usine napsal: Uvádíš špatné příklady, ten první používá na rozdíl od tebe CO2 z bomby a ten druhý má poloviční akvárium než ty. Nesmíš zapomínat že vzoreček W/L nejde aplikovat stejně na každou velikost aqua. U malých akvárií nemusí stačit 1w/l a u velkých může být 0,3 w/l až moc.
Tak v tom případě s tebou také nesouhlasím. W/l nezáleží na velikosti akvária. Záleží na poměru světla a živin. Pokud je obojího málo - jak uvádíš ve velkém akváriu může být i 0,3 W/l dostatečné v tom případě, že je tam málo živin - a to třeba kvůli tomu, že dávka hnojiva se rozprostře po celé velké nádrži a tím vzniká málo živin na litr vody - pokud chceme počítat waty na litr vody. Při malém osvětlení - 0,3 W/l v kombinaci s málo živinami může znamenat úspěch; stejně tak jako:
U malých nádržích, kde je osvětlení přes 1 W/l. V takových případech musí být v takovém akváriu živin dostatek či dokonce nadbytek, aby vše fungovalo jak má a řasy si příliš nevyskakovali.
Bylo zde řečeno, že každé akvárium si žije svůj vlastní minisvět. Proto bych se chtěl ohradit vůči tomu, že užívám špatné příklady.
Ale dejme tomu. K mnou uváděným příkladům
- ten první (
rybicky.net/nadrze/11854&kateg=5&typ=2 ) (
430 litrů vody; 294 W; 0,68 W/l; hnojení profi CO2 + další hnojiva) - Velká hodnota osvětlení (
0,68 W/l) v kombinaci s velkou hodnotou živin (
profi CO2 + další hnojiva). Dost světla & dost živin = biologická rovnováha - proto mu to šlape ...
-ten druhý (
rybicky.net/nadrze/11184&kateg=4&typ=2 ) (
130 litrů vody; 72 W; 0,55 W/l; hnojení - CO2 z ovoce + PMDD). Berme v úvahu velikost akvária - 130 l (!). Ani ne velká ani ne nijak malá hodnota osvětlení (
0,55 W/l) v kombinaci se střídmým hnojením (
Oxidu uhličitého z ovoce a PMDD). Středně světla & středně živin - biologická rovnováha - proto mu to také šlape.
Z toho pro mě vyplívá to, že při aktuálním nízkém osvětlení (
0,3 W/l ) a pravděpodobně nižšímu výskytu živin mám nyní ve svém akva také biologickou rovnováhu. Nižší obsah živin odvozuji z toho, že se mi při nízkém osvětlení netvoří řasa. Musíme ale brát v úvahu to, že v současnosti nehnojím naprosto ničím.
Pokud bych tedy zvedl hodnotu osvětlení o 0,3 W/l ===> 0,6 W/l pro zachování rovnováhy musím zvýšit i obsah živin a to právě za pomoci aplikace CO2 a aplikace jiných hnojiv dodávajíc do akvária potřebné prvky ...