CO2 - kolik a jak dávkovat, měřit a předejít otravě
no proc neregulujesh pocet bublin... dobry je zkusit pocitadlo bublin+skrtitko (+pripadne bezpecnostni ventil, kvuli pretlaku, aby ti neuletelo vicko od kvasny nadoby)
psalo se to tu huz mockrat kazda nadrz je individualni, je potreba zkouset, ale plati jedno pravidlo... radsi min nez vic!!!
jo a jeste jeden web
maniakva.sweb.cz/…
a podle mne je pH 6,2 huz moc kysely...
Ahoj tak sem četl hodně článku o co2 k čemu slouží zpusob výroby a tak..Rozhodl jsem si vyrobit ho pomocí pet lahve pode odkazu co jsou tady a ještě od jednoho člověka co mi stím hodně pomohl ale zajímaj mi také vaše názory mám akva o 200l viz foto použil jsem 1,5 litrovou flašku 2dcl cukru a lžičku kvasnic voda do 3/4 flašky bublá to skvěle ale bojím se abych neotrávil terčáky protože po hodině bublání mi přijde že maj zrychlené dýchání tak sem to raději odpojil a čekám na vaše rady měřil sem ph a to mám stále 6,2 ale jakk říkám bojím se abych je neotrávil mám to nějak změřit??Předem díky za rady
Starší reakce
0 07.01.2010 12:26 0 – Re: ČUPR

Je to z AT ročník XXVII č. 3.
0 07.01.2010 12:24 0 – Re: ČUPR
0 07.01.2010 12:23 0 – Re: ČUPR

Až dnes zjišťuji , že jsem byl požádán o ostřejší ofocení . Omlouvám se a zkusím udělat lepší snímky na denním světle. Co bude méně kvalitní , je na smazání.
jak se to dá poznat ještě.děkuji předem za odpověd.

Starší reakce
Ja to spoznam na chovani ryb a na farbe ich ziabri. Ked su krvavo nacervenale, tak musim ubrat CO2...
díky za odpovědi asi kuopým nějaký ten test a uvidím.
Starší reakce
0 26.12.2009 10:53 H. Díky, omrknu to a koupím si nějaký nový, protože ten můj starý už se mi nějak moc nezdá.
U Rataje v e-shopu stojí tenhle difuzor 213.- .
1 26.12.2009 09:57 H. NENÍ TO LEVNÁ ZÁLEŽITOST? Kolik stojí?
2 25.12.2009 12:41 karel – Re: Markéta
To je u každého jiné záleží jak jsou bubliny veliké jaké je Ph vody kterou chceš sytit co2.A hlavně jak dokonale co2 ve vodě rozpouštíš.Tak nejlépe bude když začneš pomalinku třeba 25 bublinách postupně měřením ph budeš bublinky přidávat nebo ubírat až to vyladíš.

1 25.12.2009 10:49 Markéta – Počet bublin co2 na litr
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, kolik bublin co2 mám pouštět za minutu do 300l(čistý objem 260l) akvaria pokud mám hodnotu dkh 2.106 a chtěla bych mít ph od 6-6,5. Chovám terčovce a nerada bych, aby se jim něco stalo.
Starší reakce
4 21.12.2009 08:19 smik – Re: Sid
Přesně tak pokud by pro akvárium platila Tillmanova tabulka tak bych to považoval skoro za zázrak

A co hůř - pro akvárium neplatí žádná!

2 20.12.2009 23:42 Usine – Re: ČUPR
Diky za užitečné informace a ofotografovaný článek. Již je to čitelnější, pouze ten poslední obrázek - je rozostřená levá stránka díky průhybu knihy. Pokud by se Ti podařilo list stránky nějak "narovnat", byla by ohnisková vzdálenost stejná a nedošlo by k rozostření levé části. Ale i tak díky i za ostatní akvaristy.

Někdy je to problém, zaostřit celý formát...

1 20.12.2009 20:53 0 
Začátek.
2 20.12.2009 20:52 0 
Střed článku - tabulka.
3 20.12.2009 20:50 0 – Re: ČUPR

Tak to znovu po kouskách vložím - od konce , pokračování dělí ta tabulka . Můžete zkusit po zvětšení i přenos kursorem na plochu monitoru . Nebude-li možné článek ani pak přečíst , tak ho raději smažte.
Nejdříve si namíchej destilovanou vodu se špetkou jedlé sody (soda bicarbona), aby si dosáhl přibližně 4dkh, klidně 500ml do zásoby. Poté se vezme PH test a do čidla se kápnou 3-4kapky a připravenou vodou se naředí do 5ml (první ryska na nádobce od testu). Ještě upozornění, vrchní víčko na čidle musí být zalepeno! Čidlo se poté vodorovně vloží pod hladinu cca >10cm, tak aby do něj nevtekla voda.
3 19.12.2009 06:31 Tommys – Re: DrBolíto
Ahoj mohu se zeptat jak ten tvůj domarobo Ph měřič na který jsi dával odkaz nastartovat?Respektive čidlo vyrobim, naplním roztokem dle příslušného poměru co je uveden na krabičce s testem, tento roztok naliji do zkumavky a co pak?Nechám čidlo nad hladinou s tím, že spodek je ve vodě, aby se čidlo mohlo naplnit CO2 a pak ho strčím pod hlafinu?, nebo kam chci po akva?Děkuji za odpověď
www.klub.akva.sk/… - vyhledejte číslo 2 časopisu a od strany 19 si můžete počíst.

Je tam i vysvětlené, jak je to s Tillmanovo tabulkou, testy, atd.
Jrk napsal: Zjišťování obsahu CO2 dle Tillmanovy tabulky je velice relativní...
To same plati i pro "permanentni test". Ale i tak to neva, lepsi nejake hodnoty a trendy, nez nemit poneti vubec.
Zjišťování obsahu CO2 dle Tillmanovy tabulky je velice relativní. Tillmanova tabulka lze skvěle použít na sledování trendů ZVÝŠENÍ x POKLES, ale na zjištění skutečného obsahu CO2 ve vodě se většinou nehodí.
Z vlastní zkušenosti (při experimentech s poměry v PET-CO2 - k tomuto účelu se Tillmanova tabulka hodí výborně, při stených parametrech vstupní vody) jsem vypozoroval nadmíru CO2 z chování rybek. V akva bylo složení: Ramirézky, Neonky, Pancéřníčci, Otíci - jako první začaly "viset pod hladinou" Ramirézky, tak jsem udělal opatření vedoucí ke snížení CO2 a vše bylo do 10ti minut v pořádku. Ostatní rybky se chovaly normálně - v klidu spaly

Ty jsi si ten postup výroby nečetl že? Jako měřící kapalina se používá PH test a to i ve všech komerčních předražených perm. testech. Vtip perm. testu spočívá v tom, že do nádoby nevniká voda, ale jen CO2 obsažené ve vodě. (difuzní princip)
Oprava Linku z předešlého přizěvku:
rybicky.net/forum/1618 Je to pravda, ale výhoda dlouhodobého testu je, že ukazuje hodnotu stále. Náplň se mění 1x za 2 měsíce. Test pH by se musel dělat denně. V dlouhodobých testovacích nádobkách totiž nedochází ke smíchání vody s testovací tekutinou.
Testů na CO2 je spousta. Určitě bych se poohlédl po známější značce, třeba Dennerle, Sera, JBL. Pravda je, že nepatří k nejlevnějším. Druhá možnost je změřit pH a KH a podle Tillmanovy tabulky zjistíš množství CO2. Doporučuji přečíst tento článek
maniakva.sweb.cz/… jaké je tedy nejlepší test.
Také jsem s CO2 v začátcícha také jsem pokládala tuhle otázku.Testy jsou pouze orientační ,takže nejlepším ukazatelem ,jestli jsem to dobře pochopila,je hlídat si změny hodnot ,kolísání PH ,tvrdost a především rybičky-jestli se nedrží u hladiny,"zapálené žábry" a celkové chování.A držet se počtu bublinek v poměru tvého akva.Tedy pokud CO2 přidáváš.Jinak Tillmanova tabulka v případě ,že nijak vodu neupravuješ
chci se zeptat jak poznám že mám v akváriu moc co2.budu rád za každou informaci
Starší reakce

Dobrá věc se podařila!

0 10.12.2009 07:55 poweron už buble, ucházelo ještě přes roztrojku
Ano prosím jo-dala jsem tam toho moc,že druhý den stále měkké

Pak bych asi zkusila flašku zavřít a nechat nějakou dobu zavřenou.Já si novou připravuju ráno a někdy odpoledne,když už je pěkně natlakovaná ji teprv měním.A u té příležitosti zbytek pod vodu a fouknout-jako s duší.Tak bezpečně poznáš,jestli uniká nebo ne.
Vterinove lepidlo ve vetsich vrstvach tuhne nejakou tu dobu, chce to trpelivost (ale primarne je urcene, a funguje jako lepidlo /spoj dosahuje dobre pevnosti/, ve vrstvach malych). Kdo neco lepi casto, neni spatne poridit "aktivator", nejcasteji maly sprejik, cena cca 100. Ztuhnuti okamzite. pokud si je clovek jisty, ze vec "slozi" dobre napoprve, da se striknout ja jeden dil aktivator, na druhy nanest trochu lepidla, prilozit, a drzi hned.
0 09.12.2009 07:58 poweron No já tam neměl jen vosk měl jsem to vteřinovým lepidlem, včera jsem to ještě zakapal vteřinákem a když tu flašku vem a zmáčknu silou a zadržím konec tak to prostě zmáčknout nejde, tak nevím jestli to může ucházet i např mezi zpětným ventilem
Mě to také ucházelo.A to hned u několika spojů-šikulka.Zjistila jsem to hodně namočenou štětičkou-spoje bublaly,syčely . Vteřinové lepidlo mi netuhlo (asi nebylo vteřinové), vosk jsem zavrhla.Nakonec jsem zakapala,zapatlala silikonem a od té doby bez problémů.
Mi to už takhle šlape asi tři roky a žádný problém

Chtělo by to cosi jako pojistku, aby to nedopadlo jako v tom filmu co se točil pod Pálavou

Přidat reakci
1 ...... [27] 29
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 37269x