Řasy
Je to řasa. Míňe krmit, přidat rychlerostoucí rostliny, např. růžkatec.
0 03.02.2011 22:23 peteradam – riasa

poraďte,neviem čo je to zač a ako sa toho zbaviť?posielam foto
no ak ide skutocne o rozsivku? tak si si odpovedal sam...
a "pár týdnů" je dobre "skratit"

0 03.02.2011 08:13 Joeali – pomoc s rozsivkou

Zde detailnější fotka, omluvte kvalitu, je to focené mobilem.
0 03.02.2011 08:11 Joeali – pomoc s rozsivkou

Ahoj Chtěl bych, abyste mi poradili, jak se zbavit rozsivky v akvárku. Začala se mi vytvářet v akvárku, když jsem koupil novej filtr Atman CF 800. Filtr je ještě nezaběhnutý, funguje teprve 2 týdny. Nádrž mám 112l, ale vody je tam cca 92l. Osvětlení je 2x18W, ale za pár týdnů přibyde dalších 2x18W. Svítím od 8:00 do 20:00. Krmím denně, ale střídmě. Odkaluji každých 14 dní, u toho vyměním cca 1/2 vody. Mám 2 parmičky černopruhé, ale ty se toho ani nedotknou. Jinak začalo se to objevovat na Bacopě a přelézá to na Echinorody. Tak kdybyste mi teda poradili, jak se toho zbavit. Díky
No, když se na to podívám tou optikou amatérů, tak bych měl opravdu s tou cirkulací něco udělat, ale zase pak bych o tu krasavici přišel a tak to měnit nebudu a nechám to tak.

4násobek, to už je fofr.

Ale pořád málo na amatéry, co honí vodu až 10násobkem a ruduchy se ne a ne a nedaří.

Ne, to bych si nedovolil, já jí dopřávám 4 násobek objemu akva za hodinu a stejně je furt tak malinká. No, mám se ještě hodně co učit.

A čímpak že to na ní "proudíte" vodu, že je tak pěkná?

Neříkejte, že ji umíte takto "udělat" při normálním průtoku vody filtrem, tedy objem akva za 10-20 hodin!

No, však jsem na tu svoji bochánkovku náležitě pyšnej.

no, tak já neleju a řasu mohu na výměnu nabídnout jen černou vousatou na starejch echináčích. Ale tyhle kopečky já neumím, to už je vysoká škola

A, že těch nepoučenejch akvaristů, kteří považují zázračný vodičky v líbivejch flaštičkách ale je. A vůbec nejhorší kombinace je, když se nečte a jenom leje a leje a leje a potom se ptají a ptají a ptají a přitom lejí a lejí.

A co nepohnojí ryby musí pohnojit akvarista a pak je řas na rozdávání

Neboj, provozuji zásandě akvária nemoderní a předpotopní metodou. Co si nepohnojí rybky samy to nemají.

hele, a budeš to množit, bych si pár košíčků objednala. Ale potřebuju doporučení, jak to hnojit. Doufám, že nemáš COčko, to bych nezvládla

Jasně, to bych pak na ten svůj dotaz musel založit nový vlákno ve stylu "pomóc, řasa".

Hezká je, jen nesmí vlézt na kytky

.
Já myslím, že po dnešním(a nejen dnešním) shlédnutím některých vláken emocema přímo nabitejch si zasloužíme trošku toho poctivýho černýho humoru.

Ale hezká ta potvora je, to se jí musí nechat.

Měl jsem zelenou, hnědou a stříbrnou

Ale nejhezčí stříbrnou jsem viděl u Romyho, až jsem si skoro chtěl říct o sadičku

No jo když jsem měl jen kořeny a akva bez kytek tak jsem byl rád že roste alespoň něco

Ty vícebarevný varianty mě zatím moc nejdou, uvidíme, snad časem.

To jsme to dopracovali. Začínáme tu pomalu pět ódy na ruduchu

.
Měl jsem ji na kořenech a hned ve třech barvách, a vypadalo to nádherně a přirozeně

A to je přesně ten důvod, proč jsem se na to ptal. Mám jí na pozadí u výtoku vody z filtru a je to opravdu krasavice dokorativní. Už jsem si připadal nějak méněcennej, že se mi nedařila pěstovat.

Tak pokud se nestane kalamitní je svým způsobem na substrátu zajímavá

.
Taková pěkná bochánková forma.

Pokud se to dá identifikovat, tak je to ruducha.

Zdravím všechny, měl bych prosbu, jak identifikovat tuto řasu? Myslím si, že je to štětičková řasa. Pokud je tomu tak, potvrďte mi to prosím. Pokud ne, tak naznačte co je to za druh. Úplně mi stačí identifikace této krasavice.

To by možná odpovídalo. Světlo je přímo nad mechem. CO2 zatím nevyrábíme a každý den hnojíme PMDD....Děkuji všem za odpovědi.
Zařasené je, nijak drasticky-co jde bych namotal na špejli a odstranil. Jinak tahle řasa vzniká při příliš silném osvětlení, malém obsahu CO2 a makro živin(resp. přehnojení mikrosložkou), tudíž pokud se rozjela až u Vás v akvariu, chtělo by to najít příčinu, pokud je dotažená s monoseleniem, vyčkal bych zda nezačne pomalu sama mizet.
Edit: Monoseleniu rostou jinak také "kořínky"-krátké,hnědé, dost často si je lidé pletou s řasou...
Zelena vlaknita rasa, uplne bajo, hotova nocni mura. Zlikvidovat nez se namnozi, co nejrychleji s tim pryc! Mam bohate osobni zkusenosti. Jine rasy jdou vsim moznym, staci zmenit svetlo, ziviny, proste legrace proti tomuhle. Tohle roste kdyz rostou rostliny, pekna bestie, zbavit se ji je pekne na dlouho a uplne se mi to jeste nepovedlo.
Bude se jednat o zelenou vláknitou řasu. Hledej to pod pojmem žabí vlas. vlas.http://planta.aquariana.cz/rasy_01.htm

Prosím o radu. Mám v akvárku na kořeni týden mech monoselenium tennerum a je celý jakoby chlupatý a táhnou se z něho dlouhé nitě. Má ta tak být či je ta celé zařasené? Děkuji za odpovědi.
cawte mam akva malawicko pravidelne kaydz tzyden odkalujem a menim 20% vody a aj tak sa mi na vrchu piesku roby riasa take zelene nechutne a neviem sa toho zbavit.Aj na skle sa mi robia take male zelene chumaciky a nevidim poriadne do akva taze by som chcel poradit ako sa toho mam zbavit
trochu problem je aj to ze je na pozadi -lebo tento druh aj ked uz nerastie? -vydrzi "tam" pomerne dlhu dobu -kludne par mesiacov
tak ze aj ked sa v akva "znormalizuju" podmienky chce to cas
odtrhnut "par" listov je urcite jednoduchsie ako ju odstranovat z pozadia...-to verim
nie
tiez som sa dal "nachytat" a hladal som s kade sa nabralo tolko fosforu vo vode?
samozrejme posledna vec co som meral bol Tetra ToruMin
preto ako som aj nizsie pisal -ked sa riesi "tento" problem -je dobre zmerat aj PO4
0 29.01.2011 12:46 lucie – Re: kortezhugo
nene nic měla bych???
a nepouzivas "nieco" na upravu vody?

...no ako popisuje V.Pelikán...urcit "pravu" pricinu nie je jednoduche
z vlastnej skusenosti viem povedat ze rozvoj som zaznamenal ked bolo v akva vela ryb -80 ancikov...+prudenie vody
pravdepodobne vela org.odpadu...
je tiez zaujimave ze najlepsie "miesto" si nasla na okraji listu
0 29.01.2011 12:06 lucie – Re: kortezhugo
2-3.01 "Černá štětičková řasa" - ruducha
diky za rady-)))vážím si toho
0 29.01.2011 11:56 lucie – Re: kortezhugo
jsem studentka a mám net jen v mobilu,škoda,mám rohové akva 85l ,prouděni vody jde na to pozadí ale zcela jemně,stahla jsem filtr na minimum,mám tu rampu,svítím 2krat 24w 12 hod denně,co2 kvasnice,ryby ramirezi a 3ks sae
...no rada to nebola zla -len pri Malavi je pridanie chem.filtracie celkom "namieste"
nie je na pozadi zvysene prudenie vody?
nemas foto jak to vyzera?-akva,velkost,osvetlenie? ako casto a kolko vody sa meni? -slovom "prezentace"

0 29.01.2011 11:51 lucie – Re: Haimdol
ještě jedna informace,měla jsem tu ruduchu i na anubiasu,bylo mi líto ho vyhodit tak jsem ho vykoupala v savu,a vrátila do akva,anubias roste a ruducha se na něj už nevratila,je to záhada celé to moje akva...
0 29.01.2011 11:41 lucie – Re: Haimdol
udržbu dělam pravidelně a důkladně,mám normal akva ne malavi to jsem se ptala z důvodu že mě zajímalo jak se to děla bez rostlin,nemůže být problem že mám prostor za pozadím????nemůže se tam držet bordel?????ja to zlo,navíc ted se mi u krycího skla udelala sinice,ale jen tam kolem pozadí,ja už nevím.....
Já se definitivně zbavil ruduchy v jedné z nádrží přidáním JBL PhosEX ultra do vnějšího filtru a pravidelnou výměnou 30% objemu nádrže každý týden. A i tak trvalo odstranění ruduchy cca 3 měsíce. Pokud se jedná o nádrž s biotopem Malawi tak lze používat tyto speciální hmoty i dlouhodobě. V nádržích s rostlinami bych dlouhodobé použití nedoporučil. Ovšem ani tyto speciální hmoty nejsou samospasitelné. Zanedbání údržby řasu rozjede i při použití těchto hmot, protože pak dochází k jejich brzkému vyčerpání.
0 29.01.2011 11:33 lucie – Re: kortezhugo
víš dostala jsem tady rady typu přidej rostliny typu douška atd a bude po ruduše,nevím proč ale opak mi přijde pravdou,fakt nevím...
0 29.01.2011 11:25 lucee – Re: kortezhugo
ja vím ale už mě to nebaví,bojuju s ní pul roku,už má 1cm fousy,přidala jsem rostliny,co2,pmdd,zkoušela vše možne,ubrat,přidat a nic,zajímavé je že se drží jen!!!! na pozadí nikde jinde!!!měřila jsem no3 testy od sery a v pohodě

no neviem? -znovuzalozenim sa "neodklaje".....pomoze ti to za cas...a po case budes riesit problem ten isty -mozno aj "vecsi"
fakt -merane bolo co? a cim?
Přidat reakci
1 ...... [43] ...... 70
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 79955x