Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Paví očko (gupka) - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Paví očko (gupka) - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   02.01.2017 21:21 Žena drvi [2964] Re: JirkaŠčobák
Tvoje rady zacatecnikum nepovazuji za vhodne, to uz jsem ti jednou psala. At se Lala nejdriv podiva na tva akvaria, aby vedela, jaky typ nadrzi ji nabizis. Prece jenom, standard to neni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 21:02 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Lala
Můžeš tam mít gupky, pokud to uděláš takhle:
1) Dvě hrstě zeminy pod substrát, substrát ve výšce 2 cm celkově.
2) Rostliny. Máš x možných kombinací. Napiš, kterou rostlinu bys chtěla, rozebereme pak.
3) Bez filtru. Opatrně doleješ vodu. Pokud rostliny nejsou vysoké jako akvárium, pak jen tolik, aby byly pod vodou. Jak porostou, doléváš. Budou tak mít stále stejně světla.
4) Šneky. Ideálně sestavu levatky-kružníky. Tito šneci se živí na slepé hladině a v úvodních týdnech budou žít z ní a z hnědých povlaků na skle. Pokud nastoupí zelené řasy, přidáš okružáky. Čím víc řas, tím víc okružáků. Klidně třicet, když bude řas hodně. Jak bude dost bordelu ve dnu, pořiď si piskořky. Když bude vláknitá řasa, hledej krevetku japoniku (ne dřív, než měsíc od záběhu).
5) 2-3 měsíce zabíháš (pokud použiješ najas nebo egerii nebo ceratophyllum - na úvod tolik, kolik napěchuješ do tří půllitrů - bude to už za měsíc). Cílem je bující rostlinné akvárium. Tak, abys s nosem na skle skrz rostliny neviděla zadní stěnu. Ve chvíli, kdy to máš, nasaď 2-3 páry gupek. A ony se namnoží. Nemohou se přemnožit, zaplní akvárium určitou stabilní hustotou, která se bude držet roky (některé z mladých dorostou, jen, když uhyne starý kus). Nejvíc mladých bude žít při krmení pestrou stravou, rostlinnou i živočišnou.
6) Máš stabilní akvárium s gupkama. Odhaduju hustotu 4-5 dospělých samic, stejný počet dospělých samců, opticky velký oblak potěru a nějaké odrostlejší kusy.

P.S. Tímto systémem šetříš prostor na substrátu a místo, které by zabrala technika. Velmi jednoduché, ale současně náročné na sebedisciplínu a trpělivost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 20:31 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Lala
No já bych do takového prcka nedala žádné paví oko. Je to pro ně malé. Já je chovám ve 100 l (čisté litry na plavání) a je to tak akorát. Teprve, když máš možnost je vidět ve větším akvárku, tak poznáš, jak to jsou aktivní ryby a v podstatě se celý den nezastaví. Dokonce se o nich dá říci, že to jsou i celkem rychlí plavci (i samci, i když je ocásky trošku brzdí).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.01.2017 19:53 Žena kataChlum [129] - divoká paví očkaRe: Lala
Píšete, že má akvárium 46 litrů, nezapomeňte, že i rostlinky musí v něčem růst a potřebují dostatečnou vrstvu písku. Tím klesne i objem vody pro ryby. A gupky se množí velice rychle! - Pokud tedy budete chovat samce i samice. Když budete mít jen samce tak pak odpadá starost se zarybněním. Dala bych tam tak do 5 ks (dospělců).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 14:41 Muž Martinek1985 [68] Re: Lala
Do takového akvária bych dal max 2 samce a max 5 samic, pokud už tam není nějaký další obyvatel. A hlavně udržovat čistotu a dostatek rostlin. Ony gupky jsou docela bordelari a mnozí se opravdu rychle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2017 14:33 Lala – Množstvo
Dobrý deň, chcela som sa spýtať aký je výpočet na množstvo gupiek do akvária, niekde som našla, že 0,5l na jednu rybičku, inde, že celý 1l...
Totižto gupky sa mi vždy páčili a keďže som akvarista začiatočník pripadajú mi ako celkom vhodné rybičky, akvárium ešte nemám založené, samozrejme všetky potrebné informácie mám už zistené, len sa chcem informovať vopred.
Akvárium inak má 46l a rada príjmem akékoľvek rady :). Vopred za všetky ďakujem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2017 01:06 Muž Džouzif [25] Re: Sron
Jak píše Romant, tak určitě postačí kouknout do zdejšího atlasu, ale i tak bych se tím co je psáno už jen z opatrnosti z přemnožení doslova neřídil a odlovil samce dřív a klidně už hned, pokud je kam ho dát.

Ale záleží, jaký je úmysl. Vymkne se to z rukou velmi snadno a pak člověk neví co s tím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2016 18:35 R Muž romant [28003] Re: Sron
Zkus se zařídit podle toho co se píše ve zdejším atlase, tedy hlavně mám na mysli ty časový údaje o pohlavní zralosti. rybicky.net/atlasryb/zivorodka_duhova
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2016 18:24 Sron
Ahoj všichni, mám malé gupky 1,5 měsíce staré v odchovně. 7x samičku a 1x samečka, je potřeba odlovit samečka od samic? Nebo je mohu nechat ve společně nádrži. Díky za odpovědi.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2016 16:03 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: hrochy
hrochy napsal: Řekl bych, že libido si nevybírá. Klidně se spustí i šlechta s poddaným obyčejným plebsem :-)
A leckdy mnohem častěji než šlechta se šlechtou. Zejména v opačném gardu to funguje neomylně, protože přešlechtěný sameček s dlouhým závojem je mnohem méně obratný než "lůza" s malými ploutvemi.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.10.2016 15:51 Muž hrochy [648] - low-cost, low-tech, old schoolRe: domik420
Řekl bych, že libido si nevybírá. Klidně se spustí i šlechta s poddaným obyčejným plebsem :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2016 15:37 Muž domik420 [1]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Chtěl bych se ujistit že toto je sameček. A dál bych se chtěl zetat zda se rozmnoží vyšlechtěný samec s obyč gupkou

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 19:46 R Muž romant [28003] Re: Miška
Souhlas s kolegyní, tou výměnou vody se nedá nic zkazit, ale ta ryba se trápí, poslal bych jí na druhej břeh hned.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 17:34 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Miška
Zřejmě umírá. Jako první pomoc bych doporučila vyměnit polovinu vody, několik dní po sobě. Ale obávám se, že to je konečná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 17:32 Miška – Nemoc?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat čím to je, že naše gupka vyplave kousek nahoru a pak jako by padala ocasem ke dnu jakoby jí půlka těla ochrnula, co mám dělat? :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2016 22:51 Muž irigi [2]
Zdravím! Uvažuji nad chovem pavích oček do budoucího akvária. Rád bych zakoupil jeden druh, který bych chtěl vybrat pokud možno z co nejširšího sortimentu. Můžete mi prosím poradit, kde v Praze (a okolí) koupit paví očka s co největším výběrem? Předem děkuji!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2016 18:52 Žena Barča [2] - betty a živorodky – Gupky
Ahoj všichni :) , chtěla bych se zeptat za jak dlouho se mimča začnou vybarvovat ?
Děkuju za odpověď :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2016 12:14 Muž odikcz [129] Re: Solomon
Jak píše doubler a ještě za to často přidávají barvu + "tiger".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 23:17 Muž doubler [80] Re: Solomon
tipnul bych si na endlerky (rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova) křížené s pavími očky, ale je možné, že to bude nějaká relativně "čistá" forma ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2016 22:28 Solomon – Název
Fotka k příspěvku Věděl by někdo přesný název? Zakoupil jsem na trhu a zapomněl jméno..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 21:46 Muž odikcz [129] Re: romant
romant napsal: 100.Měl jsem gupky ve 20 litrech a žily (dlouhodobě). Pak jsem měl 40 litrů a tam se jim žilo snad lépe - ale měl jsem vlastní velký filtr, aby to zvládal (objem filtračních hmot 3 litry). Teď mam 100 litrové a chovají se stejně jako ve 40 litrech, jen já mam víc prostoru to akvárium udělat hezčí a něco tam i pěstovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 20:00 Žena Turbínka [2558] Re: Lukyno
Prostor!!! Jsou to živorodky a vzhledem ke svému metabolismu jej potřebují, ale jak psal romant, stejně si to uděláš po svým hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:51 Lukyno Re: romant
Poslední otázka co by pro plata a očka vtom akvariu mělo být?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:43 Lukyno Re: romant
Proč tak velké to nemůžou byt spolu i v tom 16 litrovým?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:42 R Muž romant [28003] Re: Lukyno
100.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:41 Lukyno Re: romant
Kolik litrů by potřebovala plata a očko aby mohli být spolu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:32 R Muž romant [28003] Re: Lukyno
Nekombinoval bych špindíry a ryby vyžadující čistotu, obvykle to funguje, řekněme v takových 100 litrech nějakou dobu bez problémů, ale jak se začne, pod tíhou pozitivních informací že to šlape, flákat údržba, bod zlomu se záhy dostaví a už to jede, leč konečné rozhodnutí bude vždy jen a jen na tobě, my můžeme jenom upozornit na případný budoucí zádrhele, ale když budeš chtít, stejně si to uděláš po svým, to je mě jasný. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:27 Lukyno Re: romant
A kolik litru by potřebovaly všechny??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:16 R Muž romant [28003] Re: Lukyno
Lukyno napsal: Ok, a proč vlastně nemůžou v tom akvarku být aj ty dvě?Protože do 16 litrů patří jenom ten beťák a i tomu to muíš přizpůsobit, tedy těma rostlinama, akvo přikrýt, aby se chlapec nenachladil, jak si přidejchává nad hladinou. Podívej se do atlasu, v jakých obejemech se doporučuje chovat tvoje obyvatele, ale pozor na to míchání, sčítat se zde nedá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:13 Lukyno Re: DaveLister
Ok, a proč vlastně nemůžou v tom akvarku být aj ty dvě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:07 Muž DaveLister [480] Re: Lukyno
V akvaristice, v eshopu, na burze nebo od jiného akvaristy. I tady pořád někdo nějaké nabízí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:06 Lukyno Re: DaveLister
Dobře, ale ktěm rostlinám kde je mám vzít? Aby bylo přímo určené do akvaria.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 19:03 Muž DaveLister [480] Re: Lukyno
Kdy nedavno? Ryby patří do akvária až po několika týdnech, jinak jim hrozí otrava. A to co se běžně prodává jako bettarium se nehodí pro vůbec žádné ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 18:57 Lukyno Re: Turbínka
Nešlo by ty dvě přemístit do bettária? Toto nove akvarko jsme kupovali nedavno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 18:27 Muž DaveLister [480] Re: grunda
Zabíjet jen tak zdravou rybu? A splachovat do zachodu (nebo jak si mám vyložit tu cestu k moři)? To je velmi nezodpovědný pristup. Mrtvá zvířata se do zachodu nesplachuji, mohou rozšířit parazity, infekci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.04.2016 17:57 Žena Turbínka [2558] Re: grunda
Proč zabíjet zdravou (?) rybu když selhal lidský faktor hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.04.2016 17:56 Žena Turbínka [2558] Re: Lukyno
Vrátit do obchodu nebo darovat, ale rozhodně pryč a postupovat dle rad kolegy níže. Jen bych doplnila, abys tak ob den či raději denně měnil jednu třetinu vody a pořídil bettě topítko a krycí sklo a změnil urychleně tu osádku a přidal rostliny (hodně rostlin!). To akvárium je časovaná bomba...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 17:55 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Lukyno
doporučil bych někomu darovat, nebo usmrtit (v minerálce) a poslat na výlet k moři
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 16:35 Lukyno Re: romant
Test jsem udělal vzal jsem si zbytek kamínku propláchnul jsem je a nalil ocet a boužel šumý.A co potom udělat s očkem a platou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 16:18 R Muž romant [28003] Re: Lukyno
Hmm, tak to je, tedy bude průser. hmm Ani jedna(tedy jenom jedna zbyde) ryba tam nepatří, umělý rostliny ven a místo nich hromadu živých, dno otestovat v octu a kdž bude šumět, vyměnit za křemičitej písek, štěrk, ponechal bych jenom toho beťáka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 16:11 Lukyno Re: Lukyno
Fotka k příspěvku Akvarium má 16l a plave vněm plata, paví očko, a betta sameček.
Mám tam jenom uměle rostliny a takové menší kamínky.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 15:29 Žena Turbínka [2558] Re: Lukyno
V akvaristice nebo venku, přesně tak ano
Trochu se mi nelíbí, že máš jen jednu platu, můžeš nám říci více o svém akváriu? Jak je velké a co tam plave? Třeba bude problém i zde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2016 14:29 Lukyno Re: Turbínka
Děkuji za radu, ale kde mám sehnat to žive krmivo?.V akvaristice nebo normalně nachytat venku? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 22:40 Žena Turbínka [2558] Re: Lukyno
Dej jim 3 dny hladovku, i nouze naučila Daribora housti :-) Nebo zkus jiné krmení, ideálně živé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 21:48 Lukyno – Nechce jíst
Nedávno jsem si koupil plata vpohodě jedl ale teď vubec nechce vždycky když mu tam hodím granule tak je jenom ocuca a vypluje.

Prosím o radu jak ho správně krmit
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 20:44 Muž odikcz [129] Re: JduSi
JduSi napsal: ... Pavich ok nechci moc,jen cca 8 kousku ...Ve stovce z toho budete mít během chvíle pár desítek pavích ok = a pak začne problém s tím, že jsou velcí bordeláři ... množí se fakt velmi snadno ... a kupovat nějaké rybky, co budou malá paví oka žrát (aby se udržela rovnováha) zas není hezký pohled pro ty děti ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 17:37 Žena kataChlum [129] - divoká paví očkaRe: JduSi
Dobře k očkům jdou rybicky.net/atlasryb/neonka_modra , no ale i rybicky.net/atlasryb/neonka_cervena , rybicky.net/atlasryb/neonka_cerna , ale vzala bych určitě od jednoho druhu neonek větší hejno, než několik menších namíchaných. Ty modré mi z toho asi vycházejí nejlíp :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 17:08 Muž JduSi [16] Re: romant
Jasne,v prubehu tydne jsem precetl snad cele forum a urcite chci mit udrzovane akvarium. Chci hodne rostlin,coz by mohlo pomoct udrzet cistotu. Pavich ok nechci moc,jen cca 8 kousku a jako dominantu jsem prave chtel nekterou tetru.
Mam dve deti,takze pavi oka chci kvuli barvam,miminkam atd. Ty tetry by se meli postarat o to,aby se oka nepremnozila :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2016 17:04 R Muž romant [28003] Re: JduSi
Musíš mít výkonnou, ale hlavně účinnou filtraci, doporučoval bych externí filtr osazenej kvalitní keramikou, rozhodně nepodcěňovat prvidělný týdenní výměny poloviny vody a odkalovat dno bych doporučil v 14 denním intervalu, prostě sále držet krok, lépe řečeno být o krok napřed pře těma špindírama, jakými oka jsou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 39

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 33590x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/208-pavi-ocko-gupka-chov?od=272