Řasy
0 23.04.2010 18:34 Chorche74 Bude, naštěstí tohle není jediný zdroj informací o této problematice.
V tom případě doufám, že tu žádný neznalý čtenář není a nezařídí se podle toho

0 23.04.2010 18:28 Chorche74 Samozřejmě se omlouvám za 0,1mg/l NO3. Měl jsem na mysli 10. To ale znalý čtenář jistě pochopil.
Nevím co smik, ale já bych nabídl radu držet NO3 na úrovni cca 100x vyšší než 0,1 ml/l.
0 23.04.2010 18:20 Chorche74 To smik: žena v laboratoři. Pro tebe 0
A jakou radu nabídneš ty?

0 23.04.2010 17:56 smik – Re: Swan
Když pominu všechno ostatní (k čemu se ani nebudu vyjadřovat).
Tak by mě strašně zajímalo jak těch 0,1 mg/l NO3 měříš.
0 23.04.2010 17:36 Voloduson – Re: Pedro

Pokud mate cloveka, ktery se prisavky thajske potom ujme tak se da koupit mala (v akvaristikach bezna ryba uz od 3cm) a az naroste opravdu hodne (coz trva dlouho) tak ji poslat dal... A je to skutecnej rasozrout... Pozor vsak na to, ze nezere vsechny druhy ras... V mych nanonadrzich (pozdeji sla do 500l) si poradila s rasama za par dni a potom udrzovala nadrz cistou. Nejlepsi na tom je, ze az na drobnoliste rostliny udrzuje ciste i ty... Na fotce je jeden muj malej exemplar...
0 23.04.2010 17:27 Chorche74 No, ono to nemusí být zrovna 0,1mg/l. Takhle to mám já. Ale druhý extrém by to rozhodně být neměl. Jo a na obsahu NO3 to taky v podstatě nevysí, to je jen takový pomocný indikátor. Místo testu můžeš třeba pozorovat chování ryb. To ti taky napoví, jak si tvoje akvárium stojí.
To ale dá práci naladit NO3 na 0,1mg/l.

...pustil jsem se do trosku drsnejsiho odkalovani mezi rostlinami a nechapu, kde se tam nabralo tolik "bordelu"...
Fakt nechápete?

Tak si zkuste znovu přečíst, co jsem vám psal ráno.

no silnejsi osvetleni uz tu nedam, neni misto, jedu na 2 HO trubice 39W a rostliny mi tu celkem pravidelne bublaj... max muzu prodlouzit dobu sviceni.
Mno a pustil jsem se do trosku drsnejsiho odkalovani mezi rostlinami a nechapu, kde se tam nabralo tolik "bordelu" :(
A ktomu dnu, kupovat nejake specialy se mi zrovna nechce... mam tu sterk 5-9 mm.. ve vrstve asi 8cm, co tak to zkombinovat s nejakym jemejsim piskem dospodu, pak y se tam snad neukladalo tolik "bordelu"...
Jaky je nazor na kombinaci 0,5-1cm jilu, 2cm pisku a 2-3 cm sterku do 6mm ?
0 23.04.2010 16:58 Chorche74 Věřim. No každýmu to funguje jinak

Pořád je co ladit.
...Já bych sledoval hladinu NO3 - to ti poví, jak máš zaneřáděné akvárium. Pravidelnou výměnou vody bych ho držel tak kolem 0,1mg/l...
To je i na mne málo.

0 23.04.2010 16:13 Chorche74 Likvidace řas je skutečně záležitost celkového stavu akvária a jeho provozu, než že by se to dalo vyřešit jedním opatřením, hned a navždy. Nějaká řasa bude vždy. Ohledně technického řešení tvého akvária bych zrušil půdní filtr. Na dně se usazuje detrit, díky filtraci proniká hluboko do dna a všechno se odkalit prostě nedá. Filtr častěji čistit v odpuštěné akvrijní vodě, ne ve vodovodní. Chce to zvednout osvětlení alespoň na 0,5W/l, i když chápu, že tam asi máš jen nenáročné anubiasy. Ty ale rostou pomalu a tak je docela rozdí, jestli máš akva napěchované rychle rostoucími stonkovkami, nebo něčím co roste fakt pomalu. Já bych sledoval hladinu NO3 - to ti poví, jak máš zaneřáděné akvárium. Pravidelnou výměnou vody bych ho držel tak kolem 0,1mg/l. Aby rostliny měly z čeho žít (NO3 nestačí) tak bych přidával hnojivo. Volil bych takové, které neobsahuje zmíněné dusíkaté sloučeniny (NO3). Já dávám PMDD ale bez KNO3. Množství hnojiva bych sledoval testem na Fe a držel bych ho tak na 0,3mg/l. Taky bych se zamyslel, jestli ryby moc nekrmím. To je další zdroj NO3. Já krmím ob den. Ancistruse tam máš, alepoň podle fotek. Toho bych nekrmil vůbec, pokud má pastvu v podobě zmíněných řas. Pak bych už jen čekal, co se bude dít. Možná to někdo dělá jinak a funguje mu to. Já to dělám takhle. Držim palce.
no asi by to chtelo lepsi dno, vyusteni filtru do dna muze taky zlobit
rozhodne bych zmeril NO3
Jeste ktomu okruzakovi... on to nebude okruzak, ty mi vyzrala mrenka. Ten poloprusvitny snek v prezentaci mel tak milimetr a donesl jsem si ho s rostlinama.
pravdepodobne
rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky
Jedna z fotek kde je to sama rasa

Rostliny rostu...
(valisnerie, anubias, bolbitus, mokranky, i ty dalsi 3 co neznam

.. akorat ta rasokoule nic moc, nikdy mi nerostla, jen preziva)
... snazi se, ale nakonec jsou stejne nove vyhonky a listy pohlceny rasou.
Z testu mam jen PH od rataje a to je aktualne a i dlouhodobe 6,8 - 7.
sid:
Nedavno jsem zapojil zkusebne filtr pres rost pudniho, ze se pres rostliny nedostanu odkalovacem ke dnu.
Jine testy nez PH nemam, ale budu se muset donutit koupit no...
je absurdni... na rasy vzdicky neco zbyde, jinak by uz vyhynuly
...zkratka, kdyz mi dobre rostou kytky, tak mi spatne rostou rasy, pokud kytky stagnuji, zacnou bujet rasy...
Ano, tak to chodí.

Ale svádět to na to, že vyšší rostliny vyčerpají živiny tak, že nezbude na řasy, je - víte co...
mam dojem ze to v podstate chapeme stejne jen ja se tak obratne nedokazu vyjadrovat, nebo chces do me rejpat
zkratka, kdyz mi dobre rostou kytky, tak mi spatne rostou rasy, pokud kytky stagnuji, zacnou bujet rasy
konkurencni boj.....nic vic, nic min
rasy a jim podobne organismy v tom akvarku jsou vzdycky a jen cekaji na svou prilezitost (na podminky jenz jim vyhovuji)
a my jsme na strane vyssich rostlin (vetsinou) takze o ne pecujeme a podporujeme je (vhodne hnojeni, co2, svetlo apod.)
i kdyz me by se trosku vic ras hodilo, nemusel bych prikrmovat krevetky

Ale to řasy taky!
Mimochodem - zhusta řasy přicházejí právě proto, že rostliny nemají dostatek živin...

jen to ze rostliny snizuji obsah zivin tim ze je spotrebovavaji
Důvodů vašich problémů s řasou může být vícero, já bych za jeden z možných viděl nevhodné dno. Pod těmi šutry se může usazovat příliš mnoho detritu. Kdyby tak bylo ve vašich silách změřit NH4/NH3...

Co myslíte tím, že částečně platí?!

no tahle terorie castecne plati, ale problem premnozeni ras se musi resit komplexneji a v kontextu dany nadrze
Já jsem se leknul, že je zde (zase) hypotéza o "vyčerpání živin vyššími rostlinami, takže na řasy nezbyde"...

jak vypada ta rasa?
koukam na toho okruzaka v tvy prezentaci a je videt odvapneni ulity
jaky mas hodnoty vody?
jak ti rostou kytky?
mam akvarium plne rostlin a na vsech je zelena rasa, tak co stim ?

u hladiny na primem svetle se mi dela rasa i na tzv rasokouli
rybicky.net/atlasrostlin/cladophora_aegagropila
osvetleni mam 0,3 W/l
nejakych 10-15 malych rybek na 250l a ta zelena potvora je uz vsude.
bral jsem to jako ze neni volna nika, ale kdybych to bral ad absurdum tak v akvariu budou rasy (a jim podobne organismy) vzdycky, jde o to kolik zivin a svetla (pripadne mista v extremnich pripadech) pro ne zbyde
...na rasy plati jedine dostatek prosperujicich rostlin, pak pro ty potvurky nejni misto (ziviny)...
Takže když je v akva dostatek prosperujících rostlin, tak pro řasy není místo nebo nejsou živiny?

na rasy plati jedine dostatek prosperujicich rostlin, pak pro ty potvurky nejni misto (ziviny)
jako pomocnici proti rasam funguji sneci, rasozrave krevetky a ryby
Nikto nevie poradit ako sa zbavit tychto rias ?
Starší reakce
0 15.04.2010 18:46 Usine – Re: petastastna
ahojky,dělá sem i na listech řasa,malinké průhledné štětinky, nejdou vyfotit,a netuším z čeho to je... poradí mi někdo prosíím?

Viete mi niekto poradit ako sa zbavit tejto riasy ? su to take zelene bodky po listoch rastlin...
osvetlenie mam 3x30 W svietim od 9:00 - 22:00
filter - versamax fzn 3 - asi na polovicný vykon
topenie - cca 25 stupnou
CO2 z 6 kg hasicaku
velkost akva 200 litrov
zalozene 12.3.2010
Sinice není jen jedna a nevypadá vždy stejně. Dokonce je tak drzá že někdy si dovoluje vypadat úplně jinak než na internetových fotkách.

since co jsem videl fotky, tak je takovy zelenkavy skraloup... tohle jsou hnede vlakna a sliz......
a neni to je na ruzkatci(mel jsem ho uz vyhozeny a zkousel se toho zbavit velkym cerenim hladiny, ale nezabralo)... i na jinych rostlinach cca 5-10 cm pod hladinou
zkusil jsme to vyfotit znova i z hladiny
To se mi na růžkatcu taky dělá, vždy když ho zkracuju - tak ho omyju a je, jde to dobře
Je to vidět blbě, ale já bych se držel té sinice.

Zdravim,
prosim, mohl by mi někdo identifikovat tuhle "řasu" a rict jak na ni (mysle jsme je je to sinice, ale podle popisu co tu je na diskuzi, tak asi nee). Je to takova zeleno hněda, dolova sračka, bez nejakych pevných vlaken, jen se tak krouti v proudu. Objevilo se to z nenadani. Mam toho plny ružkatec a listy rostliny u hladiny.
Je to hrozne jemne, nejde to vylovit sitkou, hned se to rozpadne na malinke kousky. Ale krasně se to chytá na ruce kdyz ji strčím do vody, silene to smrdi (voda v akvariu ne, az kdyz se to rozpadne na te ruce)
vcera vecer jsme vycistitl cele akvario(pulka vody pryc), ruzkatec krasne vymyl, z listu rostlin to oskrabal a co nejvic toho vylovil a odfiltroval. Nebylo tam viditelne nic, a ani ne za den je to uz v tomlhe stavu(viz foto)
ja uz nevim co stim :(
Starší reakce
Mozno ti len odchadza ziarivka. V tom pripade by ju stacilo vymenit za novu. Aky je to typ ziarivky? Lebo niektore vydrzia velmi malo (a ine, co maju vydrzat dlho, tiez v niektorych pripadoch vydrzia ovela menej, ak to je vadny kus).
Přidat reakci
1 ...... [50] ...... 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79970x