Řasy

Třetí a čtvrtá ue to samé zvětšení ...

Druhá fotka je ale něco úplně jiného, větší zvětšení (asi 750-900x)... co je to?

Poznáte někdo jestli jde o řasy nebo sinice?
První fotka je asi cladophora, každopádně dělá mi v akvárku takové vlasy...
Starší reakce
Na anubiasech je přisedlá zelená řasa celem běžná. Jednou za čas se dají vytáhnout a vykoupat ve slabém roztoku sava.
Sid napsal:savo original s vodou 1:20, 4 minuty lázeň, potom důkladně osprchovat vodou patřičné teploty a raději ještě nechat 30 minut v nádobě s čistou vodou.
při opětovném sázení přichytit (např.kamenem) jen konce kořenů k substrátu. oddenek musí být vždy celý nad substrátem!
Pokud se rasam dari v soucasnych podminkach, je treba zkusit podminky zmenit, to rasy nesnasi. Vymena vody, ubrat svetlo a spise nez cestou jit chemie doporucuju po revizi rybiho osazenstva nejakou rasozravou rybku, cca hejno 5-ti kusu parmicky siamske nebo krunyrovce jednopruhych

ani neviem ako sa to mera.ale ph mam 7 a teplotu 24°C
0 02.05.2009 19:04 sokar – Re: Delfinka26
To by mohlo být přemírou světla,nadbytkem živim,špatnou údržbou.....
Napadený listy dej pryč.
Měřilas nějaký hodnoty?Třeba fosfor?

zdravim.mam v akva riasu a neviem ako sa mam nej zbavit.najhorsie je ze z rastlin nejde vobec dole a je hrozne vydiet.chcela by som vediet z coho by to asi bolo a ako sa jej zbavit.neexistuje na to aj nejaky chemicky prostriedok???
Starší reakce
Nesmíte vytrhávat z kontextu jednotlivosti. Např. výživa je zabezpečena především ze dna a světlo je posíleno přirozeným světlem přes prosklenný strop.
Ok. Tak to asi nebude koli slnku. Co si myslite o tomto clanku:
www.rataj-spk.cz/…
Je mozne mat vo vode bez stopovych prvkov s 15 dKH a osvetlenim 0,2W/l mat taku krasnu Alternantheru?? A to len s kvalitnym dnom a pridanim CO2. Hotovy zazrak

Na růst některých řas má sluneční světlo vliv zcela jistě.

Hodně ale bude záležet na intenzitě takového světla. Pokud např. dopadá trocha slunečních paprsků do akva vzdáleného přes celou několikametrovou místnost, pochybuji o citelnějším vlivu na řasy, stejně jako na ostatní rostliny.
Mně do akviška svítí Slunce celé odpoledne. A to tak, že ho mám cca metr od okna.

V létě ho "jemně" tlumím pootočením žaluzií, na jaře a na podzim ho netlumím vůbec. Řasa se mi dělá tak nějak přiměřeně na čelním skle, ale vůbec bych si nedovolil svalovat vinu za to právě a jenom na sluníčko...

(Dělá se mi na něm i v zimě.

)
0 24.04.2009 15:07 Rasto Myslite,ze riasy su sposobene priamym slnecnym svetlom??
Starší reakce
...tak meli jen Philips 640... Porad je to lepsi nez Aqua Glo...
Kdyby v ničem jiném, tak v ceně určitě!

Akorát nezapomeňte tu "640" 20. září 2009 vyměnit! Skončí jí životnost!

(Stejně, jako by skončila té předražené GLOGLO...

)
1 19.03.2009 23:07 ims – Re: ims
tak meli jen Philips 640. Nasel jsem, ze ma 4100K a 960lm. Porad je to lepsi nez Aqua Glo, sviti to vic a zda se, ze se toho ryby vubec neboji. Je to mekci svetlo.
1 19.03.2009 12:41 ims – Re: ims
tak jsem to castecne prolezl a nasel, ze Philips 840 asi nejvhodnejsi ? Cool white ? 865 se v 15W nedelaji.
1 19.03.2009 11:50 ims – Re: Sid
Hmm, tak to me pani pekne napalila...
Jakou bych mel pouzit pro vysku 35cm a 44l a jaka by byla vhodna pro 40cm a 70 l ? Hlavne, kde je koupit. Do obou jde jen jedna - 44cm 15W.
Nemam v okoli zadne spec. prodejny, jen obycejne elektro (bila studena) nebo pak akvaristiku, kde do jednozarivkovych kompletu doporuci Aqua Glo za 300. Mam pocit, ze ta bila studena zase bude podporovat zelenou rasu (alespon se to v tom vetsim akva tak deje). Jedine, ze bych je po tydnu zamenoval

Zadejte si do vyhledávání "AQUA GLO" a přeberte si to.

2 19.03.2009 10:23 ims – Akva Glo a hneda rasa
Koupil jsem komplet ke kteremu mi pani prodala Akva Glo (15W) za 236Kc. Zrejme se ji chtela zbavit. Na dne ( 44l, vyska 35cm) se dela na kamenech vsude hneda rasa. V jinych akva mam obyc. philips (cca 89Kc), tusim, ze je na nich "cold" a ani naznak hnede rasy, spis obcas zelena.
Muze to byt v Akva Glo ? Ona nesviti uplne stejne jako bezna a zrejme spektrum bude jeste horsi...
Já jsem do právě 16 l nádržky nasadil na sinice dvě ampulárie s ulitou cca 2cm. Když udělaly, co měly, šly jinam. (Na trvalý pobyt to z důvodu, o němž píše Filipsi, rozhodně není!) Momentálně "pracují jako údržbáři na farmě", co mám v prezentaci.

Zadnou, na ampularky je 16l docela male. Pripadne ejdnu malinkou, pokud ji mas kam dat, az vyroste.
2 19.03.2009 07:53 kostacek – ampulárie
Zdravím Vás včera jen si pořídil dle Vašich rad pár Ampulárií a uvidím, zda se jim podaří situaci trochu zlepšit. Jen by mě zajímalo kolik jich pořídit do mého akva?
2 18.03.2009 15:16 kostacek – Re: Sid
Zkusím vodu měnit podle vašich rad! Co máte na mysli za "stonkový plevel" co si pod tím mám představit? Filtr mi běží, tak aby hladina byla v pohybu..
Na tom, co jsem napsal, nemám (alespoň zatím

), důvod něco měnit. Rozhodnutí, jak se zařídíte, je na vás.

Ampulárie i okružáci jsou šneci.
V akvišku máte příliš málo rostlin a navíc jejich skladba není pro nově zřízené akva nejvhodnější... Chce to hodně nějakého "stonkového plevelu" a zvýšit dobu osvětlení na ca 10-12 hodin/den. Abyste nemusel světlo hlídat, pořiďte si za 70-100,- spínací hodiny.
Co se týče výměny vody - já bych na vašem místě měnil 5 l denně za čerstvou, odstátou z předchozího dne.
Filtr pusťte "přiměřeně"; jde o to, aby se voda v akva "hýbala". Výtok filtru umístěte tak, aby byl v úrovni hladiny.
2 18.03.2009 14:32 kostacek – Re: Ludek
Samozřejmě, že se snažím svítit co nejvíc jen jde, ale ne vždy to klapne..Takže myslíte, že by se po čase mohlo samo uklidnit? Jak to teda udělat s voudou-měnit nebo ne? Co filtr nechat běžet na minimum? Chtěl bych si tam pořídit krunýřovce jednopruhé oni by si s tím neporadili?
1 18.03.2009 14:00 kostacek – Re: Sid
Včera jsem měnil část vody a zkoušel jsem to z rostlinek otřít a šlo to krásně pryč!Vodu začnu měnit častěj a to jsou hlemýždi, o kterým píšete? Jak se dá zajistit dodatečně volný CO2? Ještě jedna věc, nesouvicí to nějak s průtokem bublifuku?
Zkuste to setřít prsty a pokud možno zároveň odsávat hadičkou. Pokud to půjde poměrně dobře, měly by to být sinice. Zkuste na ně nasadit okružáky a ampulárie a měnit poněkud častěji část vody za čerstvou, odstátou.
(Douška ukazuje na nedostatek volného CO2 ve vodě a s tím nejspíš bude souviset vysoké pH.)
Řasa to každopádně bude. Prohledej fórum, tam je toho o řasách spousta, holt budeš muset chvilku hledat....
1 18.03.2009 13:30 kostacek – asi řasa

Další..
Poraďte mi prosím, co udělat a co to vlastně za řasu je, teda jestli to řasa je..
1 18.03.2009 13:29 kostacek – asi řasa

Ještě další fotky..
1 18.03.2009 13:29 kostacek – asi řasa

Chtěl bych poradit před týdnem jsem založil akvárko (viz. profil) a všimnul jsem si, že se mi na rostinkách začíná tvořit nejspíš nějaká řasa, odhaduju že by to mohla být vláknitá zelená řasa(jen můj názor). Rostlinkám se celkem daří na některých jsou vidět nově rostoucí listy. Čím to je, že už o tak krátké době se tam usadila řasa? Může to být silným průtokem filtru (mám bublifuk, který je přiškrcený, aby se jen velmi málo objevovali bubliny vzduchu). Svítím lampou, kde je 11W zářivka. Snažím se svítit, tak kolem 7 hodin denně.
Starší reakce
Jsou to rozsivky, (druh hnědé řasy), a svědčí o nedostatku světla a vyšším pH.
Píšete, že jste zkoušela silnější světlo - co to konkrétně ve vašem případě znamená?
Pro vaši informaci - já svítím do podobného akviška DZ zářivkami o celkovém příkonu 37W a jakmile se mi na některých místech objeví rozsivky, vím, že je nejvyšší čas zredukovat rostlinky - přerůstají a stíní. A na zastíněných místech se objeví rozsivky...
Jak vám všichni radí v prezentaci - přidejte do akva co nejvíc kytek. A já k tomu dodávám - a řádně jim sviťte.

1 23.03.2008 15:54 Kikuš 
Prosím vás nevíte co by tohle mohlo být a jak se to ho zbavit?Je to mazlavé a jde to setřít prstem ale ne úplně jen částečně a je to i na skle a kamenech tak nevim dřiv jsem to tam neměla a zkoušela jsem i slabší i silnější světlo.Dělá se to jen na částech rostlin jako kdyby hnily.
Starší reakce
0 26.11.2007 11:29 Petr1 Jak se to vezme. U mě byla sinice zhruba uprostřed vodního sloupce. Nahoře u nasvětlené hladiny trochu, dolu u dna skoro vůbec. A uprosřed vesele bujela. Ale už je pryč. A to bez úprav osvětlení. I když, teď je v akva mírně přistíněno, protože jsem na hladinu pustil Ludwigii. Kromě přistínění ovšem odčerpala i mnoho živin. I to je ovšem diskutabilní, protože jsem přidal hnojivo tablety ke kořenům a sinice stále nic, dokonce i náznaky zelené řasa mizí pryč. Možná, že tma odstraní sinici, která je v akva, ale když se zase rozsvítí, řekl bych že naroste. Spíše bych se zajímal o to, proč narostla. U mě to byla špatná kvalita vody.
0 26.11.2007 10:34 Page Tak fajn, včera jsem jich tam 5 velikých vysadil tak doufám že opravdu pomohou. Ampulárku kupovat nebudu.
Akvárko jsem nacpal rostlinama, snížil intenzitu na 9W a svítim 12 hodin. Téměř nekrmím a přidávám CO2...
0 26.11.2007 10:20 Page U mě se jí neritiny nedotknou, pomohla ta ampulárka?
Já nejsem, ale mám doma chlapa, ten je

A digitální znám jen hodinky

Přidat reakci
1 ...... [64] ...... 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79970x