Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě

 

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 28 Žádná další stránka   1  
CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.05.2009 15:47 Muž DavidDizzer [26] – Re: Hatomi
také uvažuji o CO2. Mám 6°dKH a pH kolem 7,1-7,4pH. Ale newm jak je to myšleno s tým počítáním bublin. Abych dosáhl určitého počtu bublin, musel bych vědět, jak namíchat přesně roztok! Vyšlo mi to na kolem 13_14 bublinek. Ale jak to mám udělat? kdybych tam dal třeba moc něčeho tak by to mělo uplně třeba sylnější bublinky, a kdybych to přiškrtil, tak by to zase mohlo buchnout! A otrávit rybky nechci! díky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 11:11 LucaBrasi1 – Re: FranzFritz
Fotka k příspěvku Třeba takhle. :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 10:52 Muž FranzFritz [207] - Tetry
Pořád mi nejde na rozum, jak chcete měřit počet bublinek za minutu? Do akvárka bublám z pet láhve přes difuzor. Bublinky jsou tak jemné a tak intenzivní, že bych je vůbec nedokázal spočítat. Bublám non stop ve dne v noci, nevzduchuji, jen čeřím lehce hladinu filtrem v 60-ti litrovém akvárku. Žádný obyvatel za celou dobu nikdy nevykazoval žádné příznaky otravy CO2 a to ani při naplnění, kdy je reakce nejprudší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 21:30 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: švíco
...Nešlo by použít nějakou slabší dávku CO2 a sledovat jeho účinky na rostliny aniž bych cokoliv měřil? Jakou dávku na jak velkou láhev byste doporučili?...
Samozřejmě, že i malá akva se dají přihnojovat odpadem z kvašení cukru, ovšem alespoň pro začátek je přeci jen na místě sledovat parametry vody. Než začnete bublat, měl byste si zjistit alkalitu. Ta by neměla být nižší, než (pro jistotu) nějaké 3 st. dKH. Stejně tak je žádoucí zpočátku sledovat změny (ranní a večerní hodnoty) pH. Z těchto změn lze odhadnout, jestli to s přidáváním CO2 nepřeháníte.
Já aplikuji kvašením CO2 do 24 l nádržky. Používám 1,5 l PET-láhev, (cca 1,3 l vody), asi 2 dl cukru a 0,5 ml sušených kvasnic. Jako difuzor používám BOYU 100, sytím non-stop.
Ovšem pozor - o účinnosti sycení vody nerozhoduje jen způsob přípravy kvasné směsi, ale - jak už tu bylo mnohokrát zmíněno - také způsob (intenzita) rozpouštění CO2!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 20:50 švíco
Chtěl jsem se zeptat na jednu věc. Delší dobu o CO2 uvažuju. Něco málo jsem o tom nastudoval. Na to, abych přesně změřil PH a KH nejsem vybavenej. Akvárko mám zarostlé vcelku slušně. Sem tam se začínají na listech některých rostlin (hygrophila polysperma, hygrophila minia) objevovat dírky. Zkusil jsem občas přihnojit hnojivem tetra plant, ale nemělo to na rostliny vliv, spíše na lehký výskyt zelené řasy. Jinak ostatní rostlinky rostou pěkně a s řasami nemám větší problémy. Čistý objem akvária 18l. Nešlo by použít nějakou slabší dávku CO2 a sledovat jeho účinky na rostliny aniž bych cokoliv měřil? Jakou dávku na jak velkou láhev byste doporučili? Radši budu bublat míň než abych otrávil ryby, toho se bojím nejvíc. Díky ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2009 20:17 Usine – Re: Hatomi
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 20:08 Žena Hatomi [27] – Re: Ninco
jako "difuzor" mám inněkční stříkačku-něco na tento způsob-http://www.akvarista.cz/web/clanky/clanek-41 < tu difusní nádobu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 19:38 Muž boruberry [159] - Raci, krabi, krevetky
Jde o to jak efektivne dokazez CO2 ve vode rozpustit. Jestli mas nejaky difuzor nebo jen volne bublas z hadicky tak se to bude lisit hodne, protoze mensi bublinky, vic rozpusteneho CO2 ve vode. Takze jestli jsem dobre pochopil, CO2 u tebe vychazi primo z hadicky do vody? Jestli ano tak ti poradim buďto lipove drivko nebo cigaretovy filtr jako difuzor. Bublinek bych zkusil pro zacatek 10 za minutu a uvidis sama jestli bude potreba pridat ci ubrat ci nechat! :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 19:24 Žena Hatomi [27] – Kolik bublinek CO2 dáváte do malého akva za minutu?
Dobrý den,
mám 2 malá akvárka a začínám používat CO2 z kvašení.
Pročetla jsem různé stránky o počtu bublinek a údaje se poměně liší,někde píší 5 za minutu,jinde zase 20... Proto se chci zeptat někoho s praxí v menších akvárkách
Oběm je 60l a 40l. PH je něco kolem 7 (až 7,5),voda je tvrdá( 17-18 °něm).
CO2 po´jede i přez noc (a v noci k němu také vzduchování)
Bublinky myslím ty vycházející přímo z hadičky(mám počítadlo z odsávačky hlenů)
děkuji za každou radu ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 17:52 Usine Re: kana
Ano.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 17:25 kana Re: Usine
A smim ještě dotaz? dKh je uhličitanová tvrdost?? :-D :) omlouvam se ale jsem opravdu začátečník a chemie mi taky nic neříká :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 16:11 Usine Re: kana
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50
z tímhle můžeš začít.
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 16:08 kana – dotaz
Zdravím chtěl bych začít dávkovat CO2, vím že už je to dost omílané téma ale nikde jsem se nedočetl jaké je správné dávkovaní, aby se předešlo otravě ryb, tak jestli by mi s tím někdo neporadil. Je mi jasné proč přidávat co2, jak, jen mám strach abych si nevyplenil akvárium :-) ..předem moc děkuju

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2008 10:56 Sid Re: Usine
Omlouvám se, Anonyme, ale ta vaše teorie mi nesedí... :-)
Nemám sice odzkoušeno, při jakých změnách pH (z jakých hodnot na jaké) se mnou popsaný děj může odehrát, ale domnívám se, že při "jakémkoli okyselení", tedy i v rozmezí hodnot pH nad 7.

O přístupnosti živin při různých hodnotách pH se nepřu :-). S mírnými výhradami souhlasím, že "v kyselém prostředí jsou živiny a stopové prvky pro rostliny v mnohem dostupnějších formách". (Tahle teze se týká především stopových prvků. Ostatní živiny jsou dobře přístupné při hodnotách pH okolo 7. U stopových prvků pak hraje významnou roli, jsou-li chelatizovány.)

Co mi ale nesedí, je rychlost příjmu živin. I kdybych přistoupil na teorii jejich "lepšího zpřístupnění" (zejména tedy stopových prvků) po snížení pH, domnívám se, že by toho rostliny nedokázely využít tak rychle, jak rychle se dá tento jev pozorovat (produkce bublinek kyslíku).
Na rozdíl od CO2. Jeho zvýšená nabídka je rostlinami využita (jsou-li ostatní podmínky splněny) "bezprostředně".
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2008 08:31 Muž filipsi [1295] Re: Anonym
Kyselinu syrovou neznam. Tak Ti bohuzel nemohu odpovedet. U kazde jine se to da alespon rozumne odhadnout.
Tve teorie jsou zajimave, nicmene radeji zustanme u vedeckych faktu. A ty podporuji Sida i Vaclava v jejich teoriich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2008 01:03 Anonym Re: filipsi, Sid
filipsi napsal: Jinak se mi nelibi, ze stojis za svymi nepravdami a polopravdami pod neregistrovanym nickem Anonym. Ale je to Tve pravo, pravo ostatnich zase brat odpovidajici zretel na Tve nazory.

Anonymů je tu dost a jaký zřetel na jejich názory bereš je samozřejmě tvoje věc. Nick Anonym mimochodem přiděluje redakční systém automaticky.

Pokud je, na rozdíl od mých lží a polopravd, skutečností, že přítomnost jiné kyseliny než uhličité neovlivní přesnost určení obsahu CO2 v daném roztoku, (a o tom se tu vede tento spor) jaký je jeho obsah například v 12% roztoku kyseliny sýrové který má kyselost 1,1 a byl vytvořen naředěním koncentrátu vodou s dKH 10° ? To už asi nebudou miligramy :)

Sid napsal: Nakonec jednu úvahu:
Proč se po okyselení vody v akva, (třeba tou HCl), dá při splnění dalších podmínek, (světlo, živiny), pozorovat zvýšená asimilace rostlin? (A to třeba až tak, že začnou zřetelně bublat?)
Já se domnívám, že je tomu tak právě proto, že jsme jim snížením PH poskytli více volného CO2.

Já mám jinou teorii
Protože voda se okyseluje ze zásadité na kyselou tedy s PH nad 7 na PH pod 7. A jak jistě víš, v kyselém prostředí jsou živiny a stopové prvky pro rostliny v mnohem dostupnějších formách. Pokud by někdo snižoval PH například z 6,6 na 6,0 asi by se dramatické změny projevu asimilace nedočkal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 23:49 Sid Re: Anonym
Zajímavé počtení... :)
Co kdybyste, pánové, vyšli ze základní myšlenky a tou je uhličitanová rovnováha. A především z faktu, že uhlík je ve vodě obsažen ve 3 formách - CO2, (resp. H2CO3), HCO3 a CO3, a že vzájemný poměr těchto forem je závislý na pH? :-)

Takže když napíše Anonym:
Václave, mě neukecáš, přilitím kyseliny chlorovodíkové prostě obsah kysličníku uhličitého ve vodě nestoupne.
nemohu tak úplně docela souhlasit. :-)
Nestoupne obsah celkového uhlíku, ale procentuální zastoupení, (a tím i koncentrace), volného CO2 se zvýší, stejně, jako se sníží procentuální zastoupení, (a tím i koncentrace), HCO3. :-)
(CO3 by se to týkalo až při snižování pH z hodnot vyšších, než cca 8,3... :) )

Nakonec jednu úvahu:
Proč se po okyselení vody v akva, (třeba tou HCl), dá při splnění dalších podmínek, (světlo, živiny), pozorovat zvýšená asimilace rostlin? (A to třeba až tak, že začnou zřetelně bublat?)
Já se domnívám, že je tomu tak právě proto, že jsme jim snížením pH poskytli více volného CO2.

(Otázka, jakou roli sehraje v takové situaci pufrační systém, neboli - jak dlouho rostlinám "zvýšený příděl CO2 vystačí, /ať už vinou jeho konzumace nebo pufrační schopnosti vody/, a pod., je otázkou jinou... :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 22:54 Muž filipsi [1295] Re: Anonym
Anonym napsal: Dovolím si citovat z oblíbeného zdroje. (www.sweb.cz/…)
Citujes dobre, ale nechapes to dobre. Proc si myslis, ze alkalita se po pridani HCl nezmeni? Po pridani HCl snad neni alkalita tvorena hlavne (nikde neni pouze a jedine) hydrogenuhlicitany? Nebo snad neni pH ovlivneno pouze mnozstvim co2 (h2co3)? Je, i po pridani kyseliny.
Presto prilevani kyseliny nevidim jako dlouhodobou bezpecnou cestu k prosperujicim rostlinam.
Vaclav ma pravdu, tabulka prestava platit (hlavne) v pripade iontomenicu a pouziti jinych nez uhlicitanovych pufru.

Jinak se mi nelibi, ze stojis za svymi nepravdami a polopravdami pod neregistrovanym nickem Anonym. Ale je to Tve pravo, pravo ostatnich zase brat odpovidajici zretel na Tve nazory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 22:52 Usine Re: Anonym
Nejsem chemik a hádat se z tebou nebudu, už jsem si o upravě vody kyselinou něco přečetl a to mě stačí, nehledě na to že to dělám už poměrně dlouho. Jestli platí nebo neplatí T. t. je mě docela jedno. Hlavně že mě rostou dobře moje rostliny a jestli mě nevěříš tak to je tvoje věc. :-) :-D

Kyselinou upravuji PH při výměně vody aby moc nestouplo. Na 100 litrů čerstvé vody použiji 10 - 20 ml tříprocentní kyseliny. Sycení vody pomocí CO2 jde pořád. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 22:46 Anonym Re: Usine
:) Václave, mě neukecáš, přilitím kyseliny chlorovodíkové prostě obsah kysličníku uhličitého ve vodě nestoupne. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 22:39 Usine Re: Anonym
protože by jsi musel tu kyselinu do vody lít pořád CO2 se totiž spotřebuje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 22:29 Anonym Re: Usine
Usine napsal: T. tabulka neplatí v případě že voda je nějakým způsobem upravená. Třeba rev. osmozou, nebo jontoměniči. :-)

Především tou kyselinou.

Příklad:
Mám PH 7,5 dKH 10 to je slabota (pod 10mg/l), po dolití odpovídající dávky HCL klesne PH na 6,5 ale dKH zůstane stále 10. (dle „Tt“ tedy stoupne obsah CO2 na téměř 80 mg/l) Jaká záhadná chemická reakce musí proběhnout aby se tolik kysličníku do vody dostalo? Proč tedy všichni blbnou s nějakými CO sety, když by stačilo přikapávat kyselinu? ;-)

Dovolím si citovat z oblíbeného zdroje. (www.sweb.cz/…)
: ......Jak tabulka (Tillmanova), tak Henderson-Hasselbachova rovnice platí jen tehdy, pokud je uhličitanový systém jediným prvkem ovlivňujícím pH vody. Jinými slovy, pokud změřená alkalita není tvořena pouze a jedině hydrogenuhličitany a pH není ovlivněno pouze a jedině množstvím volného CO2 (resp. H2CO3), nemůžeme Tillmanovu tabulku použít....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 21:28 Usine Re: Petr
Pochopil jsi to dobře. :-)
To Anonym: T. tabulka neplatí v případě že voda je nějakým způsobem upravená. Třeba rev. osmozou, nebo jontoměniči. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 21:21 Petr Re: Usine
Pokud nebudeš mít CO2 tak bych ani z KH nic nedělal. Pokud budeš měnit jednou týdně drobet vody nemusíš se toho čísla bát. Jinak stačí drobet jedlé sody, ale ta zvyšuje obojí jak PH tak KH . :-)

A pokud bych uvazoval v budoucnu o CO2 musel bych uvazovat o zvyseni alkality aby me moc nekolisalo PH, chapu to dobre?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 21:12 Usine Re: Anonym
o kolik? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 21:08 Anonym Re: Usine
Předpokládám že chlorovodíkovou :-) Ta často doporučovaná fosforečná má v akváriu jisté vedlejší účinky. ;-)

Když přidáš do roztoku jinou kyselinu než uhličitou, zkreslí "Tt" obsah CO2 směrem nahoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 20:46 Muž filipsi [1295] Re: Usine
Jedno to neni (ale to asi vis, a je to jen ironie).

Anonym - souhlas s vaclavem, tillmanova tabulka je ne primarne o obsahu co2, ale o schopnosti vody urcite mnozstvi co2 obsahovat. Kdyz neco posunu, nestane se zazrakem, ze ve vode pribude co2 nebo ubyde, ale je schopna rozpousteni dalsiho co2 at uz ze vzduchu, nebo sycenim, nebo naopak co2 vyprcha. Jsou pripady, kdy tabulka opravdu prestava platit, ale nejde to tak zjednodusit. Mas svuj kousicek pravdy, vaclav ale vetsi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 20:40 Usine Re: Petr
Stáhni si kalkulátor CO2, ale pozor na kapkové testy jsou jen orientační. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 20:39 Usine Re: Anonym
Dělám to už pár let a nesmysl to není, je přeci jedno jakou kyselinou vodu upravíš jestli sírovou nebo jakoukoliv jinou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 20:14 Petr Re: Usine
Jeste malickost, na jakou hodnotu bych mel snizovat PH? V soucasne dobe 7, rekneme 6,6?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 20:10 Anonym Re: Usine
Václave, od tebe bych takový nesmysl nečekal :-D
Přidáním kyseliny především končí platnost Tillmanovy tabulky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 20:04 Usine Re: anonym
Přidáním kyseliny se sníží Ph a tím pádem stoupne obsah co2 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 19:59 Usine Re: Petr
Žádná pakárna to není. Rašelinový výluh ti může snížit PH vody poměrně dost zato z KH nehne vůbec, nebo jen minimálně. Soda také mění PH a KH každé jinak. Jestli si ale představuješ že jednou za měsíc dáš do akvária pár kapek a budeš mít dostatek CO2 tak tak to nefunguje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 19:53 Anonym Re: Petr
No upřímně nechápu, jak si na to přišel. :)
Snažíš se trochu překroutit Tillmanovu tabulku. Za určitých podmínek (pokud je obsah CO2 jediným ovlivňujícím faktorem) se dá z uhličitanové tvrdosti a PH odvodit obsah CO2 v roztoku. Přidáním čehokoliv jiného než CO2 se ale jeho obsah v roztoku nezvýší.
Pokud snížíš KH, tak přítomný CO2 způsobí snížení PH. Tím pádem jsi na svých. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 19:00 Petr Re: anonym
Pokud je mi znamo tak prirozenym vypoctem mezi tremi cleny - KH,PH a CO2 nikoliv.
Kdyz snizis hodnotu KH zvysi se ti CO2, takze mnozstvi CO2 je urcene treba mnozstvim KH a hodnotou PH. Porad nechapes?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 18:50 Anonym Re: Petr
Jestli nakonec obsah CO2 není odvislý od toho kolik je ve vodě CO2 a nikoliv od toho kolik do ní přidáš sody nebo rašeliny. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 18:25 Petr Re: Usine
No tak to je pakarna :-) kdyz pridam jedlou sodu zvysim nejen KH ale i PH a tudiz CO2 zustane stejne. Kdyz pridam raselinu, snizim PH a zaroven se muze snizit i KH tak to jsem zase nas zacatku a . Takze neni zadny zpusob jak zvysit KH aniz bych zvysil PH. Tak to bude CO2 vecne nizke a ryby budou v pohode ale rostlinky zivorit. hm Hm :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 16:03 Usine Re: Petr
Pokud budeš mít jen pár kytek tak to jde, z přibývající hmotou rostlin se ale CO2 brzy vyčerpá a jsi za chvíli zase tam kde jsi byl na začátku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 14:51 Petr Re: Usine
No ja jsem myslel ze bych trochu dopral kytickam CO2 v prirodni forme - a to bud snizenim PH nebo zvysenim KH, o nic vic mi neslo :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 13:03 Usine Re: Petr
Tudy cesta nevede vápenci se širokým obloukem vyhni. KH 2 je hodně měkká voda která se dá lehce upravovat. Nejlepší je měnit PH dolů třeba kyselým výluhem z rašeliny. Prodávané prostředky PH- to je vlastně zředěná kyselina. Pokud nebudeš mít CO2 tak bych ani z KH nic nedělal. Pokud budeš měnit jednou týdně drobet vody nemusíš se toho čísla bát. Jinak stačí drobet jedlé sody, ale ta zvyšuje obojí jak PH tak KH . :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 12:50 Muž Eff [417] - RostlinyRe: Petr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 12:40 Petr Re: Usine
Promin, myslel jsem to samozrejme na rust rostlin :-) Kdyz zvysim KH na jednou takovou hodnotu, na 4 tak CO2 stoupne na 11,3 - podle vypoctu, proto by me zajimalo jestli se mam snazit zvysit hodnotu KH treba pridanim vapence atd, aby rostlinky nestradaly (zatim neuvazuji o umelem pridani CO2)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 12:18 Usine Re: Petr
Co myslíš správnou hodnotou. Pokud chceš mít v akváriu rostliny tak to zrovna moc není. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2008 12:10 Petr – Spravna hodnota CO2
Ahoj jaka je spravna hodnota CO2? mam 5,6 a dalsi udaje PH 7 a kh 2

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2007 14:51 Sidonius Re: Usine
palec :-)
Vlastně... tady jsem udělal jinou zkušenost:
Pokud rozpouštíš CO2 pomocí kamínku nemusíš se bát že ryby otrávíš, většina ho z vody stejně uteče.
Rozpouštěl jsem přes kamínek, ale nějak hodně... :-D Akviško hlídal po sestavení můj syn a na můj tlf. dotaz, jestli je vše O.K. sdělil, že je, jenom rybky že se schovaly do rostlin... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2007 14:49 Usine Re: Bedko
Vzduchování je jen pro přerybněné nádrže bez rostlin většinou v odchovnách. Ve společenském akváriu to je zbytečné, nemáš li z něho rybí polévku. Pokud se bojíš že CO2 otrávíš ryby a proto i vzduchuješ tak to je zbytečné. Vzduchováním se CO2 vyhání sice z vody ale případné otravě by jsi stejně nezabránil. Pokud rozpouštíš CO2 pomocí kamínku nemusíš se bát že ryby otrávíš, většina ho z vody stejně uteče. Pozor ale na ryby které dýchají vzduch nad hladinou ty otrávit můžeš lehce CO2 je těžší než vzduch a může se držet nad hladinou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2007 13:50 Bedko Re: Usine
ee nedostal som k jezisku uz ho mam asi 3 tyzdne:)nanoc vyberam chcel by som vediet ci mam aj vzduchovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2007 21:50 Usine Re: Bedko
Jestli se bojíš tak to můžeš na noc z akva vyndat. To akva jsi dostal k Ježíšku? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2007 19:52 Tomm Re: Bedko
sleduj pH a ryby
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2007 15:09 Bedko
ja som dnes spravil s kvasnic co2 a vo filtracnej flasy buble tak okolo 100 bubliniek za minutu v aq mam kamienok ktory robi uplne malilinke bublinky .nie je to moc vela co2 mam 360l akva?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [28]

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 35938x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13530-co2-kolik-a-jak-davkovat-merit-a-predejit-otrave?od=1351