Neonka - nemoc
Otíky mám taky a léčbu Eshou 2000 bez problémů dali.
Na tom není co rozvádět. Dal jsem ji do separace 20l, nakapal modrý preventan podle doporučeného dávkování, nekrmil, no a buď chcípne nebo se z toho vykřeše.
Nechcípla, tak jsem ji dal zpátky.

Neonky jsem dala pryč. Jen doufám, že se to neobjeví na ostatních rybách. Pro jistotu můžu akvárko přeléčit eSHa 2000. A budu doufat, že mi to nezdecimuje otíky, ti by mě mrzeli nejvíc.

Rozved to s tim preventanem

ať kdyztak do budoucna vím jak na to..

Tohle jsem měl párkrát taky. Jedna tečka na neonce. Odlovil jsem ji (doporučuji v noci, přes den to bylo v mém zarostlém akváriu nemožné) a dal do separace. Tam si pár dní pobyla ve vodě s preventanem a dostala se z toho. Že by se to šířilo na ostatních rybkách, jsem si nevšiml.
Jestli je to co jsem měl u neonek, už 2x v jednom roce a to jedna bílá tečka někde po těle u jedné neonky postupně i na více neonek.
Teď už léčím celé osazenstvo i s krevetkama a šnekama a to podle návodu a to eSHa 2000 + esHa EXIT,
jako kdyby měli krupičku 3 dni podle návodu, jestli je to tam furt na těle tak pak jeden den nedám nic a další den to hned opakuji, někdy stačí jen jeden nebo druhý den dát léčiva na 3 den podle vívoje situace.
U mně se to zlikviduje, nejdřív je to bílé pak postupně to zhnědne a zmizí. Po 3 dnech když se nic neobjeví dám do vody podle návodu eSHa Optima + torben na regeneraci ryb a
osazenstva a je vše v pořádku, až po týdnu vyměním část vody + přidámím baktérií.
Ono posílání ryb na druhý břeh je taky řešení. Ale tenhle prevít, když už někde v akvárku je tak postupně ti klidně zlikviduje všechny neonky.
Vím o čem mluvím, když mi to postupně zdecimovalo 60 hejno starých neonek a já odstraňoval každý jen nemocné po kusu víc jich nebylo napadeno až pak se to rozjelo na víc neonek.
Když už jich bylo jen 15 a konečně dorazil balík s léčivi který jsem musel přesto objednat. Jen se mi bohužel do toho dostali svátky tak to bylo ještě větší prodloužení doručení a léčba začala dost pozdě.
Hned jsem to nasadil a přesto mi to stihlo odělat ještě další neonky, po tomle útoku mi zůstalo jen 8 neonek.
Teď je mám do dneška těch 8 starých a 30 dokoupil nových které mi vyšli na pěkné peníze, kdybych měl léčivo hned po ruce tak bych určitě zachránil jich víc.
Podruhé když se mi to objevilo, hned jsem léčil jak jsem uvedl nahoře v textu a kupodivu ani jedna stráta, možná štěstí jsem měl.
Esha mi nezabila ani jednu krevetku na tož dražší nebo obyčejné šneky, tak i citlivé ryby jako jsou otící, možná mi to zničí baktérie ve filtru ale za tu cenu se dají obnovit.

Stačí odlovit pouze tu postiženou. Co to je bude věštírna, ale poslední dobou se rozšířil tzv. moribundus neonkový u něhož nikdo moc neví oč jde, ryby po obdobných projevech jak popisuješ prostě umřou. Já nejsem zastáncem léčby na slepo, jak je zde razeno, když léčit, tak cíleně pokud možno co nejšetrněji. Nevidím důvod, proč si např. kvůli jedný rybce za 15,- kč rozhodit celý akvo a přijít tak klidně o polovinu osádky a mít načatou biologickou rovnováhu, to raději postiženýho jedince pošlu na druhej břeh a hotovo.

0 29.06.2018 10:00 Okounek Pozor na ty léčiva, protože šneci (kromě okružáků) je moc nenesou dobře
No jo, ale jaká léčiva? Krupicka to není, tu poznám. A jestli je to bakterie nebo nějaký parazit nebo něco jiného, tak léčiva jsou různá. Takže otázka je čím zaléčit a jestli jen ty neonky nebo celé akvárko??? Mám tam i krevetky a šneky...
Nevím co máš za nemoc u neonky ale u mně když se objeví na neonce tečka tak hned nasazuji léčiva a většinou je hned krátce po problému a úmrtnost je většinou nulová.
0 28.06.2018 15:54
Evazia [30] 

Ahoj. Prošla jsem toto téma snad celé, ale moudrá z toho nejsem. Na neonce se mi objevilo toto. Je to jako ranka, jakoby po kousnuti, ale to nemá být od koho. Osazenstvo razborky, otici a neonky. Nejdříve jedna skvrnka, jakoby z ní něco trčelo, nitka. Ráno to bylo pryč, ale udělala se skvrnka vedle a zase s tím něčím. Ryby žraly, žádné zvláštní výkaly, normálně aktivni. Odlovila jsem všechny neonky pryč. Je to nějaký parazit? Bakterie? A musim přelečit celé akvarium?? Na ostatnim obyvatelstvu zatim nic nepozoruji, ale aby pak nebylo pozdě.. Dík E.
Starší reakce

Zdravím .. pořeboval bych podadit s identifikací onemocnění u neonek červených. Zakoupeno před 14 dny na akvaburze v Praze 22 ks, z toho 11 starších a 11 mladších. Od té doby cca obden jeden kus z těch starších úhyn přez noc. Žádné viditelné náznaky choroby, až do včera, kdy jsem vypozoroval na ještě jedné živé, že jistě noc nepřežije.
1. plave mimo hejno – straní se
2. na pravém boku viditelná změna v šupinkách (vyrážka) od břicha po hřbet cca 1 cm
3. drží se u hladiny
4. předsmrtná stuhlost, živá, ale bez pohybu . Některé u hladiny , některé na dně.
zvláštní že se problém objevuje vždy jen po jednom kuse.
Děkuji za reakce
Starší reakce
Tak tím krmivem krerý podáváš to s největší pravděpodobností skutečně není. Jinak stran toho krmiva, já mám v oblibě naprostou klasiku tedy Tetramin a z tuzemských to bude něco od Suchánků, ted SAK.
Nevím, jakou nabídku krmiva budou mít.
Krmivem to ale asi nebude, protože by se tak přece neonky chovaly houfně a ne po řadě, ne?
Tak s tou výměnou naprostej souhlas, jenom poznámečka, když pořídíš granulky, doporučuji před konzumací nechat nasáknout vodou a teprve potom skrmovat, stává se, že jak jsou žravý, tak ty granulky v nicn nabobtnají.
Běžnými vločkami Dajana. Zítra si ale půjdu koupit něco jiného, už nevím, kde hledat příčinu, tak zkusím vyměnit krmivo.
Dobrý den,
dotaz umisťuji sem, protože chování té neonky prostě nechápu.
Jedna neonka už na následky téhož uhynula a teď to dělá další.
Jedná se o to, že rybka cíleně a velmi aktivně polyká bublinky unikající z rostlinek. Nejdříve jsem to měla za omyl, že bublinku považovala za něco, co se dá ulovit, ale ona to dělá skutečně cíleně.
Pak plave hlavou dolů, protože ji spolykaný vzduch nadnáší a táhne k hladině. Ta minulá to tak dělala dva dny, pak přestala, velmi vybledla a za další den uhynula.
Dokáže mi to někdo vysvětlit? Četla jsem, že některé druhy rybek to dělají, aby podpořily trávení, ale neonky by k nim patřit neměly a přece to dělá už druhá z mého malého hejna

Starší reakce
prezentaci založím, ale jak jsem psal, rybky už k nám takhle přišly z akvaristiky, takže podmínky u nás doma, to určitě nezpůsobily
-důsledkem problematiky může být prostředí akvária
-založením prezentace a uvedením informací ,usnadníte případnou diagnostiku

0 28.03.2018 12:08 het2 – skřele

Zdravím,
rád bych poprosil o radu. Před pár dny jsme koupili dětem 10 neonek. Už když je manželka dovezla a dávali jsme je do akvárka, jsem si všiml, že dvěma na jedné straně jakoby chybí skřele a jsou vidět přímo žaberní oblouky (na druhé straně vypadají normálně). Rybky jsou jinak OK, plavou s ostatními, žerou atd.
Akorát nevím co s tím. Zda je to nějaká vrozena vada, zranění, paraziti, či co vlastně.
Zkusil jsem to nafotit, ale ne úplně ostře se mi to povedlo, přece jen, chtěl jsem aby ta rybka focení přežila.
Předem moc díky za radu.
Starší reakce
Být či nebýt, toť otázka oč tu běží, tedy asi tak nějak.

Nejde-li odlovit, bude dožívat a dříve či později se na ten druhej břeh podívá.

Možná jestli ji nepraskly zatrvdlé jikry, nevím. Říkám si, že ji stejně nevyléčím. Takže maximálně ji utratím, aby se netrápila. Zase když je natolik vitální, že před síťkou vždycky zdrhne, tak ať si tam žije dál. Riziko pro akvárium to předpokládám není, tak to asi nemá cenu řešit.
Tak to je zas až obdivuhodná výdrž. Mne to trvalo maximálne pár dní a potom koniec.
Tak neviem. Ale ak nejde chytiť (to žiaľ tiež dobre poznám), tak s tým i tak ťažko niečo spravíš...
To ne, tohle je jeden kus a je v tom stavu minimálně dva týdny.
Šikmo hlavou nadol u mňa spravidla znamená, že sa na hladine okrem žrádla nahltala i vzduchu (alebo ešte nenamočenej vločky) a do večera býva zas v poriadku.
Robí ti to trvale jedna?
Starší reakce
Ahojte,
jedna z mých neonek má asi problém s plynoým měchýřem. Plave šikmo (hlavou nahoru), strašně se nadře, i když se jen snaží udržet ve vyšším patře a je neohrabaná. Chuť žrát má, ale mezi zbytkem hejna se při krmení nedokáže prosadit, takže je už dost vyhublá a zakrnělá. Mám jí to zkrátit? Za mě to nevypadá moc perspektivně a asi dřív nebo později stejně odejde.
Bohužel bez fotky. Ani v tomhle stavu ji nedokážu zachytit.
Zatím jsem opět zintenzivnil výměny na denní jako prevenci pro případ, kdyby to byl důsledek nekvalitního prostředí, ať to neodnesou další kusy.
Díky.
Ono taky kupovat neonky (i ty další tetry) po pár kusech není žádná hitparáda. Je to hejnová ryba, těch je potřeba dát naráz aspoň dvacet, aby se měly tak nějak spokojeně.

Ahoj, skutočne nepoznám veľa chovateľov neóniek, mám teraz na mysli červených a aj tetier neónových ktorým by ani jedna nezahynula, keď ich napríklad kupovali 8 alebo 10 či 12. Uhynú behom prvých 2- 3 týždňoch ale niekedy aj skôr. Napríklad pri tetrách citrónových a krvavých mi neuhynula zo 6 kusov z každého druhu ani jedna. Až skoro po roku krvavé unaháňali samicu a ta od vyčerpania uhynula. Neónky nie sú považované za náročné ryby, ale tie straty v prvých dňoch naozaj sú. Neviem prečo, či je to kvalitou v predajni, alebo čím, alebo sú zo začiatku skutočne labilné. Ak sa to stabilizuje a ostanú silné jedince tak je to v pohode. Mne za 16 mesiacov uhynula teraz jedna, resp ako som písal nižšie dal som ju utratiť. Ostatné sú v pohode. Krupičku v akváriu mi vydržali všetky neónky bez straty a aj krvavé.
Starší reakce
Problém je v tom, že se k nám dostávají ne vždy stejně kvalitní, jsou to importy a to co popisuješ bohužel není nic vyjímečného. Další problém bývá s vybledlostí červenýho proužku, který po několika týdnech tyto rybky ztrácí.
Ono to není jen o penězích, ale riskovat celé hejno ve snaze zachránit jeden kus opravdu není moc moudré. Vím to, chápu to, ale úplně se s tím nedokážu ztotožnit - nejspíš se mi to taky jednou vymstí, ale doufám, že ne...
Jinak jsem náhodou narazila na článek a pak i další články a fotky, ze kterých jsem usoudila, že to byla tzv. fNTD = false neon tetra disease ("jen" bacteriální infekce). Takže jsem si opravdu zahrávala s ohněm.
Odkazy zde:
www.aquarium-pond-answers.com/…
fishprofiles.com/… Súhlasím, ja som takú odvahu nemal a tú neónku som utratil. Tiež sa mi zdalo, že sa to zlepšovalo, ale nechal som sa presvedčiť (je pravda že ma nikto do toho nenútil) odborníkmi.
Je fajn, když někdo léčení ryb nepřepočítává jen cenou léčiva či práce, ale uvědomí si, že je to živé zvíře.
Lékař léčí, příroda uzdravuje
Můj podíl je pouze ten, že jsem jí dala šanci (a to z velké části proto, že je mi proti srsti zvířata utrácet) a měla jsem nejspíš víc štěstí než rozumu

Výborne Lucy, vidíš že niekedy sa môže aj veda aj odborníci mýliť.
Starší reakce

Zdravím a přidávám souhrn událostí pro přípdné akvaristy v podobné situaci. Minulý týden jsem zde vznesla dotaz na tmavou skvrnu na boku neonky. Nakonec se z toho vyklubal happy end (asi štěstí začátečníků), tak případné info pro ostatní.
Počátkem týdne jsem zapomněla vypnutý na noc filtr a následně i topítko

Za 2 dny se v modrém pruhu jedné z neonek objevila neohraničená nahnědlá skvrna. Neonka zůstala stejně čilá a žravá. 2 dny se nic neměnilo, žádné další příznaky, co by neduh pomohly upřesnit, žádné další neonky neonemocněly. Rozhodla jsem se pro individuální koupele - do malé nádržky jsem odebrala vodu z akva a přidala Omnipur od Sery. Délku koupele jsem zkoušela od 1 až po 3 h. Od 2h už to bylo moc - neonka byla po návratu bledší a chvíli dostávala celkem sodu od ostatních.
Po první koupeli se stav kůže zhoršil - skvrna vybledla a rozšířla se až na břicho. Na druhé straně těla se začala objevovat zase tmavší skvrna. Pomalu jsem se začala přiklánět k radě to s ní ukončit, ale 3. den bylo vidět vracející se zabarvení a neonka stále stejně aktivní. Při bližším pohledu nebyla porušená slizová vrstva a zdánlivě ani šupiny...vypadalo to jen na odbarvení kůže. Chtěla jsem ji dát šanci a rozhodla jsem se pokračovat ještě pár dní v koupelích.
4. den se na další neonce objevila stejná skvrna a tak jsem po kratší rozvaze přistoupila k léčbě celého akva. Stav druhého maroda se nezhoršoval, během pár dní skvrna vymizela úplně a první marod se stále lepšil a barva se vracela. Další neonky už neonemocněly.
Po 4 dnech jsem tedy vyměnila 1/2 vody a do filtru na 40h dala aktivní uhlí. Již uplynuly 3 dny od ukončení léčby a (klepu to) všechny ryby jsou ok, druhý marod není poznat vůbec a první jen při bližším pohledu.
Zřejmě se jednalo o "banální" bakteriální infekci. Možná i z nějakého poranění (tyto 2 neonky - oba samci - se mezi sebou neustále řežou, a ta, co je ještě poznat je největší "agresor" a vyvolává většinu konflitků).
Kytky, zdá se, léčbu přežily a šneci taktéž. Přikládám fotky - bohužel spíš pro orientační představu protože fotit neonky je asi nad mé síly (i mého mobilu). Tak hodně štěstí a zdraví všem a vašim tvorům také tak
Foto po léčbě, v dalším příspěvku v průběhu.
Baktérka - Aeromonas, Pseudomonas, Mycobacterium, Vibrio,..., bez odborného mikrobiologického vyšetrenia neurčiteľné.
Jediná naozaj efektívna liečba je antibiotikami. Z hobby prípravkov môže pomôcť Sera Baktopur Direct, JBL Furanol, Aquar Terap AB alebo FMC. Ostatné prípravky sú väčšinou málo účinné vodičky. Takáto liečba je ale pomerne nákladná a s neistým výsledkom.
Inak problémy s modrými neónkami síce uvádza množstvo ľudí, no toto nemôžem potvrdiť, u mňa to boli vždy bezproblémové a relatívne dlhoveké ryby. Ak som s nimi mal problémy, boli vždy spôsobené iba mojou blbosťou...
Tohle je u neonek asi celku normální hlavně u těch přešlechtěnych. Já mám červený a z první várky to nedaly 2./15 A z druhý už víc jak 8./15 rek bych že je to šlechtěním zdegenerované a oslabené nebo náchylné na parametry vody.u modrých se to projevuje nejvíce. Zkus zkontrolovat kvalitu vody.
Taky prezentace akvária a fotka by mohli pomoci s identifikací problémů.
Neřeknu ti přesně oč jde, ale vím že ti odejdou všechny z té várky jak ti odcházejí, tedy poud máš třeba v akváriu i jiné z jiných zdrojů, ty obvykle nejdou kukat.
0 15.01.2018 21:16 Milan – Úhyn neonek

Zdravím zkušenější akvaristy. Potýkám se s postupným úhynem neonek modrých. Objeví se na nich bílý povlak, mají vypouklé oči a následně uhynou. O krupičku se dle mě nejedná. Zkoušel jsem Eshu a zvednout teplotu, avšak bez úspěchu. Všechny hodnoty vody jsou ok, ostatní ryby (otíci, pandy a paví očka) bez problému. Přikládám foto čerstvě uhynulé ryby. Věděl by někdo, o co by se mohlo jednat?
Daj vedieť ako to dopadlo, možno pomôžeš iným, možno sa rybka niečím vylieči, keď si sa rozhodla bojovať.
0 12.01.2018 19:51
Lucy [5] 

Díky oběma. Kdyby měla změněný celkový stav tak o ničem moc nepolemizuju. Ale funguje normálně a ani ta léze mi nepřijde nijak dramatická na pohled. Naopak mi přijde, že se to možná i lepší. Tak uvidím ráno, teď už nikoho vraždit nechci

Ještě jednou díky.
Ještě se mi mezitím povedlo pár lepších fotek, tak přikládám.
Jako chápu, že tam těch neonek nemáš moc, ale tohle drbání se s jednou neonkou fakt nemá cenu. Akorát ji trápíš a koleduješ si o problémy s ostatními rybami. Normálně ji utrať, v akvaristice se holt se ztrátami musí občas počítat.
Bude lepší když jí šetrně pošleš na druhej břeh, tohle je pokusnictví.
0 12.01.2018 15:54
Lucy [5] 

Ahoj, pročítám co se dá ale stále nenacházím, tak také poprosím o zkušenosti moudřejších
Údaje o akva v prezentaci, problém ve zkratce (není čas na hrdinství

):
Středa - neonka v modrém pruhu nahnědlá skvrna - přikládám nekvalitní foto (o lepší se neúspěšně snažím už 3 dny). Zdá se jako krvácenina, možná odření...? Chování nezměněné. Zbytek ryb ok.
Čtvrtek - skvrna mírně větší, ale hladká, stále vypadá jako by se "setřela" pouze barva. Žádná tkáň v místě nepřebývá, ani nechybí. Chtěla jsem léčit cíleně, ale nic specifičtějšího se neobjevilo, tak šla odpoledne na hodinu do koupele sera omnipur (2 kapky do 2 l). Večer po koupeli skvrna vybledla a u hřbetní ploutve odstává šupina (?)...za chvíli se to ale ztratilo.
Dnes ráno skvrna větší až k prsní ploutvi. Chování stále nezměněné. Koupel 3,5h. Při bližším pohledu se zdá, že v místě chybí šupiny, ale slizová vrstva neporušená, okraje "rány" jsou rozlišitelné jen díky změně barvy. Teď mi přijde, že se zase začíná objevovat modrý pruh. Celkový stav pořád dobrý - je to jedna z největších rybek, má se k světu stejně jako ostatní.
V koupelích chci pokračovat, ale ideálně bych chtěla přejít na specifičtější přípravek, pokud by někdo věděl oč tu běží?
Starší reakce
To je přesně to co jsem myslel a nedokázal slovně vyjádřit.

Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 46 47
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 42452x