou kytek, protože kytky dusitany moc nežerou, alespoň většina druhů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2017 11:37 Angus68 Re: Kubaa
Založ vhodnými rostlinami, hlavně hódně ;-) Pokud rostlinky porostou (a to nemám strach, že né), tak nemůžeš mít žádnej problém s dusitany. A potom, každej to moc řeší a přitom si to akvárium chce dělat to své bez vašich vnějších zásahů ;-) Nechte ho bejt a neřeště zbytečnosti. Na co mi bude, když uvidím vliv NO2 v poměru 0.002mg/l na rostliny? Na ho....
A stejně to nepoznám :-D Rostou kytky? Žijou ryby? Líbí se mi to? To jsou otázky, který by si měl řešit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.12.2017 11:28 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Angus68
Ak je hladina NO2 už poznať na rybách, je to už naozaj príliš vysoká hodnota - resp. toto zistenie prichádza neskoro. Citlivé testy (napr. ten spomínaný JBL) umožňujú problém odhaliť oveľa skôr - skúseností s týmto mám mnoho. V zabehnutom akváriu nemá zmysel riešiť dusitany, no pri zábehu alebo zásadných zásahoch do filtrácie či celkového stavu akvária to zmysel má. Kubaa to vystihol presne. Test, ktorý nie je dostatočne citlivý, je k ničomu, lebo problém odhalí až keď je neskoro a je už zjavný aj na správaní rýb. Ak tam ryby nie sú, potom naozaj nie je možné naslepo zistiť nič.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 11:22 Muž Kubaa [718] Re:
Dusitany jsou ovšem obvykle to, co zabíjí ryby. A nepoučený akvarista nechápe, protože akvárium vyčistil a vydrhnul (a v lepším případě i počkal celé tři týdny, než dal ryby, jak mu někdo poradil). Většina dalších problémů buď nejsou tak akutní nebo trápí akvaristu víc než ryby (různé zákaly, slizy apod).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2017 11:14 Angus68 Re: Kubaa
Proč řešíš takový hovadiny ;-) Založ, uvidíš, porovnej, zkoumej, napiš zkušenosti ;-)
Prosím OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2017 11:13 Muž Kubaa [718] Re: Angus68
Angus68 napsal: Nevím teda jakou máš vodu, ale úplně obyčejná z vodovodu by neměla mít a asi i nemá takovou zvýšenou hladinu NO2. U sebe to poznám, na to vem jed ;-) proto nepoužívám ty všelijaký taháky na peníze :-D asi je to ve voku ;-)

Jsem jedno velké ucho. Jak se na obyčejných rozjezdových kytkách pozná 0.05 mg/l dusitanů (třetí hodnota na JBL stupnici). Když mě to naučíš, platím ti celý příští rok pivo.

PS: ne, neřeším to moc. Jsem přesvědčen, že na otravu dusíkatými látkami umírá velká většina akvarijních ryb prodaných v petshopech.

PPS: jak to proboha souvisí s vodovodem???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2017 11:12 Angus68 Re: Kubaa
Neřešíš to zbytečně moc?
EDIT? Nechceš nejdřív něco založit a potom si pokecat o zkušenostech?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 11:07 Angus68 Re: Kubaa
Nevím teda jakou máš vodu, ale úplně obyčejná z vodovodu by neměla mít a asi i nemá takovou zvýšenou hladinu NO2. U sebe to poznám, na to vem jed ;-) proto nepoužívám ty všelijaký taháky na peníze :-D asi je to ve voku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2017 10:52 Muž Kubaa [718] Re: Angus68
1. S vysazením ryb se čekalo a čeká, ale soudě podle zdejších diskusi se čeká málo. Třeba tři týdny. Přitom tři týdny po založení jsem opakovaně naměřil vrchol dusitanů. Pokud si člověk chce být jist na základě čekání, musí čekat minimálně měsíc, u citlivých ryb i déle. Ale často se akvárium zaběhne rychleji. Takže když použiji test, mám jistotu třeba o týden dva dříve. To mi za těch pár korun za test stojí.

2. Když poznám zvýšené dusitany až podle ryb, znamená to, že ryby pociťují přinejmenším diskomfort, pokud ne dokonce vážnější zdravotní problémy. Toho je rád ušetřím a opět mi to za těch pár korun stojí.

3. Když je nějaký problém, často není diagnostika tak přímočará. Příznaky nejsou zcela specifické. Dusitany jdou testem rychle potvrdit - nebo vyloučit a lze problém hledat jinde.

4. Čerstvé zasazené kytky mívají spoustu problémů, třeba už z toho, že jsou čerstvé zasazené. Jak z toho diagnostikuješ dusitany, nevím. Diagnostikovat vodu podle kytek je netriviální a ani lidé, co se na kytky zaměřují, to neumí dokonale. Krom toho mám pochybnosti, že kytkám dusitany v tak nízkých koncentracích jako rybám vůbec vadí. A konečně, jsou i akvária bez kytek.


5. Ne každý chová "obyčejné ryby".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 10:38 Muž Jarry [1437] Re: Angus68
Jo, byly v pohodě celou dobu, měřil jsem to ještě v době, kdy tam ryby nebyly, po zakrmení prázdného akvária mraženým - ani se to nehlo a mražené do 2 dnů zmizelo:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 10:33 Angus68 Re: Jarry
Ale teď už jsou v pohodě, né ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 10:31 Muž Jarry [1437] Re: Angus68
Pozná, ale bral jsem to jako poslední test "zajetosti" akvária (po 5ti týdnech a s "naočkovaným" filtrem), pro jistotu. Ryby jsem sháněl dlouho, kousek jsem pro ně musel jet a všechno jsou to citlivky, tak jsem nechtěl riskovat:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 10:25 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Angus68
No právě že vůbec. U mně je to stejně.. je to to poslední, co řešim.. napětí na hladině hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 10:17 Angus68 Re: RE5PEK7
S vysazením ryb se čekalo už za tvého děda, a je to pořád stejné ;-) Nechat akvárium zajet :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.12.2017 10:17 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: imax
Testuje se vápník a je jedno jestli máš slanou vodu nebo ne. V mořské akvaristice je to důležité proto je to určené hlavně pro ní. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 10:14 Angus68 Re: RE5PEK7
Děda měl zkoušečku na hladinu, jó? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.12.2017 10:12 Angus68 Re: Jarry
Myslím, že když je vysoká hladina NO2, budou trpět ryby, na kterých to každej pozná ;-)
Vážně neměřím a nemám s tím problém ;-) Ale výměny vody pomůžou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 10:11 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: Kubaa
2) obyčejné ryby se měly dobře i za dob mého dědy.. a tehdy se nějaké testy nevedly.
3) nepoznáš, musíš počkat o trochu déle s vysazením ryb

Ruzné papírky, vodičky, preparáty nejsou všespásné.. i když nám to teď ze všech stran masýrují do hlavy. Když dřív nebyly testy, ani CO2 přesycovače, ani výkonná LED světla, tak to také fungovalo ;-)
To poslední, co by ti můj děda řekl, je jaké napětí měl na hladině :-D a množil o 106.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 10:08 Muž Jarry [1437] Re: Kubaa
Poprvé jsem si koupil test na NO2 a zrovna od Sery, ta stupnice mě taky zklamala. Ale beru to tak, že když se barva nehne ani o kousek, je to ok - měřil jsem NO2 v prázdném akváriu po zakrmení, abych viděl, jestli NO2 neporoste. pH test od Sery je na tom s citlivostí podobně, taky mě to docela zklamalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 10:06 Angus68 Re: Kubaa
Ano, nedělá to dobře ani čerstvě zasazeným rostlinám ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 10:03 Muž imax [47] Re: vaaclav
Teraz som si vsimol, ze aj Sera test na vapnik bude asi len pre slanu vodu. Mylim sa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 09:53 Muž Kubaa [718] Re: Angus68
1) papírkům také nevěřím, ani levným testům od Rataje apod., proto používám kapkové JBL testy a elektronické měřáky

2) měl jsem doma leccos vzácného a hodlám mít ještě vzácnější věci (a chci aby se měly dobře i obyčejné ryby)

3) jak poznám v akváriu bez živočichů zvýšené dusitany (typické použití NO2 testu je potvrzení zaběhnutí nádrže a vhodnost pro vpuštění ryb)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.12.2017 09:47 Angus68 Re: Kubaa
Já nic takovýho nepoužívám a ani neměřím, protože těm papírkům nevěřím ;-) A na to, abych měl laboratoř (poměrně drahá záležitost), nemám doma nic vzácnýho. Ani ve velkým nic neprodukuju, ale jen pro sebe ;-) Podívej se do AQ, a spoustu věcí poznáš i bez testů ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2017 09:37 Muž Kubaa [718] Re: Angus68
Ano, s tím SERA testem, proto je k ničemu. Ani ta jejich nula není zárukou toho, že je voda OK. JBL test je citlivější a dokáže detekovat zvýšenou hladinu dříve, než je toxická. Proto tě může v předstihu varovat nebo naopak potvrdit, že je voda OK.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2017 09:35 Angus68 Re: Kubaa
Když budeš mít měřitelný dusitany, tak to velice rychle poznáš i bez testu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 09:30 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: imax
Sera má srovnatelné testy s JBL. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.12.2017 09:28 Muž Kubaa [718] Re: imax
Nikdy jsem ten test neměl v ruce, ale obávám se, že to tam nepíšou pro srandu králíkům. Nejspíš nebude pro sladkou vodu vyhovovat rozsahem (citlivostí).

Testy od sery jsou většinou imho celkem slušné, i když JBL je lepší. Znám jednu vyjímku - test na dusitany od sery je k ničemu, protože je málo citlivý, má stupnici: 0, průser, průser, průser, průser...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 09:24 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Kubaa
....převést, odečíst.
Byl bys tak laskav a pro nás nematematiky, nechemiky, ukázal vzorový příklad? Děkuji a věřím že nejen já. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 09:05 Muž imax [47] Re: vaaclav
Testy od Sery poznam, len netusim ako je to so spolahlivostou. Da sa mu verit?

RE: Kubaa. JBL robi samostatny test na Ca a dalsi na Mg+Ca. Pri oboch je udevene, ze su pre morske akvaria. Bolo by mozne ho pozit aj na sladkovodne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.12.2017 23:51 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: imax
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.12.2017 23:24 Muž Kubaa [718] Re: imax
Dělají test na hořčík a na celkovou tvrdost. Když to převedeš na stejné jednotky, tak získáš vápník odečtením hořčíku od tvrdosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2017 23:20 Muž imax [47] – Test na vapnik
Ahoj. Poradite mi spolahlivy test na vapnik? Pouzivam JBL, ale na vapnik asi nerobia.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.12.2017 13:34 Muž Magic [879] - RostlinyRe: muťa
Začínaš znovu s novou, ale tentokrát zriedenou, vzorkou.
Inak ja riedim vodou z vodovodu, v tej PO4 nemám. Samozrejme predom overiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2017 12:41 Muž muťa [554] - RostlinyRe: NHKG
Děkuji za vysvětlení, rozumím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.12.2017 12:32 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: muťa
Naředíš destilkou 1:1, změříš znova a výsledek vynásobíš dvěmi. Nebo naředíš 3(destilky):1(akvarijní) a vynásobíš výsledek čtyřmi. Samozřejmě můžeš ředit i víc... Ale chce to přeměřit i tu destilku, že ukáže 0. Některé destilky jsou dost mizerné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2017 12:06 Muž muťa [554] - Rostliny – Test JBL PO4
Při měření se mi testovaný vzorek zabarvil hodně do modra, dle stupnice více než 1.8 mg/l. V návodu je psáno, že v tomto případě "nařeďte vzorek destilovamou vodou a porovnejte znovu". Znamená to že mám udělat celé měření znovu s již naředěnou vodou, nebo se má ředit ta již naměřená, modrá voda? Není mi to z toho návodu jasné.

P.S. Rýpal jsem se ve dně při přesazování rostlin...., kdyby se někdo ptal na proč mám tak vysoké PO4.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2017 16:22 Muž HanysOV [54] Re: NHKG, Kubaa, Magic
Chlapi, všem moc díky za reakci a doplňující informace palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.11.2017 15:06 Muž Magic [879] - RostlinyRe: HanysOV
NO2 tiež rozhodne od JBL. Prvé odtiene dostaneš ešte v bezpečnom pásme do 0,05mg/l.

Ale NHKG má pravdu, v zabehnutom akváriu budeš i tak stále merať nulu, ten test má zmysel pri štarte akvária, prípadne keď pridávaš ďalší húf rýb. Inak bude na poličke len zbierať prach...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2017 15:03 Muž Kubaa [718]
Já bych řekl že měření NO2 je velmi užitečné při zakládání nádrže (pokud člověk spěchá a chce ušetřit pár dní) a při diagnostice problémů. Ale je to otázka vkusu, někdo měří kde co, někdo neměří nic. Začátečníkovi bych spíše doporučil měřit, nemá to v oku. Já mám v obou případech dobrou zkušenost s JBL. Naproti tomu Sera NO2 test mi přišel hrozně hrubý, tedy k ničemu, už nejnižší barva na stupnici (kromě nuly) znamená průser (0.5 mg/L) - nižší, ale stále nebezpečné, koncentrace to zřejmě vůbec neodhalí - stejný problém mají různé papírkové testy (mám zkušenost s eSHA).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.11.2017 14:54 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: HanysOV
No2 není potřeba měřit.
No3 měřím pomocí sery a jbl. Ukazují stejné výsledky. jbl je dražší, vydrží méně měření, ale je s ním měření mnohem snazší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2017 14:47 Muž HanysOV [54] – N2, N3
Ahoj, můžete mi, prosím, doporučit konkrétní použitelné a ověřené testy na dusíkaté látky? Díky moc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 11:22 R Muž Anthrax [4787] Re: xxxxxxxxxx
Není to na úpravu vody ale na měření jejích parametrů. Myslím si, že to nepotřebuješ. Ztráta peněz v tomto případě. Soustřeď se spíš na úplné základy akvaristiky. ;-) Jestli chceš nějaké testy, tak si kup testy na NO2 a na NO3 (kvůli rybám). Zbytek je pro tebe zatím nepotřebný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.10.2017 11:17 R Muž ctibum [6926] Re: xxxxxxxxxx
Tak to jsou testy vody. Měří hodnoty vody, nijak ji neupravují. Na jejich potřebu ti někdo zareaguje, názory se ale dost různí, jak jsem zjistil.

Mimochodem, tím, že si změníš nick, nezatajíš, že jsi to ty. Klidně jsi mohla zůstat baruska nebo báravidláková ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2017 11:12 Žena baravidlakova [-1] - Miniakvária,střední akva
rostlinna-akvaria.cz/…
tento kufřík myslím

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 39 40

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 41947x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/423-testy-vody?od=351