Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 70 Žádná další stránka   1  
Řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 22:18 Muž isamik [180]
palec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 22:14 Štěpán
Jéééé, děkuju! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 22:11 Muž isamik [180]
Ano vím to Štěpane, vím že u malého akvaria cca v litrech je problém obtížně řešitelný narozdíl od akvária o několika stovkách litrů, které případnou chybu "lépe ustojí". Měl jsem namysli podobně velkou nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 22:02 Štěpán
" zajiste ze ma cenu resit takhle malou nadrz, pro me. Kdyz udelam podobnou chybu u jineho budu to tam mit taky."

To není tak docela pravda. Technický příklad: model letadla mrňavý a větší. Jistě si dovedeš představit, že odstranění problému u malého dá hodně práce a možná bude i nemožné. Kdežto u většího se ten problém vůbec nevyskytne, nebo když ano, půjde snadno vyřešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 21:41 Muž isamik [180]
Jeste burcak dodatecne zredim do 2l a doleji vodou, dnes sem moc nebublal, rekneme 2h. PH zhruba 7,5° a alkalita 6,5° meril jsem teste pred zhasnutim. Asi by to par rybek vyresilo a tohle je zbytecne placani, ale rybky se mi pridavat nechce. Jeste jsem nenasel ty prave rekneme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 21:30 Muž matlala [798] - Rostliny
a co je lepší jen T.C nebo nějaký chelát železa dost by mě to zajímnalo-vstupní vodu mám Fe-0
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 21:29 Sidonius
Nevím, hřebíky do akva nezatloukám - v případě potřeby používám T.C. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 21:28 Muž matlala [798] - Rostliny – to sid
no já bych se zeptal jestli ty hřebíky fungují či ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 21:26 Sidonius – To Isamik
Vím, proč jsem napsal: "...k výrobě burčáku použijte raději větší (2-2,5 l) než menší PETku, hrnek cukru a špetičku sušených kvasnic. Rozjezd bude chvilku déle trvat, ale dodávaného CO2 bude spíš méně, než více. A to je v případě malé nádržky dobře...."
Možná byste mohl burčák zředit a přelít do větší PETky...

K testům - když COčkujete, měl byste si pohlídat alkalitu a pH. Pokud budete přihnojovat, pak si pořiďte test na Fe, NO3 a možná i P. Při fungující nádrži se může zdát investice do testu na NO2 zbytečná, ale pro sichr (a případ chyby, která by mohla narušit nitrifikaci), je dobré jej po ruce mít.

K dodání Fe používám Tenso cocktail, ale jakákoli jiná chelatizovaná forma je O.K. (O rezavých hřebících, resp. schopnosti rostlin využívat dvojmocné nebo trojmocné železo, se rozepisovat nechci a nebudu.)

V souvislosti s hnojením si dovolím znovu zdůraznit - méně je mnohdy více a v malé nádržce to platí dvojnásob! Pro začátek si kupte KNO3 a Fe např. po 5 gramech, rozpusťte je ve 100 ml vody a hnojte po kapkách.

Závěrem: Štěpán pochybuje o vhodnosti přidávat CO2 do tak malého akva. Svým způsobem má pravdu... Pak bych měl další návrh - třeba by místo CO2, KNO3 a Fe pomohlo přidat pár rybek a možná by to váš problém vyřešilo...

Ať už se rozhodnete jakkoli, já jsem jen napsal svůj názor na věc a ten nikomu nevnucuji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 19:23 Muž isamik [180]
Ano resim to 20l, zajiste ze ma cenu resit takhle malou nadrz, pro me. Kdyz udelam podobnou chybu u jineho budu to tam mit taky. Alespon se neco dalsiho dovim. K te riskantnosti take se obavam nechci to prehnat, ale presto chci pomoci timto zpusobem pomoci rostlinam a neublizit ancikoj( stale uvazuji o jeho preloveni) a zebre.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 19:22 Štěpán
Před časem jsem se koukal na tvoje akvárka a měl jsem dojem, že to jedno bylo větší a že řešíš to...

20W na 18l by doopravdy mělo stačit.

Vyplatí se takhle složitě řešit tak malé akvárium? Je rozumné přidávat do takhle malého objemu CO2? Jestli to není příliš riskantní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 19:19 Muž isamik [180]
No jasny Stepane :-), myslis ze 20W na 18L na sinice pomuze? Mozna ano, ale popravde Sidova narozu si cenim daleko vice nez tveho. A jak myslim to postupne meneni? Myslim ze to tak delam, pridanim co2 a naslednem zjisteni P a N latek, pripadne reseni pridanim nektere. A k tem metodam, zatim jsem zjistil 3. Antibiotika nehodlam zkouset, zatemnit nebo neco udelat s N a P latkami. Zkousim momentalne to posledni. Tak mi prosim povez svuj naroz co by si pouzil ty jak by si resil tento problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 19:10 Štěpán
Není jednodušší přidat jednu zářivku A POČKAT několik týdnů, co to udělá, než tady takhle plašit? Když mám nějaký problém, který je způsoben několika možnýma příčinama, tak se vyplatí zkoušet je měnit postupně jednu po druhý a né bezhlavě všechny najednou.

Pořád píšeš jako tatar... :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 19:08 Muž isamik [180]
Musim rict, ze "nastelovani" bublinek CO2 me dava docela zabrat. Budto me to bubla moc nebo zkousim upustit a tim se zbavim tlaku a prestava bublani a dobu cekam na natlakovani. Nerad bych zpusobil otravu. A jeste bych se chtel zeptat kolik bych si priblizne mel poridit hnojiva, aby mi zbytecne doma neprebyvalo, nejaky ten hruby odhad. A jake testy si poridit, predpokladam Nitrit test NO2, Nitrat testNO3, Fe test (Fe2,3+), chtel bych se zeptat, zda jeste nejaky pridat, kdyz uz objednavam nebo tyto testy me budou stacit na me potreby, prece jen krom ceny jeste figuruje postovne v cene. Co se tyka hnojiva, tak predpokladam tedy KNO3 a nevim jaky chelat zeleza. Tedy kolikatiprocentni primes. Nejspise objednam u pmdd.mrp-cz.com/… kvuli dostupnusti koleje v Brne jsou pro me dostupne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 15:14 Muž isamik [180]
Dekuji za ty odkazy. Jinak CO2 sem pred prectenim vaseho posledniho prispevku namichal podle Raviolky, tj. 150g cukru ( vazeno), v lednici sem vzal klasickou kostku kvasnic a zni ukrojil tak 1/4 rozmichla ve vlazne vode a nalil do 1,5 l petky ktera je plna tak kolem litru. Podarilo se mi neco rozbryndat takze kvasnic s cukrem je tam o malinko mene. "Burcak" nechavam prebublavat pres dalsi 2litrovou "petku", jeste sem jemny kaminek nedal do akvaria. Jelikoz burcak nezacal bublat, namichal jsem ho zhruba pred hodinou. Ted premyslim, jestli ho tedy premichat. Zvolil jsem odbocku pred akvariem pro vypousteni prebytecneho CO2. Docetl jsem se o aplikaci bublinek zhruba v pomeru objem nadrze/50 za minutu. No snad to tak "nasteluju" :-). Zitra objednam testy a KNO3, vazim si vasich rad! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 14:22 Sidonius
PMDD mám zvyk nakupovat u Rosíka. www.pmdd.ptakoviny.biz/…
Nevím, jestli ještě funguje, ale včera jsem u něj po delší době objednával, tak uvidím... :-)
Pro vás by mohl být vhodnější nákup u MRPa - pmdd.mrp-cz.com/…, kde máte možnost koupit menší dávky než u Rosíka.

Decentní přidávání CO2 můžete zkusit ještě před případným přihnojováním jinými živinami. Tím nic nepokazíte. :-) Pokud se tak rozhodnete, k výrobě burčáku použijte raději větší (2-2,5 l) než menší PETku, hrnek cukru a špetičku sušených kvasnic. Rozjezd bude chvilku déle trvat, ale dodávaného CO2 bude spíš méně, než více. A to je v případě malé nádržky dobře.

A bublejte nepřetržitě - vyšším rostlinám nesvědčí, když volné CO2 dojde. Řasy na takovou situaci reagují rychle, vyšší rostliny obtížně...

("Nepřetržitě" neznamená, že nemůžete CO2 v případě potřeby či pro jistotu na noc vypínat! ;-))

Martina07 na fóru taky najít nemůžu :-O , ale to nevadí - vaše situace je jiná a potřebuje individuální přístup. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 12:23 Muž isamik [180]
Vim, ze virtualni poradna neni zrovna to nejlepsi, ale popravde lepsi nez nic. Zvlast pro me a me nedostatecne vzdelani v tomto oboru. S temi postupy, zkusim co pisete, jen bych se rad zeptal na nekolik drobnosti a nejasnosti ktere mam. Testy si objednam u spolecnosti aquar, ale s hnojivem jeste budu muset zapatrat, kde najit co. S KNO3 jsem dopatral, ze to je cast ktera se pridava do PMDD, proto jsem ho zminoval. Dale budu patrat ve vasich prispevkach. Rad bych se zeptal, jestli s pridanim CO2 muzu zacit drive a tim menit pH a alkalitu nez zacnu merit pripadne hybat s parametry NO3 ci zelezem, pridanim KNO3 ci zeleza?

A k tomu "shelbymu", to byl pouze preklep na tomto foru, ktereho jsem si nevsiml na akvarista.cz jsem patral po selbym :-), kdyz jsem u toho patrani tak se mi prave nedari nalezt forum Martina07.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 11:55 Sidonius – To Isamik
"Virtuální poradna" je velmi ošidná záležitost hmm , takže vám nic neradím, jen popíšu, co bych ve vaší situaci zkusil... :-)
Změřil bych obsah NO3 ve vstupní vodě a v akva. Jesti bude rozdíl markantní, mohl by být stav sagitárií způsoben nedostatkem dusíku. (Jeden ancistrus a jedna neritina k zásobení rostlin stačit nemusí.) Pokud se tato domněnka potvrdí, opatrně - po kapkách ;-) - bych zkusil přihnojovat KNO3. Druhá složka hnojiva - draslík - je makroživina, tzn., že rostlina jej potřebuje poměrně mnoho. Ve vodovodní vodě jej dostatek nebývá, takže jeho decentní přidávání neublíží, spíš naopak.
Jako další v pořadí bych otestoval obsah železa a podle potřeby bych jím (opět po kapkách!) zkusil přihnojovat.
A když hnojit, tak málinko a denně. Hnojit do vodního sloupce do zásoby (občas velkými dávkami) je hloupost.
Přidávání dusíku navíc rozhodí poměr N:P, (resp. NO3:PO4 - vámi zmiňované Redfied ratio, resp. Buddy ratio), což je výrazný počin v eliminaci sinic.
Malá odbočka - domnívám se, že ještě větší význam než rozhození poměru zmíněných živin má skutečnost, že podporou rostlin přidáním limitujících živin dosáhnete snížení obsahu fosforu, který je v případě sinic faktorem č. 1...
V žádném případě bych k přihnojování nepoužil směs PMDD, jak je často doporučovno - voda o tvrdosti 12 st. dGH obsahuje hořčíku dostatek, takže nevidím důvod jej ještě přidávat...
No a v neposlední řadě bych zkusil snížit pH, resp. zvýšit obsah volného CO2 z důvodů, které zde už zazněly. (Osobně bych se nebál zvolit metodu přihnojování CO2 kvašením. :-)

"...Jeste marne patram po foru shlebyho na akvarista.cz..."

Možná proto, že jde o nick "Selby". Ale musím upřesnit, že ten poslední "případ", který zmiňuji, se netýká Selbyho, ale Martina07... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 09:29 Muž isamik [180]
Dneska se pri dalsim pozorovani zjistil, ze listy Sagittarie subulaty jsou pomerne pruhledne, u tech starsich me to neprekvapilo (predpokladam "vymenu" emerznich za submerzni), ale zarazilo me to u novych odnozi rostlin (kde to muze byt zpusobeno jejich novym rustem) hmm . Jeste bych rad rekl, ze vetsina Sagittarie subulaty neni syte zelena, to je tak jeden listek z rostliny ale spise zluta ci hodne svetlounce zelena. Na povrchu se tvori povlak, dalo by se rict, ze se ma lehce namodraly nadech a kdyz ho rozrusim kapesnikem stahnutim hladiny. Tak se rozdeli na bile casti plovouci po akvariu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 00:41 Muž isamik [180]
Jeste sem si precetl o volnem CO2 a jeho vyuziti pri vyssich hodnotach ph. S nahlednutim do Tillmanovy tabulky a s prihlednutim k "znacne nepresnosti testu" to muze byt dalsi pricinou vyskytu, resp. lepsimu rustu vyssich rostlin a tim i k prosperite celeho akvaria naukor ras ci sinic. Tech parametru je opravdu hodne a poznat, ktery je limitujici je pro me jako zacatecnika dost obtizne (retez je tak silny, jak silny je jeho nejslabsi clanek) . Ted uz opravdu spim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 00:35 Muž isamik [180]
Urcite mate pravdu, prave sem si precetl clanek v casopise Akvarium c.1 nejvic me zaujal z celeho clanku odstavec nakonci cituji: "Pokud ještě stále doufáte, že bude mít článek
nějaké jednoznačné vyústění, musím vás zklamat. Zaprvé, každé akvárium je jedinečné. Zadruhé, příroda má před námi ještě stále tajemství. Akvarista by měl umět především citlivě vnímat dění v akváriu, přemýšlet a učit se – místo toho se tak často nesmyslně pachtí po návodech a receptech."
Antibiotiky problem rozhodne nehodlam resit, vsak sam se k navsteve doktora uchyluji v opravdu tezkych pripadech :-) . No rasy maj naskok a priroda ma sve tajemstvi, ale ja nerad vidim hnednout listy kytek :-). Taky jdu spim s ocekavanim pokracovani ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 00:20 Sidonius
Nemáte za co děkovat!
Sinice jsou pěkný prevít! :-D Jsou na téhle planetě mnohem déle než ostatní řasy (o vyšších rostlinách nemluvě! ;-) ), a právě jim asi nejvíc vděčíme za svoji existenci - jsme tu díky jejich schopnosti vyrábět kyslík! palec
Čas pokročil... Pokračování příště... :-)
spim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2007 00:08 Muž isamik [180]
Vazim si vasich prispevku Side a diky!! Cely vecer travim na akvaristicky strankach a to nejen techto procitanim vasi pripadne dalsich prispevku, nemohl jsem si nevsmnout toho co mi radite. Prosperita akvaria aby rasa nemela sanci. Ano s tim poznanim rasy sem i proto napsal takto nadpis fora, nevim co to je za rasu a jak rikate mit mikroskop a rasu jeste neznamena vedet co to je zac, vim ze existuje spousta druhu zminuje se napriklad pan Pelikan. No pomerne jde z toho hlava kolem, docetl jsem se krom zatemeni i o pomeru P a NO3, coz znamena merit testy a pripadne prihnojovat ci dodavat ruzne prvky. Myslim si, ze o rozsivky nejspise nepujde, jelikoz jak uz jsem napsal rasa jde setrit snadno a nezustane na listu, dale sem rozsivky vyloucil z toho ze vetsina zdroju uvadi, ze se vyskytuji v nadrzich s nedostatecnym osvetlenim. Co se tyce osvetleni tak svitim tou 20W 827 ( ikdyz odstin asi neni to nejdulezitejsi). Chapu, ze kazda rada je draha, ale myslite ze by pomohlo zvyseni? Taky sem se docetl se u nadrzi 1W na 1L prekracujete o par procent. S tim merenim jednotlivych latek a jejich dodavani, doma mam testy pouze na ph, gh a kh. Takze nejdriv by muselo prijit jejich porizeni, a porizeni hnojiva jelikoz doma zadne nemam. Docetl jsem se o dodavani PMDD, ktere obsahuje KNO3 jako protivahu P. Nejsem zrovna chemik, takze se mi do toho popravde moc nechce. Jeste marne patram po foru shlebyho na akvarista.cz o kterem se sinicemi obcas zminujete ci se na nej odkazujete. Akvarium c.1 mam doma tak ho otevru. A o te komunikaci, budu rad za jakoukoliv pomoc! Jeste jednou diky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2007 23:34 Sidonius
Isamiku, já jen hádám, že by mohlo jít nejspíš o sinice! K přesnému určení řas je potřeba kromě mikroskopu (a vzorku řas!) i dostatek erudice. ;-)
Zatemnění samozřejmě zkusit můžete. O této metodě jsem stejně jako vy pouze četl, ale tím její účinnost nezpochybňuji. Jen krátce jsem měl možnost pozorovat pokus o likvidaci sinic zatemněním, a to když jeden kolega tuto procedurou zahájil, aby ji velmi rychle pro vedlejší komplikace ukončil - stres ryb vyvolal ataku kožovce.
Se sinicemi v akváriích jsem se potkal vícekrát. A vždycky jsem se držel zásady, že nejlepším prostředkem proti nim je zlepšení podmínek pro rostliny. Jednoduše se to napíše, složitě realizuje. Ta složitost spočívá zejména v tom, že v každém akváriu jde obvykle při vylepšování podmínek o něco jiného.
Např. u posledního "případu", při kterém jsem "kibicoval", bylo rozhodujícími (ale nikoli jedinými) opatřeními - posílení světla, cílené přihnojování a snížení!!! intenzity a intervalů údržby. ;-)
(Kdybyste o to moc stál, mohl bych vám - ovšem jen po souhlasu majitele zmíněného akva - přeposlat naši korespondenci. Ovšem to, co jsme s ním řešili při osobním setkání, vám předat nedokážu...).

Jak se k sobě budou chovat dvě samičky ancistrusů v 35 l akva netuším - tyto rybky u mě byly domovem naposledy někdy před 15 lety... :-) Ale zkusit bych se to nebál...

Mrkněte ještě sem: www.klub.akva.sk, 1. číslo časopisu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2007 21:57 Muž isamik [180]
Jeste sem se dopatral k tomuto tematu rybicky.net/forum/2156 a zjisteni ze zatemneni nikterak neodstrani pricinu me nepotesilo. Jeste bych mel jeden poznatek ktery se take ve vyse vedene diskuzi je take, hladina ktera je sedobila no kdyz se na to podivam pod nejakym uhlem lehce namodrala. Ikdyz se me nezda ze by to tvorilo "mlhu pod hladinou". Ale kdyz na ni lehce sahnu, tak se za chvili slije. Jeste me napada, ze sem zbytecne zalozil nove forum za coz se omlouvam :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2007 21:37 Muž isamik [180]
Co jsem za tu chvili dohledal, tak by mohlo pomoci dokonale zatemneni na nekolik dnu. Jeste budu dal hledat. Chtel bych se zeptat, jestli se snesou 2 samicky anciku ve 35litrech? Abych ho zbytecne nestresoval zatemnenim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2007 21:24 Muž isamik [180]
Děkuji Side, mohu se zeptat na nějakou radu předtím než budu hledat po fórech?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2007 21:21 Sidonius – Řasa
Pravděpodobně sinice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2007 19:42 Muž isamik [180]
Právě změřené parametry vody pH 7,5°; „celkova tvrdost“ 10,5°dGH, alkalita 7°dKH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2007 18:51 Muž isamik [180] – Opět dotaz co s řasou
Zdravím vás všechny, v mé nádrži se mi čím dál rozmáhá řasa, nehodlám tipovat co to je přesně za druh. Trochu popis akvária rybicky.net/nadrz.php… , osvětleno 20W DZ 827, akvárium bylo „znovu založeno“ zhruba před 14dny v podstatě sem vyměnil všechny rostliny, kromě anubiasu, vodu sem přechoval v barelu a filtr běžel mezitím v kýblu. Skoro nekrmím, tak jednou za 3 dny dam pul tablety JBL pro ancika. Druhým obyvatelem je Neritina natalensis ( zebra ). A teďka ten popis řasy: hnědá, dá se setřít rukou poměrně lehce, krom anubiasu se vyskytuje na všech rostlinách. Většinou jen po okrajích listů, případně na špičkách listů, po delším pozorovaní sem objevil, že na některých listech se malinko větví, ale není černá, ale bílá. Prosím o radu, případně co s tím. Odkazy jsem prostudoval, ale recept sem nenašel.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2006 10:12 Pedro – rasa
Souhlasim, ze prisavka thajska je na rasy lepsi nez ancistrus, ale potrebuje vetsi akvarium, alespon 100l...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2006 00:10 Bosi – řasy
Dovolila bych si tvrdit, že lepší rybka na řasy než ancistrus je přísavka thajská.....je to neuvěřitelný makačenko.....likviduje řasy ze všech ploch v akvárku.....a ještě mřenka nádherná, ale ta je dražší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2006 20:56 Tonda – řasobijec vs algovec
řasobijec bych dal jako prevenci zkus seru algovec mě pomohla a taky paví očka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2006 13:18 Toňas – řasy
Dobře moc díky za vyčerpávající rady,zkusim ten ŘASOBIJEC a pak podám výsledky díkyy a ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2006 23:29 agosti – řasy
Zkus nasadit Parmičky siamcké (Crossocheilus siamensis), řasy zlikvidují během týdne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.06.2006 21:06 zip12@seznam.cz – jak na řasy
Řasa mi sežrala skoro celé akvárium,nevěděl sem co s tím, na radu přítele sem zakoupil 2 krunyřovce-ancistrusy (pro přesnější představu mam 55l akv, ryb ted 10ks,rostlin spis min-zaslu foto kdyz budes chtit).Byla taková zeleně povlaková řasa, rostliny chcipaly a chcipaly a ancistrusy skoro bez vysledku.

1.MOZNOST-
(nezaruceny vysledek!!!)-uz me nebavilo se na to koukat, tak sem odkaloval kazdy tyden,ale nic, za 4dny vse pri starem.Pak me to prestalo bavit, tak sem se na to primo vys***.A hle, co se nestalo...V akváriu se začal hromadit amoniak.Ryby byly celkem ok, (koneckonců řasa taky produkuje kyslik),ale rasa za chvili prestala zvladat, najednou nepribyvala, chradla ,az sem rek ze du na ni a totalne sem to vycistil (v podstate odkalil ale tak abych sebral vekerou rasu co sla).Zaroven, kdyz sem videl ze to prestava rasa zvladat sem koupil přípravek ŘASOBIJEC od firmy Rataj, na přírodní bázi- žádná chemie!a tohle všechno- ancistrusy,rasobijec i amoniak - dokázalo řasu odklidit,řasobijec se dává prům. jednou za 10 dní podle litrů (10ml na 20lvody), pulitrovka stoji cca 130 korun a je to i prevence-fakt se to vyplatí!!!podporuje to zárověn rust rostlin.
Uz je to pres mesic a pul a ani naznak řasy!!!doufám že ancistrusy neumřou hlady.Pak sem vyházel zbytky rostlin, které nepřežily, pár jich přežilo, pár sem jich po týdnu dokoupil a zatim v poho, krása,pohoda...

2.MOZNOST
čistit to každý týden a doufat, že řasa konečně zmizí,plus koupit jinou zářivku, méně svítit (zkoušet,odstranit příčinu)- moc modrého světla, nebo prostě jenom moc světla může též způsobit přemnožení řasy.Nebo koupit nejakej turboclear do filtru, ale to ti moc nepomuze bych rek, tomu ja neverim...ani to nikdo moc nedoporucuje.

3.MOŽNOST:
Přípravek ALDOL, reaguje a ůčinkuje OKAMŽITĚ ale je to chemická sra*** a můžeš si tim poničit celou biologickou rovnováhu, a pak složitě vše napravovat.Doporučuji také jen v krajní nouzi!!!Ale vše je na tobě.

4.MOŽNOST:

-smaozrejme 1 moznost mohla byt jen nahoda- kdo vi,ale vyslo to.Dalsi mznost je drasticka, dat ryby jinam, vyhazet rostliny , vypustit vsechnu vodu , vse totalne kompletne umejt,nakoupit nove rostliny, novou napln filtru...pisek vyvarit..a znovu napustit- prakticky tnovu založit akvárium,a podávat uýž od začátku přípravek řasobijec.Ale tuhle možnost bych spíš nechal jako úplně poslední možnost.Je opravdu drastická.

DALŠÍ:pakliže máš hnědou řasu, zak ty sem se zbavil jedině znovuzaložením akvária a od té doby sem ji neviděl a pak ještě černá štětinková řasa např na anubiasech- na okrajích, ty se zbavíš tak, že odstřihneš poškozené listy a budeš doufat že rostlina přežije, tý se jinak nezbavíš (npo, možná že nějakou náhodou třba ju).

přeju ti mnoho zdaru při boji s řasou, je jen na tobě co vyzkoušíš, mě to málem odradilo, je to hnus, ale dostal sem druhou šanci a ted uz chci mit akvarium v byte pořád,,, a pořád bych kupoval další, jen kdybych na to měl čas i peníze...Tak mnoho zdaru!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2006 19:31 Toňas – ŘASY
Zdarec všichni,jak se mám zbavit řas?v akva mam 4 pancéřníčky,5 dáníí a 4 neonky,ale řas plno,není nato nějaký přípravek???díky

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [70]

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79955x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1351?od=3451