Řasy
Je to ako píše Václav, problém je, že si mýliš tekutý uhlík s pridávaním CO2, tekutý uhlík je čistidlo, je to slabý zdroj uhlíku a ešte obmedzuje činnosť baktérii. Prestaň to tam liať. Pridávať svetlo je v tom prípade zhoršenie stavu a aj sa zhoršil keď si vymenil žiarivku za novú, takže si pridal svetlo a stav sa zhoršil. Ak sa nedá ubrať, tak skráť dobu svietenia. Rob častejšie výmeny vody a udržuj Kh aspoň na 3 a viac ako máš.60w klasické T8 na 200l nie je moc svetla, ak sú ale tie trubice Led a uvádzaš ešte reflektor, tak potom to môže byť moc svetla. Potom logicky ubrať.Z údajov o svetle čo máš, to nezistím.
Nezlob se na mě, ale měl by ses podívat na svoje měření pH 6,5 a KH 3 bez přidávání Co2 je nesmysl, pokud tedy není používaná rašelina nebo jiné podobné látky které by to umožnily. Biogenní odvápnění je z nedostatku CO2 a příliš silného světla.

psal jsem : NO3 je stabilne 20-25, PO4 kolem 0,4, amoniak neni (mereno seachem dlouhodobym testem v akvariu). pH byva 6,4 - 6,6, KH 3. Pridavam denne do 200 litru akva 4-5ml tekuteho CO2. Podle tabulky bych mel byt celkem ok na biogenni odvapneni, mozna zalezi i na rostline, ne vsechny jsou napadeny. Plovouci teda zrusim at je vice svetla
Ak je to drsné, tak je to biogénne odvápnenie. Kh asi bude na nule, tie výmeny vody by mali zabrať a trochu sódy bicarbóny. Svetla tam je málo, pod tými plávajúcimy rastlinami.Tie hodnoty o vode v profile, čo mnohí ignorujete a nepíšete to tam, sú dôležité. Chcelo by to hodnotu Ph v akváriu a Kh.
no sundat to z listu nejde vubec, a na omak je to drsne, tak je otazka zda to jsou sinice
Keby som mala popísať čo sa deje v tvojom akváriu, tak myslím, že je to spôsobené slabým svetlom, prúdením a hromadením živín najmä NO3, kedy baktérie pracujú síce dobre, ale odoberajú fosfor a rastliny idú slabo a nespotrebovávajú vytvorené živiny, potom samozrejme aj ubúda kyslík, lebo nemáš dobré prúdenie a rast rastlín, no a sinica by mohla byť dôsledok. Ak sa ti to po pridaní svetla začne horšiť, tak postupuj ako pri sinici, zatemni na 4-5 dní, čisti poriadne akva s výmenami vody a pridaj trochu peroxidu 20ml/100l denne, po zatemnení pridávaj svetlo postupne a PO4 udržuj okolo 1mg/l.
Áno, aj ja si to myslím. Naznačujú to nízke hodnoty fosforu.
Pokud je ten povlak měkký,jde setřít a čpavě páchne, tak to bude nějaký druh sinice.
Měl jsem to před lety taky.
Obaja to máte prerybnené, tak treba robiť výmenu vody častejšie aj 2/týždeň 1/3 aj 1/2 vody+prihnojiť, tanula bude mať asi aj zlé hnojenie chcelo by to otestovať NO3,PO4,a K.
Danny, by som preriedila plávajúce rastliny a zostrihala tie zadné -blokujú prúdenie zo zadnej rampy. Keď prejdeš na častejšiu údržbu pridaj svetlo a živiny,NO3 pôjde dolu a PO4 daj na 0,8-1mg/l a bude to ok.
Amoniakom to nebude študujte aj tu:
www.golias.net/… ,
jardenakvaristika.sk/…, časopis akvárium č.49-Filtrace, nitrifikace, dekompozice

uz se to rozleza i na kamen, list mrtvy neni, podilam trochu lepsi fotku + zadni stranu ktera se zda celkem ok

Zdravím, mám v akva úplně stejnou řasu
Mě to připadá jako odumřelý list.
Já si nemůžu pomoct, ale mně to připomíná pořád ty moje listy zasažené biogenním odvápněním, když jsem s akvaristikou znovuzačínal. Zvláště, pokud je to jen na listech a ne na dekoracích. Řasa by byla i na nich.
Ale uvidíš, co na to řeknou a poradí ostatní.

tak tady
Zkus ustřihnout zasažený list(y), vytáhnout z vody a vlhký co nejlíp nafotit, nejlíp v MAKRO režimu. Ta jediná fotka, co jsi poskytl, není tak ostrá, aby z toho někdo něco na jisto vyčetl.

tak kremicitany 0,2, coz je hodnota uplne v pohode. Takze ja uz nevim co s tim. Ty rosivky se zacinaji rozsirovat i na kamen a dalsi novejsi listy. NO3 je stabilne 20-25, PO4 kolem 0,4, amoniak neni (mereno seachem dlouhodobym testem v akvariu). Poradi nekdo jeste nejakou moznost? Slabe svetlo? Fakt nevim
Starší reakce
no koukal jsem na netu na to BO a ja jsem nikdy nezpozoroval bily pokryv na listech, vzdy mi prislo ze to je hned do te tmave hnede
Může klidně být. Ale přesně takhle u mě vypadala „zkrustnatělá“ rozsivka. Nejdřív se objevila rozsivka a postupně „zatvrdla“. Biogenní odvápnění jsem nezažil, tak nemůžu soudit.

BO jako základ a na něm řasa. No, podle mě dobrá stopa.

A je to vůbec řasa? Není to spíš biogenní odvápnění?
ja s tim mam problem dlouhodobe nekolik let, ale az ted jsem se rozhod to resit. U me to neni problem nove zalozeneho akva
Pokud se ti další rozsivky netovoří, tak bych to neřešil. Tohle postupně zmizí. Pokud ti to hodně vadí, tak postižené listy ustřihni. Prijde mi to lepší než kupovat drahé testy a řešit případně upravu vody.

no uvazoval jsem ze ty listy otrham, podle me jim neni pomoci uz. Jak tomu predejit? Nebo cim se toho dobre zbavit?
Edit: docet jsem se ze pricinou muze byt vysoka hodnota kremicitanu ve vode. Koupim test s uvidim kolik to bude.
Řekl bych, že to jsou staré rozsivky, respektive jejich křemičité schránky. Tento tvrdý povlak mi rozsivka udělala na kryptokorynách, když jsem ji při záběhu akvária včas neodstranil. Dolů to moc nešlo, tak jsem to nechal být. Po nějakém čase to zmizelo ale trvalo to docela dlouho.

Zdravím, nevíte co to může být za řasu? Je to jen na starých listech, sundat to nejde, je to takoé drsnější. Diky moc
Ruducha je jich spousta druhů a mají různé barvy.

Ahoj, prosím Vás kámen mi postupně červená, ale vůbec to není vysoké tak 1mm .Co to může být?
Starší reakce
Já chápu, že tou výměnou půlky vody patrně chceš odstranit přebytečné látky z hnojení. Ale není přece problém rozdělit výměny do více dnů, místo jedné velké výměny. Stejně tak je lepší hnojit průběžně, než to tam naprat jednou týdně naráz.
Každopádně pokud neuvedeš jakou vstupní vodu máš, tak těžko radit. Stačí se podívat na stránky dodavatele vody. Třeba ti tam lítá pH při té masivní výměně vody, pokud tedy máš mezi vstupní vodou a vodou v akva větší rozdíl. To samé je noční vypínání CO2. To ti s pH taky může zahýbat. Ale třeba pH u tebe problém vůbec není.
Testy nejsou nutné pokud víš co děláš. Ale upřímně tady ten pocit nemám. Měl bys znát alespoň některé makroprvky + pH test.
A pořád hnojíš 1x týdně? Je to 5 pumpnutí, to vychází skoro ideálně na jedno pumpnutí denně, což si myslím, že je lepší, než tam vrazit jednorázově všechno hnojivo a na konci týdne už ho tam bude minimum.
K těm testům to bohužel chce zainvestovat, byť ne tak přesně, pro NO3 bych vzal proužky, ukáže to i koncentraci NO2, tvrdost a podobně, to se může hodit a pro orientační hodnoty to bude stačit, dobrý testy jsou eSha a JBL, případně mě zkušenější opraví a doporučí lepší. A pak to chce určitě fosfor a draslík a to chce bohužel zainvestovat do JBL, ty jsou nejlepší. A pak několikrát týdně přeměřit a zjistit hodnoty a podle toho případně upravit hnojení.
Nevim kolik vody odebrat je adekvatni. Cetl jsem, ze pro tuto hnojivo min pulku vody, tak jednou tydne davam pryc pulku vody. Jake testy si mam poridit?
Premyslel jsem nad co2 kontrolerem. Mam ho vzit?
Ano. Mam chytre zasuvky, takze ani o minutu déle. Prave kvuli rasam jsem to přišlrtil hned od zacatku..
Je mi divné, že přestože hnojíš, sytíš CO2 a máš substrát ovlivňující vodu, tak neznáš (nebo alespoň neuvádíš) žádné parametry vody. Při té výměně půlky objemu může dojít k celkem velkým výkyvům parametrů vody. Nestabilitou si pak jdeš řasám naproti.
Já bych tedy navrhoval menší ale výměny vody, ale častěji. Pokud je tedy nutné měnit tolik vody. Ubral bych na hnojení a přidal opravdu ryhlerostoucí rostliny. Popřípadě bych pořídil nějaké základní testy. Ať víš jak jsi na tom.
Vydal jsi se cestou trochu pokročilejší akvaristiky. Nevím jak velké máš zkušenosti ale vyladit takové akva je prostě těžší a stojí to více úsilí.
Svítíš jen pět hodin denně?
0 04.10.2021 20:32 Cechyno –
Díky Dobrý večer, díky že mi pomáháte. Doplnil jsem snad vše co vím

Věřím, že teď už mi poradit už bude trochu lehčí..

Je to problém s nějakým makroprvkem. Vzhledem k množství hnojiva bych tipnul nadbytek nějakého prvku blokuje příjem jiného. Za mě nejpravděpodobnější vyvolaný nedostatek dusíku. Tropicy Specialized bych dával tak 6 ml za týden.
Akvárko jsi sice rostlinama naplmil... Ale při problémech to chce primárně velmi rychle rostoucí. Například růžkatec atd. A takové rostliny tam bohužel nevidím.

Další věc je osvětlení. V prezentaci neuvádíš jak svítíš.
rybicky.net/nadrze/33049
Podle mě také přehnojuješ, ale netuším, jaké máš parametry vstupní vody a jak vypadá údržba.
Takže jak píše Roger, chce to pořádně aktualizovat a doplnit prezentaci. Jinak se tu budeme točit v kruhu.

Určitě ti i poradili, aby jsi založil prezentaci kde bude uvedená velikost akvária, obsádka, frekvence a způsob údržby, filtrace, světlo (včetně doby svícení a +- intenzity nastavené na stmívači) druh kytek apod.. to ie totiž žádoucí k tomu aby ti někdo poradil

0 03.10.2021 22:09 Cechuram – Tmavnou rostliny

Dobry den, akvarko jsem dle rad tady naplnil akvarko rostlinkama a tmavnuti rostlin se nezastavilo. Uz jsou nahnedle i ty nove (viz foto€
Co byste mi prosim poradili?
Pridavam foto po osazeni a po dvou tydnech..
Starší reakce
Připadá mi to spíš jako stará rozsivka. Alespoň tedy na první fotce.
Nie som skúsený odborník a tá foto nič moc..ale podľa tej druhej, nie je to GSA - zelená fľaková riasa? Z linku čo ti radí Ctibum sa mi to podobá najviac..

- ak sa mýlim, aspoň ma niekto opraví a sa posunieš...
pozri fotky tu či sa ti to podobá resp,
akvablog.sk/…
Prošel sem snad všechno. Nikde sem nenašel co by to mohlo být.

Starší reakce
Zkus projít článek z modrého okna v záhlaví vlákna...

Slizké to je ale docela to drží.
Pokud je to slizké a jde to dobře z listů setřít, půjde s největší pravděpodobností o nějaký druh sinice.
0 24.09.2021 20:07 George80 – Dotaz

Ahoj. Nevíte náhodou co to může být za řasu nebo co to může být a jak se toho zbavit? Diky
Starší reakce
Okružáci ti s tím pomůžou.

Moc díky za info, já v tom hledal kdovíco.
Nic jsi si nepřitáhl jsou to rozsivky a v nově založených nádrží je to běžná věc. Žerou to plži a krunýřovci.

Prosím, mohl by mi někdo poradit? Do 2 týdnu starého krevetkária jsem si zatáhl nějakou řasu, nejspíše z nového mechu? Akvárium samotné je čisté, ale na skle se rychle dělá žlutý povlak, který je dobře vidět při podélném pohledu. Poznáte někdo tu řasu, případně co kromě mechanického čištění nasadit? Osazeno asi 30ti krevetkami, které se zdají být spokojené.
Pár fotek ze založení:
rybicky.net/nadrze/33046-krevetkarium-30l
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79970x