Přihlásit se RYBICKY.NET »

Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)

NápovědaFórum » Další živočichové » Paraziti 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku 66 Přejít na další stránku   1  
Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita)
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
https://www.akvarijni.cz/bezobratli.htm
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bali – Re: danina49
presne jak pises, jsou to nitenky - tubifex tubifex

i kdyz 8cm je docela dost tak nevim
 Reagovat na tento příspěvek 0  - danina49 – červená "Žížalka"
Fotka k příspěvku Tady je ještě další foto, ale trošku rozmázlé

Reagovat na tento příspěvek 0  - danina49 – 8 cm dlouhá červená "Žížalka"
Fotka k příspěvku Hezký večer, po zlikvidování již druhého kapříkovce jsem se rozhodla kompletně vyčistit akvarko. Jsem totální začátečnice (tak doufám, že se takoví ti přechytralci do mě nebudou navážet). V minulosti jsme akvárium měli, ale nestarala jsem se o něj já.
Akvárko je 120 lt, živé rostliny, kámen, porostlý velký kořen. Filtrace a vzduchování běží nepřetržitě, světlo 12 hod. denně přes spínací hodiny. O víkendech nekrmím, jsem mimo byt.
Začli se mi objevovat na skle nějací červíci či co to bylo, vždy jsem to akorát setřela, nebo si poradily rybky a nebo to občas i zmizelo. Netuším. Ale moc jsem to neřešila. Až příchodem kapříkovce ! Nakonec jsem se rozhodla kompletně vyčistit akvárko, včetně nového založení dna.
Kamennou drť propláchnu vaříci vodou, nový písek rovněž, kořen je porostlý rostlinkami, tak ten snad jenom do karantény, rostlinky asi také. Odčerpala jsem vodu, kterou tam achci dát zpět. Ale přitom jsem objevila tohoto živočicha. Nevíte, co to vlastně je ? Nikdy jsem to neviděla. Připomíná to sytě červenou žížalku. Největší je dlouhá 7-8 cm a silná tak 2 mm. Další dvě jsou asi tak 2-3 cm dlouhé krvavě červené nítěnky. Patrně jich ve dně bylo více, ale do bude v odsátém kalu. Jo, krmím jen sušeným krmivem. Díky Danina

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: Willdas
Jak dlouho je nádrž založena? Mám tušení že čerstvě a toto je pak vcelku normální jev.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Willdas – Re: Ivoš
Nejsem si jistej jestli by to dali dohromady s terčovcema teda :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš – Re: Willdas
Přidej si do akvárka párek rájovců (nebo jen jednoho, pokud máš přerybněno) a nech ryby týden o hladu. Rájovec by to měl vyluxovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Willdas – Bílé čárky v akváriu
Zdravím, v mém 180l akvárku se mi již dávno vytvořili jakýsi bílý jemný pomalu se hejbající čárky,převážně na skle, myslím ale, že to nejsou nálevníci,nejvíce se však vytvoří po výměně vody a nejsou k vyhubení, délka do 5mm, z metru a půl nejsou vidět,ale při přiblížení k akváriu je jich spousta... děkuji za všechny rady, jak se toho zbavit:-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Chalybda – Re: DrBolíto
Lasturnatka je poměrne velká a je vidět, že má tvar jako škeblička, při pootevření vysouvá nějaké nožky nebo brvičky, pomocí kterých se rychle pohybuje podobně jako potápník. To asi nebude ono... hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrBolíto
Nebo mrkni v google na Lasturnatka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Chalybda – Re: vlasolis
Tipuju to na ploštěnku nebo hlístici... zkus se podívat na fórum, žlutý oddíl-paraziti, je tam toho spousta, určitě tam najdeš i ty "svoje".
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlasolis – Re: Chalybda
jak jsem napsal, jsou bílí, tyčkovitý tvar, ale jsou tak malí že je vidno jen zblízka,umí i plavat a přesouvat se .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Chalybda – Re: vlasolis
Musíš to zkusit trochu líp popsat, jaký to má tvar, jak se to pohybuje, fotku asi nemáš, že? Leze to jen po skle, nebo to i plave? Má to nějaké nožky?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Juck – Re: vlasolis
Něáký druh šnečků?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlasolis – vodní broučci-nevím, co to je?
Mám je v akvárku, jsou bílí 1 mm malí.jdou za potravou,hodně jich je na skle a dekoracích kde se pohybují.Mám osázenou 50 litrovou nádrž.Všechno vypadá normálně až na ně.Mělo by se s nimi zatočit, mohli by třeba posloužit jako krmení malým rakům které jsem vysadil?.Vůbec nevim.Hledal jsem to ale nenašel.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Hando88
Nejspis to budou ty hlistice jak sem se zde docet.Fotku nemam pokusim se pozdeji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 – Re: Hando88
Tipuji hlístice X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bali – Re: Hando88
plostenky?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Verča.D – Re: Hando88
možná jsou to řasy, nemáš fotku?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Těhňajs – Re: Hando88
vyfoť to
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hando88 – Nevim co to je !! :-(
Prosim vas lidi.Nevite co to muze byt? mam to na sklech akvaria jsou to tak 1-3mm dlouhe takove nitky male.Prosim nevite co to muze byt a jak se toho zbavit a jestli to vadi memu akvariu??Diky!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Maza – Re: Palo
Ze tří elips se toho pozná málo, ale tipuju na buchanku. S tou si nemusíš lámat hlavu.
Ty hlístice budou pravděpodobně ploštěnky. Jestli je to akva čistě rostlinné, pak ti taky vadit nebudou a při nedostatku potravy běžně podávané živočichům v akva časem ustoupí. Nebo se dají zlikvidovat přípravky Flubenol nebo No-Planaria.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Palo
Fotka k příspěvku Tak jeden nezmar somuznasiel suto Nálevníci a ten druhy vyzera podobne jak sem nakreslil.
Jak se teho zbavim???

Reagovat na tento příspěvek -1  - Palo – Co to je????
Mam rastline akvarium zalozene asi tak 2mnesice a ted sem spozoroval na stene akvaria niecostrasne malemato tvar jednej vecsej elipsy a dalsie dve sumensie vela nej je to mensi nez milimetr a dalsi vec co jsem spozoroval su biele hlisty co to je???? jakse toho zbavim dekuji za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: Daveedek
Vypadá to na ruduchu - "jelení paroh". :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tudy
planta.aquariana.cz/…

Ta úplně dole, nahnědlá "lístková" - ruducha nebo nad ní "Černá kudrlinková řasa" - také ruducha.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Noa – Re: Daveedek
Taky bych tipla řasu. Jinak tady je docela dobrý popis, vem to pod lupu a uvidíš. cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tudy
Vypadá to na řasu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Daveedek
Fotka k příspěvku Ještě jeden objekt bych tu měl k identifikaci:

Doufam ze to je rasa a ne nezmar...

Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Re: Housie
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Housie – háďátka
ahoj po několika dnech založení aqa se mi tam objevili háďátka velká cca 1-3 cm. snažil jsem je lovit ale to opravdu nejde. Teď se mi tam objevila až 6cm dlouhá, můžu s tím nějak bojovat? a můžu si tam dát ryby?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - Tudy – Re: 2lizard
Je to na 99% pijavka, řešením je zabít. Nemusí to být parazit, může jít o dravý druh, v každém případě bych ji v akváriu nenechával.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R Silent – Re: 2lizard
Pokud je to opravdu pijavice tak bych ji v nádrži nenechával. Je to parazit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 2lizard
Haimdol napsal: Vypadá to jako pijavka.

A to je co? Do akva jsem to asi přinesl s kytkama, ale může to tam zůstat?

P.S. Nalezeno v krevetáriu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent – Re: 2lizard
Vypadá to jako pijavka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 2lizard – Copak je to za potvoru?
Fotka k příspěvku Nevíte co je to za potvoru? Vypadá to jako žížala.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 3  - xx – Re: jirka.p
To není tak hrozné, to se dá.

Tu rostlinu by to chtělo pořádně propláchnout a jen pro jistotu ji nechat ještě jeden den v čisté vodě, jestli se na ní nějaká živá pijavice neobjeví. Moužou být schované ve středu rostliny, dole u listů a podobně.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jirka.p – Re: xx
Rostliny by to poškodit nemělo. A když to tak spočítám že jsem použil 2 ml z té lahvičky, tak to vyšlo na 20 Kč. Kdybych to nezkusil a rostliny vyhodil, bylo by to dražší o pořízení jiných.
Jestli to je nebo není chobotnatka kachní nevím. Také proto jsem rád že je to mrtvé. Pijavek je vícero druhů a bál bych se že to ublíží osazenstvu v akváriu.
Jirka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - xx – Re: jirka.p
Pokud to tu rostlinu nepoškodí a přežije to, tak to po té "odblešovací" proceduře bude jedna z nejdražších rostlinek v akváriu. ;-)

Jestli to je nebo není chobotnatka kachní to z fotky poznat nedokážu. Podobných pijavic je spousta a nemusí to být ani naše domácí, ale nějaký zavlečený druh, co se k prodejci dostal jako bonus s dovozovými kytkami.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BBerunka
Jee tohle mám v akvarku taky, zdá se že rybkám to neubližuje tak to tam toleruji, nebo myslíte že by to mohlo dělat neplechu?? děkuji za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jirka.p – Re: xx
Ano. Je to pravděpodobně ono. Ono - chobotnatka kachní. Děkuji za informace. Vypadá to že už jsou mrtvé. Ale pro jistotu jsem tam ještě pár kapek dal. (Pár znamená že jsem do těch 5 litrů dal celkem dávku na 200 l akva).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - xx – Re: jirka.p
Tak co, jak to pokračuje? :-)

"... po ní zůstavají další malé pijavice ..."

Vypadá to nějak podobně?
1.bp.blogspot.com/…
3.bp.blogspot.com/…

další
www.biopix.dk/…
www.biopix.dk/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stetinka – Re: jirka.p
tož tak tam hoď ten hypermangan!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jirka.p
Johan napsal: Oni takhle prostě jenom lezou. ;-) Ale je to navás co uděláte. Když je necháte, aspoň nebudete mít "problém" se šneky...=D
Problém se šneky nemám - tedy v akvárku kam jsem chtěl rostliny. Šneků mám hodně u krevetek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jirka.p – Re: stetinka
Měl jsem v rezervě 5 l akva. Napustil jsem ho teď jen pro ty rostlinky :-) a pijavice.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: jirka.p
a největší pijavice se začala "množit" - jak leze (leze stylem že se přichytí oběma konci k podkladu a natáhne se na 3-4 cm a zase se přichytí) a neví kudy kam, tak po ní zůstavají další malé pijavice. Oni takhle prostě jenom lezou. ;-) Ale je to navás co uděláte. Když je necháte, aspoň nebudete mít "problém" se šneky...=D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stetinka – Re: jirka.p
akva je prázdné? Nově založené (v nejbližších dnech)?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jirka.p
Pijavici vyhoď. Hm. To se řekne. Ono je jich tam X. Napustil jsem vodu do 5 l akvárka a dal tam rostlinky. Za chvíli bylo vidět na stěnách akvárka X mini pijavic. Před chvilkou jsem tam přidal eSHa Gastrobac (dříve Gastropex). Má to hubit šneky. Ta největší pijavice se začala "množit" - jak leze (leze stylem že se přichytí oběma konci k podkladu a natáhne se na 3-4 cm a zase se přichytí) a neví kudy kam, tak po ní zůstavají další malé pijavice.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: jirka.p
Prostě pijavici vyhoď a rostlinu tam dej. Jestli se bojíš, tak tu kytku nedávej do akvária s krevetami, ale jinam. Takovejch "potvor" se v pěstírnách vyskytuje...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - stetinka – Re: jirka.p
ale prdlajz, nic nevyhazuj. Skoda peněz, vymáchej ji v hypermanganu nebo roztoku sava
 Reagovat na tento příspěvek 1  - jirka.p – Re: xx
Děkuji. V akváriu ještě není. Všiml jsem si toho když jsem chtěl rostlinu vyndat z košíčku. Půjde to do koše. Nechci nic riskovat.
http://rybicky.net/clanky/690-nezvani-hoste-%E2%80%93-parazite-potrava-pomocnici
https://www.akvarijni.cz/bezobratli.htm
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb živočichů. Je-li živočich správně určen, pak další otázky (např. k jeho likvidaci, chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování přeje redakce portálu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [66] ...... 87 88

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 60295x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7539-co-je-to-za-parazita?od=3251