Je dost tažke radit človek može vyjadrit len svoj názor z vlastných skuseností.Ja osobne si myslim že je len málo presných testov predávaných v akvaristikách (laktusove papirki.kvapki atd...).ja osobne používam elektronicke merače čo nie je až tak najlacnejšia záležitost ale ani zas tak drahá.No ja však bez týchto merákov fungovat nemožem kedže odchovávam terčovce.Čo sa týka tvojej otázky či je treba robit testi odpoviem len to že každý bi mal merat a pochopit system chemismu vody v akvariu,predide tým človek velakrat problemom.Stačí že človek pri krmení nechtiac prekrmi ryby a neodsaje zbytki a zmení to vodu tak že do rána možete príst o celé osadenstvo akvaria a pritom voda može bit večer ešte čista priezračná,a ráno nájdete plavat mrtvoly a pritom bi stačil po prekrmení urobit test a odsat zbitky krmiva no velakrát skusený chovatel vydí ked niečo nie je v akvariu vporiadku, no ja i ked sa venujem akvaristike 17 rokou tak sa spolieham hlavne na testy aj ked velakrát vybadám na rybách problem s pozorovania aj tak uprednostnim testi aby som presne určil problem prípadne mohol zvolit správny sposob nápravy.Na záver doporučujem vela čítat odbornej literaturi a diskutovat s skusenými chovatelmi o problémoch spojenými s akvaristikou.Prajem každému vela uspechov a trpezlivosti.Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 42034x