Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy

NápovědaFórum » Řasy  

Přejít na předchozí stránku 33 Přejít na další stránku   1  
Řasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.05.2012 16:55 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: MichalK
podla tej fotky čo si dal ta riasa je hnedá?ide z listu zotriet a je trochu slizká?toho svetla nemáš vela ale ani ja nemám viacej a ono to rostne.problem nastáva so svetlom keď mi rastliny začnú trochu tieniť hladinu.pozeral som ti do prezentácie na na niektorých fotkách ti to tam plavajúce stonkovky tienia.k tej výmene vody-akva máš malinké,môžeš skúsiť aj viac ako 6l 2xtýžne.skúsil by som aj 10-12l.čím menšie akva tým sú menej stabilné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 16:19 Muž MichalK [16] Re:
savan: co mám tedy dělat, když výměna vody nemá trvalý efekt? A co fakt, že světla je "pouze" necelých 0,5W/l?

(a prosím nepiště už tady znovu, že je potřeba to vyvážit apod. to píšu už i já v otázce, je mi to jasné, děkuji)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.05.2012 15:24 R Muž romant [28001] Re: savan
Na tu výměnu vody bych přitlačil a činil tak každý týden v tom objemu 1/3 akva. Jinak naprostej souhlas s tím vybalancováním podmínek. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.05.2012 15:21 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: romant
Tiež som zvedavý čo urobí s akva to nové prúdenie,vodu mením 1/3 cca. každé 2 týžne,odkalujem 1x 3-4 týždne-davnejšie som odkaloval častejšie ale to neustále hýbanie mi spustilo riasy a totálne rozhodilo akva.S tym ph to nebude tak jednoduché-tvrdost vody cca.32.pomaly to sťahujem osmozou,ale robim to pomaly nech to nieje skokovitá zmena.pôvodne ph bolo 7,4 teraz aj vďaka CO2 niekde okolo 7.sinice sa zjavili po ústupe rias-asi to chce celé trochu sa s tým pohrať a vybalancovať celé akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.05.2012 14:54 R Muž romant [28001] Re: savan
Tobě by s tou sinicí mohla pomoci i vylepšená cirkulace vody v akváriu, kterou jsi teď realizoval, neříkám že to funguje vždycky, ale některé druhy sinic pohyb vody moc nemají rádi. Ta hodnota dusičnanů mě příjde dostatečná a prozatím bych jí uměle nezvyšoval a spíš bych více měnil vodu, kde nepředpokládám že si budeš ten fosfor zvyšovat, ale naopak, pokud jsi jeho zdroj odstranil, což předpokládám že bylo zahnojený dno a překrmování. Stran té sinice bych se podíval na hodnotu Ph a snažil se jí držet, či poupravit pod 7, třeba něčím akváriu více prospěšným a to jmenovitě rašelinou, mrkni na to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.05.2012 14:46 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: romant
Ahoj Romant,riasy som v akva zlikvidoval ale nedarí sa mi likvidovať sinicu.NO2-O,NO3-15,nadrž dosť zarybnená-dostatok fosforu.podla mňa je tam nerovnovaha dusík-fosfor.myslíš že by bolo odveci skúsiť zvýšiť dusik pomocou KNO3?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 14:40 R Muž romant [28001] Re: MichalK
Ano, to vychytání vhodného poměru světla a živin je pro fungování akvária, kde budou řasy pod kontrolou velmi důležité.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.05.2012 14:37 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: MichalK
vymenou vody docieliš iba chvilkovú nápravu,po par hodinách resp.dní sa chybajúci prvok vyčerpá a problém pretrvava.bojoval som s riasami asi 3 mesiace než som to trochu vychytal,teraz sú už na ústupe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 14:32 Muž MichalK [16] Re: romant
Nevím, jestli to z toho, co tady píšu nevyplývá, ale tyhle články už mám všechny párkrát přečtené a právě podle toho, co píše Horác mi příjde, jakobych neměl dost živin a hodně světla, ale právě si tím nejsem jistý, proto se ptám.

Savan: no jak píše Horác, že tohle se dá spravit "výměnou vody", a tu měním dost často, takže by se tohle nemělo stát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.05.2012 14:11 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: MichalK
prebytek može byt sposobený aj nedostatkom určiteho prvku ktorý blokuje príjem ostatných živin
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 14:03 Muž MichalK [16] Re: savan
Myslíte, že z 3 rybiček vznikl přebytek? Který se projevuje pouze tím, že řasa roste tam, kde je nejvíce světla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.05.2012 11:08 Muž savan [622] - ŽivorodkyRe: MichalK
riasy su podla mňa s prebytku živin,takže to pretrhanie zniži spotrebu a vznikne ešte väčší prebytok tym pádom lepšie podmienky pre riasy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2012 11:03 Muž MichalK [16] – Problém s řasou
Fotka k příspěvku Dobrý den, v mém akváriu se objevuje řasa. Svítím 9,5 hodin denně úsporkou 14W na 35l nádrž (hrubý objem - pro více info prezentace nádrže v profilu). V akváriu jsou 3 cichlidky ramirezovy a docela dost rychle rostoucích rostlin. Včera jsem vyhodil liliovníček, jeden malý echinodorus a spoustu přebytků. Řasa na fotce (rozsivka už se skoro neobjevuje, ale ta zelená "sinice" ano) se objevuje pouze na skle kam hodně svítí žárovka, na listech, které jsou přímo pod ní a na liliovníčku. I když je to ani né 0,5W/l vody, uvažoval jsem o přihnojování, protože asi světla bude dost, ale živin ne. Taky jsem uvažoval, že včerejší protrháním se snížila spotřeba živin, tak by to teď mohlo být lepší ne? A taky jsem včera snízil dobu svícení z 10 hodin denně na těch 9,5. Jaký na to máte názor vy? Prosím o trošku komplexnější úvahu. Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2012 14:10 Muž Raeda [4] - Živorodky
Fotka k příspěvku Ví někdo co je to za řasu? Mám jí jen na téhle kytce a přišla z obchodu.. řasa vypadá jako provázek a zachycuje bordel. nevím jak to bude vypadat na fotce

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.03.2012 20:07 R Muž romant [28001] Re: marek21
No promiň, to je jak s kanónem na vrabce, vždyť v tom akvárku menáš skoro žádný rostliny a ty hnedka s metodou El? To by bylo aby se řasám nedařilo. Akvárko bych od toho hnojiva vypláchnul řádnou výměnou vody, dosadil další hromadu rychlejirostoucích rostlin, pokud není ve dně žádný hnojivo, tak dát pod rostliny nějaký zásobní hnojivo a co týden měnit standartní množství 30% vody a nikam nespěchat. O těch či oněch metodách si určitě ještě něco nastuduj. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2012 19:55 Muž marek21 [16]
Zdravim zacal som pouzivat metodu EI, akvarium je novo zalozene so zabehnutym filtrom, v akvariu sa mi hned zacala tvorit hneda riasa a teraz po necelych 2 tyzdnoch aj sinica ... meral som PO4 s testom JBL a ukazalo mi tu najvyssiu hodnotu tmavu modru... neviem ci mam prestat hnojit alebo neviem co dalej ... ?
vodu som menil zatial raz po tyzdnni od zalozenia v sobotu, tuto sobotu budem menit opat... CO2 je v velom akvarku dostatok, prudenie vody posilnene cerpadlom eheim 1000 a ktomu este aj na hladine je take ako keby prach/mastna hladina alebo ako to nazvat...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2012 17:41 Muž grunda [1781] - Cichlidy
nevzdávej to, vyhoď plovoucí kytky, přidej nějaké rychle rostoucí, hnoj dál, přidej CO2 a dodej ještě nějaké čerpadlo na zvýšení proudění vody v akva. Přestat hnojit a dodávat CO2 je cesta do pekla. A hlavně vydrž, časem se to spraví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2012 15:07 Muž j0hny [86]
Chyba tam NO3. Ale snaha o udrzanie aspon 5mg/l dopadla X nasobnym rozmnozenim zelenej vlaknitej riasy+ novy vyskyt zelenej stetky a nejaky ten prirastok k ricii a bacopam. Ale zeby som musel za mesiac vyhodit kybel bordelu to urcite nie. S tym svetlom je to zlozite, HE je HE a z fotky to nevidno. Pri hnojeni som sa drzal (teraz uz viem ze zakladne zlozenia su nezmyselne) receptu/metody hnojenia PPSpro. Idealne by bolo keby to niekto videl na zivo, ale nikto taky v nasom meste neni.
Aby som sem dal lepsi vypis parametrov vody vstupnej a akvarijnej, zaplatil by som za to strasne prachy. Nijak inak sa k presnejsim parametrom nedostanem. Zakladne hodnoty mam v prezentacii, ale jak vidite kazdy mesiac je to uplne inde. Vodarne nereagovali ani na pisomnu ziadost formou doporuceneho listu.
Skusim teda tu riciu vyhodit, hnojenie cimkolvek nema zmysel, odstavim aj CO2, kvasinkovac v takom objeme stoji za ... a necham to na pospas rybam a pravidelnejsej udrzbe (odkalovanie, vymena vody...)
Edit: samozrejme vsetky rastliny pri hnojeni vypustili nove listy, ale hned ich pokryla riasa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 18:38 HaDaS Re: j0hny
Měření tebou uváděných hodnot, se obávám, ti nic nenapovím. Maximálně, že ti to orientačně ukáže, že tam nic není.
Nevím jaké látky jsi dodával a v jakém množství, ale základ je vědět, co v akváriu chybí, přebývá a podle toho do akvária něco dodávat nebo ubírat. Osvětlení je sice teoreticky v pohodě, ale z fotografie mi připadá, že na rostlinky toho světla příliš nejde. Moje teorie je taková, že ty plovoučky docela dost stíní a taktéž dokážou odebrat spoustu těch tebou přidávaných prvků.
Podle tebou uváděných dat máš málo dusičnanů a vyšší pH. Dusičnany bude nejspíš odebírat ta rozrostlá riccie a pH by jsi mohl snížit pomocí dávkování CO2, které se asi v tvém případě neroznáší tak jak by mělo. Dále mi připadá, že řešení filtrace v tvém případě nedokáže dostatečně provířit celý objem akva.
Na závěr je nutno říct, že boj s řasou je běh na dlouhou trať. Nezmizí ti za den, týden, ani měsíc. Tím že dodáš pouze nějaké prvky je krok C možná D. Vše je o vyváženosti.
Hodně štěstí a nevzdávej to. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 16:36 R Muž romant [28001] Re: Konhi
Odřasení rostlin(tuholistých) se provádí v lázni Sava s vodou 1:20 na 3-4 minuty, posléze vykoupání v normální vodě tak na hodinu. Jako desinfekci třeba nově přinesených rostlin lze použít velmi slabej(růžovej) roztok hypermanganu a do něj ty rostliny na půl hoďky namočit a posléze osprchovat. S modrou skalicí bych raději neexperimentoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 16:11 Muž Konhi [1]
Zdravím! Někde jsem četl, -už to nemůžu najít- že když mám kytky od řas, mají se ponořit do roztoku modré skalice..

Pro tu jsem se rozhodl, že jí mám teď docela přebytek :-)

Pravda? Kolikaprocentní roztok? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2012 15:54 Muž j0hny [86]
Po nejakom case sa chcem zase obratit na pomoc skusenejsich :) V akvarku mi nefunguje asi ziadna teoria ktora by mi pomohla zbavit sa zelenej riasy, skor by som povedal ze kazdy zasah ich podporuje ovela viac nez rastliny. Ako posledne som sa snazil doplnovat ziviny a nijak zazracne to nedopadlo. Rastliny sa sice rozbehli, ale riasy 3x rychlejsie. Myslite ze by mi pomohlo poznat (okrem toho co uz poznam) hodnoty po4, nh3/hh4 a snazit sa to zrovnavat pomocou upraveneho zlozenia pmdd ? Mam chut vsetko vyhodit von oknom a starat sa len o "fish only" akvarium.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 21:37 Muž Miso [470] Re: pave82
tento postup minimalne zaisti ze vas nikto nebude otravovat svojou navstevou smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 20:58 Muž pave82 [16] Re: scorpion075
Můj dojem je takový, že ač proběhla diskuze jakkoliv, nejvýšší hodnotu bych připsal vašemu výslednému poznání a sice do akvária nalít kýbl hnoje, zajistit dostatečné proudění živin močením podpořené mícháním a čekat až to vše přikoření břicha ryb plovoucích vzhůru. Vážený pane už dlouho jsem se u počítače tak nezasmál, ještě teď se ta moje ženská ptá čemu se pořád směju. No jen si to vaše hnojení představte. Nabídnul bych vám moji vláknitou, ale násadu už máte. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2012 06:53 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Johan
Násadu už v akva mám. Teď ji potřebuju přesvědčit, aby se začla rozrůstat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 22:31 Muž j0hny [86]
Ked je tu rec o zamernom vyvolani a mnozeni rias, spominam si na nieco zo zahranicnej literatury, ale rec tam bola o tom ze danu riasu treba mat uz pripravenu :-D Ucelom pestovania bolo odburavanie zivin z vody, v jednej osvetlenej prepazke externeho filtru. Bohuzial som presiel veskeru historiu a nepodarilo sa mi to najst. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 21:17 Muž Sid [6763] - RostlinyRe: Martin71
Jestli si to dobře vybavuji, tak něco kolem 3mg/l. Ale tento údaj bez uvedení teploty a (reálného!) pH v podstatě říká jen to, že se v akva amoniak nestačil spotřebovávat rostlinami a/nebo zpracovávat bakteriemi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 16:20 Muž sportsmen [62]
Ahoj přátelé, pokud o tuhle řasu skutečně stojíte, mohu Vám ji klidně zajistit. Sám ji v nádržích nemám ale kamarádka není co s ní. Tak pokud Vám udělá radost, klidně se ozvěte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 15:43 Muž Johan [4957] - RostlinyRe: scorpion075
Ona je ledaskde, ale většinou je malá. Jinak si počkejte třeba na jaro a v menších potocích se dá najít.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 14:07 Muž larix [1420] Re: scorpion075
Riasu má údajne sportsmenova známa. Písal o tom tu:
rybicky.net/forum/17408…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 14:00 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: larix
Díky za tipy, ale hildenbrandii má už asi jen Gringo. Harpunar je bez aktivní prezentace a u sportsmena jsem ji nezaznemenal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 13:31 Martin71 Re: Sid
A kolik NH4 se vám tím testem podařilo až naměřit? Dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 12:01 Muž Sid [6763] - RostlinyRe: Martin71
Amoniak se ve vodě vyskytuje ve dvou formách - molekulární (NH3) a iontové (NH4). Jejich vzájemný poměr závisí na pH a teplotě vody.
Měřím ho testem "AM" od AQUARu. Kolik ho naměřím je pak především otázkou toho, jak mám aktuálně "zarybené" akva a jak "šlapou" kytky. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 11:57 Muž larix [1420] Re: scorpion075
Obávam sa, že pokiaľ chceš vytvoriť bezpečné a zdravé prostredie pre ryby, nejakú extra vysokú produkciu rias priamo v nádrži nedosiahneš. Aj keď možno by bolo zaujímave začať sa správať k riasam ako k cievnatým rastlinám - začať hnojiť (vrátane CO2) za súčasnej absencie vyšších rastlín.
H. rivularis v prírode obýva rýchlo TEČÚCE, ALKALICKÉ, OLIGOTROFNÉ (aj keď v bakalárskej práci, na ktorú odkazujem nižšie sa píše o "dostatku živín") a ZATIENENÉ vody.
Otázkou je aké svetelné a trofické pomery vládnu v porovnaní s prírodou v akváriách, t.j. koľko luxov má "zatienené miesto" v prírode a či je v akváriu prostredie oligotrofné ("low tech" holandské akvárium?) mezotrofné alebo až eutrofné ("high tech" akváriá a nádrže bez rastlín?)
Možno by bolo zaujímave dať dokopy údaje o parametroch vody v akváriaách s výskytom tejto riasy. Len na tomto webe sú minimálne traja akvaristi, ktorý túto riasu s úspechom pestujú (gringo, harpunar, sportsmen).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.01.2012 11:37 Muž larix [1420] Re: gargamel
To prirovnanie k motýľom mi v predmetnom článku vadilo najmenej :-)
Uznávam, že niektoré uvedené postupy pravdepodobne fungujú. Rovnako uznávam, prínos vašich stránok pre mnohých začínajúcivh aquascaperov aj ich celkový prínos akvaristike. Minimálne v novom pohľade na niektoré procesy v akváriách. Ale na to, akým spôsobom úplne vyvracajú desaťročia aplikované postupy československej (dúfam, že tým nikoho neurážam) akvaristiky, ktorá mimochodom v druhej pol. 20. storočia bola svetovou špičkou, sú tieto postupy málo vysvetlené a zdokumentované. Nečudujte sa, že keď je niekto o nejakom fakte presvedčený 40 rokov (a má ho overený praxou), tak svoj názor nezmení na základe tvrdenia v článku na internete bez toho, aby žiadal o vedecké vysvetlenie.
To, že je v článkoch sú AJ nezmysly som vám ukázal na príkladoch v príspevkoch nižšie. Nemusíte sa obávať, autorov článkov som zaregistroval, viem, že vy osobne nie ste autorom všetkých.
A ešte mi vŕta hlavou jedna vec. Nepodarilo sa mi zistiť, či je to váš súkromný web, web nejakého združenia s vlastnou redakciou alebo komerčný web firmy ADA (resp. jej distribútora).
Ak sa nejedná o komerčné stránky, aj napriek mojej kritike (začínate a všetko sa dá napraviť) vám držím palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2012 10:56 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: HaDaS
Po téhle dvoudenní diskuzi jsem sice plný vědeckých termínů, ale jinak nic :-( . Tobě musim poděkovat, jako jediný si pochopil o co mi jde a nejvíc pomohl. Teď odcházim z tohohle bitevního pole a zkusim experimentovat na vlastní pěst. Nejspíš začnu tím, že do AQ nasypu kýbl hnoje, pro jistotu tam ještě namočím, vše řadně zamíchám a až budou rybky břichem vzhůru, budu šťastně sledovat zda se objevuje ta má vysněná řasa potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 09:21 Muž Johan [4957] - RostlinyRe: gargamel
Pořád ste neodpověděl, kolik ste toho amoniaku naměřil a proč zrovna řasy spotřebovávají amoniak v kvantech a rostliny skoro vůbec, když je toxický pro obě skupiny. No nic, už toho nechám. Prostě má to spoustu děr. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 09:19 Muž Johan [4957] - RostlinyRe: gargamel
Rozhodně není moc zarostlé. To na dně je rozsekaná řasokoule. rybicky.net/nadrze/4818
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 09:15 gargamel Re: Johan
Není 0,5 W jako 0,5 W, navíc může být akvárium zarostlé tak, že je tam ještě míň světla. Vždycky je třeba se na to dívat z více pohledů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.01.2012 09:10 HaDaS Re: scorpion075
... nevědecky. Mimo to co jsem ti psal, můžeš vyzkoušet akva infikovat od někoho, kdo řasu má. Upravovat postupně prostředí tak, dokud se řasa neudrží. Ono se to povede a nakonec úspěšný budeš.
Tahle vědecká debata byla super, ale opakuje se zde v poslední době asi počtvrté, včetně napadání se, kdo má co "větší". A k žádnému závěru se nedošlo.
Možná, kdyby věnovali tolik času radám ohledně tvého dotazu, už by jsi měl z čeho vybírat, smich smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 09:02 Muž Johan [4957] - RostlinyRe: Martin71
Přesně takovéto akvárium mám. 0,5W/l, na dně 2 cm detritu, vodu měním jedou za měsíc, ale spíš jen vodu doleji.... A hle, v tom akváriu je nejméně řas. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 08:59 Muž Johan [4957] - RostlinyRe: gargamel
Jejich názor se s články shodoval pouze v jediném. "Dobře rostoucí rostliny jsou dobrá prevence proti řasám." ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 08:57 gargamel Re: larix
V podstatě souhlas. Stránky jsou opravdu zjednodušené a určitě zcela neuspokojí např. algology. Jak už jsem psal v jednom z vedlejších vláken, jeden ze čtenářů rostlinných akvárií posílal tyto články algologům a osobnostem, které něco v experimentech s řasami a sinicemi dokázali. Měli samozřejmě námitky k některým přirovnáním těch motýlů atd. ale celkově se jejich pohled na věc shodoval s těmi články. www.rostlinna-akvaria.cz nekandidují na nějaký odborný časopis/webovku, ale je pro obyčejné akvaristy/začátečníky, kterým mají pomoct se zorientovat, trošku zauvažovat a pochopit základní principy, které prostě platí. Myslím si, že se to zatím velice daří a chodí mi zprávy od lidí, že jim aplikace těchto proncipů opravdu pomohla. K tomu, abyste mohl úspěšně pěstovat rostliny a vědět jak se opakovaně zbavit řas musíte znát pochody v akváriu, které jsou( ač možná pro zkušenější příliš zjednodušené) popsány na těch stránkách.
Jinak všechny články nemám na svědomí já, mnoho z nich jsou jen nějaké překlady ze zahraničních webů a blbosti se píší jak u nás, tak i v zahraničí. Jsou to ale spíš jen detaily, které tak neublíží jako mnohé jiné články, které kolují po českém internetu. Rozhodně jich tam není tolik, abyste napsal, že je ta stránká plná nesmyslů a polopravd.
scorpion: Jak napsal Martin71. Psal jsem to už ve svém prvním příspěvku - neměnit vodu a podporovat org. odpad, svítit. Není kumšt mít v akváriu řasy. Pokud ale chcete, aby rostly jen určité druhy, chce to už pořádné zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 07:49 Martin71 Re: Sid
Sid napsal: ...Proč by tam vůbec měl být. Naměřil ste ho někdy?
Máte na mysli amoniak, že?
No, já ho občas naměřím, ale Gargamel ze mě nebude mít radost - řasy se přitom tak nějak nekonají. :) (Pro detailisty: alespoň ne v míře, která by stála za řeč. :-))
Ale třeba mám špatný "měřák"... :-D

Side já bych se chtěl zeptat co používáte za "měřák" na amoniak, čpavek a kolik ho naměříte v akváriu kde se používá co2 a pH je pod 7 ??? Neměříte něco jiného?? NH4?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2012 07:42 Martin71 Re: scorpion075
Stačí nějaký čas neměnit vodu neodklízet staré listy rostlin, případně nechat nějakou tu mrtvolku v akváriu. Bude stačit pro začátek jen nějaký ten plž. Vypnout filtr, hodně krmit aby rostlinky a bakterie ve filtru a celém akváriu amonium a jiný odpad nespotřebovaly. Intenzivně a dlouho svítit a nakonec v těchto podmínkách stejně jako rostlinky i řasy uvítají dostatek co2. Pak bude v akváriu tolik řas že je budete moci prodávat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.01.2012 07:19 Muž scorpion075 [254] - Afrika
smich Nevěřím jakou vášnivou vědeckou debatu rozpoutal můj celkem nevinný dotaz. Ač jsem nyní zahlcen informacemi a chvíli potrvá než je strávim, chci se vrátit ke své původní prosbě, která zněla: "Pokud bude někdo vědět o odkazu na cílené pěstování řas, tak sem s ním, prosím X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.01.2012 00:42 Muž larix [1420] Re: gargamel
Zdravím,
můžete prosím uvést nějaký výmysl a polopravdu? :-)

Áno, napríklad toto:
"Řasy se můžou totiž znovu rozmnožit jedině pomocí spór a ty jak dobře víme nespotřebovávají hojiva- NO3 a PO4, ale čpavek. V skoro všech případech bývá čpavek způsoben rozpadem rostlin, které hladoví nedostatkem živin."

alebo toto:
"Často se při založení stává, že bakterie náhle uhynou a vytvoří tzv. mléčný zákal. Uhynulé bakterie začnou plavat ve vodě a voda se stane bílou. V tomto případě je voda mrtvou a musíme to napravit."

aj toto:
"Proč jednoduše nevypustit vodu a pak ji znovu nenapustit? Je to kvůli stabilitě. Podmínky v akváriu by se měnily příliš rychle. Dělalo by to problémy rovněž rybám a rostlinám. Navíc se nám nepodaří odstranit nečistoty z povrchu substrátu. Pokud však současně z jedné strany vodu vypouštíme a z druhé doléváme, nečistoty se odstraní a ryby s rostlinami ani nepoznají, že se nějak mění podmínky v akváriu a nepřivodíme jim tak šok."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 23:29 Muž larix [1420] Re: gargamel
Ja som reagoval na váš príspevok, kde ste Sidovi odpovedali, že riasy mu nerastú lebo toho amoniaku tam nemá veľa. A nemyslím si, že prítomnosť rias na Anubiasoch (a iných pomaly rastúcich rastlinách) je spôsobená tým, že list sa rozpadá. Skôr preferujem zdôvodnenie nedostatočnou produkciou fytoncídov alebo nedostatočným fungovaním iných obranných mechanizmov rastliny (riasa na starých listoch). Celé, to s tým čpavkom sa mi zdá veľmi zjednodušené, aj keď fungovať to môže. To, že je to myšlienka najlepších svetových aquascaperov jej na hodnote síce pridá ale bez logického zdôvodnenia mechanizmu fungovania tohoto zázraku je to myšlienka polovičná a veľa ľudí sa jej zdráha uveriť.
Inak vaše stránky sú graficky krásne, mnohým otvoria oči ale z môjho pohľadu je na ich škodu častý výskyt drobných nepresností, neoverených (predpokladám) tvrdení a príliš jednoduchých záverov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2012 23:16 gargamel Re: larix
Tuto koncentraci samozřejmě neznám. Nejsem vědec a nemám k dispozici laboratoře. Není to ani žádný můj objev. Přišli na to jiní lidé a já jsem si to odzkoušel, funguje to, a tak to šířím dál, aby to pomohlo i ostatním. A věřte mi, že jsou to ti nejlepší aquascapeři na světě. Zastávám totiž názor, že je lepší se učit od těch nejlepších na světě, než od nejlepších v zemi, kteří by byli ve světě sotva průměrní.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [33] ...... 70

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79970x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1351?od=1601