Neonka - nemoc
Vodoléčbu a redukci hlavně těch živorodek, to jde trošku proti sobě. Čistotný a čistotu vyžadující neonky a bordeláři v podobě živorodek. Do akva zasahovat co nejméně a nechat to pěkně v klidu, na filtr půl roku nesahat, dno odkalovat dle potřeby(14 denní interval), vodu měnit teď klidně obden, ryby nepřekrmovat, krmit jenom tolik co do 20 vteřin skonzumují a na dno skoro nic nepadá.
Kolik tam těch rybiček máš?
Nějaké foto jsem uložil,tak doufám,že budou vidět.
Hmm,to mě nenapadlo,maslel jsem,že to dělám správně,to jsi mě tedy vyvedl z omylu

Možná je chyba v tom, že pereš filtr tak často a zároveň odkaluješ. Tyhle dvě věci se nemají dělat společně - přicházíš tím najednou o spoustu nitrifikačních bakterií a tím narušuješ biologickou rovnováhu.
Filtr se má prát až se výrazně sníží jeho průtok.
Což o to,vodu měním každých7-10 dní,při tom rovnou i odkaluju a properu filtry v odsáté vodě.Mě jde spíš o to,jestli nemám náhodou ve vodě nějaký sajrajt,když ta neonka tak najednou uhynula.
Nějaké fotky jsem teď udělal,tak je sem vložím,bohužel nevím,co tam mám za kytky,když si nějakou koupím,tak se na název zeptám,ale než dojedu domů,tak to zapomenu(asi je to věkem

)
Já jsem divnej, testy nepoužívám, ale radu Ti dám. Chce to pravidelně měnit vodu a když je třeba tak i denně a předejde se spoustě problémů. Nemáš prezentaci, tak se velmi těžko radí nějak konkrétněji.
Edit: Mrkni třeba do tohoto vlákna a nekupuj papírkový testy.
rybicky.net/forum/423 Díky,mohl by jsi mi prosím poradit,jaký test na vodu bych si měl pořídit,ale nějaký,který naměří více hodnot,abych si nemusel kupovat na každou hodnotu zvlášť?
Tu rybku už zřejmě některý obyvatel akvária posmrtně upravil. To že se změní po skonu zabarvení, je normální, je to dáno tím, jak na daným živočichovi začínají pracovat bakterie likvidátoři.
0 01.04.2013 20:41 milos40 – Neonka bez očí
Ahoj,
dnes jsem odpoledne přišel k aqa a našel jsem jednu neonku břichem nahoru,když jsem ji vylovil,všiml jsem si divného zbarvení na hřbetu,jako by tam měla jen svislé pruhy barev,dokonce i pruh oranžový,a co mě nejvíc udivilo,že neměla ani jedno oko.Neonky mám asi tři měsíce,a ani dnes ráno při krmení jsem nepozoroval,že by byl v aqa nějaký problém.
Stalo se někomu něco podobného?

Podle mě jsou načatý z toho "šnekovrahu". Zvýšená hladina N látek si vybírá svojí daň, ale můžu se mýlit, však uvidíš co na to ostatní. Moje rada je jednoduchá, výměny vody častěji.
Řekla bych že jde o infekční vodnatelnost.

Ahoj všem, rád bych věděl, čím trpí moje neonky. Z 20ks už jsou 4ks šetrně usmrceny, neb vypadaly hrozně špatně, i když potravu přijímali a plavali dobře. Vypadá to, jak kdyby se jim oči tlačily ven z těla, pusa odpadávala, na těle jakoby vředy,... esha 2000 a exit + zvýšení teploty, přidání soli nepomáhá. V akva mám ještě ancistrusy a pancéřníčky, ti jsou v pohodě a nově, 3 týdny, 2 malé skaláry amazonske, koupené z Hornbachu. Nutno podotknout že před nákupem jsme do vody nalil několikrát dle návodu vodičku proti šnekům a to se rybám moc nelíbilo. vodu měním 1/3 každou neděli, krmím málo aby nic nepadalo na zem, svítíim 9hod denně pravidelně, přidávám CO2 občas s mírou. jinou chemnii do vody neliji. Prosím o radu co to je. Je sice jednoduché nemocné ryby usmrtit a koupit nové, ale takový já nejsem a chci vědět, v čem je prolbém a předejít tomu. děkuji
Starší reakce
OK, už jsem se zase dovzdělala. Červené

Ty čtyři vpravo jsou po mém soudu ještě červené a ty zadní blednou....tak jsem to vzal jako celek....
Modré jsou na mé gusto přece jen v stavbě těla trochu jiné...
0 25.03.2013 20:55 finnnp Na stopro červené.
Já tedy nevím, možná mě Libor nebo někdo jiný vyvede z omylu, ale na té fotce - nejsou to náhodou neonky modré a ne červené? Aspoň ty moje modré neonky takhle nějak vypadají... Ta poznámka se ale netýká "hokejky", protože ta vypadá fakt bídně, podle mě. Kdyby to totiž byly modré neonky, tak potlačení červeného zbarvení je normální. Vyjádří se k tomu někdo ze zkušenějších?
Někde tu je i vlákno o utracení ryb.
Ve zkratce, rybku odlovím do sklenice od okurek i s trochou akvarijní vody. Potom pomalu přilévám jemně perlivou vodu. Rybka za chvíli leží na boku, ale ještě dýchá. Pak přileju další perlivku a ryba to za chvilku za sebou a bez cukání.
Hlavně ji neházej rovnou do perlivé vody, to je pro ní šok a fakt to není hezký pohled.
Edit:
rybicky.net/forum/15576… Díky. Takže se máme na co těšit, jesti je to skutečně Pleistophora :( Zdá se, že krupičku jsme vyléčili,žádné další úhyny nejsou. Teď tedy jen budeme pozorovat, jestli se nějak projeví ta Pleistophora nebo jestli neonky dostanou svou barvu...
A to si jí dal jako třeba do matonky?Nebo myslíš tím perlivé voda jen že si tam hodně bubla vzduch?Ptám se jak blbec co ...

Ta moje plave celkem dobře když vidím tu tvou ta byla úplně vyosená.Zkusím také natočit video aby jste viděli jak plave.
Měl jsem jednu, která takhle plavala snad 3 měsíce. Žrala ,ale byla čím dál hubenější. Minulý týden jsem ji utratil, je na konci přiloženého videa. Ta druhá, kvůli které vzniklo to video, šla do perlivé vody hned po natočení. Nakažlivé to naštěstí nebylo.
rybicky.net/video/1831.flv Můžeš samozřejmě zkusit vodoléčbu, ale jakmile je ryba tzv. vyosená a plave tím způsobem jak popisuješ, tak to nevěstí nic dobrýho.
Myslíš že se stím nedá nic dělat?Normálně žere,plave jen má prostě ustřihnutou tu ploutvičku.
Šetrně utratit, to bývají neléčitelný problémy s vnitřníma orgánama.

Ahoj všem,mám v akvárku jednu neonku co je težká na ocas a přijde mi že ho má kus okousanej či rozpadlej.Plave skoro pořád vzpřímeně hlavičkou k hladine.Ale je čilá a plave s ostatními jen postě plave divně a už to má asi 3 týdny.Poradíte někdo co stím?Děkuji za rady ...
Starší reakce
Ano, olšový šištičky, listy mandlovníku, to je stejná kategorie.

Šišky zmenší jen pH, a do vody moc nepřidají? Nebo i ty tam něco přidají?
Ano, rašelinový výluh je takové přirozené vylepšení prostředí, takový zklidňovadlo a prevence, posilující imunitu ryb.
V rašelině je víc užitecnich látek, třislovin ale tím si nejsu jisty Roman bude vedet
dík, každá takováhle informace potěší

, jo a místo rašeliny olšové šišky pomůžou taky??
Ploutve dorostou, přitlač na výměny vody a můžeš třeba i přidat nějaký rašelinový výluh. Jsou pocuchaný z transportu a burzovním pobytu bych si tipnul.

koupil jsem na burze v neděli neonky a dvě mají poškozené ploutvičky viz. foto, je to velký problém? drží se pěkně v hejnu, sou aktivní, nijak nevybočujou z řady. napadlo mě jestli to nemaj okousané z odchovny a pokud jo je možné že ploutve dorostou? díky
Starší reakce
Dobry den mam to take na 3 neonkach. jak ste to lečil ?

bohužel sem to tu nevyčet nebo prehlid . dekuji za radu

Ještě dodávám, že jsme pořídili zhruba ve stejné době dvě nové hokejky (stará zůstala sama,tedy volba zrušit poslední nebo jí dokoupit kámošky) a až doma jsem zjistila, že ta jedna nemá úplně pěkný černý pruh a břicho - viz foto.Nepoznám,jestli by to mohla být nemoc, ale po několika dnech intenzivního pročítání fóra vidím v každém flíčku děsivou chorobu.Může to být nějaká nemoc co se přenesla na původní neonky a ty začaly postupně hynout?Nějak mi to pořád nedává smysl.Zdá se mi taky nepravděpodobné,že by ty původní(přestože už mají asi 4roky) začaly hynout stářím během jednoho týdne.
0 14.03.2013 12:03 Andrea – bledé neonky a úhyn

Prosím poraďte.Máme několik let zaběhlé akvárko 180 l, pravidelná týdenní údržba (odkalení a výměna vody, vyčištění filtru).Občas zredukujeme množící se porost, ale jinak tomu necháváme volný průběh. Rybky se zdály spokojené, tak jsme nikdy neřešili chemii, PH nebo jiné technické věci.Bohužel jsem chtěla rozšířit počet ryb a začaly problémy.Koupili jsme červené neonky a po třech týdnech jsou pořád bledé, přestože jsou aktivní, žerou,nemají žádné skvrny ani chybějící pigmentaci modrého pruhu.Zkrátka jediné, co jim chybí, je jejich červená barva.Viz foto - v porovnání s původní starší neonkou je to skutečně velmi patrné.A co je horší,staré neonky začaly postupně hynout,za poslední týden 3 bez předchozích příznaků, jedna tetra žhavá (několik dnů nafouklé břicho,jakoby popraskané) a včera jsem na jedné staré neonce našla krupičku.Můžete mi prosím někdo poradit, proč začaly staré neonky hynout a jak "obarvit" nové do jejich přirozené barvy?Díky.
Starší reakce
Poslední dobou se v našich akváriích šíří neonkovej moribundus se kterým si tak trochu nikdo moc neví rady(tedy já o tom nemám povědomost) a je dost možné, že se o tento případ bude jednat. Postižený ryby utratit, to je moje rada.
Snažila jsem se ryby vyfotit, ale nedaří se mi to.
Vypadá to jako bílý flek na konci ocasu, před ploutví, jinde se to netvoří jenom na tomto místě.
To blednutí začíná jako malé části po celém těle, až je rybička bledá celá a tak hubená, že má jen bříško, jinak je z ní "placka". To už pak špatně plave a nakonec umře.
Chtělo by to fotku, jak vypadá to postižní ryb.
0 07.03.2013 12:12 mhrabankova – Boule na ocasu, hubnutí a blednutí neonek
Dobrý den,
prosím o radu ohledně nemoci neonek. Ostatní ryby jsou v pořádku.
Začne to bílou boulí před ocasní ploutví, postupně začne neonka blednout, hubnout až umře.
Neonky normálně jí i plavou.
Z 10 neonek mi zbyly 4 a i ty tu nemoc mají.
V akvaristice mi prodali fmc na krupičku, ale podle fotografií si myslím, že o krupičku nejde.
Moc děkuji za odovědi.
Starší reakce
Jak správně rozdělila k použití kolegyně je třeba si ještě říci, že pokud se jedná o nějaký ten chomáček, což bude s největší pravděpodobností ta plíseň, je to znakem nedostatečný péče o akvárium a je klidně možný že prostá vodoléčba(intenzivní výměny vody) dokáže tento problém odstranit i bez použité léčiv, což může být pouhá léčba následků, ale příčina vzniku onoho problému může zůstávat. Samozžejmě, že když je ono postižení už tzv. více rozjetý je to použití eSHy 2000 na místě, ale na ty možný příčiny bych se zaměřil především.

Pokud je to krupička (bílé tečky), tak je na ní dobrá ESHA EXIT (můžeš použít na krupičku i dvoukombinaci ESHAexit + ESHA2000), pokud je to chomáček - to bude plíseň a je na ní dobrá ESHA 2000.
esha exit najúčínejší na krupičku !

Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 46 47
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 42452x