Řasy
Určitě to chce změkčovat a snížit množství vypouštěného CO2. Já jedu nonostop dvě akvária, 2kg vydrží zhruba ten měsíc a na jaře, jak byla zima a moc se nevětralo, to CO2 způsobovalo přítelkyni bolest hlavy. Pravděpodobně v září pořídím reaktor od Profiplants, ať snížím množství CO2, aby s tím v zimě zase nebyl problém.
Takže za mě doporučuju jet nonstop CO2, použít nějaký reaktor, který sníží množství CO2 a zároveň snížit tvrdost, aby ho nebylo tolik potřeba.
Dávkovat co2 nonstop se mi moc nechce kvůli tomu že z difuzoru jde bublin jak… no počítadlo bublin nejde ani spočítat kolik bublin jde protože to fakt bublá šíleně aby byl dropchecker vůbec zelenej. Proto mi v aquascape shopu poradili dodávat vodu z RO aby se snížilo KH kvůli kterému musím pouštět tolik bublin. Mám dvě lahve jednu 5kg a druhou 2kg. Tu 2kg jsem měla prázdnou za cca měsíc takže šílený. Proto bych toho céočka chtěla pouštět mnohem míň. Pouštět to přes noc tak jezdím co týden plnit lahve

Upřímně testy od Rataje měří jak se jim chce, vůbec bych se jimi neřídil, pokud chceš měřit tak si kup kapkové Sera nebo JBL. Proč chceš přidat NO3 když ho máš údajně vysoké? K tomu aby ti dal někdo radu je zapotřebí prezentace jak ti tu píšeme, zároveň je dobrý si základy pročíst (pokud narazíš na toto). Stejně tak říct o kterou řasu jde apod.. kolik máš NO3 a jaké super hodnoty jsi naměřil Ratajem? Nemáme věšteckou kouli abychom věděli co měříš a kolik

akva vypadá pěkně, jestli nějaká kytka chytá řasu tak bych to úplně neřešil, občas se stává že některá kytka přestane prosperovat, a jiná které se nedařilo najednou se dařit bude. Jestli je zbytek akva ok není důvod to řešit
Ahoj, předně si založ prezentaci a uveď popravdě vše co víš, velikost, filtr, údržba, obsádka l, osvětlení (doba, intenzita apod..) atd.. včetně fotek, taky tam napiš čím měříš hodnoty a jaké, prostě co nejvíce informací

.
Pak bych doporučoval si pročíst základy, nejsem si jist co myslíš dusíkem a NO3, respektive jestli víš o čem píšeš.
Jestli se ti dělá řasa (netušíme jaká) nemáš rovnováhu mezi super hodnotami, obsádku, množstvím zeleně a hlavně intenzitou (popřípadě i délkou) světla
A poslední věc, jdeš na to podle mě špatně, řešit to touto cestou.
A s jakou řasou bojuješ? Jak svítíš? Co jsou to „super hodnoty“? Co osádka, údržba,filtrace atd.? Proměnných je mnoho. Doporučím založit a důkladně vyplnit prezentaci.
Ahoj.Mám akváriu 180 litrů s vestavěným filtre a světlem Helialux.Dělá se mě řasa a pár rostlinkám se nedaří. Přidal bych dusík a proti řase bud Řasobiec či easy life nitro či Seachem nitro jenže přesto že mám všechny hodnoty super zrovna NO3 mám vysoké tak se bojím. Mám co2 a zarostlé akvárim.Moc děkuji
Starší reakce
Plný souhlas, jen je dobré měřit něčím osvědčeným. Testy JBL, Sera.. .
Bohužel, z toho popisu "parametrů" se toho moc nepozná...

Po těch výměnách vody za vodu z RO tam máš celkovou tvrdost a alkalitu jakou? Dusík, fosfor , pH kolik? Jinak ani ta vstupní původní voda až taková "tragédie" podle mého názoru také není... Pokud má alkalitu nízkou a dopuješ CO2 podle popisu, tak mám podezření, že ti silně kolísá pH.
Zkus dávkovat CO2 nonstop, ono se to nezdá, ale s nočním vypínáním jsou velké výkyvy hodnot. Nevím čím rozpouštíš CO2, ale perfektní jsou bezztrátové reaktory od firmy Profiplants. Hodně by pomohli okružáci, klidně 100 kousků. Osvětlení můžeš ztlumit, zároveň prodloužit dobu osvitu.
Moc děkuju za zprávu. Já už bojuju tak ty dva měsíce. Přesně, uvnitř akva je hnědá ale venku je tmavě zelená. Rostlin myslím že mám dost. Celý povrch substrátu je osázený jak rychlerostoucíma tak středně i pomalu rostoucíma. Jen se jim už nedaří jak na začátku. Denní světlo nebo spíš sluníčko mi tam nesvítí vůbec. Tak jo, budu zkoušet dál a uvidím. Dřív jsem měla vždy jen akva bez co2 a to byla pohoda

s tím co2 mi to zatím do rovnováhy dát nejde..
Já teda nic neměřím, nehnojím a nemám ,,výživný substrát,, ani céóčko, ale nasadil bych spoustu Okružáků a Krevetek a rozhodně bych přidal dost rybiček...
Tak přesně s tímto jsem asi dva měsíce bojoval. Akorát jsem té řasy nikdy neměl tolik, ale tady dost pomohl ten substrát. Bude platit to, co jsem napsal výše, takže moc světla, málo rostlin a do toho ještě zásobní substrát.
Byť je ta řasa hnědé barvy, tak je to nějaký druh zelené vláknité, mimo akvárium nebude hnědá, ale temně zelená. Chce to mechanicky odstraňovat (namotávat na kartáček a ze dna vysávat odkalovačem), nasadit řasožrouty, měřit ze dna hodnoty dusíku, fosforu a draslíku a případně upravit hnojení. Taky to chce vyladit množství světla, nejen intenzitu, ale i dobu svícení a zohlednit denní světlo, pokud přímo dopadá na akvárium. Po odstranění toho největšího bordelu bych tam klidně nalil i něco proti řasám, urychlí to jejich likvidaci.
A hlavně nezoufat, dá se nad tou řasou během několika týdnů zvítězit. Já už jsem to akvárko chtěl hodit z okna, protože se pořád nedařilo a pak se to najednou během jednoho týdny zlomilo a bylo po kalamitě.
Já samozřejmě nemám co radit, neb problémy mám taky, ale tenhle článek, a ten po něm následující (pro vás ten o high tech akváriích s řasou) mi vysvětlil co se děje, jak a proč.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Rozhodně je boj s řasou na delší dobu, není to o 'udělám tohle, bude vše ok" ale je třeba čekat delší dobu na výsledek. Takže hlavně nedělat rychlé náhlé změny a nedělat jich moc najednou, nebo se ta rovnováha strašně rozpadne.
První rok akvaristiky je snad nejhorší, nejnáchylnější a nejvíc frustrující. Pak se to stabilizuje víc méně samo a za pár let opět dochází třeba k disbalanci nebo přestavbám.
Váš problém je v obecné čerstvosti a nerovnováze, takže uklidnit, přečíst, rozmyslet přístup, pár týdnů zkoušet a uvidí se.
Bez CO2 nejdou některý rostliny a ten zbytek roste trochu hůř, ale jinak to samozřejmě jde. Chce to prostě osadit rychle rostoucíma nenáročnýma rostlinama, každý eshop, kde se prodávají rostliny, na to má sekci.
Pokud je tam málo ryb, tak to určitě chce hnojit, vyhoví třeba Bioflor od Rataje, ale hnojiv je na trhu opravdu hodně.
A pak bych taky určitě doporučil nasadit řasočističe - okružáky. Celkem rychle se rozmnoží a zvládnou zdatně likvidovat řasu.
No tak jsem si to znovu přečetla a problém už chápu. Málo živin, odumírající listy zespoda, silné světlo (takže vlastně ano, ta rampa). Teď jdu dál číst o hnojení, protože ani zaboha nechci co2, i když bych byla ochotná do hnojení jít, a všude jsem četla že bez co2 to nejde
Mně to udělalo čerstvý akvárium a řasa se držela asi dva měsíce. Pravděpodobný důvod byl nedostatek rostlin a moc světla. V tu dobu tam samozřejmě nebyly žádný ryby. A pak asi během týdne pomohla kombinace několika věcí - akvárium zarostlo, přidal jsem tam šneky, nalil jsem tam od Tetry přípravek proti řasám a nainstaloval Chihiros Doctor.
Vážně nevím, co pomohlo, nejspíš kombinace více věcí. Každopádně tady bych to viděl na málo rostlin a moc světla. Dal bych tam nějaký rychle rostoucí plevel a klidně zkusil něco proti řasám.

Mmch přijládám foto jak to vypadalo rok zpět a před protrháním a co jsem vyndavala co dva týdny

Vím, je to omílané téma, ale i já potřebuji radu. Moje 54l, u které teda nemám aktualizovanou prezentaci, už prostě pár let trpí na řasy. dřív to bylo tu a tam, ale poslední dobou (asi tak rok) je to každá údržba vytahování chuchvalce zelené vláknité řasy velké jako dětská pěst. To je na co 14 dní na 54litrů fakt dost.
Pár měsíců zpátky jsem se naštvala, to akvárium, které bylo kompletně zarostlé valisnerií (a řasou) jsem prostě úplně od základů překopala. Nechala jsem si půlku vody a filtr, ale valisnerii jsem až na čtyři výhonky vyhodila, celé dno jsem provařila a proprala a anubiasy odrbala.
Takhle to vypadá po třech měsících. v 54l je jenom betťák a jedna neritina, kvůli té řase, ale situace je stále katastrofální.
Co dva/tři týdny vyměním jednu čtvrtinu vody a rybu krmím hikari peletama co tři dny a spíš má hlad než že bych si kazila vodu. Na hladině plave okřehek. Valisnerie je rychle rostoucí rostlina. Svítím 6 hodin denně (předtím to bylo 10, pak 8), na akvárium nedopadá slunce. Co je sakra za problém? Po přestavbě i před ní chvíli byla i sinice, akvárium jsem zhasla a nezapínala světlo třeba i týden. Situace pořád stejná.
Myslím si, že je to ta led rampa, jemně svítí i vnoci, ale pár týdnů jí mít vytaženou ze zásuvky nepřineslo extra rozdíl (zkusila jsem to ještě před překopáním). Tak teď doufám, že budete mít nějaký super nápad, já si jdu aktualizovat prezentaci a přečíst články o řasách, co už jsem stokrát četla. Horáce znám snad i nazpamět.
Starší reakce
Máš klasickou ruduchu neboli jelení paroh jsou tu o ní litanie, jak se jí zbavit, tak si to přečti.
rybicky.net/forum/p69 
Molitan mam uz fost velkej. Zkusim se na to podivat. Treba ta rasa pijde "namotat" na kartacek

Chce to měnit častěji vodu a na ten filtr bych si asi pořídil větší molitam.

To bych musel odstranit vsechny listy. Je to na vsech listech. Tak sem odstranil ty nejhorsi a pockam jestli se o zbytek postaraji rasozrouti? V opacnem pripade to budu muset vymyslet jak se te rasy zbavit abych nestrihal cely rostlinky. Mam v AQ totiz maly zivorodky tak musi mit kam se schovat

Opravdu se mi tomu nechce věřit ale...
Nejdřív jsem na burze koupil 4 šneky Neretina.
Pak přišel soused a povídá : To je přesně ta řasa co šneci milují...
Přinesl mi velkou hrst šneků okružáků.
(Když jsem míval Kančíky a Akary tak šneci neměli šanci. Teď mám jen Skaláry a Tetry, takže šneci nerušeně pracují)
Vůbec to nechápu ale je po řase! Ještě nedávno jsem každý den žmoulal listy abych sundal řasu. Teď jsou všechny listy krásně zelené a bez řasy!
Opravdu mi to hlava nebere jak je možné že během pár dní taková změna.
Podle fotky je řasa na odumírajících a mrtvých listech. Tak je odstraň.

zdravím.
z ničeho nic se mi v akvariu objevila tato řasa.neví někdo pls z čeho je nebo jak se jí zbavit?snažím se nepřekrmovat a všechno dělám stejně jako vždycky.
díky za informace
Nemáš prezentaci,tak těžko soudit,ale tipoval bych málo......dost světla, hnojení......tady je odkaz na kalkulačku, kde si můžeš dopočítat správnou hladinu.
moc diky, myslis ze moc nebo naopak malo fostoru?

A zaměřit se na hladinu fosforu

Zelená prachová řasa (GDA)
www.rostlinna-akvaria.cz/… Nejlepší je prý nesahat na ní a měsíc (někdy i déle) to vydržet a až odumře tak oškrábat.

0 14.06.2021 10:16 green93 – Co je to za mrchu

Ahoj co je to za řasu?
Dávám stabilně CO2 s nočním vypínáním, vodu měním každý týden polovinu. Pokud seškrábnu je tam za 3 dny zase

(akvárium RIO 180, světla Helialux, hnojivo od Tropica)
Moc díky Roman
Mám úplně stejný problém jako ty, zkusím méně krmit, nejhorší rostliny odstraním, snížím průtok a hlavně každý týden měnit 1/3 vody a uvidím. Tak hodně štěstí

Tak při tvé ohromné rybí osádce se nedivím že máš vysoký dusík. Musíš hodně ubrat, aby si se dostal níž.

Ahoj místní chemici.
Pořídil jsem si kvalitnější testy na NO3 a PO4
Výsledek měření po týdnu od výměny 1/3 vody . Dnes je opět čas výměny tak jsem před tím provedl měření .
Vyšlo mi N03 test SERA - je to tmavší barva na vzorníku než 25mg/l a světlejší než 50mg/l takže můj odhad je ,cca 40
Test PO4 od JBL opět se ty odstíny těžko porovnávají ale je to něco mezi 0.8 - 1.2
takže asi 1mg/l
Dle vzorníku jsem v červeném poli
Ale někde čtu že hodnota PO4 je dobrá v rozmezí 0.5 - 3 mg/l
Tak nevím co tyto hodnoty vypovídají o mé vodě a růstu řas.
Mám něco změnit?
Vodu měním každý týden 1/3 nevím jestli se mi chce to dělat častěji.
Co si tak nějak pamatuji tak když jsem si testy koupil tak ty hodnoty byly vyšší.
Začal jsem tedy i pravidelně každý týden prát molitan u vnitřního filtru.
Možná to nějaký efekt má...

Starší reakce
Obecně viz článek, ne který máš odkaz v záhlaví vlákna:
"3.Ruduchy (Oddělení Rhodophyta)
Tyto řasy se vyskytují hlavně v těch akváriích, které jsou méně osvětlené, s vyšším obsahem fosforečnanů, přerybněné, některé druhy mají rády i silný proud. Často jsou k rostlinám silně přirostlé ,a tak je ani nelze mechanicky odstraňovat. Ovšem stejně jako dvě předchozí skupiny jsou velmi citlivé na prostředí s velmi dobře rostoucími rostlinami, a to i plovoucími!
Černá štětičkovitá řasa
Vytváří krátké, bohatě větvené měkké tmavohnědé polštáře na listech, dekoraci a nejčastěji vývodu či při nasávací trubce filtru. Často se nejprve vyskytne v těch místech v akváriu, kde je silnější proud. Sice se nemusí šířit dále (je to relativně háklivá řasa), ale dá se to brát jako první ukazatel možného dalšího šíření. Jejímu objevení přispívá vysoký stav fosforečnanů, železa a kumulující se nerozložené látky. Pravidelné výměny vody jsou dostatečnou prevencí."
Konkrétně viz Václav...
Tak je to ruducha ale měl by sis udělat prezentaci akvária, pokud chceš aspoň trochu slušnou odpověď.

0 12.04.2021 07:28 Kliďas – Pomoc

Zdravím všechny akvaristy. Začala se mi v nádrži tvořit tato potvora. Nevíte co je zač? Případně jak s ní bojovat.
Díky
Ale já tu řasu mám černou a ne hnědou...
Nicméně dle popisu že jde snadno dolů by to být mohla...

Zkuste se podívat na rozsivky.

Ahoj začala se mi dělat řasa a nevím co je to za řasu...
Je černá ale naštěstí ne štetičková se kterou jsem míval problémy dřív v jiném akváriu.
Tohle je černý s jde to prstem očistit z listů. Když žmoulám list tak to jde dolů.
Nevím jestli je to Sinice? Ale není to modrozelené ale černé.
Dnes ráno jsem hodinu čistil listy , jako jde to dolů ale těm listům to asi neprospívá jak je "škrábu" a občas i kus utrhnu.
Teď jsem koukal na popisy řasy a pořád to nemůžu identifikovat. Listy jsou prostě potažené nějakou černou srágorou která jde celkem snadno mechanicky dolů.
Dřív jsem míval Sinici na listech co leží na hladině. Ale teď je to i dole u dna ale je to černý.
To nahoře bylo zelenomodré takže Sinice.
Může být i Černá?
Na fotkách to vypadá že je to hnědá ale ve skutečnosti je to spíš černá barva...
Starší reakce
Tak to nemá chybu. Já tady celé večery svítím modře, aby nerostly

Některé řasy modré světlo přímo milují - dovoluje jim žít v hloubkách, kam už jiné barvy světla nedokážou proniknout.

Jak je to s modrým světlem, někde jsem četl, že jej řasy "nepřijímají". Když bych každý den, celý večer svítil čistě modrým led světlem, asi tak 40W na 700 litrové akvárko. Bude to mít vliv na růst, nebo ne ?
Starší reakce
Pokud máš KH blížící se 0 tak dej do filtru hrst (později možná i více) mramorové drtě. Bude se velmi pomalu rozpouštět a rostliny z ní dostanou co potřebují. Kup si pořádné testy ty papírkové jsou na dvě věci. Já to mám takhle ne kvůli tak měkké vodě (KH3-4) ale kvůli osádce (spousta pávčat a ancíků) která pak díky velkému filtru tlačí pH dolů, už jsem tam měl i 5,5 a tak jsem dal mramorovou drť a je klid drží se to na neutrálu (pH 7).

Než jí tam dáš tak jí propláchni.
Prezentaci jsem doplnil, budu dále aktualizovat. Momentálně jsem ve stavu, že nevím jak tento problém řešit. Na CO2 mi příjde docela málo rostlin a velmi měkká voda. Úplnou jungli z toho také nemohu udělat kvůli geophagum, rádi ryjí ve dně - proto také jemný křemičitý písek. Co se týče rostlin tak Ludwigia první měsíc extrémně rychle rostla, zbytek relativně strádal a stále strádá.
Je to tím, že jsi tam dal ten pařez se slabými rostlinkami a celkově naprosto nedostatečným osázením.
Buď hned na počátku založení zasadit hodně vzrostlých rostlin, mechu, případně bez rostlin mít tam jen řasu, která plní stejný účel, jako rostliny.
A lepší je použít říční zrnitější neutrální tmavší písek, než ten bílý . Víc k tomu nemám, co dodat.
Příliš silné světlo je vždycky problém určitě bych ubral na době nebo intenzitě. Příště to nesmíš nechat dojít tak daleko vláknitou řasu chce namotávat tohle ale asi už nepůjde zachránit. Zjisti si co máš za vodu,(KH-NO3-PO4) v příliš měkké vodě bez živin rostliny moc nerostou zato řasám to tolik nevadí. CO2 pro pár rostlin nemá význam a v příliš měkké vodě je to pro začátečníka nebezpečná věc, můžeš si lehce otrávit ryby.

Je to pěkná zelená vláknitá řasa, ale jestli chceš poradit, bude třeba vytvořit prezentaci akvária. Líp se radí, když se člověk podívá na prezentaci, než zjišťovat informace postupně tady.
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79955x