Neonka - nemoc
1 13.12.2009 21:55 Petr filipsi: děkuji za radu, zase jsem o něco chytřejší
Z toho hnojiva (6ml denne), co jsi tam lil, tech par rostlin nestihlo "sezrat" nic. Bylo tam v docela slusne koncentraci.
Zaroven si nemyslim, ze by to u pridani 10-ti neonek do 200l mela byt otrava no2, zvlast druhy den.
Hnojivo uz tam nelej, dokud nebude akva poradne zarostle, a rostliny to nebudou potrebovat. Mezitim par dni za sebou men kus vody.
Mozna, ze to pricinu (odhalitelnou) nemelo, neonky z akvaristik to proste obcas delaji (aspon zkusenosti par lidi okolo).
3 13.12.2009 20:19 Petr filipsy: 1x 14 dnů 1/3 vody...špatně :( ?
Na hnojivo se vyprdni, teplotu sniz na 24 a rostliny nech poradne rozrust, aby stacily brat ziviny pripadnym rasam. Porid si par "testovacich" ryb, treba nejake zivorodky a ono to pujde, uvidis

A jak casto si pri tom hnojeni 6ml denne menil vodu, kdyz tam ryby nebyly?
1 13.12.2009 20:01 Petr To nevím, jen říkal, že vystavuje a že některé rostlinky, které se mi líbili měl jen ve ,,výstavních akváriích" takže ty neprodává, více s ním v kontaktu nejsem, koupil jsem rostlinky, zaplatil...
1 13.12.2009 19:32 Petr Akvarista, nějaký vystavovatel, prodal mi rostlinky a přidal jako dárek hnojivo s tím, že mám hnojit tak a tak vhodné do nově založeného akvária, takový popisek k tomu hnojivu přidal. Zřejmě jsem naletěl, předpokládal jsem, že když vystavuje, tak o rybičkách a všeobecně o akváriích něco ví.
Když zemřela první rybička,ležela na dně...druhé dvě- jedna břichem nahoru u hladiny a druhá v rostlince.Vodu jsem měnil teprve jednou a to 1/3 jednou za 14dnů. Zase opět jsem to vyčetl, zda je to správně či nikoliv nevím. Vlastní zkušenosti nemám tak čtu a tápu

Chce to vymněnit vodu,nehnojit,doplnit nějakou rostlinku na hladinu,kořen,mech.Rostlinkám to nějaký čas trvá než se zabydlí a je nutné je přihnojit.
pozor menit maximalne 1/2 objemu, ne vsecku vodu! a do zacatku se davaji rychlerostouci kytky ktere se pak postupne nahrazuji pomalu rostoucimi, hnojit se zacne az kdyz se kytky adaptuji (napr. prejdou na submerzni formu) a zacnou vykazovat priznaky podvyzivy
jako zabeh mohou poslouzit i sneci, nejsou tak citlivi na NO2, jako zabehove rybicky jsou vhodne napr. gupky
A jak umírají? Jsou u hladiny,nebo u dna? Jinak 26°C je zbytečně moc,při cca 23°C jim bude o mnoho líp.A dávat tam hnojivo při tom množství rostlin nemá velký smysl,ani ty nově přidané to hnojivo nespálí.Je dostatečně čeřena hladina?
...Akvarista mi totiž poradil, že toto hnojivo je dobré do nově založených akvárií...
Co to bylo za akvaristu? Moc dobře vám neporadil...

Hnojit do vody u nově založeného akva je o ústa!

Ono i u "dříve založeného" to chce o hnojení do vody něco vědět; pokud se neorientujete - než hnojit špatně je lepší nehnojit vůbec.
Na rozdíl od Mouchy si myslím, že by stačilo změřit pouze NO2 a mohli bychom být "doma"...
Začal jsi dobře, ovšem to hnojení prakticky prázdného akvária bylo hrubou chybou. Hnojí se (a zejména PMDD) až cíleně, když víš proč. Tos raději měl po pár dnech vložit nějakou méně náročnou ryxbku, dvě a bylo by to rozhodně lepší. Hlavně je třeba dosadit rostliny, vyměnit vodu, změřit NO2,3 a dle výsledků pokračovat - připadne mi že víš jak.
1 13.12.2009 18:39 Petr 
bohužel jsem přišel o foťák, mám pouze fotku, když bylo akvárium založeno ...od té doby je dekor stejný přibyl anubis,blyxa a řaso-koule..rostlinám se daří dobře a od fotky co jsem vložil se rozrostly...od kdy teda je doporučeno hnojit? Akvarista mi totiž poradil, že toto hnojivo je dobré do nově založených akvárií...a hnojení by mohlo mít dopad na smrt rybiček?
zacatecnicka chyba: hnojeni pri zabehu akvarka
chtelo by to udelat rozbory (NO2,NO3,pH, Tvrdosti)
a rozhodne prezentaci aby bylo videt jak to akvarko vypada...(o cem se bavime)
nepisesh co rostliny, jaky PMDD pouzivash (s KNO3, bez; ruzne variety coctailu apod.)
1 13.12.2009 18:20 Petr – umírající neonky
Dobrý večer,
jsem začátečník. Pořídil jsem si 200 litrové akvárium,filtr tetra ex 700, topení atman 200W teplota 26°C, vzduchování nepoužívám. Nutno dodat, že jsem vše studoval půl roku než jsem si akvárium pořídil.
1.den jsem akvárium vymyl, horkou vodou bez přípravků, z venku nalepil tapetu, vložil dekorace a dno, vše řádně proprané,dno prosušené v troubě...napustil vodu do poloviny a nechal odstát
2.den jsem zakoupil rostlinky a zasázel, dopustil vodu a spustil filtr
po dobu 3týdnů jsem svítil 7:30-22:00 a filtr jel stále, hnojení rostlinek PMDD 6ml denně
nyní jsem koupil 10 neonek s vločkovým krmením tetra a umístil je do akvária
první den byly neonky v pořádku
druhý den pošla jedna a dnes dvě
jsem zoufalý a netuším, kde je chyba...mrtvé neonky nevypadají, že by byly napadené nějakou nemocí, chci říct vypadají jako ty živé, ale jsou mrtvé...prosím o radu, nechci přijít o další rybičku a jsem si jist, že jsem určitě udělal začátečnickou chybu, tak mi prosím nekamenujte.
Děkuji za vaše rady
Starší reakce
0 27.10.2009 08:45 petulevrtule – Re: PaDa
Děkuji za odpověď

Rybka je čilá a chová se stejně jako ostatní, tak snad bude dlouho v pořádku

Špatně vyvinuté skřele (to bude pravděpodobně to, o čem mluvíte) nejsou u hromadných odchovů žádnou zvláštní výjimkou. Je to ale většinou spíše estetická vada, rybě to obvykle nijak nevadí. Měl jsem třeba parmičku čtyřpruhou úplně bez jedné skřele, takže bylo neustále vidět sytě červené žábry, a byla jedna z nejvitálnějších z hejna a žila dlouhé roky úplně bez problémů.
0 25.10.2009 19:56 petulevrtule – Boehlkea fredcochui

Prosím mohl by mi někdo poradit, co s tímhle??? Včera jsem se stala šťastnou majitelkou deseti těchto rybek a u jedné(ta nahoře) jsem si všimla, že má na jedné straně odchlíplé to, co překrývá žábry (omlouvám se, nevím, jak se to nazývá) viz. foto, co s tím? Přijde mi, že to má pouze odchlíplé - vypadá to jako poranění při odlovu z nádrže z akvaristiky. Vrátí se jí to do původní polohy? Ryba normálně žere, plave, nic jí není...
Starší reakce
Neonek mám 20. Dva dny po koupi také neměli barvu a drželi se na dně.Až se otrkají vybarví se.
teplota 25,Ph=6,5 NO2=0 NO3=10 tvrdost 4-6 mé hodnoty při nákupu.
I když si zvykly, tak se drželi u dna.Přidal jsem 8 Teter krvavých,pak začaly plavat do vyšších sfér .
Barvu ztrácejí ve stresu - při odkalování,údržbě akva. Po pár hodinách jsou zase O.K.
Tak trochu se obávám že ti jich za chvíli nepoplave více. Ono dát do 10 dní nového akvária najednou 10 červených neonek je samo o sobě hazard. Poměřil bych trochu vodu, zejména NO2. A zároveň ji alespoň 20l vyměnil.
0 15.10.2009 21:10 puffyk – neonka neplave
zdravím, chtěl bych se zeptat, koupil jsem si 10 neonek červených a dvě vůbec neplavou, leží na dně. je možné že se jim něco stalo při převozu domů??(pokles teploty, nedostatek vzduchu??). když jsme přijeli nebyli červené
a co láhev 5l od okurky nebo kbelík ten stojí pár šupů, furt lepší něco než nic

držím palce
bohuzel,karantenu nemam a na rust bunek je to moc pravidelne.
když to začínají mít ostatní tak min všechno nakažené okamžitě do karantény

někdo tady bude vědět taky zapátrám

a zepredu

Tak uz je tady.prvni z boku a druha ze predu aby bulo videt jak hodne to vyrusta.
Prosim jestli nekdo vi co je to POMOC!!!je to zrejme infekcni a maji to i jine neonky,ale ne v tak velkem meritku...

to hop:mel sem to taky na neonce.Hmyzomorka rybi (nebo tak nejak) trva to tak 1-2 mesice a bohuzel sem ji musel tez utratit.
To lord tomo:Myslim ze mame stejny problem.Bily vyrustek na brise neonky.Nejdriv jsem myslel ze je to krupice,ale pak to z tecky povyrostlo na kulicku.Co nejdriv pridam foto

co nějaký parazit? máš foto? je tady hodně lidí co vědí, určitě někdo poradí

nevím nejsem chovatel, možná se jen přejedla...mají vždycky bříško nacpané
samozřejmě, jinak by to nebyla karanténa, foto vzniklo asi 1min před odlovením
0 15.10.2009 18:48 Lord tomo – Re: Lord tomo
sprava sa osamotene???
0 15.10.2009 18:25 pls – Re: Lord tomo
Lebo ano to je samicka
0 15.10.2009 18:24 pls – Re: hop
pls. mam neonky a chcel by som sa spytat ze na jednej neonke sa urobil taky mali vyrastok v oblasti gonopodia ale potom zmizol. PLs moze to znamenat ze budi ikry???
0 15.10.2009 18:23 Lord tomo – neonky RE:
pls. mam neonky a chcel by som sa spytat ze na jednej neonke sa urobil taky mali vyrastok v oblasti gonopodia ale potom zmizol. PLs moze to znamenat ze budi ikry???
co tedy navrhujete? vyvstává zde nerudovská otázka....: kam s tím???? popelnice? záhon nemám...a jet do kafilerie se 3cm rybkou se mi opravdu nechce
(OT). O tom utracení, jsem to přehlédl. Dík za opravu. Pak už je to teda jen otázkou vkusu.
To hop: Souhlasím s Nasreddinem. Doufám, že před tím tobogánem s ní aspoň praštíte, protože jinak je to dost nepříjemná smrt. Pomalu chcípnout v odpadu

hop napsal: rybku utratím a místo pohřebního průvodu se projede na tobogánu (záchod)
Není moudré chlubit se takovým špatným přístupem .
díky moc, vodu měním celkem pravidelně.....v 560l - 1x za +- 14 dní cca 1/3-1/2 vody...jak se zadaří a kolik je času. asi jí tentokráte vyměním víc než 1/2. rybku utratím a místo pohřebního průvodu se projede na tobogánu (záchod)

i když to z fotky poznat nejde, typl bych to na něco jako vodnatelnost. tato nemoc jde opravdu těřko léčit, nebo nejde vyléčit vůbec. Je mi té rybky líto, ale já bych ji netrápil a ... Jinak v AQ vyměň radši vodu, Ať se nenakazí i ostatní. Přeji hodně úspechů!

prosím poradte co s tím, co je to za nemoc a čím to léčit, zda-li je to nakažlivé. ryba plave normálně, přijímá potravu. nyní je v karanténě. na ostatních nic není
díky moc.dan

Starší reakce
0 24.09.2009 19:07 LoRd – Re: Bára
Můj názor je onemocnění žáber (paraziti, bakterie), ale napsalas opravdu málo informací, takže si radši počkej na radu opravdového odborníka. Kdyby tyhle příznaky mělo více rybek tak to může být nedostatek O2, zvýšený obsah NO2.
0 24.09.2009 18:11 bára – Re: callito
120l ale zvláštní je že taková ja jen jedna neonka
0 23.09.2009 21:17 callito – Re: Bára
jednou z měsíc je málo.jak je velký?(jestli to tam je tak se omlouvám skáče mit am nějaká reklama)zkus změřit parametry vody.nejspíš to bude vysoká hladina No2
0 23.09.2009 21:14 Bára – Re: Dusyk
V aváriu mam ancistrusy, mečovky, paví očka, black molly, gold molly, krevetky a neonky. Ostatním neonkém nic není jen ta jedna . Krmím je 2krát denně. Vodu mněníme asi 1 za měsíc.
0 23.09.2009 20:59 Dusyk – Re: Bára
Žiaľ vešitacu guľu nemáme. Na to aby sa zistila príčina bude treba podrobnejší popis akvária, osadenstva, zariadenia, veľkosť počty rýb, tvoja starostlivosť o akvárium... Niečo čo pomôže dôjsť k príčine. S tvojho popisu to môže byť hoc čo.
Přidat reakci
1 ...... [35] ...... 46 47
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 42452x