Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Testy vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Testy 

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Testy vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.12.2018 22:46 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: Maq
OFF TOPIC pls:
Kdyby se snad někomu chtělo mrknout, jak mi dopadly testy vody od Profiplants, mrkněte do mého deníku, příp. do popisu vody v bio mé nádrže 96 l. nebo sem.:
rybicky.net/nadrz/27767/d193902.jpg

pomudrovat (co a jak dál, aby mi to rostlo i žilo k světu, můžete prosím přímo u mě v komentářích, příp. do sz;) Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2018 12:45 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: ondralomnice
Celý postup je tam nakreslený nemusíš ani číst návod. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2018 10:19 Muž ondralomnice [81] Re: Papik
je to pravda anglicky, německy je psáno 10 kapek a minuta odstát v češtině 5 kapek a 2 minuty proto sem se raději ptal ještě jednou dííík palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2018 10:07 Muž Papik [617] Re: ondralomnice
Pravda, některé body v návodu jsou přeložené šíleně, český jsem snad ani nečetl, někdy je lepší číst anglický nebo německý. Všiml jsem si toho i u jiných JBL návodů k testům, české překlady někdy uvádějí i špatná čísla! ingrediencí, což je při testování dost průšvih.

Koukám, že můj předešlý příspěvek je taky psaný, jak od massa Bob. To je tak, když na vás mluví víc lidí a do toho píšete nějaký text. Škoda, že příspěvky nejdou editovat i po delší době.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2018 09:43 Muž LukšaNM [309] Re: ondralomnice
Ten návod maj z google překladače, ne? smich
Pardon za OT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2018 09:34 Muž ondralomnice [81] Re: Papik
Díík tak proč to tak nenapíšou zrovna potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.11.2018 09:19 Muž Papik [617] Re: ondralomnice
Žádnou barevnou stupnici neobsahuje a návod je celkem srozumitelný.

1) Do plastové zkumavky si namícháš roztok podle návodu.

2) Skleněnou zkumavku postavíš na X v rozkládacím návodu na tvrdém papíru.

3) Do skleněné zkumavky pomalu přelíváš roztok ze plastové zkumavky tak dlouho, dokud vidíš X.

4) Až X není vidět, odečteš hodnotu draslíku na skleněné zkumavky.

P.S. Přesnější než nalévat roztok z plastové zkumavky je natáhnout ho do injekční stříkačky a z ní ho opatrně přidávat do skleněné zkumavky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2018 08:58 Muž ondralomnice [81] – test JBL na draslík
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím Vás nemá někdo tento test? Potřebuji vědět zda obsahuje barevnou tabulku na zjištění výsledku. Tento týden sem ten to test zakoupil a nic takového neobsahuje nehledě na to že návod je nějak nesrozumitelně přeložen viz foto a prodejce je nějaký zamrzlý děkuji za reakce
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.10.2018 23:45 Maq Re: rybickar
Varuji před přeceňováním tohoto (až příliš dobře známého) obrázku. Je to všechno pravda, ale hodně zjednodušená, neúplná, atd.
Rozbory vody na zakázku dělá leckdo.
Pokud jde o ctibumův odkaz - Profiplants, tam můžeš vidět novější typ fotometru, jaký mám já. Princip fungování i jednotlivé analytické metody jsou totožné. Je to skvělá věc, to bez debat, ale má to taky svoje meze.
=
Ten můj příspěvek byl pro Tebe možná příliš "vědecký". Jeho podstata je v tom, že
a) levné testování = nepřesné testování, a
b) neznáš-li souvislosti (otravné-chemické-vědecké), ani přesné číslo ti mnohdy není moc platné.
Pokročilejší akvaristé většinu věcí poznají očima, měří jen pár základních hodnot, a to spíš na potvrzení svého pozorování, než že by "jeli podle testů". Přes testy se nikdo dobrým akvaristou nestane.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.10.2018 22:55 R Muž ctibum [6908] Re: rybickar
rybickar napsal: rozbory vody pro akvaristy bez pořizování testů a sond všeho druhu asi nikdo za rozumné peníze nedělá (že bych třeba někam poslal zkumavky s vodou z kohoutku vs. z akva...)
www.profiplants.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2018 22:34 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: Maq
aquathusiast.com/…

Podle této fotky se mi zdá, že mým kytkám ten draslík chybět může, ale taky i nedostatek Dusíku, hořčíku.

Listy (první) bývají světle zelené, a některé pokroucené, nebo se růst předčasně zadrhne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2018 22:20 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: Maq
Díky za vyčerpávající vědeckou odpověď, já jsem laik, 3/4 termínů nerozumím :-D Zatím si z toho odnáším jen to, že žádné rozbory vody pro akvaristy bez pořizování testů a sond všeho druhu asi nikdo za rozumné peníze nedělá (že bych třeba někam poslal zkumavky s vodou z kohoutku vs. z akva...)

A testy od JBL jsou teď to jediné k čemu jsem asi směřoval...

Byl jsem domluven s Raviolkou, že po odhalení hodnot fosforu a dusičnanů mi řekne víc, a směřovalo to podle mě k nějakému PMDD (což zatím umím jen napsat) ale byl bych rád, kdyby řešení bylo prostší, např. výměna filtru za jiný a nové jiné osvětlení :-D, ale taky to vidím na nedostatek nějakého prvku... Draslík by mě testovat nenapadlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2018 22:11 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: vaclav
mám tam přes dvacet rasborek Hengeli, krmeno i 2 krát denně, vše sežerou.
mimochodem v předchozí nádrži to rostlo za podstatně více odfláknutých výměn vody a s méně rybami (možná za to ale mohl subs. pro pokojovky pod pískem...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2018 20:43 Maq Re: rybickar
rybickar napsal: Potřebuji si otestovat vodu na PO4, NO3, Fe, a možná ještě něco...
Přihodím svou trošku do toho testování... Já jsem do těchto věcí investoval řádově víc peněz, než je běžné, a snad jsem taky něco nastudoval. A tak tedy:
(1) Fosfor. Měřím fotometricky a měření je celkem spolehlivé. Technicky vzato. Přesto to mnoho neříká. Proč? Dva hlavní důvody:
- Fosforečnany patří mezi živiny, které hodně rády zůstávají ve dně. Adsorbované k železu nebo k organické hmotě. Je to v pořádku, rostliny se k nim dostanou. Ale ve volné vodě můžeš naměřit nulu. Dokonce bych řekl, že hodnoty blízké nule jsou ideální stav (kvůli řasám a spol.).
- Fosforečnany jsou ovšem jen ta část fosforu, která už je dokonale mineralizovaná. Já umím změřit i tzv. "total phosphorus", a z toho vím, jak je měření fosforečnanů zrádné. Klidně ve vodě naměřím nulu fosforečnanů, a zároveň přes 1 mg/L celkového fosforu (přepočítaný na PO4). Řasy a dokonce do jisté míry i vyšší rostliny dokáží přijímat i ten "nefosforečnanový" fosfor.
(2) Dusičnany. Myslím že neexistuje kolorimetrický test, který by výrazně netrpěl interferencemi s ostatními látkami, které v akvarijní vodě nevyhnutelně a vždycky jsou. Dokonce i drahý fotometrický test ukazuje nesmysly, když jsou ve vodě sulfidy, amonium, aminy, amidy, a další. Já jsem skončil u iontově selektivní elektrody, mám ji krátce, takže zkušenosti rozvádět nebudu. Ale ta elektroda stojí > 5 tisíc, a musíš ji připojit k přístroji, který stojí tak nějak podobně či víc (solidní pH/ORP-metr). Takže to asi není to, po čem pátráš.
(3) Železo. Troufám si tvrdit, že měřit železo je k ničemu. Proč? Protože v okysličené vodě se rychle oxiduje na trojmocné železo a sedimentuje. Jediné co ve vodě může plavat, je chelatované železo. Jenže chelatovat železo je vyhazování peněz. Řasám a plovoučkám stačí železo přirozeně chelatované (běžnými organickými látkami, hlavně fulvovými kyselinami), a ostatní rostliny si železo ve dně najdou a upraví podle svého.
Já železo ve vodě fotometricky změřit umím. A teď si představ, že běžně naměřím několik málo µg/L, někdy i nulu, a přitom mám v substrátu zamíchanou hromadu hematitu (v zásadě práškové rzi). Čili železa spousta! A samozřejmě rostlinám železo nechybí. Pokud by mi výrazně stouplo železo ve vodě, dělal bych poplach, protože by to pravděpodobně znamenalo, že mám v akváriu málo kyslíku.
(4) Jedna z věcí, která jde změřit relativně spolehlivě kolorimetricky (resp. turbidimetricky), je draslík. Je to bohužel asi nejdražší test. Ale jak jsem tak četl popis Tvých potíží, myslím že draslík by měl být Tvůj tip.
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2018 20:11 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: rybickar
Tak máš měkkou vodu bez dusíku, akvárium je bez ryb a světlo za nic nestojí. Vodu měníš i po měsíci a teď se divíš že to neroste. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2018 19:59 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: Tučňák
No, kdybych nevěděl co roupama, tak nepíšu ;)... ne vážně,... detailní popisek mám v deníčku mé nádrže, ale v podstatě:

------------------------------
douška jen dokola vyhání kořeny, poporoste o pár centimetrů a pak jakoby zavadne a dál neroste, pak znova vyžene novou rostlinku a nové kořínky, a tak se drží při životě... pokud to lze nazvat životem...

polysperma je zakrslá, nechce se jí vůbec,

hygrophila corymbosa, vyhání spousty bočních kořenů, je zesláblá., dříve šla krásně řízkovat, teď už jakoby nemůže, má lehce děravé listy.

Anubias barteri var. barteri (anubis Barterův) - jako jeden z mála se drží, i když po menší chybě (týden mi jelo světlo Nonstop) - chvilku rostly pokroucené listy...

Cryptocoryne affinis (kryptokoryna červená - pomalu ale jistě roste

Hydrocotyle tripartita (pupečník trojdílný) - v pohodě

Limnophila sessiliflora (bahnatka bezstopečná) - už po ní v akvarku asi nic nezbylo

Ludwigia repens 'Rubin' (zakucelka plazivá 'Rubin') některé stonky ještě drží v písku, ale už nejeví známky života ani odumírání...

----------------

Takčitak, řešil jsem to s @Raviolka četl něco o sinicích, a doufám, že testy prozradí co chybí...

Nechci tam zbytečně cpát nějaká hnojiva.
Faktem zůstává, že na radu některých zdejších akvaristů jsem nekoupil zásobní substrát, nevyměnil jsem zářivky od doby co mám kryt (více jak 3 roky), neodkaluji, a měním vodu cca co 14 dní až měsíc (voda je jinak čistá), šneci se množí přiměřeně (jak okružáci tak piskořky) a Rasborky Hengeli jsou u mě spokojené (mám něco přes 20 ks, více jak 3 měsíce, zatím pošla jen jediná, která byla celá nějaká divná od začátku...

Připomínám, řeším tu TESTY, a případně levnější alternativu spolehlivého otestování, zda je jiná cesta (např. přes vodárnu), než kupovat test za 300-400 Kč jeden.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2018 22:48 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: rybickar
Na NO3 používám levný test od Aquaru. Napříč mnohým stížnostem ukazuje docela spolehlivě. Věřím, že nedostatek fosforu i železa by byl poznat okem. Vidíš na rostlinách nějaký nedostatek nebo jen roupama nevíš, co dál? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2018 22:23 Muž rybickar [16] - Společenské nádrže – Testy, prachy, přesnost
Zdravím, možná jsem špatně hledal nebo nevím, co zadat, ale zajímalo by mě, zda za nějaké rozumné peníze nedělají nějaké firmy testy vody pro akvaristické účely? a zda to náhodou nevyjde levněji než si kupovat 3-4 testy za cca 300-400 Kč každý?

Potřebuji si otestovat vodu na PO4, NO3, Fe, a možná ještě něco... abych zjistil co mým kytkám chybí a jak dál pokračovat. Než utratím téměř 1.000 Kč za testy, které nebudu asi pravidelně, resp. dlouhodobě používat, rád bych věděl, zda neexistuje levnější zjištění, a případně zda je Sera test edice dobrá volba?

Děkuji moc. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.09.2018 13:27 Muž Papik [617] Re: Maq
Z bezpečnostního listu www.jbl.de/…

JBL NO3 Nitrat Test-Set Reagenz 1
kyselina sulfanilová 25-50%
(+)-tartaric acid 25-50%
zinek práškový nestabilizovaný 10-<25%

JBL NO3 Nitrat Test-Set Reagenz 2
m-Fenylendiamin-dihydrochlorid 1-≤ 2,5%
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2018 12:48 Maq
Dámy a pánové, nevíte někdo náhodou, jaká metoda, jaké činidlo se používá v akvaristických kapkových testech na dusičnany?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2018 19:49 Muž imax [47] Re: PetrJ
Odporucam testy JBL. Na pH urcite. Mam ich porovnane aj s digitalnym pH metrom a su spolahlive.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2018 12:04 Muž Papik [617] Re: PetrJ
Mám stejnou zkušenost. NO3 se téměř nezbarvilo, při použití kontrolního roztoku sice zrůžověl, ale o stupeň míň, než měl.

Kontrolní roztok testu PH se zbarvil dokonce o dva stupně míň, než měl.

Použil jsem destilovanou vodu z DM, kde uvádí, že je i pro akvaristické použití.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.03.2018 12:03 Muž Kubaa [718] Re: Yirka
Problém je v tom, že Ratajovy testy mají nevyrovnanou kvalitu. Jednou to měří, jindy to neměří vůbec, potřetí to měří blbě. To pak není vhodné ani k určení těch trendů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2018 11:59 Muž Yirka [9126] Re: PetrJ
Vidíš, a třeba já jsem neměl nikdy s testy od Rataje problém. A protože jsem tenkrát dostal dostal i testy Sra mohl jsem porovnávat a výsledky byly porovnatelné.
Ale všeobecně - testy jsou obecně dobré zejména v začátcích, aby člověk pozn al jakou vodu zhruba má a jak se voda pohybuje v cyklech mezi výměnami. Ale pokud nechováš nějaké vysoce náročné ryby, kdy je třeba testů na laboratorní úrovni, je třeba je považovat především za ukazatele trendů. A k tomu slouží dokonale i ty nedokonalé. Osobně jsem testy používal asi dva roky a pak již nikdy.
Podotýkám že píšu pouze o testech kapkových, těm "lakmusovým papírkům" co měři all in one nevěřím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2018 09:52 Muž PetrJ [24] Re: Kubaa
Kubaa napsal: No jo, ale zase je levnější JBL za 300 který měří, než Rataj za stovku, který neměří. A na pH si kup radši pH-metr. U NO3 bych se nebál Sery nebo Tetry, ale nevím zda jsou o moc levnější. U PO4 bych se držel JBL.
Přidám svoji čerstvou zkušenost s testy Rataj. Před týdnem jsem koupil Azotan na měření NO3. V návode se píše, že se má použít destilovaná voda z lékárny, tu jsem neměl a tak jsem použil na zkoušku z drogerie. Testovaný vzorek zůstal naprosto čirý. Balení obsahuje lahvičku s kontrolním vzorkem, ten jsem použil a výsledek opět stejný, žádné zabarvení. Celé jsem to zopakoval ještě jednou, dobu mezi přidáním roztoků jsem prodloužil na 10 minut a opět nic. Předpokládal jsem, že při použití normální destilky budou výsledky méně přesné, ale tady to prostě neukázalo vůbec nic.
Včera jsem koupil Akvin na měření pH. Testovaný vzorek se krásně zabarvil a na stupnici to odpovídalo pH 7,6. Zdálo se mi to celkem dost a tak jsem použil kontrolní roztok ze sady, který má odpovídat pH 7. Tento roztok dle stupnice odpovídal pH 6,6 sad
Jen dodám, že barvoslepý určitě nejsem a oba testy byly z konce roku 2017. Jeden neukazuje nic (i když je možné, že je to tou destilkou), na druhém aby člověk prováděl nějaké korekce. Za mě Rataj už nechci ani vidět

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.03.2018 22:38 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: imax
Som na to aj zabudol, keď je neustále roboty vyše hlavy... ale skúsim teda zrealizovať v blízkej dobe, mám Sera, JBL i Tetra, aj KH, aj GH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2018 20:34 Muž imax [47] Re: zervan
Rad by som sa opytal na avizovany porovnávací test GH a KH od JBL, Tetra a Sera - presnosť merania kalibračných roztokov a aj nafotím, nech je vidno, prečo neodporúčam JBL . Podarilo sa ho zrealizovat?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.02.2018 21:53 Muž imax [47] Re: mk79
Na meranie pH uz pouzivam pH meter ADWA AD11, ale obcas pouzijem aj kvapkovy od JBL a zhoduju sa presne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2018 17:06 Muž mk79 [15] Re: imax
Potvrdzujem presnosť testu pH JBL zhodná s pH meračom z Co2 setu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2018 08:27 Muž Zip [277] Re: 4Sima
Na většině balení od JBL je uvedeno použití na 50 měření, kromě draslíku kde je myslím 20.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2018 22:45 Muž 4Sima [1894] Re: imax
Já viděl právě akorát ten větší, původně jsem chtěl objednat testy od Rataje, ale názory na ně byly dost protichůdné. Jbl dost lidi chválí, takže jdu do kufříku! Ještě jednou díky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2018 22:28 Muž imax [47] Re: 4Sima
Bral som ten vacsi, lebo je v nom viac testov, ale na bezne meranie staci aj ten mensi. Meriam minimalne 1x tyzdenne uz 10 mesiacov a este som neminul ani jeden. Niektore sa minaju viac a niektore menej. Super je, ze ked niektoryz testov miniem, uz mi staci dokupit len nahradne naplne. Niektory pisu ze pH test od JBL nie je presny. Asi mesiac bezim sucasne s pH metrom a vysledky su rovnake. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2018 22:13 Muž 4Sima [1894] Re: imax
Ten kufřík vypadá dobře, asi ho objednám. Díky za tip! Na kolik testů tak vydrží?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.02.2018 21:59 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Kuba, NHKG, imax, Zip, vaaclav
Díky všem za tipy. JBL je asi celkově nejlepší, ještě uvidím, co vše tedy budu měřit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.02.2018 20:48 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostliny
JBL testy jsou sice drahé ale po jejich vypotřebování lze koupit náhradní náplně.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2018 20:25 Muž Zip [277] Re: MarekP
A na draslík je tu v recenzi u výrobku návod jak udělat 2x tolik měření ;-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.02.2018 20:17 Muž imax [47] Re: MarekP
Pouzivam testy JBL a som maximalne spokojny. Daju sa kupit po jednom, pripadne niekolko druhov kufrikov s roznymi kombinaciami testov. napr www.rostlinna-akvaria.cz/…. Ked sa minu, staci dokupovat len naplne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2018 20:10 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: MarekP
Alternativou je neměřit tolik hodnot. Lepší neměřit vůbec, než měřit testem, co ukazuje kraviny. Na pH JBL nestojí moc a ostatní testy mají tak velký rozsah, že ti budou k ničemu. Na NO3 mám Seru a JBL, ukazují stejně. Se Serou je složitější práce (nutnost měřit čas), zato vydrží na víc měření. Ostatní testy nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2018 19:58 Muž Kubaa [718] Re: MarekP
No jo, ale zase je levnější JBL za 300 který měří, než Rataj za stovku, který neměří. A na pH si kup radši pH-metr. U NO3 bych se nebál Sery nebo Tetry, ale nevím zda jsou o moc levnější. U PO4 bych se držel JBL.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2018 19:42 Muž MarekP [812] - Malawi – Testy vody
Ahoj,

můžete mi někdo doporučit nějaké testy, které stojí za to? Co jsem se tak porůznu díval, tak nejlepší jsou asi kapkové od JBL. Ale chci měřit pH, NO3, CO2, Fe, K, P a s cenou kolem 300-400 za jeden test jsem na ceně kolem 2 tisíc a to se mi zase dávat nechce za takovou "ptákovinu". Nějaká alternativa či něco, co funguje a nemusím se plácnout přes kapsu? Nebo nic levnějšího smysl nemá? Díky za tipy. pivo

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   29.01.2018 17:44 Muž zervan [1123] - Rostliny – testovanie Fe v chelátoch
Keďže sa z času na čas objavujú (nie len na tomto fóre) pochybnosti o meraní chelátovaného železa, spravil som jednoduchý pokus: Zarobil som litrové roztoky 0,68 mg/l Fe v EDDHMA (viditeľne ružový aj pri tomto malom objeme) a v DTPA (úplne bez farby), obe vzorky som testoval testom od JBL (www.jbl.de/…), exspirácia 2/2018. Test JBL má uvedený reakčný čas 5 minút, no celé roky mám zvyk testovať tak, že skúmavku nechám na slnečnom svetle (alebo na krycom skle akvária so silným svetlom) do ďalšieho dňa (niekdy zabudnem a nechám aj niekoľko dní). A tak som učinil aj teraz - nad hlavným akvárkom je aktuálne silné svetlo vrátane UV-A 400 nm.

Výsledky:
* Fe-EDDHMA:
- po 5 minútach 0,4 mg/l;
- na druhý deň 0,6 mg/l;
- z minulosti mám záznam, že stačí čakať 2 hodiny, ďalej sa nezvyšuje.
* Fe-DTPA:
- po 5 minútach skoro nič (menej ako 0,05 mg/l);
- po 1 hodine 0,6 mg/l;
- po 4 hodinách niečo medzi 0,6 a 0,8 mg/l.

Iné cheláty nemám, ešte jedine tak zmes MicroMix Plus, ale tam sú rôzne formy železa spolu. Pre úplnosť by to chcelo zmerať ešte Fe-EDTA.

Čiže sa netreba obávať merania chelátov, len to treba nechať odstáť dlhšie. Verím, že aj silné svetlo to pomáha urýchliť, možno aj UV.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.12.2017 10:12 Muž Kubaa [718] Re: powery
Tak já používám testy. Nicméně ano, napil jsem se při vypouštění vody mnohokrát. Stejně jako jsem se mnohokrát napil při blbnutí ve vodě z řeky nebo jezera. Nebo, zcela záměrně při toulání přírodou, z potoka. A nedržel bych své ryby v něčem, čeho bych se sám bál napít (pokud by tedy nebyly mořské).

Dnes jsou lidi změkčilí. Z přednášek z biochemie si pamatuju, že doktoři ještě někdy v 19. století analyzovali moč pacientů tak, že ji ochutnali. To bych teda asi nedal ani já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2017 10:00 Muž powery [250] Re: Kubaa
Piješ vodu z akvárka? Na zdraví X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2017 08:58 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Kubaa
Ty to musíš ochutnat abys to poznal? To mi stačí jenom kouknout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2017 01:07 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
No tvrdost s přesností na 3 stupně poznám když tu vodu ochutnám, na top nepotřebuju test :)))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2017 01:05 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kubaa
Neočekávám od těchto testů (od žádných) nějakou přesnost, používám je jen abych zjistil jestli se v čase něco moc nezměnilo. Takže pro mě jsou dostatečné. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 23:47 Muž Kubaa [718] Re: vaaclav
Ten JBL i ten SERA test mají rozlišení 20 mg/L. To odpovídá téměř 3 německým stupňům tvrdosti. Z toho celkem jasně vyplývá, že pro sladkou vodu je přesnost nedostatečná. Použitím CT a Mg testu budou výsledky přesnější.


Takže ne, skutečně tam nepíší moře pro srandu králíkům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 12:42 Angus68 Re: Maq
Vidíš Maqu, to jsou zrovna rostlinky, který každý nechce. Kromě zajetí akvária ;-) Ale nebudu se s tebou hádat, že v takový vodě kytky nerostou. Rostou a vím to ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 12:35 Muž Kubaa [718] Re: Maq
A kapradí a mechy rostou běžně, byť pomalu (třeba chovatelům parosphromen, kteří je mají v destilce + výluh). U některých druhů doporučují pH i pod 4, zda fungují kytky i pak ale nevím. Co je ale nejdůležitější, kytky rostou i v přírodních biotopech s vodou kolem pH 4 - některé kryptokoryny, bublinatky, barclaye... asi i bucky jsou na březích podobných vod, možná je to občas zaplaví...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.12.2017 12:34 Muž Kubaa [718] Re: muťa
hrubý nástřel od oběda:

Ca [mg/l] = 40.078 * ((CT [dGH] / 5.608) - (Mg [mg/l] / 24.305))

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 39 40

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 41946x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/423-testy-vody?od=301