Řasy
Pod vodou budou dekorace vždy něčím porostlé nejsou to rostliny které se tomu dokáží bránit. Největším přítelem řas je netrpělivý akvarista.
Výrobce má uvedený následující komentář "Jelikož obsahuje tento substrát i jílovou složku, nasává do sebe z vody přebytečné živiny. V praxi to znamená, že jsou všechny živiny uzamčeny pěkně v substrátu a přístupné rostlinám. Ve vodě je živin jen minimum, takže nemají řasy nárok. Doporučuje se hnojit do vodního sloupce jen střídmě, pravidelně nějakým komerčním hnojivem, aby byla ve vodě jen trocha živin pro mechy nebo rostliny preferující příjem živin listy.". Z toho mi plyne, že při použití tohoto substrátu není nutné hnojit, popř. v menších dávkách. Každý den mám pocit, že se řasa rozrůstá, přičemž hladinu CO2 mám v pořádku (světle zelená). Po přesunutí difuzeru rozhodně dochází k lepší cirkulaci plynu.
Takže abych to shrnul - zatím nehnojit, přidávat postupně na délce osvětlení a čekat?
Možná se ptám hloupě, ale radši budu za hlupáka, než mít z akvária bordel.
Tak postupně jak se akvárium zabíhá můžeš světlo přidávat, dobře si prostuduj jak se má postupovat s tímhle substrátem.
To akvárium je založené lehce přes dva týdny. Časy osvětlení samozřejmě zvýším, ale nebude to mít negativní dopad právě na zmíněné řasy? Taky jsem na vážkách, zdali začít hnojit do vodního sloupce. Jako substrát mám Platinum soil.
rastliny dýchajú a rastú, keď svietiš. Bežne v ich domovine cca 12h denne. Myslíš, že 6, poťažmo 6,5 h im stačí?
Sám jsem to ještě nevyzkoušel ale dost to chválí. Je to ale pro silně osvětlené akvária tak bacha a opatrně.
A s tím hnojením tedy raději počkat? Mám Seachem Flourish, ale přemýšlel jsem nad tímto
surpanshop.cz/…. Díky moc.
Já bych přidal na světle týdně tak 1/2 hodiny a uvidíš.
Dnes jsem vyměnil 1/2 vody, zakoupil nový difuzor od Twinstaru a přesunul jej na druhou stranu, kde je nasávání filtru a větší proud - vizuálně lépe rozhání bublinky. Tak uvidíme. Dnes jsem se dostal na hladinu, kdy měl dropchecker světle zelenou barvu.
Po dvou týdnech stále svítím 6 hodin a nehnojím. Otázkou je, zdali dobu osvětlení a hnojivo dodat, aby se ta řasa náhodou nerozjela víc.
Díky moc,
Honza
Hezký večer, děkuji za odpověď. Drop checker má tmavě zelenou barvu. Rozpouštím to tímto:
www.rostlinna-akvaria.cz/…, ale přemýšlel jsem nad tím, že bych koupil difuzor od Twinstaru (např. tento
www.juwelakvarium.cz/…). Opravdu se mi zdá, že aktuální difuzor dělá na můj vkus až přílis velké bubliny. Zkusím ten trik s petkou, prozatím.
Jakou barvu má drop checker? Podle obrázku čeříš hladinu až moc a na tom čím CO2 rozpouštíš hodně záleží. Takhle ti většina uteče, provizorně než něco vymyslíš dej nad difuzor uříznutou petku dnem vzhůru a sbírej do toho bublinky CO2.
Díky moc za identifikaci, zkusím tedy přidat na CO2 viz.
www.rostlinna-akvaria.cz/…, tak snad zde nejsou milné informace. Průtok filtru můžu zvýšit na max. Jinak si ale myslím, že cirkulace vody je plně dostatečná, ale třeba se pletu. Bublinky Co2 jdou rovnou k hladině a jsou poměrně velké. Nemůže být lepší například lipové dřívko?
Mimo to jsem založil prezentaci, kde je i vybavení.
Je to zelená vláknitá řasa.
Ahoj, prosím o pomoc při identifikaci řasy a postupu při likvidaci.
Specifikace akvária:
- Čistý objem 40-45 litrů.
- Akvárium je 14 dní v provozu.
- Svítím 6 hodin denně.
- Světlo Chihiros A451 nastavené na osvit středně vyšší hodnotou
- Dno Invital japanese soil
- CO2 dávkování - dropchecker je na konci dne tmavě zelený
- Dle mého názoru celkem hustě osázené akvárium.
- Zatím nehnojím.
- Vodu měním pravidelně 2x týdně cca 1/3 - 1/2 vody.
Víte jak se té potvory zbavím? Přemýšlel jsem nad otíky, ale nevím, zdali ještě není moc brzo. Naopak brzo mi příjde na tvorbu vůbec nějaké řasy a rád bych to zabil v zárodku...
Mimochodem fotka celého akvária je pořízena 27.11 a to ještě bylo celé bez jediné viditdelné řasy.
Díky moc!
Starší reakce
Děkuju to bude snadné a ten bílý chomáč? ten jse, tam nenašel :(
Podívej se na jelení paroh v odkazu v modrém rámečku.
0 20.10.2020 18:53 Dragon.001 – Netuším co to je
Ahoj, objevili se mi na rostlinkách taková šedá vlákna. A přecházejí až do fialové. Netuším co to je a také se mi v akváriu objevil takový bílý chomáč. Máte někdo tušení o co jde?
Děkuju
Starší reakce
Čauky, nejlepší by bylo založit si tady prezentaci, pak by se radilo líp...
zkus ubrat na tom hnojení. je možnost že máš ve vodě hodně živin a rostlinky to nestačí vstřebat a dáváš tak dobrou stravu řasám. potom si udělej test na dusičnany. jestli nemáš v akva moc dusičnanů to je taky podnět pro růst řas.
V miniakvárku mám jen krevety, okružáky a piskořky. Jednou týdně hnojím obyčejným tekutým hnojivem a vyměním 1/3 vody. Svítím 8 hodin. Na substrátu roste řasa, pravděpodobně cladophora. Na rostlinách pak roste řasa také - krátký souvislý povlak zelené řasy. Rostliny pak odumírají. Řase se tak daří, že se dokonce i množí generativně - viz. hladina. Jak se řasy zbavit? Děkuji.
Starší reakce
0 17.02.2020 11:15 Dastyán – Řasa
Ahoj může mi někdo poradit v akvárku mam za kytky zaháklé takové dlouhé šlahouny řas jak je zneškodnit a co dělat aby se mi tam nezobrazili znova
Starší reakce
Do 7 minut? U mě je to pryč za pár
evidentně krmíš moc, nekupuj zbytečně reflektory, uber dobu svícení, hygiena a výměna vody, nehnojit, a pokud chceš rychleji zamávat s řasou tak vysadit rychlerostoucí kytky ve větším množství a i stonků to nebude. Nevidím aktuální foto jak vypadá akvárium teď. Záleží i které kytky vysadíš,pokud o některé víš že se jí daří tak tu ve velkém množství. Zkus se podívat do sekce darování, možná najdeš někoho z okolí, kytky vypěstované ve vodě typu polysperma, sessiliflora apod.. se chytí hned a rostou během chvíle, neztrácí čas s přelistěním
7 minut je moc. Nedávej víc, než sežerou během pár okamžiků.
Edit: A nezapomeň, že to co je sežráno, nikam nezmizí a je to po čase vyloučeno.
Jo jo svetlo utlumit nejde, ale zkusim to vyresit reflektorem
www.hornbach.cz/…
Dobu sviceni jeste zkratim. A rychlerostouci rostliny sem vcera koupil 4 a jeste zitra koupim dalsi 4. Hnojeni teda vynecham, a krmim tak akorat-do 7 minut vse sezrano-
Profilova fotka je aktualni.
Nevidím nikde novou fotku, ale jak jsem psal tam tak k tady a snad se nepletu. Jelikož světlo utlumit nejde, ani zářivka nejde utlumit, můžeš ji pokud vím pootočit.
Osobně bych doporučil nehnojit, svítit 6h denně, krotit se při krmení a měnit vodu standardně. Řekl bych, že to má na svědomí nedostatek stonkových rostlin už při zaběhu a k tomu hnojení, dej foto toho čemu se ti tam daří 6 rychlerostoucích kytek a ty rozmnož, případně i nějaký požírač živin na hladinu (plovoucí kytky, růžkatec apod..). Jen můj názor a snad se nepletu
Tak tramtra ti to popsala v prezentaci celkem přesně, já bych dodal že bych se zatím vykašlal na nějaké přihnojování to je vždycky problém v čerstvých akváriích.
Prezentace aktualizovana...poradi nekdo co s tema rostlinama? Diky moc
Starší reakce
Aktualizuj si prezentaci, doplň tam info o údržbě a určitě se na něco přije i bez výjezdu
A zkus se podívat na odkaz v modrém rámečku nahoře
Ahoj vsem, mam na vas prosbu. Mam uz podruhe zalozeny akvarko a porad mam problemy s rostlinkama. Dela se na nich hneda rasa. Byl by nekdo ochotny z okoli Boskovic nebo Blanska se ke me prijet podivat na akvarko a rict a poradit co delam spatne? Bydlime Voderady u Boskovic. Cestu samozrejme zaplatim...muze byt i nekdo z Brna. Dekuji moc.
Starší reakce
Pokud se ti dělá řasa jen na skle je to celkem normální a asi bych to moc neřešil, rostliny dorostou a uvidíš jestli se bude dělat stále. Zkus posunout světlo pokud to jde trochu dozadu pokud ne tak vydrž.
V první řadě byl CHYBNÝ tvuj názor, že ryby neměly kde plavat - samozřejmě, že měly. Většina ryb se cítí v džungli super. Neříkám neostříhat rostliny, které zakryjí hladinu a zatemní nádrž, všechny bych ale zastrkal zpátky. Na tvých fotkách po údržbe je silný nedostatek rostlinné hmoty. Toto se ti nesmí opakovat. Objem vegetace, který jsi měl, když jsi si myslel, že se ryby nemají kam hnout, byl potřebný objem. Maximálně jsi to měl přeskupit.
Maq ti správně napsal, že to máš nešikovné - to je jiná kapitola.
Řešení pro tebe bude, až budeš mít pocit, že se ryby nemají kam hnout, zustat v klidu a hlídat pouze, jestli rostliny mají dost světla. Odstřihnout jen to, co stíní a strčit to jinam - klidně tam, kde si myslíš, že se nic nevejde.
Nevím jak rychle ti rostou, ale týden se mi zdá málo.
Takže si pomuzu když třeba jeden tyden prostriham jednu pak zase další a takhle jo?
No, hlavní biologický malér byl asi ten masivní zásah. Kdybys totéž dělal po troškách, určitě by na tom akvárko získalo.
Tak co by jsi mi teda doporucil? Mam to nechat zase zarust a strihat jen postupne? Třeba jen jednu pak zase třeba druhou? Já to měl jako nasazeny dozadu ale všechno se to rozrostlo úplně všude jsou kytky tam I kde se nesazali jak se rozmnozili ☺️
Jirko, v deníku biciho prezentace jsou i fotky bezprostředně před sestřihem. TTam je té zeleně víc.
Nicméně, bici10, máš to udělané nešikovně a udržuješ to nešikovně.
Hygrophila difformis je rychle rostoucí gigant, který patří jedině k zadnímu sklu, místo blbého Buddhy. Podobně Limnophila sessiliflora - sází se nahusto dozadu a udělá stěnu. Vallisnerie se dávají do boku a nechávají se jim vzplývat listy na hladině, ve směru proudu z filtru. Listy se nestříhají, dělá to problémy.
Kdybys to měl takto udělané, měl bys vzadu džungli, což je pěkné, a dopředu bys mohl dát ještě mraky rostlin nižších a/nebo pomaleji rostoucích.
Ty to máš nasázené hala, čili bala, a když to přeroste, vjedeš na to s kombajnem. Tím se stane následující:
a) spotřeba živin rostlinami náhle a dramaticky poklesne,
b) z místa střihu valí do vody spousta organických látek (hlavně sacharidů), které jsou nejlepší pochoutkou bakterií a řas, a
c) celé akvárko je náhle mnohem intenzivněji prosvětlené.
Pokud jsou výsledkem jenom řasy, máš docela štěstí.
Standardní pohled laika. Toto má být úplně plný akvárko
rybicky.net/fotogalerie.php…
No, ono to už nebude dorůstat tak snadno. Jak jednou naběhnou řasy, je to ruleta. Lepší přidat další rostliny. DOBRÁ RADA laikovi
.
No tak pockam až to doroste a snad bude po problému ☺️
No právě normální když nemáš dost rostlin (což teď nemáš rapidně jsi jich většinu ostříhal najednou, mohl jsi to udělat postupně).
A že by v tom krásně zarostlém akvárku co, jsi měl před údržbou nemohly plavat ryby, není pravda.
Kytek tam je dost jen jsou teď ostrihany protože rybky neměli KDE plavat jinak bylo to akvarko úplně Plný žádný volny místo
Fotka?
Jestli je to v tom akváriu, co máš prezentaci, tak je to tím, že by to chtělo víc rostlin.
Starší reakce
Když napíšeš vodárnám e-mail nebo tam zavoláš, tak jednou ročně máš nárok na zaslání rozboru vstupní vody zdarma. Taky jsem si to takhle vyžádala
Tady ty jsem našel, ale není tam moje obec právě.Je tam obec vedle tak nevím. Ale díky
Snad přežiješ, ale možná nepřežije akvárko. Zkus ty excelové tabulky tady:
www.smvak.cz/…
Kdysi jsem to hledal, ale nuc jsem nenašel tak to snad přežiju i bez toho
Na rovinu. Kdo to má za tebe vědět? Koukni na stránky vodárenské společnosti. Jestli chceš kloudné odpovědi, tak pro to musíš něco udělat.
Dobře díky používám kohoutkovou vodu víc nevím myslím že jde z nádrže šance, ale to bych kecal.
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 69 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79215x