Přihlásit se RYBICKY.NET »

pH - význam a měření

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
pH - význam a měření
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavel – Je potřeba kontrolér pH v akváriu nebo jsou nějaké vychytávky?
Dobrý den. Mám 4 akvária a nechci neustále kupovat pH alert. Dá se tomu nějak předejít? Jsou nějaké rostliny či kameny držící hodnotu pH abych to nemusel vůbec kontrolovat. Děkuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68Re: Maq
Nemám tu možnost (a je mi to i fuk) jak je to v rybníku, ale asi máš pravdu. Uznávám ano palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: Angus68
Ale jo. V rybníku kde dominuje Egeria nebo Ceratophyllum jde pH během dne pěkně nahoru. Hranice pH=7 je jim šumafuk.
=
Ale jinak: Já si hraju s vodou s minimální pufrační kapacitou. Tam se každý vliv projeví nejvíc. A i tak to v akváriu (s umělým světlem) neblázní zdaleka tolik, jak tady někteří straší.
Nemyslím si, že @DeRosa má takovou vodu. Pokud mu tedy pH takhle výrazně stoupá, nebyl bych klidný, hledal bych nějaký renonc.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68Re: Maq
Ale to neudělají rostlinky ;-) Nemyslím tím řasy :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: Angus68
Angus68 napsal: Pokud jsou zdravé Vašku, tak se jim nikdy nepovede hodnotu pH zvýšit.
Myslím že se mýlíš, kamaráde.
Když odčerpají CO2, pH jde nahoru. Pak čerpají HCO3-, a pH jde zase nahoru. Řasy pod slunečním světlem dokáží asimilací vyhnat pH až na 10-11.
Někteří to absolutizují a říkají, že díky fotosyntéze zdravé rostliny vždy zvyšují pH. S tím já ale tak docela nesouhlasím, protože některé jiné jejich fyziologické pochody tlačí pH zase dolů. Výsledek záleží na okolnostech.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68
Pokud jsou zdravé Vašku, tak se jim nikdy nepovede hodnotu pH zvýšit.
Povede, ale z pH6.2 na třeba 6.8. Ale tím to končí. Taky už jsem to zjistil :-)
Dokážou hodně snížit, ale to ty víš ;-)
Ale pokaždý se jedná o hodnotu pH pod 7 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Angus68
To že rostliny snižují pH už tu mockrát bylo ale není to pravda pokud nehnijí tak ho právě zvedají. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68Re: DeRosa
Vyměním vodu (cca 180l) a mám pH na stále stejné hodnotě ;-) (6.8)
Pokud nepoužíváš CO2 tak by mě zajímaly tvoje hodnoty vody hmm
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Angus68Re: dudak
Špatně seštelováno ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeRosa Re: dudak
CO2 nepoužívám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dudak Re: DeRosa
Já vždycky myslel, že controler má udržovat pH na stejné úrovni a v závislosti na to pustit co2. Pokud ti i tak leze pH nahoru, je někde chyba
Tak rozhodně to v plovoučkách není ;-) Naopak, ony jsou schopny ti to pHáčko snížit, protože ti snižují hodnoty NO3. Je to pro ně bašta ;-)
Ale to pravda jest, že rostliny jsou schopné snížit pH. Ale když je hodnota pH6.8, tak to sníží. Žádná rostlina na světě není schopna měnit pH od pH7,5 nahoru ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeRosa Re: Angus68
Tak já mám pH kontrolér.Tak krásně vidím jak mi to tam skáče.Po výměně vody mám tak 6.7 ale pak to leze nahoru.Problém bude ve velkým množstv plovouček který hýbou s pH.Měl jsem s tím problém už v rostlinám aq kde to při vypnutým CO2 lezlo i nad 8. Teď té zelené hmoty tolik není,tak to není tak drasticky.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Angus68Re: DeRosa
A taky by se mělo říct, o jaké cichlidy se jedná. Středoamerické mají rády ( a dobře vegetují) při pH 7.5 a výš.

Taky jsem chtěl salviniho :-D Nevhodná voda ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68 – Re: DeRosa
Já bych se s tím zabýval dřív než pH8 ;-) Aby nebylo pozdě ;-)
Ono se tu radí na snížení pHáčka a já bych toho využil.
Moc lidiček to asi neví, ale dá se snížit i borovou kůrou a smrkovými šiškami ;-) v přirozeném poměru. Asi jako u olšových šišek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: DeRosa
Pokud to nejde občas až k 8, tak bych to neřešil (změř to pH ráno před rozsvícením a večer těsně před zhasnutím). Až na G. winemilleri jsi u cichlid v běžně udávaném rozsahu pH. Ty G. winemilleri jsou asi odchovy, které snesou větší rozsah pH než ryby z přírody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeRosa
Potřebuju poradit jestli mám řešit vyšší pH 7.5 vzhledem k ním velkým cichlidám např. Seachem Acid Regulátor.Nebo se s tím nestresovat a nacht to bít...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - DavFM
Nevím kam to dát, může se občas hodit:
www.suedamerikafans.de/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Bubo Re: vaaclav
Jo takhle si to myslel, no vzhledem k tomu, že se s rybama a akváriem potácím s nějakou přestávkou už skoro 10 let, tak to myslím vydržím :) teď jsem to pár let nepotřeboval řešit ph, tvrdost, vodivost...měl jsem tanganyiku a ideální alkalickou vodu s vyšší ph. Ale stěhování do Prahy změnilo situaci a tím pádem i rybí osádku a přesun na jiný kontinent :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Jamie
Pokud to vydržíš dlouho kup si lepší věc (dvoustupňová kalibrace),jestli jen pár let kup si tužkový. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG
Jop, ty 2 co tu dával Jamie jsou ty samé co jsem kupoval na Ali. Samozřejmě z Číny stojí výrazně méně. Spíš tak třetinu ceny u nás s poštovným, protože z Číny se poštovné neplatí.
Akorát to trvá, cca 3-4 týdny, ale zatím mi vše došlo a nikdy zboží nebylo poškozené.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatosRe: Jamie
Jamie. Kup si to z aliexpres tak jak ti psal NHKG. Je to úplně stejný přístroj (troufnu si říct ze odtama to mají i zdejší překupníci - akva obchody) a cenově vemes-li to z chiny budeš na méně jak půlce ceny včetně postovneho
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bubo
Díky, právě jsem koukal na tohle, ale asi to nebude nic moc co?
ph metr
www.akva-tera.cz/…
konduktometr
www.akva-tera.cz/…

Jak si to myslel vaaclav s tím, jak to chci s akvárium vydržet?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatos
pokud nekdo chce mohu dát kontakt na pani co rozprodava rybarnu a ma ph metry... a to....

Digitální pHmetr GPHR za 1850kc.... (nebyl nikdy pouzivan, hned po zakoupeni se rozbila sonda, jinak vcetne navodu)

ph201 (pouzity) .... za smešných 190kč.. opět bez sondy.....

sonda se dá objednat z ciny cca za dve stovky....
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: Jamie
Záleží jak to z akváriem ještě chceš vydržet. Tužkových pH-metrů sice jiné značky jsem měl několik a bohužel mě velmi zklamaly. Sonda podle jakosti a hlavně zacházení s ní vydrží jen pár let a pak si vlastně musíš koupit nový přístroj. Aspoň ty co jsem měl já hrozně žraly baterky (9V) a tak jsem se rozhodl koupit trochu něco lepšího. www.srovnanicen.cz/… Není to žádný profesionální přístroj ale funguje velice spolehlivě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: Jamie
Pro orientační měření mi na pH přijdou lepší kapky: www.rostlinna-akvaria.cz/…
Digitály se musí seřizovat a pořádný digitál stojí přes 1000Kč.
Ale mám i toto: www.aliexpress.com/…
Musí se to občas zkalibrovat pomocí kalibračního roztoku, tak většinou měřím kapkovým testem. Ten od JBL je vymakaný, přesný a jednoduchý na provedení.

Pro orientační měření vodivosti používám tyto 2: www.aliexpress.com/…
www.aliexpress.com/…
Nemám to s čím srovnat, ale oba ukazují cca to samé (v jiných jednotkách), tak mi to stačí. Díky nim vím, že vodovodní voda hodně kolísá a že s tím nic neudělám. RO nechci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bubo – Konduktometr a pH metr
Ahoj, můžete mi prosím někdo doporučit cenově přijatelný a relativně přesný konduktometr a pH metr? Nechci nic profesionálního. Jen pro hobby účely...nikoliv pro odchov ryb. Díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dudak Re: teakmon55
V pražské vodě se NO3 dost houpe, chce to sledovat, ale určitě bych ho přidával dál, i když menší množství. Držet to na 20-30, jinak to v takhle zarostlým akvárku rychle spadne na nulu. Hnojit metodou EI, mi přijde z dlouhodobého hlediska velmi špatně udržitelné, ať už co se týká údržby tak i udržení rovnováhy. Tím samozřejmě nechci říct, že to nejde. 50mg/l je koncentrace, kterou snáší většina ryb dobře, otázkou je kolik tam bylo před výměnou vody. I když ty příznaky bych spíš vidělna NO2
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55 Re: NHKG
No Prazska voda.Podla ich tabulky je 16mg/L.Tak NO3 prestanem pridavať.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: teakmon55
NO3 50mg???? Chceš ty ryby otrávit? Pokud hnojíš i dusíkem, drž to do 10mg. (při té tvojí vodě 25mg a zapomeň na náročné ryby jako cichlidky)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55 Re: vaaclav
No tak vstupna voda je až 25mg/L-NO3.Hnojim EI a vcera som menil vodu a pridal makro a NO3 je teraz cca 40-50mg/L.
Rýb asi tak primerane :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: teakmon55
Kolik tam máš ryb a kolik dusičnanů NO3 a to i v kohoutkové vodě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: teakmon55
Viděl bych to buď buď na NO2 a nebo pokud to dělají jen každé ráno a přes den jsou OK, tak kyslík. Zapni vzduchování zároveň s vypnutím světel a vypínej ho chvíli před rozsvícením (aby se stihla obnovit hladina CO2 před rozsvícením). Zapínat vzduchování ráno už je pozdě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55
Zdravim,nedavno som tu pisal,že ryby su kazde rano pod hladinou a lapaju po dychu.V tedy som to pripisoval vyššiemu CO2.Ale dnes su zasa hore a rychlo dýchajú a to som včera večer menil 50% vody.
CO2 je asi okolo 15 mg/L.
Čo može byť prícina nedostatku kyslíka?Je to skoro každý deň od 9:00 až do zapnutia svetla.
Alebo by bolo lepšie každé ráno zapnúť kyslík asoň na 2 hodinky?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - honcka Re: vaaclav
Díky musím zjistit, jakou ještě mám alkalitu, byl jsem na toho trochu zblblej, všude odkazovali na tvrdost v dkh a já marně hledal převodník mmol/l na dkh :-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R vaclav Re: honcka
Jsem z toho trochu zblblej, co2 ovlivnuje tvrdost, nebo alkalita?
Substat mam obycejnej ricni pisek
www.superzoo.cz/…
+
www.superzoo.cz/…
pisek v octu nebublal, u nas v brandejse je voda celkem tvrda 2,71 mmol
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R vaclav Re: honcka
Než začneš bublat měl by jsi si zjistit jaké KH má tvoje voda z vodovodu a v akváriu. Další důležitá věc je aby substrát byl bez obsahu vápence. Test v octě. V příliš tvrdé vodě CO2 nefunguje natolik aby se ti změnila barva v drop-checkeru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - honcka – modra vodicka v drop checkeru
Mam tenhle dropchecker
www.profiplants.cz/…
bublam biokvasem 3 dny (2dny pozoruju bublinky), dneska jem vymenil tretinu vody a porad modra, mam trosku pridat kvasnic, aby to bublalo vic, nebo muze bejt i stara vodicka v drop checkeru
Jedno z druhým souvisí. Žlutá barva je už na pováženou. Protože pH měříš kapkovými testy je to jen o odhadu co je skutečnost a stačí 0,2 rozdíl v pH a otrávíš si ryby. Já jsem si na to radši koupil pH-metr. Tady jsi to můžeš spočítat jen musíš používat . a ne , při zadávání čísel. akvarijni-hnojivo.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55 Re: vaaclav
Meriam JBL testmy.CO 2 na noc vypinam.Mam aj drop checker od dennerle a v poslednom cese ide skor dost do zlta,myslel som ze ta zlta farba bude vplivom niskeho ph.Takže ubrat CO2?
Jen pro zajímavost čím to měříš. Vypínáš CO2 na noc a může to být změna i pH. Doporučuji drop checker. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervan Re: teakmon55
Problém nie je v alkalite, tá je v pohode, ale je tam dosť veľa CO2, stačí trochu ubrať.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55
Zdravim,už dlhšie pozorujem,že každe rano su ryby na hladine a lapaju po vzduchu až do rozsvietenia.NO2 je na nule.Rano mam hodnotu ph 6,5 a Kh 4°d.
Bude problém v tej uhlicitanovej tvrdosti vody?Mam ju zdvihnuť?Ak som správne cital tak pri 4°d je ph nestabilné.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sitius – pH vody
Ahoj, mám dotaz, když měřím proužky, tak mi to ukazuje oranžovou barvu a nízké pH vody test - JBL Easy test 6v1
když vodu měřím pomocí Ben Test PH - tak mi to ukazuje naopak vyšší, kdo mi doporučí nějaký kvalitní test či metodu, jak to ověřit?
jinak vstupní voda:
kohoutková ph 7 , tvrdost měkká 6°dH

Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Knedlos Re: vaaclav
wed ho použivam ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Knedlos
Dobré je používat drop-checker. www.youtube.com/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Knedlos Re: vaaclav
no budem musieť to kh pomerať zase,nočné vypínanie mam. takže tých 6,8 by aj mohlo ostať či radšej nastaviť 7?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 26 27

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18987x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1238-ph-vyznam-a-mereni?od=201