Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Neonka - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Neonka - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 13:16 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: blancita
Neřekl bych, že je to nutně úplná blbost, ale při takovéhle velikosti nádrže to zadělává na další problémy. Doporučení baletky se mi zdá být mnohem výhodnějším řešením.

Nerozumím, proč "všude" doporučují ancáky. Ti sice opravdu nespotřebované krmivo sežerou a nějakou tu řasu taky někdy spořádají (někdy rovnou i s rostlinou, na které se drží :-) ), ale zase to z nich leze taky ven a stejně je potřeba uklízet to po nich. Tak proč rovnou neuklidit to krmivo a řasu?

Kromě toho, jestli padá na dno tolik krmiva, aby to při takovéhle velikosti nádrže mohlo způsobit nějaký problém, asi se moc nebo nevhodně krmí. Nějakou trochu řasy se neoplatí moc řešit (když, tak mechanicky odstranit a zkusit mírně upravit podmínky v nádrži). Jestli je řasy opravdu hodně, přirození likvidátoři všechno nevyluxují.

Po této neblahé zkušenosti s onemocněním neonek bych taky dlouhodobě přitlačil na objem vyměněné vody. Až bude všechno v pořádku, vrátil bych se k týdenním intervalům, ale vyměnil bych pokaždé alespoň 30% objemu. Jak často se čistí ten filtr? Ať se daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2014 11:23 Žena baletka [624] Re: blancita
Myslím, že 80l je pro neonky hraniční velikost. Takže těch 15 je maximum a ještě s rezervou. Ancinstrusi jsou "prasátka". Hodně špiní vodu, takže do takového akva se ne úplně hodí. Radši nějaké pancéřníčky. Jsou to veselé ryby, můžeš jich mít více, klidně 10 a kromě toho, že jsou to čističi, jsou navíc sami čistotní :-) Takoví pandíci (pancéřníčci panda) jsou třeba nádherní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 09:30 blancita Re: michalt
Myslíte, že je to blbost dávat tam ancistrusy? Všude mi to doporučují, že jsou do společenského akva vhodný i kvůli řase a zbytkům krmení, co spadnou na dno...To akva má celkový objem 110l, 80l je tam přibližně vody...Kdyžtak mi prosím i napište, kolik bych mohla dát podle Vás do tohoto akvaria neonek, myslela jsem tak 15? Filtr mám vnější eheim ecco pro 130, výměna 20% vody každý týden...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 09:14 blancita Re: Sid
Díky za info, napadené rybky jsem zatím izolovala, zkusím na nich léčbu Aradolem, myslíte, že bych měla dát aradol i do akva, preventivně proti nižším vývoj. stádiím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 15:17 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: blancita
Promiňte, že se nevyjadřuji k probíranému dotazu, ale upoutala mě závěrečná poznámka. Přidání dalších dvou ancíků k neonkám a bettě do 80 litrového akvária se mi nezdá být docela dobrý nápad. Nejsou to čistotné rybky a neonkám zaneřádí vodu. Pak se můžou nemoci šířit ještě víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 15:13 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: blancita
Něco podobného (nebo totéž?) postihlo tetry Bleherovy v jednom mém dohledovém akva. (Zajímavé je, že jiných ryb se to "netklo".)
Nepodařilo se mi, bohužel, tohoto parazita identifikovat, a tak jsem na něj zkusil "kde co", včetně např. Chloraminu T, avšem bez efektu. Ryby postupně padaly, takže nezbývalo, než ty zjevně napadené utratit. K dalšímu šíření a úhynům pak už nedošlo.
(To zdůrazňuji proto, že jsem byl připraven na případnou reinvazi nově vylíhlých jedinců, ta se ale jaksi nekonala. Možná, že na neukotvená stádia zafungovala chemie...?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 14:58 blancita Re: Kamilstrom
dík za radu, moc si mě nepotěšil sad já tedy krmím jen TetraMinem, z toho to asi nebude, myslím, že ty rybky jsem už koupila nakažené (tu jednu určitě)...teď ale nevím, jak dlouho mám počkat, než pořídit novou osádku akva? Co když to mají v sobě i ostatní neonky (no nedej Bože, aby to měl i betták "hugo", to by dcerka nepřežila :-( Chystám se přidat ještě 2 ancíky a další neonky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 14:49 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: blancita
Ja mel to same taky na Neonkach cervenych(podezrivam krmeni Nitenkama)ja jsem mel postizene jen dve ryby,jen jsem je odlovil a utratil.Dal se to nesirilo,lecit neonky je celkem tezke,jsou to choulostive ryby na nektera leciva.Je potreba je zavcasu separovat(budou z nich separatisti:) )at se to nesiri na ostatni. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 14:32 blancita Re: Sid
Díky za tip, jistá si tím ale nejsem, ty červíci jsou totiž mnohem menší - tak do 2mm max. Tak nevím. U první rybky jsem zkoušela na radu "odborníků" solnou koupel, rybka to málem nerozplavala a ty potvory se stejně nepustily. Je nějaké léčivo, co by zabíralo na parazity obecně? Léčit něco, co nevím, co je zač se mi nechce, ale obětovat všechny rybky taky ne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 10:52 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: blancita
Vypadal ten parazit nějak takto?
www.youtube.com/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 21:23 blancita – červi na neonkách
Fotka k příspěvku Prosím o radu, jsem začátečník hmm Před 3 měsíci jsem založila nové akva 80l, po 10 dnech vypuštěna 1 betta, před 3 týdny jsem koupila 10 neonek. Jedna neonka byla od začátku "ostřapená", po týdnu jsem na ní objevila malé "červy" pod šupinkami, další "bílé čárky" v ploutvích. Odlovila jsem ji a "červy" vytáhla pinzetou, po 2 dnech se jí ale objevili další 3, tak jsme ji raději utratili. Nyní jsem objevila "červíka" na další rybce a jedna má něco podobného za okem, tak nevím, co s tím. Prosím o radu, o jakého parazita se jedná a popř, jak léčit. děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2014 14:56 prcan Re: romant
palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2014 17:57 R Muž romant [27982] Re: prcan
Stejně tak jako další druhy ryb trpívají neonky nejčastěji na čerstvý akvária, nedostatečnou údržbu, zbytečný přetápění(krátkověkost), překrmování, ne zcela vhodné parametry vody(Ph, tvrdost) a v neposlední řadě na vyšší hodnoty N látek, prostě na nemoci z flákaný údržby a uspěchanýho nasazování do akvárií. ovšem je zde i druhá strana mince a tou je třeba i onen moribundus neonkový, jenž se v poslední době velmi často vyskytuje i v nádržích předpisově opečovávaných, takže je to klasika, odpověď na tvojí otázku nebude jednoznačná a bude to jako vždy nádrž od nádrže a tzv. kus od kusu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2014 13:48 Muž Robo [45] Re: prcan
Neonkovou nemocí :-D ne vážně je to tak ale nikdo s určitostí nedokáže říct co to je a nejde to léčit. Taky jsem měl problémy s neonkama a jedna po druhé padaly jak švestky. Teď se mi to zastavilo na 8 kusech z 20 a už 3 měsíc je klid. Pokaždé měly na kůži takové bílé kuličky a jak se objevily tak bylo jasné že to nepřežije a do 3 dnů byl ámen. Říká se že neonky nepatří do nové nádrže, ale do pořádně zaběhlé aspoň 3/4 roku. Napiš si do vyhledávače Neonková nemoc a uvidíš kolik ti toho vyskočí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2014 13:36 prcan
jakou nemocí trpí nejvíc neonky???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.04.2014 18:02 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: mates110
Zkus si, Matesi, místo psaní raději nějaký ten článek přečíst. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.04.2014 17:21 R Muž romant [27982] Re: mates110
Kožovec rybí, nebo-li krupička je nálevník a nenapadá jenom neonky, jak se mylně domníváš. Neonky na tento druh onemocnění trpívají častěji než jiné druhy ryb a proto zřejmě ta tvoje úvaha. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2014 15:20 mates110 – nemoc neonek
Párkrát jsem tu narazil na vystouplý oči. To je jeden z příznaků kožovce rybího. Tato nemoc napadá jen neonky. Jsou to vlastně takoví miniaturní červí paraziti. Většinou se do akvária zanese s novými neonkami. Já jsem si ho přitáhl s kytkama z Hornbachu. Jinak obecné varováí: Nikdy nekupovat kytky a ryby v Hornbachu. Jsou tam průtokový nádrže, takže když se nakazí jedna rybka, zárodek nemoci může být na (ve) všech.
Více v mém článku, který teď jdu napsat.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2014 17:32 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: pancéřníček
tvar hranolu, množství vody v akva 60 litrů, objem filtru 2 litry. průtok 2,5 x objem akvária za hodinu. doporučený průtok - objem akvária 2x až 3x za hodinu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2014 15:37 Muž pancéřníček [168] Re: Pítik
Pítik napsal: Věřím mimo jiné v to, že se rychleji a lépe bude voda při takovémto průtoku filtrovat a rozkládat škodlivé látky v méně škodlivé,...
Mechanicky lépe možná ano, ale biologicky určitě ne, poměr mezi průtokem a objemem filtračních hmot by měl být vyrovnaný, aby nitrifikace kvalitně probíhala. Když tomu tak není, filtr se stane pouhým honičem vody.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   26.04.2014 04:28 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Pítik
No "prekysliceni" toho bych se opravdu neobaval.... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2014 00:39 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: Pítik
doplním, že jsem dneska ráno zase našel pravděpodobně otrávenou rybičku, neonku. spěchajíc do práce jsem neměl čas na další výměnu vody. ale večer jsem nainstaloval domamont rozstříkovací rampu, díky níž jsem mohl zvednout průtok čerpadla AT-200 z cca 30% na nějakých 75% což by mělo být 60l/h na 150l/h. Věřím mimo jiné v to, že se rychleji a lépe bude voda při takovémto průtoku filtrovat a rozkládat škodlivé látky v méně škodlivé, budou lépe rozptýleny živiny po nádrži, díky čemuž budou lépe fungovat rostliny, zeslábne moje zelená, silně rozšířená řasa a v tomto prostředí se bude rybám lépe žít!!! a nebude je rušit hodně zčeřená hladina, ačkoliv mám trochu strach z překysličení. budu kontrolovat

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 22:51 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: daktari
tak už to tam frčí. zatím díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 22:28 Muž daktari [147] Re: Pítik
Nezabije, ten amoniak je pro ryby mnohem horší než chlorovaná voda. Napusť to tou sprchou do kýblu a šup do akva ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.04.2014 22:26 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Pítik
Jo, tak to je možný, když jsi byl zvyklej na jinou vodu, že to cítíš. Já vodu odstávat nenechávám vůbec, prostě napustím vodu do kýblu a pak to naliju do akva. Žádný problém jsem kvůli tomuto nikdy neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 22:22 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: MarekP
vždycky jsem pil vodu u rodičů ze studny. ted piju vodu z vodárny a poznám že v tom je chlor, protože na to nejsem zvyklej.
tak co ty ryby? nezabije je chlor?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 22:16 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Pítik
Vám doma smrdí voda chlorem? To je trochu divný, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 22:11 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: romant
udělal jsem to, ale ta voda stejně smrdí chlorem!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:53 R Muž romant [27982] Re: Pítik
Přes sprchu, sprchou do kýblu, aby se to co nejvíce čeřilo a event. chlór vyprchal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:50 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: romant
přes sprchu? já nevím. stačí hadicí? tahám to v kanistru
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:48 R Muž romant [27982] Re: Pítik
Natoč to přes sprchu a bude to jak má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:42 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: romant
ok, ale budou to muset holky vydržet, než odstojí voda do zítra. nebo risknout s chlorem?
jak vidím tak nastolit nějakou pevnou rovnováhu v 60tce bude dost těžký jestli ne nemožný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:37 R Muž romant [27982] Re: Pítik
Přitlač, jednou tolik.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:35 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: romant
hmmm, tak toho sem se trochu bál. pH okolo 7 mám. stačí vyměovat pro začátek 10 litrů z 60?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.04.2014 21:25 R Muž romant [27982] Re: Pítik
Ono se velmi často zapomíná na daleko zákeřnějšího zabijáka, jenž se obvykle neměří a tím může být amoniak, tedy v prostředích nad ph 7.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:20 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: romant
po týdnu? Na NO2 testu nevidím ani stopové prvky dusitanů. ještě mi trochu připadá že jsou rybky lekavšější, ale možná to si nejsem jistý.
tak já tam zkusim dneska ještě nalít Nitrivec. říkám, včera jsem vyhodil starý menší filtr po měsíci souběžné práce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:17 R Muž romant [27982] Re: Pítik
Musíš se vrátit na začátek, kde ten problém s N látkama byl a tam podle mě došlo k tomu načnutí a to co pozoruješ je postupný vzdávání boje.
Edit: Akvo nešlape jak by mělo, tedy nitrifikace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:17 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: Pítik
a tuhle to pošla zrovna dneska sem měl doma přesně týden
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:15 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: romant
a možná příčina konkrétněji, nebo všeobecně? vodu jsem vyměnil včera ráno. a dneska večer rybka bradou vzhůru. před tím týden přestávka. před tím dva týdny. to že umírají není otázka dnů. včera dneska. jedna pojde dneska, druhá za čtrnáct dní, potom měsíc nic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 21:05 R Muž romant [27982] Re: Pítik
Nasadil bych intenzivní vodoléčbu s přidáním rašelinového výluhu a pokud se to nebude do několika dní lepšit, nezastaví se to, bude nutné použít nějaké antibakteriální léčivo, třeba Bactopur direct, ale v separé nádrži, neb dojde k likvidaci nitrifikačních bakterií.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 20:58 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: romant
vypadají jako okousaný. a opadávají vždycky pomalu od kraje a lemovaní není nijak patrné, spíš je to čiré prořídnutí. a když rybka cípne, tak už jim tam nezbývá nic. všimám si toho především u ocasních ploutvý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 20:48 R Muž romant [27982] Re: Pítik
Vylepšit jim prostředí pobytu. Ty opadaný ploutvičky vypadají jak? Jsou světle olemovaný a jakoby ožraný? Nebo to jsou čitý "řezy".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 20:45 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: Pítik
jo ps. další kousky mají ty opadané ploutvičky. proto přemýšlím co pro ně můŽU UDĚLAT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 20:41 R Muž romant [27982] Re: Pítik
Vyšší hodnoty N látek v minulosti a zhoupnutí vody v současnosti, někteří slabší jedinci z minula oslabeni a teď doraženi, tak nějak to obvykle běhá. Netvrdím, že to je tvůj případ, ale docela by mě to pasovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2014 20:36 Muž Pítik [14] - Amerika – umírající malé kusy
hola hej, mám problém s malými kusy neonek. často mi umírají. mimo nich mi ještě pošli 2 malé a jeden velký z 8 pancéřníčků. akary zlaté, tetry královské a ancistrus sp. bez problému.
včera jsem po měsíci souběžné filtrace vypnul starý filtr s akvacitem 0,4 L a nechal jsem tam akvacit 2 L.
přesto jsem přesvědčený že nejde o nemoc. vypadá to jak otrava. vždycky mají otrhané ploutve a vždycky to jsou malé kousky.
ještě mě napadá že voda jde z jedné díry a někdy je proud moc silný asi 8 cm pod hladinou. ikdyž mají ukryty, jestli to nemá vliv.
Hodnoty vody pH 7, UT 10 dKH, CT 10 dGH - cca.
Test na NO2 mam Rataj Azotin, ikdyž je po expirační době. vždycky když měřím hodnoty dusitanů, tak je voda uplně čirá a s dusitany by podle vzorníku byla narůžovělá, což není ani trošku. jestli se na to špatně nedívám.
poradíte pls? já osobně jen tušim (slabší kousky, silný proud, přerybnění - možná)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:18 Feferonka25 Re: Designer
děkuj za info smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:18 Feferonka25 – Re: FrantisekH
moc děkuji to jsi mě uklidnil hop ;-) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 17:48 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Feferonka25
Krupicka (Ichtyophthirius multifiliis) je nalevnik, to neni neco, co na rybach vznikne jako treba pupinky na cloveku, kdyz sni neco na co je alergicky. A neni to ani vsudypritomna vec jako treba plisen, ze by ji ryby chytly jako dele otevreny kompot (alespon v prostredi akvarii).

Nejcasteji se prinese s novymi rybami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 17:39 Feferonka25 – Nemoc
Dobrý den,
nevíte jestli KRUPIČKA - ( viditelné tečky po celém těle ze stresu a velkých změn )
je jenom na Neonky ? nebo ji můžou mít i jiné druhy ryb ? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 15:04 Muž 150koni [653] Re: Lucka
Lucka napsal: moc dekuji za odkazy ale začátečník nejsem.


ne že bych chtěl rýpat ale dle vás začátečník nejste a nevíte jak změřit N látky ?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 46

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 41953x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14357-neonka-nemoc?od=551