pH - význam a měření
0 12.09.2008 08:36 JaP dík moc za rady, zkusím to změřit jinak
0 11.09.2008 21:10 Usine – Re: Sid
Zapomněl jsi napsat pouze orientační.
....voda z vodovodu má 6,8, uhličitanová tvrdost 10 dKH, celková tvrdost vody 11,8-16,9 dH (údaje z vodárny)...
Václave, už to tu bylo řešeno mnohokrát - Tilmannovu tabulku je třeba brát s rezervou. Stejně jako kapkové měřáky.
0 11.09.2008 17:28 Usine – Re: JANČAaPEPČA
Pokud jsou pravdivé tvoje parametry vody z kohoutku tak by jsi měla obsah 44,9 mg/l CO2 to je opravdu už hodně. Ve vodárnách se CO2 z vody odstraňuje tak mě připadá že máš špatný test a skutečnost je spíš tech 7,5 - 8 ph.
Pokud máš dobrou trubici (čistou) zkus udělat reflektor třeba ze zrcadlové folie.
www.akvarijni.cz/… Tak nějak. Taky bych začínal od světla.
(Myslím, že odpověď "nezklame"...)
Vodu, a to, co vsechno ma na Ph v akvariu vliv, a jak se Ph meni, bych nerad resil. Bylo o tom napsano docela dost. Za "zahadnymi" okyselenimi a vzestupy Ph stoji hlavne 3 veci - asimilace rostlin, produkty ryb a bakterii, a rozpustne zasadite nebo kysele soli pritomne v substratu dna.
Ale jen maloktera voda a substrat zpusobi, ze nerostou zadne rostliny, jak pise Sid, "pak je nekde chyba", a nehledal bych ji v Ph.
Co zacit u osvetleni, cim a do jakeho akva a kolik hodin denne svitite?
Pak je někde chyba...
0 11.09.2008 10:20 JaP právě že rostliny bych chtěla ale moc se jim nedařilo :(
...podle tillmanovy? tabulky to není vhodné pro živé rostliny...
Jestli vám rostou rostliny, nechte tabulky tabulkami. Pokud nerostou, položte si otázku, jestli mají vytvořeny základní podmínky k tomu, aby rostly.
pH, alkalita a tvrdost v hodnotách, které uvádíte, jsou v toleranci pro drtivou většinu (a všechny běžné) akvarostlinky.
0 11.09.2008 09:15 Keena Ahoj. Mohu se zeptat? U nas ve Frystaku u Zlina je voda z vodovodu ph8 dKh 8. Je mozne, ze se po zabehnuti akva ph upravi? Testy byly obrazkove od Sery. Vsem dik moc za odpovedi.
Zkus ji zmerit nekde zapujcenym digitalnim merakem nebo alespon jeste pro porovnani jinym testem od jineho vyrobce. ( Ja testum od Rataje uz neverim ) Jinak mne se deje neco podobneho a tez jsem pricinu nenasel jedine co jsem nasel tak mam obcas vodu z vodovodu na hodnotach nad PH 8!!( nyni okyseluju vodu za pomoci CO2 a drzim ji na 6.55 - 7.10 )
0 11.09.2008 08:29 JaP – vysoké PH
ahoj, vím že na toto téma tady už diskuze jsou, ale v žádné jsem nenašla vysvětlení příčiny. V akvárku mám ph 7,6-8 (barva testu rataj nebyla jednoznačná), voda z vodovodu má 6,8, uhličitanová tvrdost 10 dKH, celková tvrdost vody 11,8-16,9 dH (údaje z vodárny). všechno možné z akvárka jsem dala do octu a nic nešumí. neví někdo příčinu? je to tvrdostí vody? podle tillmanovy? tabulky to není vhodné pro živé rostliny...dík
Starší reakce
0 23.08.2008 20:43 spirki nemyslím že by to malo byť exrémne škodlivé....hodnota Ph počas dňa kolíše aj o niekolľko desatín. Je to spôsobené fotosyntézov alebo dýchaním rastlín. Miera kolísania závisí od obsahu Co2 resp. tvrdosti vody. čím viac CO2, tým sú výkivy menšie. Mal som obdobný problém s vysokým Ph tak som vyradil vzduchovanie a odvtedy sa mi drží okolo 7. (Voda z vodovodu má zhruba 8,5)
0 22.08.2008 22:22 Nobody Unnamed napsal: Vi tady nekdo, ze denni snizeni ph o vice jak 0,4 poskozuje zabry? Asi si neuvedomujete, ze zvysenim o 1 ph je nekolikrat (nevim presne, ale 2x urcite) vyssi nez puvodni hodnota.
Kde jste k tomu přišel?To by znamenalo,že rybky,které chováme v pH 7 dáme do třecí vody např.pH6 nebo méně,tak je vlastně zabíjíme?
ze zvysenim o 1 ph je nekolikrat (nevim presne, ale 2x urcite) vyssi nez puvodni hodnota Při změně pH o jeden stupeň se hodnota H+ změni 10násobně (o dva stupně už 100krát atd.). Vi tady nekdo, ze denni snizeni ph o vice jak 0,4 poskozuje zabry? to by v přírodě moc ryb nežilo. Změna pH v rybníku klidně i o 2 a více stupně běhěm jednoho dne je docela normální.
Ne to mi nikdo neřek a u návodu to nebylo ...
Vi tady nekdo, ze denni snizeni ph o vice jak 0,4 poskozuje zabry? Asi si neuvedomujete, ze zvysenim o 1 ph je nekolikrat (nevim presne, ale 2x urcite) vyssi nez puvodni hodnota.
0 21.08.2008 16:22 vhisky [45] Sid® – Re: vhisky (
rybicky.net/forum/6960…)
Ještě mohlo být zvýšení pH způsobeno tím, že z vody vyprchal nadbytečný CO2. Podzemní vody mohou obsahovat až několik desítek mg/l CO2. Po nalití do akva se CO2 vrací do rovnovážné koncentrace.
0 21.08.2008 16:00 Elffka – Vysoké pH
Ahoj, mám problém s pH.Voda, kterou dávám do akva má ph 6.8, v akvárku se však velmi rychle dostane na hodnotu 8.To mi připadá hodně.V akva nemám nic co by obsahovalo vápenec,dno mi v octě nebublá.Co mi tedy může pH takto zvedat?Je takové pH škodlivé pro rostliny a ryby?Akva perfektně prospívá, rostliny rostou, rybky jsou taky ok...
Starší reakce
0 18.07.2008 21:06 Usine – Re: Jirka88
Pokud ti jde o rostliny tak hlavní je obsah CO2 ve vodě (poměr KH - PH) a ne jak je vysoké PH. Většina klasických rostlin má rozsah PH daleko větší než tebou uváděných 6-7 PH. Nesmíš tak těm atlasům věřit, když si jich pár projdeš na různých stránkách tak zjistíš dost velké rozdíly.
Myslím, že pH okolo těch 7,5 většině kytek nevadí.
0 18.07.2008 09:12 Jirka88 já to ph epotřebuju ani tak kvůli rybičkám jako spíš kvůli rostlinám...většina roslin co mam v akva vyžaduje podle atlasu 6-7ph...myslíte že okolo těch 7,5 nevadí?
no znizonat ph.chec preto aby sa rybki citili lepsie a hlavne aby mali rastlinky optimalne podmienky pre zdravy rast...
kiwik22 napsal: ako je to vlastne s tymi dubovym listom???
pomůže, ale velmi málo a nepatrně
ako je to vlastne s tymi dubovym listom???
0 16.07.2008 15:50 tizia18 poradi niekto ako lecno a jednoducho znizit ph vody???
Když tam dá destiku, tak pH v "normálním" akva nesnížía a v akva, kde jsou rostliny dojde spíš k rychlému zvýšení pH.
Nechce se mi tento rébus luštit; dám se poddat - jak k tomu dojde?
Tak zjišťuj info třeba prohledání fóra, je toho tu určitě dost
. A třeba třeba i tady
www.sweb.cz/… .
A proč ti vadí pH 7,5?
Bych to nechal.
mal som podobny problem..no bolo to dnom sami vapenec...vymenil som ho.teraz mam dno od rataja pri vymene miesam dazdovu vodu s vodovodnou sem tam CO2...no zatial chvala bohu vse v poriadku...skus to dno dat do octu ak sumi je to asi v tom...
0 15.07.2008 16:24 Jirka88 vstupní voda má ph stejný...žádnej vápenec by tam bejt neměl...mam tam paví očka,drápatky a krunýřovce....rosliny: zákruticha, anubis, liliovníček a vallisneria...
Jaka je vstupni voda a doufam ze neni v AQ nic z vapence co by PH zvysovalo.
Když tam dá destiku, tak pH v "normálním" akva nesnížía a v akva, kde jsou rostliny dojde spíš k rychlému zvýšení pH.
0 15.07.2008 16:09 Polux – Re: Jirka88
No temat na tohle tady bylo myslim az moc ale dobra kdyz mas tak malicky objem nakup destilovanou vodu a pri vymenovani vody tam nalej destilku
0 15.07.2008 15:30 Jirka88 – Snížení ph
Ahoj
podle měření mam ph okolo 7,5 a chtěl bych snížit zhruba na 7...akva mam 34l čistýho objemu...poraďte jak nejlíp toho docílit
díky
Starší reakce
0 07.07.2008 21:52 Verunka Tak akvárko je 200l, máme ho uz 5 let a je tam okolo 30 rybek, umřeli mi black molly, mečovky, neonky, čichavci atd, od každého driuhu minimálně jedna.Rostliny mám a dost...různé druhy.Příznaky nebyly žádné, jen jedna z těch mrtvých ryb měla vykulené oči... a takový dotaz, nemůže to být i tím, že se nepral písek v akva???
ahoj, já ti asi neporadím, ale chtělo by to připravit půdu pro objasnění těch úhynů:
jak veliké akvárko máš,
kolik je v něm ryb,
jak se o něj staráš
jsou tam rostlinky
jak dlouho funguje
jaké rybky ti umřely
jaké měly příznaky
0 07.07.2008 21:38 Verunka – Postupné umírání ryb
Ahoj, mám dosti velký problém...nevím čím to je, ale mé rybičky postupně umírají...ph je v pořádku, nemohl by mi někdo pomoci, co by to mohlo být jiného???Předem děkuji...
"...hnojit jsem zkoušel měsíc a stávalo se mi, že když jsem to nechal non-stop, že ráno 1-2 hodiny před rozsvícením rybky lapaly po vzduchu, protože namířil tok z filtru proti dnu a hladina se dostatečně nečeřila..."
Třeba časem zjistíte, že problematika uhličitanové rovnováhy je skutečně složitější téma, než si myslíte.
(Není to jen o čeření-nečeření...)
Teď to možná zkusím znovu, protože jsem konečně sehnal PMDD (Vy mi určitě odvětíte, že to nemám ani zkoušet, že o tom nic nevím)
Co si s akviškem děláte, je vaše věc. Přesto je upozornění na "opatrnost" při experimentech s PMDD na místě - je zřejmé, že přihnojování CO2 jste tak úplně nezvládl, tak ať si nezkomplikujete život touhle chemií.
Ale o to, co si s akváriem děláte vy, skutečně nejde; jde o to, že byste měl šetřit doporučeními druhým tam, kde si "nejste tak docela jistý"...
A to je tak všechno, co jsem vám potřeboval sdělit.
No takhle to funguje u Vás. Mluvíme o za(pře)rybněné nádrži. To je stejně jedno, ať to vyzkouší a sleduje co se děje, ne?
Pochopil jste špatně
ph snižovat nepotřebuju a hnojit jsem zkoušel měsíc a stávalo se mi, že když jsem to nechal non-stop, že ráno 1-2 hodiny před rozsvícením rybky lapaly po vzduchu, protože namířil tok z filtru proti dnu a hladina se dostatečně nečeřila. Teď to možná zkusím znovu, protože jsem konečně sehnal PMDD
(Vy mi určitě odvětíte, že to nemám ani zkoušet, že o tom nic nevím)
"...Pokud to čeření vody bude malé, ráno budou rybky lapat po vzduchu u hladiny..."
Vy si nedáte pokoj.
Vězte, že
malé čeření při non-stop sycení vody CO2 automaticky neznamená, že
ráno budou rybky lapat po vzduchu u hladiny. Věci fungují podle složitějších schémat, než se domníváte...
Pochopil jsem dobře, že nemáte s použitím CO2 ke snížení pH (stejně jako ke hnojení kytek) žádnou praktickou zkušenost?
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 26 27
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18909x