Zajímavé počtení...
Co kdybyste, pánové, vyšli ze základní myšlenky a tou je uhličitanová rovnováha. A především z faktu, že uhlík je ve vodě obsažen ve 3 formách - CO2, (resp. H2CO3), HCO3 a CO3, a že vzájemný poměr těchto forem je závislý na pH?
Takže když napíše Anonym:
Václave, mě neukecáš, přilitím kyseliny chlorovodíkové prostě obsah kysličníku uhličitého ve vodě nestoupne.
nemohu tak úplně docela souhlasit.
Nestoupne obsah celkového uhlíku, ale procentuální zastoupení, (a tím i koncentrace), volného CO2 se zvýší, stejně, jako se sníží procentuální zastoupení, (a tím i koncentrace), HCO3.
(CO3 by se to týkalo až při snižování pH z hodnot vyšších, než cca 8,3...

)
Nakonec jednu úvahu:
Proč se po okyselení vody v akva, (třeba tou HCl), dá při splnění dalších podmínek, (světlo, živiny), pozorovat zvýšená asimilace rostlin? (A to třeba až tak, že začnou zřetelně bublat?)
Já se domnívám, že je tomu tak právě proto, že jsme jim snížením pH poskytli více volného CO2.
(Otázka, jakou roli sehraje v takové situaci pufrační systém, neboli - jak dlouho rostlinám "zvýšený příděl CO2 vystačí, /ať už vinou jeho konzumace nebo pufrační schopnosti vody/, a pod., je otázkou jinou...

)