Echinodorus - pěstování
Pěstovat Echinodory ze semínek je hrozný voprus a hrozně dlouho to trvá. To znamená že to nikdo nedělá. Ještě se ti může stát že vyroste něco jiného než chceš.
I takhle můžou vypadat mateční rostliny echináčů.
O tom to fórum je ne :o)
Tu je "vědecký" popis:Matka z řízků?
Jde vypěstovat? Ano, samozřejmě! Asi nejdůležitějším otázkou pro vás zůstává, zdali takováto matka není jakýmkoliv způsobem degradovaná. Odpověď je jednoduchá - ANO - ačkoliv k postupné degradaci genetického materiálu dochází až po několikátém opakování systému řízek->matka zkušenosti ukazují opak - skutečnost že si takto někteří vychcánci myslí že si pořídí jeden řízek a pak z něj udělají matku a budou ještě sami řízky prodávat způsobuje že se tito chytráci vytrestají sami bídnou kvalitou gentiky a nízkejma výnosama.
Tak to vypovídá za vše ne? Můžeš vypěstovat "matku" nicméně je zde předpoklad, že nebude tak kvalitní a její "dcery" ještě míń. U drtivé většiny aqa rostlin se nejedná o jednoletky jako je třeba máta, meduňka nebo heřmánek
Když má žena dceru, může ta dcera býti i matkou?
To je na tobě, já bych ho zatím nechal venku. Není to poslední šlahoun za chvíli možná vyrazí další a ten bude ještě větší a silnější.
Tak ho mám "schovat" pod krycí sklo? Bude to lepší?
Já bych to asi nepitval do situace "bylo dřív vejce nebo slepice" : Matečná rostlina - matka - je samičí rostlina ze které se řežou tzv. řízky - (klony, kotlety, prcci) - slouží k vegetativnímu množení. :o) nějaká definice botanika ,ne moje. Nicméně je pravdivá, mateční rostlina by měla být geneticky "dokonalá" aby z ní šlo získat co nejlepší nebo co nejvíc dceřiných...A drahý jsou asi proto, že jim trvá dlouho jí vypěstovat, ne že by byla dokonalá :o)
to je můj pohled...
Mateční rostliny jsou rostliny velké, dospělé.
Dceřiná rostlina je rostlina vzniklá vegetativním rozmnožováním na mateční rostlině. Tj. mladé (dceřiné) rostliny v paždí přeslenů na květním stvolu echinodoru, solenky či hnědovky. Mladé rostliny na oddenku kryptokoryn apod.
vaaclav napsal: Pokud ti mimo akvárium nezaschne..
Tak ho mám "schovat" pod krycí sklo? Bude to lepší?
Zdravím, asi tak před týdnem mi z mého echinodorusu začalo valit toto:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Otázka zní, je to květ? A víte ještě co je to za echinodorus? Díík!
Starší reakce
jenže tenhle výrazně zbledl, úplně nový je krásně zelený.
mě přijde v pořádku, většina echinodorů má nové listy tmavé, nekteří víc a někteří míň
Takhle vypadá list, který vyrašil jako nový, asi po týdnu. Zbytek fotek je v albu.
Obě skrýše jsou umělohmotné.
Ten kámen vlevo je umělej, nebo z Chorvatska? Vypadá barevně úplně přesně jako jeden, co jsem si letos přivezl a ten bublá.
Akvárium je poměrně nové tak bych ho nechal v klidu. To dno má příliš velké kamínky na můj vkus.
Písek i štěrk jsem zkoušel, je v pořádku.
Prubnul sis ten písek octem, jestli není vápenitý? Na těch fotkách je i na můj vkus dost světlých šutrů a šutérků a pokud echináče něco nesnáší, tak je to vápencové dno.
To, že mi hnědnou emerzní listy, to bych chápal, ale mi hnědnou i nové, co vyrašily na šlahounu, který vypustil (viz. předchozí fotka). Dno mám základ štěrkové a 2/3 tvoří písek.
Nemáš ho ještě ani dva měsíce a má dokonce ještě emerzní listy. To tvoje dno se mě moc nelíbí.
Mám prostě v bytě teplo.
Přidávám jinou fotku.
Na fotce není nic vidět. Proč máš tak vysokou teplotu.
V mém akva se nedaří echinodorům, i když jim raší nové listy, za chvíli hnědnou. Viz Fotka, netušíte, čím by to mohlo být. Měření vody: 27°C, pH 7,5, GH 9, KH 4, NO3 18
Tak to víš, přece jen ten největší odborník na echinodory jsi širokodaleko po Ratajovcích, Hořáncích a dalších firemních, ty...Já jsem poslední takovou kytku měl před šesti lety
,... a před tím asi také také tak. Tak jsem tolik šancí se s tím setkat neměl...Ale vím, že mi nikdy z oddenku nová kytka nevyrostla.
U mě po dvou letech byl komplet nenarušenej
Stal se zázrak pan LiborSprysl veřejně přiznal že něco nezná. To se dějí věci.
Pro Vašek. Uhnívají jak staré kořeny tak oddenek. U některých rostlin z něho vyrůstají nové u jiných až po jeho oddělení.
To asi odehnívat nebude. Odehnijou kořeny pod tím, ale tato část je pořád jaksi živá.
Nuž synci, tak to vidím možná nějak asi poprvé...je možné, že to stíhá odehnívat ve dně? Tohle mi teda nikdy nenarostlo...
..pre niekoho kto by sa už fakt nevedel orientovať
Rád si nechám od tebe Václave vysvětlit, kde má echinodorus oddenek...To mi fakt hlava nebere...Wikina říká....Oddenek (rhizoma) je zásobní část rostliny vzniklá přeměnou stonku – tzv. podzemní stonek, často jako výběžek kořene u některých vytrvalých bylin. Rostlina v něm přezimuje. Pro využití se sbírá na jaře nebo na podzim, kdy jsou v něm stažené veškeré zásobní látky rostliny. Pokud se – např. při pletí – utrhne pouze nadzemní část rostliny bez oddenku, tak začne znovu růst.
Toho jsem tedy na echinodorech moc často nenašel, aby se dal krátit...U kterého druhu? Píše se to u hodně druhů, ale asi jsem neměl nikdy takové giganty, protože odříznout něco odspodu, tak mi kytka zhyne...
Nemáš nějakou dokumetaci, vím že fotíš skoro všechno?
V mém akva se nedaří echinodorům, i když jim raší nové listy, za chvíli hnědnou. Viz Fotka, netušíte, čím by to mohlo být. Měření vody: 27°C, pH 7,5, GH 9, KH 4
Úžasné rady, zvláště od toho kdo neví co je to oddenek.
Pokud se jedná o nějaké obyčejné budiž. Asi snesou otrhání. Choulostivější ne.
Keď už bude vybratý, tak by som listy nestrihal, ale vylámal - alebo ako to popísať, keď ich pohybom smerom dolu ku koreňom akoby "olúpem"...
Otrhať listy pri skrátení koreňa je vhodné, aby sa udržal pomer medzi koreňovým a listovým systémom, teda najmä u tých rastlín, kde je príjem živín koreňmi významný, medzi ktoré echinodory rozhodne patria.
Listy je určitě lepší stříhat, kořeny zakrátit lze, ale s rozumem. Oddenek mi není jasné...
Jsou dva, klidně je vytrhni, rozděl a zkrať jim kořeny.
predpokladám , že sú tam 2..v prípade ak by tam bol len jeden tak pri krčku by mal byt dosť široký nato, aby sa dal rozdeliť na 2 časti..
a další foto ... detail
tady je slíbené foto. Nemůžu nějak zjistit jestli to jsou dva echinodory nebo jeden ...
Vezmi nůž a těsně u mateční rostliny přeřízni oddenek a mladší rostlinu opatrně cukáním vytáhni.
Necháš jen to co je pod rostlinou. Oddenek zbav hnijícího konce, odstraň z něho kořeny a nech ho plavat na hladině. Vyroste ti z něho několik dalších rostlin.
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42291x