Řasy
Mozno ti len odchadza ziarivka. V tom pripade by ju stacilo vymenit za novu. Aky je to typ ziarivky? Lebo niektore vydrzia velmi malo (a ine, co maju vydrzat dlho, tiez v niektorych pripadoch vydrzia ovela menej, ak to je vadny kus).
0 10.04.2010 13:03 havex77 Já měl hnědou řasu taky,vlastně jí tam v malém množství pořád mám.U mně více světla nezabíralo.Nejlepší řešení je důkladně a často odkalovat + vyměňovat vodu.Taky pomohlo, že jsem 2 ddny v týdnu nesvítil vůbec (můsi tam být opravdu tma,jinak to nezabírá,ale naopak..).
0 10.04.2010 12:16 JagerMaister – riasa
Ahoj

mám asi 2 mesiace založené krevetkárium s objemom 12 l a osvetlením 11w všetko bolo OK až teraz sa mi na skle robí hnedá riasa dá sa lahko odstránit ale robí sa aj na štrku čo mám s tým robit je to od silného svetla

rastlinky su bez rias. DIIIK za rady.

zalezi co je to za rasu, ruduchu z ni asi jentak nedostanete, ale jinak egerie je docela tuha takze by mela neco vydrzet
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat na rostlince Egeria Dejsa se mi udělala řasa. mohu očistit řasu z rostlin rukou.Nebo po případě čím.??????

Dik za tip.Ak som to dobre pochopil,tak pomoze bud menej svietit. Alebo to malo volneho CO2 co sa prirodzene vyprodukuje sa rychlo spotrebuje, takze ze by som mal moc rastlin? Nejak sa mi po precitani tato myslienka vnucuje.
Já tam sice biogenní odvápnění nevidím, (ačkoli na tom anubiasu cosi "podivného" je), ale taky se přikláním k aplikaci CO2 jako způsobu, jak se této ruduchy zbavit.
Krom toho - hnojit do slabě nasvíceného a CO2 "nedopovaného" akva, to bych viděl jako jednu z možných příčin potíží s řasou.
Slabé osvětlení je i důvodem, proč tam tak nějak nepředpokládám (nevidím?) biogenní odvápnění...
Co je biogenní odvápnění? Ako sa prejavuje a co s tym? Da sa aj bez CO2?
Já tam především vidím biogenní odvápnění, takže CO2 bude v této fázi nezbytné pro další zdárný vývoj nádrže.
Slyšel jsem že to dělá přítomnost kořenů a průtoku vody, já jsem měl v akvu 4 kořeny a teď jsem to už omezil na 1 - takže budu postupně sledovat co se bude dít - jinak nevím - mě to moc netrápí,ja obden hnojím PMDD a co2 jak je třeba controllerem, každopádně mě to ale zajímá

počkej co Eff nato a jiní
No a co s tym budeme robit? Ja sa uz len "spolieham" na tie fosfaty,len ich musim zmerat.Nehnojim,neprekrmujem /1xtyzdne hladovka/,mrazene len 2x tyzdne,obmedzene svietenie,ryb primerane,rastliny vcelku rastu az na Hyg.corymbosa-ta len vegetuje ale nerastie.
Tak přesně takhle to mám v akvu taky, akorát na tom anubiasu nemám tak rozchlupatělou - jen u výtoku filtru, a to vždy jen mechanický odeberu a na čas je pokoj

na bacope to mám nejvíc a to na starých částech stonků - a to světla mám dost

a este jedna na Bocope

este jedna

Tak mam foto tej stetky.Testy zatial nemam,nezohnal som v TN P-test.K NO-ckam som sa nedostal,ale tie dlhodobo vykazuju normal hodnoty.
OK! Vecer sa do toho pustim.Dufam ze zozeniem P test-ostatne mam.Konecne mi niekto poradi,lebo som len samouk.
Pokud by šlo proměřit Fe, N a P, bylo by to fajn, ať máme představu o "prohnojenosti" nádrže.
Vecer spravim detailnu fotku a hodim sem.
Pokud by to nebyl problém, začal bych s tím CO2. Určitě pomůže, ikdyž i bez něj se dá žít. Nebyla by fotka té štětky? Abych měl představu o množství.
Ta "stetka" je v strede nadrze na dne a na vacsom anubiase a sagitarii.Anubias som uz niekolkokrat kupal v save ale po case je spät.Hnojivo nepouzivam uz dlhsie,naposledy som pridaval Bivoj pod presadene rastliny.V zalohe mam PMDD ale nemam CO2 a Rasobijca-zatial som nepouzil.
svietim rano od 7:00 do 11:00 a od 16:30 do 21:30. Upravujem to podla rocneho obdobia, pretoze mam dost svetlu obyvacku,takze v zime dlhsie a v lete menej.Priame slnko na nadrz nesvieti.
No růstové vrcholky jim do červena u tebe jdou, v nižších patrech jsou zastíněné, takže tam se do červena nezabarví. To železo by bylo dobré změřit. Pokud je ho víc než mírně měřitelné množství, může to být problém. Kde se ta štětka vyskytuje? Pokud je to pouze v místech kde proudí voda, nedělal bych si z toho hlavu. Nádrž je dobře osáznená, určitě bude fungovat. Jen je potřeba se zamyslet, jestli toho hnojiva není moc. Určitě bych zkusil 14 dní bez jakéhokoliv hnojení, s velmi omezeným krmením pouze suchým, a nasadil 3 denní půst, klidně i opakovaně.
mam tam Ludwigia repens a Rotala rotundifolia a tie by mali ist do cervena.Toho svetla tam vychadza tak cca 0,4 W/L. Skusal som svietit dlhsie, ale to sa mi zasa mnozi zabi vlas.Je to akesi zacarovane.
Ve 240 má rostlinky které mají jít do červena

Nedosatatek světla a hojné krmení patentkami a nitěnkami, přebytek Fe je dobrý důvod k invazi ruduchy. Jen jsem u tebe v prezentaci žádnou skutečně červenolistou rotlinu nenašel, ale složení rostlin je podle mě velmi dobré.
To že červeno listé rostlinky nemají červené listy bych typul na málo světla a pak bych se asi zaměřil na látky co rostlinky postrádají

V aq sa mi stale vyskytuje cierna stetickova riasa-nie moc ale je tam zopar chumacov.Vraj sa drzi aj vdaka nadbytku Fe.A ten moze byt aj zo zmrazenych niteniek,patentiek atd.Tie pred krmeni preplachujem,takze odpad by mal odtiect akrmivo by malo byt ciste.A ak je Fe nadbytok,tak preco maju cervenoliste rastliny listy do zelena?Lebo maju malo Fe? Rataj test neukazuje nic,ale to nikdy.Tak ako je to? Je tam moc Fe alebo malo?
Starší reakce
no no tie je zeleny povlak na hladine .... to vsade vo vode je take ako zeleny prasok ....
Mal by som jednu otazku ...
Vodu mam stale mierne ako keby zakalenu ... farba taka zlto - zelena ..... po rastlinkach mam take zelene bodky pravdepodobne riasa .... a vo vode plava nieco ako keby nejaky prach take drobne ciastocky.... neviem ci mam menit castejsie vodu alebo co ?
Tych 0.5w/l je mytus, co sa vsade siri, bez toho aby ludia vedeli preco to tak je. Faktom je, ze cim mensia nadrz, tym viac treba svietit, a cim vacsia, tym menej. Na 20l treba uz nieco okolo 1w/l, takze tych 18w by mohlo byt akurat. Tie riasy vsak signalizuju, ze ti asi prestali rast rastliny, takze asi bude treba zacat najskor tam. Takze univerzalna rada - men 30% vody kazde 2-3 dni, dokym rastliny znova nezacnu viditelne rast, potom uvidime co dalej. A vzdy pred vymenou vody odstran maximum z tych povlakov, co sa da (rukami, spajdlou, hubkou...).
Inak v takomto miniakvarku treba aj za normalnych okolnosti menit 1-2krat tyzdenne tych 30% vody, je to dan za maly objem...
koukni jak jsem to vyřešil já. hlava jbl, trubka a bublinky jsou malinké což je nejlepší ne

0 02.04.2010 19:32 Daveedek – Re: protein007
osvetleni mam jen 9w... chtel sem koupit silnejsi (18 w) ale to se mi zda uz moc kdyz se tu vsude pise 0,5w/l ... jinak ty fotky nevim proc sou tak rozmazly muzu vecer udelat lepsi ale ten povlak je prave videt dobre to na tom listu zkusim este lip vyfotit...
Testy stacia tie pruzky 5v1. Ake tam mas osvetlenie? Lebo podla tej fotky je tam dost tma (a celkovo je nejaka moc rozmazana, neda sa odfotit ostrejsia?)
0 02.04.2010 17:26 Daveedek – Re: protein007
Nadrz zalozena tak cca 3 mesice, velikost cca 20 l... parametry vody... muzu zjistit max ph a to je cca 6.2... mam koupit testy?(dystak i jaky pls)
Info o nadrzi ziadne? Kedy bola zalozena, aka je velka, pripadne parametre vody...
0 02.04.2010 11:06 Daveedek – Muj problem s rasami

Dobry den,
mam problem s akvariem. Vetsina listu je pokryta hnedocernym povlakem a jeste ke vsemu se ted zacina sklo pokryvat zelenym povlakem. Poradte prosim co mam delat. Vodu menim jednou za 14 dni cca 30% a to davam odstatou. Filtr bezi porad. Osazenstvo sou gupky a krevetky+ jedna neritina... Dekuji za rady

problem č1:
tinypic.com/…
problem č2: viz nahrana fotka
To počítadlo si myslím že je zbytečné, u toho Boyu jdou bublinky ( počet ) vidět a myslím si že to pujde i u toho difuzeru co jsi si vybral - nebo popřípadě vyrobit ( viz nějaký návody - odsávačka )

Ano, to je ten BOYU o kterémj sem mluvil. V jedné nádrži ho taky používám. Je o dost levnější a funkčnost bude stejná.
Přidat reakci
1 ...... [51] ...... 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79955x