Čichavec - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
No, dostává od těch holek trošku do těla, tak bych to viděl.
Všiml jsem si oděrek u samce čichavce na tlamce a hlavě (viz. přiložené fotky - to co tam plave okolo je krmení
) Je to nemoc a nebo jenom výsledek toho, že ho občas nahánění obě samičky?
ibb.co/…
ibb.co/… Hlavně by to chtělo zlepšit prostředí v akváriu a případně i krmení.
Tak bakterie tam jsou stopro nadlimitně, čichavci velmi často trpívají na různé formy infekční vodnatelnosti, projevující se vředovitou formou, což jsou samý "chuťovky", tak nějak bych to viděl. Čím déle ta ryba bude ve společenským, tím hůř jak pro ní, tak pro ostatní. Poslat na duhej břeh, což je to doporučení jak "léčit".
nějaká bakteriální nákaza
Dik ale otazka znela co je to za nemoc a ne co s tim mam detat?
Starší reakce
Utratit a zamysliet sa nad konceptom tvojho akvaria.
Posilam foto. Diky
Tak už podle popisu je zřejmé, že tam bude něco hodně špatně, tedy přítomnost nežádoucích bakterií, což je u čichavců nesnadně léčitelné, ale jak psal kolega.
Bez fotek ryby a prezentace akvária ti nikdo neporadí.
Zdravim , mam cichavce modreho cca rok a pul stareho a zacla se mu rozpadat zadni ploutev a sljzat supiny na ocase. Nevite co by to mohlo byt
Starší reakce
Hmm bohužel to vidím na nějakou formu vředovitosti, tedy u čichavců velmi obtížně řešitelný problém. Klonil bych se k tomu přeplavání k druhýmu břehu. Rybu do hodně studený vody(postupně chaldit) a přilejvat další ještě studenější, ideál ledovou tříšť.
0 22.10.2017 18:21 bety – infekcni vodnatost?
Dobrý den,
moje samicka má asi 3 tydnem fleky a mám podezření, že to je infekce. Krmila jsem ji občas mraženými komářími larvy koretra a převážně vločkovým krmivem. Pokud mi poradíte ji poslat na druhy břeh, můžete mi říci jak to udělat šetrně? děkuji
Starší reakce
Ahoj, u jednoho z čichavců jsem zpozoroval, že má výrustek ze žaber viz foto. Ryba nemá zatím žádné změny v chování (normálně jí a plave, nehubne, o nic se neotírá). Cca polovinu vody měním v horizontu 1 - 1,5měsíce. Hodnoty vody mám dle proužkového testeru (7v1) v pořádku. Několik měsíců mám akvárko úplně zdravé. V seznamu nemocí jsem nic podobného nepostřehl. Co to podle Vás může být a jak mám léčit? Odlovit do extra akvária a léčit samostatně? V akváriu mám ancistruse a pancéřníčky (tak aby jim léčba nevadila).
Díky za názory, Jirka
Starší reakce
-přesné určení ,lze pouze laboratorní cestou
-nějaká forma "Vředovitosti" ,obecně
-
A o co konkrétně se jedná ?
-eSHa 2000 na tento typ příznaku onemocnění (u tohoto druhu ryb) je neúčinná
-použít Bactopur direct na samostatnou léčbu jedince ,odděleně v karanténní nádrži
Vzpomnela jsem si na tohle tema a hlasim, ze ten muj zlatej cichavec je uz nejakou dobu splasklej prakticky na standartni podobu, a stale se ma cile k svetu.
0 25.08.2017 13:01 Hmm – cichavec perleťový nemoc
Ahoj, mému samcovi čichavce perleťového se udělal jakýsi vřídek pod tlamkou, zkoušel jsem přeléčit Eshou 2000, ta ale nezabrala. Ryba normálně plave žere. Nevíte co by to mohlo být ? Akvárko 112l, vodu měním co dva týdny, filtr Eheim ecco pro 200.
Starší reakce
Ahoj, chtelo by to alespon nejake zakladni informace o tvem akvarku. Zaregistuj se zde a udelej si prezentaci a vloz tam foto toho akvarka i toho cichavce.
0 11.08.2017 19:34 Mastenka Ahoj chtel byh se zeptat. Mam asi 6 cichavcu a jednomu jakoby zcernaly oci a uvelebil se na listu rostliny a moc neplave spis na nem jen jakoby odpocival a nechce ani moc zrat nevite nekdo prosim co by mu mohlo byt ? Ostatni ryby jsou v pohode.
Starší reakce
Pravděpodobně paraziti, ale někdy tak vypadají záněty... nastydlý labyrint...
Takze ma svoje dni zratane ano ? Cim to moze byt ?
Neviem ci to patri sem ale neviete preco ma tato samicka take velke brucho ?
Starší reakce
Možná najdeš odpověď v tomto vlákně v příspěvku ze dne 07.02.2017 01:11
0 10.07.2017 04:58 EnvyAN – ?????
Starší reakce
Vředovitá forma infekční vodnatelnosti, neléčitelné, co nejdříve postižené jedince šetrně utratit, zaměřit se na kvalitu prostředí a krmení.
0 04.05.2017 05:47 Marta – Čichavec nemoc
Starší reakce
Taky si myslím, že kryt je v pohodě, to teplo ze světla se tam drží docela dobře (bohužel hlavně v létě). Děkuji všem za možnou příčinu, uvidíme, ostatní rybky zatím v pohodě, počkám cca 14 dní a pokud nic, tak dokoupím nového samce, holky už ho začali hledat
Pod krytem to podle mě nehrozí...
nevím co na to ostatní ale čichavci dýchají přes labyrint a pokud nemáš krycí sklo tak pod krytem muže dojit k ochlazení vzduchu který pak nadechne.(v noci když nesvítíš.) a výsledek znáš.Třeba ale někoho napadne něco jíneho ja čichavce nemam.
Tou vodou nic nezkaziš.řek bych mechýř.Máš akva zakrytý?
Zdravím všechny, mám dotaz. Dnes uhynul náš samec colisa lalia. Ve čtvrtek byl ještě při plné síle, začal stavět další pěnové hnízdo, obě samičky proháněl zvesela. Včera (pátek) jsem si při delším sledování všiml, že byl trochu víc apatický k samičkám, neupravoval hnízdo, které měl skoro hotové a tak trochu plaval trhaně a zešikma. No a dnes ráno již byl totálně dezorientovaný, měl snahu žrát, ale buď se netrefil, prostě minul, nebo když si něco vzal, nešlo mu to. Plaval chvilku hlavou vzhůru, chvíli hlavou dolů, když zastavil, zvedalo mu bok a byl skoro na placato. Viditelně zhubl za pouhé dva dni. Odpoledne jsem ho našel zapikovaného v mechu hlavou dolů bez pohybu. Tak jsme se s ním rozloučili. Nejhorší je, že neměl viditelné žádné tělesné vady, ani barvu nezměnil (nebyl vybledlý). Netuším, co s ním bylo, co se mu vlastně stalo. Měli jsme ho zhruba 1 rok, takže stářím to nebylo.
A teď ten dotaz, zítra budu určitě měnit vodu (1/3 jak vždy), mám kvůli možné nemoci dělat i něco jiného - sůl, léčiva (ale jaké, když ani nevím jestli to byla nemoc nebo co) - ostatní obyvatelé jsou zatím zcela v pořádku.
Starší reakce
chcem sa opytat na Vase skusenosti s pridavanim CO2 napr z burciaku do akva kde su pouzite krycie skla a sucasne chovane labyritnky/guramy.
Kedze CO2 je tachsie ako vzduch predpokladam, ze tesne nad hladinou sa drzi zvysena koncentracia tohto plynu, ktory sa nerozpustil/unikol z akva.
Môze im to sposobovat zdravotne problemy?
Starší reakce
Co přesně myslíš tím "starat se víc o filtr"...?
Nechceš si založit prezentaci? Nebo alespoň přihodit fotku celý nádrže plus nějaký info o údržbě, stáří nádrže, kdy tam šly první ryby atp.?
Ryby nezačínají vymírat bezdůvodně a ta asiplastová jakorostlina naznačuje, že to akvárko asi nebude úplně cajk...
Hm (hov..no) nic zvláštního
ale kdybi byli bilę nebo jinší než tmavší a pevnější "pohledově"je to příznak nemoci.
0 17.04.2017 22:06 Jan2000 – Cichavec
Zdravím všechny akvaristy/ky,
Chtěl bych se zeptat co je tohle za nemoc nebo je to normalni? Maj to jen cichavci. Nekdy je to delší nez oni a delší mezera jak kdyby to bylo ve strivku.
Lepší fotku zatim nemám
Starší reakce
Rád bych se mýlil, ale zdá se mi, že ta rostlina v pozadí... není rostlina.
-utratit- infekční vředovitost
0 13.04.2017 13:16 jirtos – vymírá to:(
dobrý den,
před 3 nedělemi mi začali vymírat rybky - snížil jsem osvětlení, vyměnil několikrát vodu a staral se více o filtr, koupil antibiotika a bohužel, stále to pokračuje. většina ryb zemřela bez nějakých vnějších znaků, ale od včerejška se pravděpodobná příčina projevuje na posledním čichavci (jakoby vyhryzané vystupující maso) - foto přikládám. máte nápad co jim je? resp. co s tím, případně jak se teď zachovat? říkám si, utratit čichavce, přendat přeživší do další nádrže a velké akva založit znovu?
Jo to je za předpokladu že nešahne do dna ani do kytek.mě se to zatim nepovedlo.jen brat vodu.
Navic předpokládám lenivost lidi ze bude vodu napoustet pomalu a nezkali akva.pak už vymačkaný filtr nestíhá.
spíš dno a filtr nečisti současně, odsát vodu a vyprat v ní filtr může ;)
A vodu a filtr neměn současně a vyprani filtru se provádí jen lehkým vymáchaním propranim v akva vodě.
Způsobil to nevhodný objem, nebo nevhodná osádka, tak si vyber. Rybu nezachráníš, zaplísnění a bakteriální nákaza.
0 12.04.2017 14:53 hider – foto
Dobrý den mám problém s čichavci včera večer jsem si všiml že jeden má bílou tlamu,a druhý má takový bílí váček pod tlamou.Zlatý vypadá pořád stejně pořád bílá tlama normálně plave atd. Ale šedý zůstává na jednom místě a tlamičku má tak nějak zarudlou a jakoby má na ní chomáčky oba jsem dal bokem, posílám foto šedého. Jenom dotaz jestli nevíte co by to mohlo způsobit. Děkuji
EDIT-akvárko 54l asi tři měsíce v provozu vodu jsem měnil o víkendu asi 1/2 plus vyprání filtrů v akvarijní vodě
Osobně bych nečekal a ukončil to co nejdříve, ty svěšený ploutve ukazují spíše na postupující nemoc a proč mít v akváriu rybu, jako potenc. nositele problému, zvláštěpak, jsou-li přítomni další jedinci stejného druhu. Za mě druhej břeh ještě dnes.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 28
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 20382x