Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Paví očko (gupka) - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Paví očko (gupka) - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 16:55 Muž JduSi [16] Re: romant
Bude to 112l nadrz,tak jsem myslel,ze bych mohl nakombinovat vsude lezouci gupky s nejakyma tetrama. Na dne budou pancernicky samozrejme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 16:40 R Muž romant [28003] Re: JduSi
Jak to bude velká nádrž? Jestli je to pod 100 litrů, tak bych to nekombinoval. Tetry jsou plavci a oka a endlerama bordeláři, tak ať se to někde protne. Na krvavky bych zapoměl hned, ty budou lákat třepetající se ocásky ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 15:55 Muž JduSi [16] – Pavi ocka - tetry
Ma nekdo zkusenosti s chovem pavich ocek(endlerek) s nejakym druhem teter ? Chci mit v akvariu tyhle krasne zivorodky a k nim chci houf teter(citronova,cervena,krvava?). Jeste nevim jake tetry k nim. Jen se radeji zeptam,abych pak neresil v akvarku nejakou sikanu :)
Dekuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.04.2016 15:26 Muž odikcz [129] Re: vaaclav
vaaclav napsal: I přešlechtěná oka jsou stále minimálně náročné ryby.
Asi bych s tím výrokem taky trochu nesouhlasil. Největší problém je sehnat zdravé ryby a udržet samcům zdravé ploutve. :-)
Sehnat zdravé ryby a že jsou nenáročné jsou dvě rozdílné věci. Když má člověk zdravé jedince (nenechá si v akvaristice vnutit cokoliv), tak i v dnešní době (kdy to je všechno přešlechtěný), tak paví oka pořád vydrží to, kde už by jiné ryby pochcípaly.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2016 13:02 Žena katez [1]
Fotka k příspěvku Nevíte jaká ryba mohla takhle okousat paví očko. Já typuju na bojovnice( 2 samičky)a nebo na skaláry.Ostatní rybky v akvárku jsou totiš mírumilovné a nic takového by neudělaly.( neonky, živorodky a čichavec za.)

Jinak je rybička už v jiném akvárku kde bojovnice nejsou ale skaláry ano takže nevím co bude dál.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.03.2016 13:07 R Muž vaclav [15096] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: odikcz
I přešlechtěná oka jsou stále minimálně náročné ryby.
Asi bych s tím výrokem taky trochu nesouhlasil. Největší problém je sehnat zdravé ryby a udržet samcům zdravé ploutve. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.03.2016 12:39 Žena Turbínka [2558] Re: odikcz
odikcz napsal:
2) I přešlechtěná oka jsou stále minimálně náročné ryby.

Toto rozhodně pravda není ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 20:07 Muž odikcz [129] Re: kataChlum
kataChlum napsala: Dost teda pochybuji, že když se rybě takto omezí prostor, že jí to nevadí (i kdyby tam byla měsíc). S tímhle přístupem uhyne dřív než porodí...Než tady začnete psát takový bludy, tak si to ověřte (rybek máte dle prezentace dost, tak jednu zkuste):
1) Rozhodně je to milionkrát lepší, než když někdo ze zaběhnutého a funkčního akvária rybu odloví někde bokem, kde není dostatečně kvalitní filtrace a vše co k tomu patří = to je pak jistota zabití. Nebavíme se tady o profi chovatelích, kteří mají X akvárií vedle sebe, která jedou zapnutá a funkční nonstop klidně několik let.
2) I přešlechtěná oka jsou stále minimálně náročné ryby. Ta porodnička má dostatečnou velikost a zdravá ryba tam ani za ten měsíc neumře (samozřejmě to bylo nadsazené a to z důvodu, aby se nebáli ji tam na těch pár dní umístit)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 19:49 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Jája
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku na první fotce je ten můj chovný samec, na druhé fotce ty prosincový samci. Lednové není šance vyfotit :-D

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 19:44 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Jája
jj, vypadá to tak. Koupil jsem v tom prosinci dvě samice. Tu jednu jsem odchytil a z ní byly ty modré varianty. Ta druhá byla také těhotná, ale zaváhal jsem a stihla se vytřít ve společenské nádrži. V lednu už porodily obě a všichni samci od obou samic se potatili :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 19:40 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: ŠtefanT
Aha, tak pan domácí se činil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 19:26 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Jája
také mám ten dojem. Ale ty prosincové jsou typické modré, kdežto ty, co se narodili v lednu a únoru jsou už jiná barevná varianta (poznáváno u samečků). Vypadají už barevně stejně, jako můj samec. I lednové a únorové samice jsou barevně odlišné od těch prosincových.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 19:22 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: ŠtefanT
Je docela možné, že tam bude nějaká genetická vada. I když ty další vrhy jsou ale určitě ještě od toho samce, od kterého byla původně už nakrytá, takže pokud by tam bylo něco genetického, tak by se to projevilo i u těch nových vrhů. Obávám se, že asi nezjistíš, čím to je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 17:58 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Jája
děkuji za reakci, ale trochu to poopravím a něco dodám. Ty samice co umírají, jsou už porozené u mně, jen samici jsem si koupil už gravidní, ale oplodněnou jiným samcem, než mám já. Celou dobu žijí (od narození) v jednom a tom samém akvárku, stejně jako ti samci, co nehynou. Jejich matka je v pořádku a rodila i v lednu, únoru a v březnu. Teď jsem ještě udělal jeden takový pokus, že jsem k ním přidal před pěti dny 10 samic z toho lednového porodu. Lednové samice žijí v pohodě, prosincové dále hynou. Co se týče údržby, je samozřejmě pravidelná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 17:14 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: ŠtefanT
Předpokládám, že běžnou údržbu děláš pravidelně (výměna vody, odkalení...), takže otrava by se dala vyloučit, když ostatní ryby jsou OK. Podle mě máš víc možností - buď ryby nebyly mladé, případně si s sebou skrytě něco nesly (možná parazita) nebo jim nemusely sednout podmínky v akváriu, takže nějaký čas to vydržely a pak to zabalily (už jsem se s tím osobně setkala, tedy myslím si, že to tak bylo), což ani nemusí být tvoje chyba - prostě jiná voda (i když je jinak OK), ale také i něco jiného je mohlo skolit. Také nevylučuju, že ta změna krmení se toho mohla okrajově dotknout, ale spíš ne, pokud to nebylo naráz. Já pávčata krmím mraženým (3 druhy) i vločkami - tak na střídačku, jak si zrovna vzpomenu, a ryby jsou zdravé. Ta mláďata by už měla být OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.03.2016 16:53 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: zatatecnik
Tak na to zapomeň. Pokud teď založíš akvárko, tak budeš muset počkat minimálně měsíc, než se alespoň trošku zaběhne. Pokud dáš samičky do čerstvého akvárka, tak počítej s tím, že to zřejmě nepřežijí. Samičky nech v tom stávajícím akvárku a příště je můžeš dát do toho nového - to akorát vyjde na další vrh. Je možné, že ti v akvárku nějaká drobotina přežije, pokud máš ale dostatek rostlin. V porodničce je zbytečně nenechávej a nestresuj je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 15:21 zatatecnik
Mam uz desetilitrove akvarko ale bohuzel jeste neni zarizene zatim jsem dve co vypadaji ze by to na ne melo prijit izoloval do porodnicky a dokonce tydne zaridim to mensi akvarko poradne a budu je izolovat tam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2016 12:58 Žena kataChlum [129] - divoká paví očkaRe: zatatecnik
Ta porodnička je fakt jen na nezbytnou chvilku, pokud chceš mít samici odděleně delší dobu, tak je lepší pro ni zřídit cca 10ti litrové akvárko a nacpat ho rostlinkama - jemnolisté/plovoucí.Růžkatec, egeria, mechy, hydrilla, pistia atd. a nebo sehnat plastovou nádobu cca 10ti litrovou + rostlinky. Na vrch to chce určitě sklo, ale tak, aby tam šel zas i vzduch a věř mi, že ryba se bude cítit mnohem lépe než v té porodničce, ze které se bude snažit dostat pryč, pokud tam bude ještě dlouho předtím, než začne rodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2016 12:49 Žena kataChlum [129] - divoká paví očkaRe: odikcz
Dost teda pochybuji, že když se rybě takto omezí prostor, že jí to nevadí (i kdyby tam byla měsíc). S tímhle přístupem uhyne dřív než porodí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 12:32 Muž odikcz [129] Re: zatatecnik
PeťunaJe to normální tvar samičky = na malý si ještě počkáš. Snažit se je pak odchytávat v nesterilním akváriu (mezi dekoracemi, rostlinami, ...) je zbytečná složitost = pořiď porodničku (pokud to chceš vůbec nějak řešit).

zatatecnikPaví oka dřív zvládali celý život v litrové sklenici od okurek bez filtru. Teď to jsou všechno přešlechtěný importy, ale pořád je to minimálně náročná ryba. Porodnička se vloží do akvára = voda v porodničce je stejná jako v akváriu a sama se mění neustále za čistou = pouze se tím omezí prostor pro rybu a věř, že jí to nevadí (i kdyby tam byla měsíc), jen ji nezapomínej krmit. Jinak stačí třeba chomáč Růžkatce, ve kterym se malý schovaj a můžeš tomu nechat volný průběh.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.03.2016 11:49 R Muž afc1886 [15679] Re: zatatecnik
Co říct,snad jen že těch rybek bude časem tolik,že nebudeš vědět co s nima.Vím,že malé rybičky potěší každého akvaristu,ale já bych doporučil pořádně zarostlou nádrž a ať přežijí ty nejsilnější. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2016 11:42 zatatecnik
Minuly tyden jsem mel brezi gupku ktera vrhla. Bohuzel ostazni rybky vsechen poter sezraly. Proto jsem koupil tuto porodnicku: www.superzoo.cz/…

Mam dalsi u ktere si myslim ze by mohla v brzke dobe rodit ale nedokazu odhadnout jestli to bude za den nebo treba 4 dny. Nerad bych o prirustek prisel ale nechci zbytecne rybku stresovat takze prosim nekoho zkusenejsi jestli by mi poradil zda je pro rybku ta porodnicka problem nebo v ni dokaze vpohode vegetovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2016 22:21 nnick Re: Peťuna
Podle mne máš ještě trochu čas. Jinak se připrav, že malé budeš mít oddělené minimálně 2 měsíce. Já jsem zkusil přidat do akvária zhruba měsíční gupky( velikost cca 2cm) a samice betty je polykaly na dvakrát a samec jako jednohubky. Přitom, když se narodily tak se dokázaly několik dní úspěšně schovávat v rostlinách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2016 21:04 Peťuna – Porod
Fotka k příspěvku Ahojky,chci se zeptat.. Za jak dlouho asi budou rodit? Chtela bych je odchytit, at mi je betty nesezerou,jsou to prvni mimca :-) za kvalitu fotky se omlouvam..

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2016 20:04 Muž ŠtefanT [206] - Živorodky
V prosinci jsem na aquaburze koupil dvě samice pavího očka a jednoho samce. Samice již byly oplodněné a ještě v tom prosinci porodily. Celé dva měsíce co jsem je krmil živou a mraženou artémkou nebyla žádná úmrtnost. Pak jsem přešel pozvolna na mraženého cyklopa + občas vločkové. Asi poslední 2 týdny se děje to, že mi začínají postupně odcházet všechny samice. Někdy za den jedna, někdy i dvě, tři. Samci jsou naprosto v pohodě. Ani na samicích není nic co by předznamenávalo nějaký problém. Jsou aktivní, žerou s chutí a pak najednou je po ní. Taková náhlá smrt. Ještě podotknu, že se jednalo o modrou variantu. Teď už stejným postupem krmím i ty lednové, které se narodili už spojením samic samcem jiné varianty a u nich žádná úmrtnost není. Napadá Vás nějaký logický důvod tohoto jevu? Osobně si myslím, že jde o přešlechtěnost.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2015 21:12 Abarth Re: romant
Ale zase gupky sú dosť nachylne na plutvičky čital som že ostatné rybky ich radi okusujú
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2015 21:10 R Muž romant [28003] Re: Abarth
Pproč to neuděláš, jak sjem ti psal? Když už jsi se rozhodl to akvo změnit, tedy osádku, tak se mrkni ze živorodek třeba na rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova 2 kluky a 6 holek a když bude ta lepší filtrace, tak i tu partičku hejnovek si budeš moci dovolit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2015 21:06 Abarth – 60x30x30 54l
Zdravím takto podvečer, chcem sa opýtať aké by bolo ideálne množstvo gupiek do akva stým že by som to chcel doplniť plžmi :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2015 15:33 Koště Re: FrantaAquarium
Gupky jsou bordeláři, neonky čistotné, což mluví samo za sebe. A jinak je to prostě guláš, hezčí, alespoň pro mne, je jedno velké hejno, max 2 hejna u osádky, kde každý hejnový druh obývá jinou hloubku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2015 14:08 FrantaAquarium
Myslíte že je dobré chovat spolu gupky dánie zlaté a tetry neonové a modré
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2015 21:47 R Muž romant [28003] Re: Buduna
Tááák to nevím, jenom podle těch příznaků soudím, že ten druhej břeh bude tím lepším řešením. Osobně bych to viděl na nějaký bakteriální problém uvnitř ryby, ale o příčinách nehodlám spekulovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2015 21:37 Buduna Re: romant
Dík já si myslím totéž spíš se mi jedná o to jestli to může ohrozit i zdraví ostatních rybiček?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2015 20:11 R Muž romant [28003] Re: Buduna
Poslal bych jí na druhej břeh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2015 16:10 Buduna Re: LiborSprysl
Ahoj asi mám nemocnou samici gupky nafoukla se a mladé mít určitě nebude dala jsem ji do karantény po dvou dnech se mi zdá že se nevyprazdnuje jako ostatní na dně nejsou vidět žádné výkaly a když odpočívá tak jí to táhne ocáskem nahoru a na boku se jí udělal bílý flíček asi milimetr velký nevíte někdo co to může být a zda to může ohrozit i ostatní rybky? Moc děkuji za jakoukoliv radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2015 23:01 Muž LiborSprysl [9016] – Re: romant
romant napsal: Já se zvláštěpak ztotožňuji s autorovou poslední větou. Predátorem samy sobě.

To y je teda naprosto do oka tlukoucí Romane a tak jsem to nenapsal... Neb ta oka byla predátorem sama sobě... smich :-P ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2015 17:59 R Muž romant [28003]
Já se zvláštěpak ztotožňuji s autorovou poslední větou. Predátorem sama sobě. :-)

Edit: Drobný redaktorský prohřešek proti mateřštině byl napraven.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2015 17:51 Koště Re: romant
Ten článek je zajímavý, kdysi jsem ho tu četl, ale to je o ,,stropu" co si nastaví rybky samy, ne? Regulovat to, aby si člověk udržel svých plánovaných třeba 30 kusů už bude pěkná makačka bez nějakého predátora :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2015 17:02 Lukot
totiz rozmyslam medzi neonkami a gupkami.. s tym ze aspon 50 ryb aby som mal a taktiez aby som zachoval pripadne mal aj dost malych - na vymenu atd.. akurat som pridal fotky akva.. akurat na pravej strane pridam cca 60 rastlin valisernie a v predu popred ten ozdobny kamen take 3 anubiasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2015 16:12 R Muž romant [28003]
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2015 15:29 DanH Re: Lukot
Dej tam 3 samice a jednoho samce a uvidíš, jak se to bude za půl roku hemžit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2015 15:29 Koště Re: Lukot
Držím palce při držení ,,stropu" s pavím očkem :-) Zvlášť pokud tam nebude někdo kdo bude potěr likvidovat.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2015 12:55 Lukot
kolko rybiciek je strop pre 220L akva ? v pripade ze je dost zarastene a okrem nich tam bude do 10 panciernickov?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2015 20:02 Muž paradoKs [198] Re: Pajinka77777
Příspěvek jak píše sám život :-)
Hele zadnej problém skalary vz paví oka.
Příroda umí sama redukovat. Paví oka jsou tak produktivní (oplozena samice rodí i bez samce klidně pul roku) takže sklara co chytne, sežere... Jenže mláďata stále přibývají a i samotná sklara zlenivi a po nějaké době si jich skoro nebude všímat. Mláďata se také schovají tam, kam se sklara nedostane...:-) proste vyřid rodiči, ze není zadnej problém ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2015 15:01 Žena kataChlum [129] - divoká paví očkaRe: grupyk
ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2015 11:12 Muž grupyk [20] Re: kataChlum
Já často vidívám mladé nalezlé v koláči riccie na hladině. Propletou se i do středu koláče. Naprosto ideální pro tento účel. Stejně tak platy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2015 08:46 Žena kataChlum [129] - divoká paví očkaRe: Annet
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2015 08:12 náplava2010 Re: Annet
Pokud hledáte informace o chovu gupek, tak si sežeňte knihu Guppy, fenomén moderní akvaristiky. Tam je mnoho informací o chovu gupek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2015 23:20 DanH Re: Annet
Mech je super schovka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2015 22:35 Sergej Re: Annet
Myslím že je to možností mladých se někde schovat,aby hned po porodu neposloužili jako potrava dospělým. Ten mech pro ně můž být dobré útočiště.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2015 21:05 Annet
Všem děkuji za rady....asi je chvilku nechám stranou a pak je podle ,,návodu,, večer dám zpět. Ještě mě napadá, akvárko mam cca rok a až ted, po přidání pozadí a jávského mechu jsem poprvé objevila malé rybky, dřív jsem si všímala samiček s černým fličkem a za pár týdnu zase jakoby nic. Ted je to opravdu poprvé, myslíte, že za to může ten mech a to pozadí? Nebo je důvod zcela jiný?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 39

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 33590x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/208-pavi-ocko-gupka-chov?od=322