Neonka - nemoc
0 11.09.2009 23:27 Jani 
dobrý den,
chtěla bych se zeptat... Na samečkovi Akary modré se objevila boule na hlavě, velikosti cca jako jeho oko. Boule během jednoho týdne dost vystoupla. Ryba se ovšem chová pořád stejně, je čilá, přijímá potravu...
Co by to mohlo být?
(budu ryby stěhovat do velkého akvária spolu s jinými, tak se jen pro jistotu ptám, aby to nebylo něco nakažlivého a neohrozilo to i ostatní ryby) Momentálně je v akva spolu se samičkou a ta je naprosto fit.
Přikládám foto, ikdyž jen z mobilu a nekvalitní..
Děkuji moc za případnou odpověď...
Starší reakce
0 07.09.2009 10:21 mCKISHA – Re: FranzFritz
To se mi taky stalo a pak po ctrirech dnech mi zemrela

Starší reakce
Tak to dříve platilo Side, ale poznatky už jsou jinde...
Aha! Tak to se omlouvám a příležitostně to dostuduji.

...este se chci zeptat jestli je ta nemoc infekcni...
Pokud je to hmyzomorka rybí, (a já si myslím, že je), infekční se nakažená rybka stává až po smrti, kdy ji ostatní ryby zařadí na jídelníček.
U takto malých rybek je možným způsobem utracení její vylovení, přendání do papírového ubrousku a rozmáčknutí.
Já bych navrhovala utratit co nejdřív, odlovte jí třeba někam do větší sklenice a zítra kupte perlivou vodu.
Jinak nemoc je infekční a neléčitelná. Velmi zajímavá debata na toto téma tu proběhla v zimě (
rybicky.net/forum/9526).
0 02.09.2009 21:16 adamat – Re: avast
Už jenom od slova hmyzoMORka rybí bych odvozoval, že to bude infekční.. Jinak jak ji usmrtit: "zlomit" ji v půlce, pak samozdřejmě Co2 které si můžeš malou dávku udělat, nebo ji hooodně podchladit (to nevim jestli by fungovalo a jestli by se po tom "neprobudila") a jinak mě nic jinýho nenapadá..
bohuzel to tak taky vidim...

este se chci zeptat jestli je ta nemoc infekcni,jestli se ryba trapi bolestmi-mam ji nechat dozit v AQ/nebo usmrtit???(popr jak nejlepe usmrtitkdyz nemam co2 a na to ji prerazit nemam...)

Nerada bych byla špatným prorokem, ale porovnejte na netu s fotkami a příznaky Pleistophory hyphessobryconis (hmyzomorky rybí).

takze konecne se nechala vyfotit.Ma oranzovo-hnedou hrbetni ploutev (vlevo nahore)[ta barva (fleku) je jinak trochu svetlejsi].

bohuzel fotit se ji snazim cely den a porad je to jen smouha.Ona neni celkove vybledla,ale ma takovy siroky sedy pruh zhruba v pulce tela.
0 31.08.2009 17:34 Miky53 ja nevím

protože jsem koupil 5neonek ktere měly krasne barvy pak jsem si koupil dalších 10 z jineho hejna a ty jsou do teď světlé a nevýrazné

ale žijou
to by chtělo foto, no...

Nemohl by si to nafotit???
mam v aq 98 litru 9 neonek a 2 ancistrusy.Jedna z neonek ma jine zbarveni-takove nasedle,nejvyraznejsi u hrbetni ploutve a nema ho po celem tele.ja tak uz zhruba 4-5 dni a jinak se nechova divne-hraje si s ostatnimi neonkami a zere taky dost.
dela mi trochu starosti tak jestli nekdo nevite co by s ni mohlo byt???

Starší reakce
0 27.07.2009 07:53 popelnik – Re: Petr
pokud se ta ryba chová divně to znamená jinak než obvikle dal bych jí pryč
Zkusil bych jim dát půst, mohou být přežrané. Nezobaly náhodou vločkové krmivo z hladiny? Několik dní půstu jim určitě neublíží, ale možná pomůže...
0 26.07.2009 19:57 Petr tak 4 dny.Akvárko sem teď tak 2 tejdny nečistil, ale mam v plánu ho teď o volnu přestavovat.Snad se rybka dá zas dohromady a bude v poho.
Mrtvici mít asi nebude... Mě se taky občas "natočej" na jeden bok, takžře bych v tom nic zas tak tragickýho neviděl.. Ale já jsem "jenom" mírně pokročilí, takže moje tvrzení může být milné..
0 26.07.2009 18:22 Petr – neonka-plavání bokem
Ahoj,mam problém s neonkou.Plave mi na levém boku a někdy se otočí dokonce na záda a plave.Už takhle plave pár dnů.žere naprosto normálně a když se rybky něčím vyruší tak se srovná a plave normálně.Je to asi hloupost,ale je možný že by mohla mít mrtvici?Dík za rady
Starší reakce
Kdoví jakou má tedy problém. Teď uvažuji co s ní. Z bezpečnostních důvodů ji raději zlikviduji. Možná je to pouze neonka anorektička, ale pěkně agresivní. Obsadila část akvárka v místech, kde jim dávám krmení. Běda jiné neonce, která vpluje do jejiho teritoria. Ostatní se takhle nechovají. Možná to má nějakou souvislot.
Přežraná?

Tak to jsi neviděl ostatní neonky, krásná kulatá bříška. Tahle má bříško propadlé, vypadá jako rybí chrt

Mě ta neonka tedy přijde přežraná... to vypouklé bříško už jsem u svých několikrát po krmení viděl... zase to pak zmizelo.
Takto hmyzomorka u neonek nevypadá. (U různých druhů rybek se projevuje různě.)

Ještě jedna fotka. Porovnání těla nemocné neonky s tělem menší tetry ohnivé.

Prosil bych o vyjádření, zda se opravdu jedná o Pleistophora hyphessobryconis nebo zda tuto nemoc mohu vyloučit.

V akváriu mám neonku s podivně deformovaným tělem. Myslel jsem si, že by to mohla být nemoc
Pleistophora hyphessobryconis, hmyzomorka rybí, neonková nemoc, ale nejsem si jistý. Kromě propadlého bříška nemá žádné jiné symptomy tohoto onemocnění. Normálně žere, pigment neztrácí, chová se jako normální neonka.
Starší reakce
To měla tvoje neonka štěstí

Neonka zapadla uplně mezi ostatní a ted ji jen stěží rozeznám od ostatních..Radši to zaťukám,zbyl jí jen flíček na hlavě.Tak mám radost,že jsem ji neutratila...

Nic proti p. Filipovi, ale takhle na dálku je těžké určit nemoc. pozoruj ji a uvidíš jak dál. každopádně kdyby se trápila, tak ji asi vystroj funus

včera jsem dostala odpověď z dajanypet poradny.Tady je výsledek:
www.dajanapet.cz/…
takže přemýšlím o tom,že neonku vrátím do hejna a budu pozorovat dál.

taky si myslím,že to přenosný není.
Taky si myslím že to není přenosné. Prostě některé neonky to mají a některé ne. Naštěstí

Mám to pouze na té jedné,ostatní to nechytly.třeba to přenosný není...neřekla bych,že má před smrtí

alespon dneska ne
Když ona je vitální,žere, chová se přirozeně.tak jsem ji holt přesunula.Mám 20 litrový akvárko,tak je tam.Zatím žádná změna.Velikost boule se nemění.škoda,že ji nemůžu vyfotit.mobilem to nejde.Zatím jsem v literatuře nenašla nic,co by to přibližně mohlo být.zajímá mě,jestli to je přenosný,nebo ne..uvidím

Já vím,...kvůli jedné neonce...

Starší reakce
To jsem zkoušel také, ale když spočítáš kolik elektřiny projedeš s nejistým výsledkem

Nevyplatí se. Pokaždé, když neonka je hodně špatná, tak ukončím její trápení. Holt, musím asi počkat než vyhyne celá várka co jsem koupil od pí chovatelky

Instaluješ druhé akvárko jen kvůli jedné nemocné neonce?

brzo,vid?

vím,vím,právě instaluju druhý akvárko

Pro jistotu bys ji měla raději separovat od ostatních a neriskovat, že je to přenosná choroba.
Já krmím vločkovým universal od rataje a mraženýma patentkama.Je to poprvé,co se mi nějaká nemoc objevila.Pořád neonky sleduju,ta postižená je čilá,jen se ted trošku straní.Já si myslím,že to nebude krmením...U mě tu bouličku má na hlavě. Zatím to nijak neroste.Dívala jsem se snad do všech knih a žádný podobný příznak jsem nenašla.ach jo

To je zajímavá informace. Také krmím micro pellets Hikari Tropical. Jedou už jsem s neonkymi problémy se žrádlem měl. To když jsem jim přímo do akvárka dával TetraMin. Hlavně samičky ho sbíraly ještě nenasákly z hladiny a potom měly problémy s ponořením, takže poskakovaly ve vodě hlavou dolů a snažili se potopit. Po nějaké době to vždy přešlo. Od té doby krmivo nejdříve vlhčím.
Ale souvislost mezi nádorovým útvarem na boku neonky a krmivem Hikari mne nenapadla. Čím krmí další postižení?
0 20.05.2009 14:02 harpunar – neonka
Stalo se mi to u jedné samičky přesně to samé,bylo to po vydatnějším krmení granulemi od Hikariho a mám dojem,jako by to byla nějaká perforace střeva,nebo trávícího traktu.Já jsem ji nechal v hejnku dále(22ks) a asi za deset dní jsem už nepoznal,která to byla.Takže myslím že to nic nebezpečného není.Vypadalo to naprosto identicky.
Neskúšali ste písať do dajana poradne:
www.dajanapet.cz/… ? Možno tam by vám vedel poradiť, za pokus by to každopádne asi stálo. Prípadne možno skúsiť nakontaktovať nejakého chovateľa neoniek, ak sa to prejavuje iba na nich...
Je zajímavé, že i když nás je více, kteří se s takovou nemocí u rybek setkali, zatím nám nikdo nedokázal říct, co to je. Zkusil jsem pátrat na netu po nějaké podobné nemoci, ale žádnou stejně se projevující nemoc jsem nenašel. Postihlo to pouze neonky, u jiného druhu rybek se to neobjevilo.

Přidat reakci
1 ...... 46 47
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 42454x