Zdravím zdejší chemiky
Potřeboval bych objasnit svou situaci:
Mé akvárium dlouhodobě trápí vysoké pH, díky kterému (zřejmě) mi pořád umírají ryby a bují řasy. Hodnoty jsou takové, že při teplotě 26°C mám aktuálně KH 4,5, GH 7,5 a pH 7,9-8,0; vstupní voda (Vírský oblastní vodovod) má při asi 25°C KH 9, GH 9,5 a pH 7,4. Chemii jsem nikdy příliš nerozuměl, ale už tohle mi přijde divné - jak to, že vodovodní voda s vyššími hodnotami tvrdosti má nižší pH?
Navíc - teď je voda v akváriu ze třetiny vyměněná, když ji nechám tak 2 týdny vlastním procesům, pH opět vzroste na hodnoty 8,3-8,4. Na dně se mi válí poměrně dost kuliček granulované rašeliny, což je důvod relativně nízkého pH (a rezavě hnědé vody), bez rašeliny byly hodnoty před výměnou vody asi 8,8!! CO2 teď nedávám, pokud ano, klesne pH na asi 7,2-7,5 (ráno-večer).
Asi mi namítnete, že mám vápenaté dekorace - nikoli, písek je čistý křemičitý z flexiobkladů (nešumí), kameny jsou křemenné valouny, biotitický granodiorit a křemenné slepence z Babího lomu od Lelekovic, všechny (údajně) acidické a nešumí, dál tam jsou 2 kořeny.
Jediný mně známý zdroj vápníku jsou ulity odumřelých okružáků a piskořek, na druhou stranu živých je tam asi třikrát více ...
Co s tím?