Echinodorus - pěstování
Přemýšlím, jak to udělat bez vytažení rostliny, ale nevím, jestli se tam dostanu. Zas na druhou stranu bych nerada poškodila mateční rostlinu. Echináč je zasazenej na tom stejným místě už přes rok, takže předpokládám, že kořeny jsou po celým akvárku.
Jak těsně se má odřezávat oddenek? Měl jsem u starých za necelé 2 roky skoro 10 cm. Nechal jsem 1cm.
Rostlinu vytrhni a přebytečný oddenek uřízni. Většinou na konci stejně hnije. Kořeny zkrať, já je nechávám dlouhé na šířku dlaně. Ty přímo pod rostlinou by měly být bílé.
A je vůbec potřeba mu pomáhat?
Asi bude lepší počkat na to foto...
jo pláču trochu nad rozlitým mlékem že ?
ptám se jpíš ze zájmu, jestli se to po té době vyplatí přesadit, jestli by to tomu výrazně pomohlo
ale asi se spíš dozvím že nikoli ?
...myslím si, že když jsem sázel svůj echinodorus, tak jsem si nevšimnul že jsou to vlastně dva echinodory (nejspíš). Myslíte že je to teoreticky problém, když by byly dva echinodory zasazené přímo vedle sebe ? konkurovaly by si ?
Ty rostlinky jsou tam už asi 2 roky...
Po dvou letech byste už mohl odhadnout sám, jestli to problém je nebo ne.
0 22.10.2012 15:13 dvorak [94] - Rostliny Ano budou si částečně konkurovat, ale myslím, že to nijak extra nevadí. Samozřejmě až se rozrostou, tak se oba dva budou dělit o místo pro zakořenění. Tím, že jsou prakticky zasázeny v jedné jamce, tak ty kořeny budou navzájem propletené a rostliny se také budou dělit o živiny v místě zakořenění - tedy o ty živiny, které berou z detritu, který je ve štěrku. Jestli jsi to tam zasázel teď, nebo i třeba o víkendu, tak asi by bylo lepší, rostlinku vyjmout, rozdělit a každou zvlášť zasadit dál od sebe. Záleží také co je to za echinodor. Jestli je to tenelus, tak je tato otázka zbytečná, ale jestli je to třeba E. ergentinensis, tak by asi bylo lepší rozdělit jej. Jestli jsou nyní rostlinky malé, tak po čase se v dobrých podmínkách určitě rozrostou. Takže jestli jsi ten echinodor sázel teď pár dní nazpět, tak bych raději volil rozdělit je. Jestli je to už ale třeba rok, tak akorát poškodíš kořenový systém. Někdy to nevadí - ba naopak rostlince pomůže, když se jí ten kořenový systém nějak brutálně nenaruší. Ale když rupne pár kořínků, tak to není nic strašnýho.
Ještě než ti já nebo kdokoliv jiný napíše, co by bylo pro tvůj případ asi nejlepší, tak by bylo dobrý, kdybys napsal o jaký echinodor jde a kdy jsi ho sázel. Další info, jestli se jedná o tvojí nádrž (
rybicky.net/nadrze/12244) není potřeba, páč se budou snad dat vyčíst ze tvé prezentace. Takže napiš co to je za rostlinu a kdys jí sázel ;)
Zdravím,
mám takový specifický dotaz, myslím si, že když jsem sázel svůj echinodorus, tak jsem si nevšimnul že jsou to vlastně dva echinodory (nejspíš). Myslíte že je to teoreticky problém, když by byly dva echinodory zasazené přímo vedle sebe ? konkurovaly by si ? Ve středu přidám fotku.
Starší reakce
Môj blaherae skončil momentálne vo vedre, kde ho pomaly "prevychovávam" na emerznú formu, pretože mu mojich 40 cm vody bolo málo. Listy už má nad hladinou, ale zatiaľ podvodné
já už tohle období mám za sebou. Teď mám jen ty opravdu menší.
Ozeloty nechám jen dva, tedy doufám že se znovu rozjedou po problémech co řeším a jsou 1/3 co dříve.
K nim bych chtěl buď Hot Pepper nebo zelené uruguayensis a nebo klasiku bleherae. Chtěl bych je všechny
Jsem se i zaregistroval, ale odkaz mi ukazuje můj profil.
Díky. Myslím, že k rostlince to bude šetrnější. Nejprve mi to přišlo rušivé, ale když jsem viděl některé fotky, kde byl list ustřižen cca 2cm nade dnem, tak to i celkem vypadalo k světu.
Jinak jak se jima probírám, tak jsou to krásné kytky. Mám zeleného a červeného ozelota, ale určitě ještě nějakého pořídím.
Pokud rostlina ještě pořádně nedrží je lepší stříhat než trhat. Já už jen stříhám, protože tím trháním jsem přišel o jednoho z nejhezčích Echináčů.
Starší reakce
Hmmm, tak to jsem zvědavá, jestli mi koncem jara nepoleze z akva ven
Inu, nechám se překvapit. Díky
To bylo ve Waterworld? Tak ryb máme přibližně stejně a já mám větší "kadiče" - to abych se začala bát. Jak dlouho to trvalo, než takhle narostl?
Jen rybama
Hups! Tak to je pěknej dlouhán, to se budu tiše modlit, aby mi ten amazonicus tolik nenarostl. Fakt jsi to ničím nehnojila?
A dostala jsem tento, podle AD E. argentinensis - daruji, pokud by někdo chtěl.
Tak jsem vyndala ten "Indian Red", a má 60 cm, opět se mi potvrdilo že údaje v atlasu brát s rezervou
Starší reakce
Děkuju všem. Zatím do výšky vytáhlo jen pár listů, ale je bohatší, což mi zatím nevadí.
Tak se nechám překvapit
Zas tak slabé osvětlení to není. Ale záleží na hloubce, mě při hloubce 40cm a stejném osvětlení, bez hnojení jen co2. Většina těch větších ech. časem přerůstá přes hlavu. Ten amazonicus by měl přestat růst až listy dosáhnou hladiny. Pak by měl začít růst do šířky a to se dá ovlivnit ořezáváním listů. takže by ti měl chvilku vydržet.
Amazonky rostou i při velmi slabém osvětlením, někdy jim stačí dokonce i rozptýlené světlo jak je vidět občas v prodejních nádržích. Těmhle "přírodním" echinodorům se říká rostliny krátkého dne. Pokud je chcete udržet v přijatelných mezích nemůžete je mít na nejvíce osvětleném místě, ale strčit je trochu do tmy nebo svítit méně a kratší dobu.
Otázka sice nebyla na mně, ale mně ten Indian Red přerostl tu max. hranici prakticky za stejných podmínek jako máš Ty
Já bych se sem Martině vmísila se svojí otázkou - když teda mám akvárium se slabým osvětlením (2x18W na 112 l), bez jakýhokoliv hnojení - jen detrit (ale týdně odkaluju), s obyčejným černým pískem na dně, tak mám šanci, že se ten amazonicus bude drže u tý spodní hranice, co se velikosti týče? Za poslední cca měsíc se asi už uchytil a krásně roste, momentálně asi nejhezčí kytka v mým akvárku, takže bych se vůbec nezlobila, kdyby došel přibližně kousek pod hladinu a tam už zůstal
Tato byla z hornbachu, od dennerle... ale už je nějaký čas.
Hodně záleží jak kvalitní rostlinu si koupíte, nebo dostanete. Je to podobné jako u ryb. Od různých pěstitelů jsou pod stejnými jmény odlišné rostliny a to nejen u nás.
No ten právě u mně nemá ani 20cm
Děkuji, tyto bohužel, tedy podle toho co jsem se dívala do atlasu, dorostou vesměs 20-25cm, nebo se nedá spoléhat na údaje z atlasu a některý vyroste víc? A je nějaký co doroste výšky cca 35cm? Ten můj Indian red podle toho co jsem vyčetla by měl mít max. 40cm, ale má rozhodně víc... vy jste odborník na echinodory, je tedy něco co se na 35cm opravdu zastaví?
1 14.09.2012 18:50 R vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostliny Jen tak pro zajímavost, před týdnem jsem si koupila od akva dahoo ten jejich roseafolius a ovalis. Zatím mají suchozemnské listy , tak jsem sama zvědavá jací budou.
Díky, jsem ráda za tvoje zkušenosti, Kleine Bär mám a u mně se drží něco mezi 15-20cm, a to už ho tu mám nějaký pátek, víc asi nevyroste.
E.tropica nezastíní vůbec nic
je širší než vyšší, aspon ten můj má max. 10cm na výšku. Podle zdejšího atlasu by měl být náročnější na osvětlení, ale já mám jen 36W/126l, navíc mu ted dost stíní ten Indian Red, a přece je krásně hustý, vypadá moc pěkně.
Musíš si pořádně rozmyslet na jaké místo ech. a za jakým účelem ho chceš.E.horemanii green,- překrásný úzkolistý dloholistý ale poměrně veliký rozte spíše do výšky,neroste zase tak hrozně rychle, E.bleherae je překrásně svěže zelený ale není pro něj problém zastínit totálně 40 cm nádrže jak do výšky tak do šířky, nemá rád přílišné kolísaní teploty a hladiny dá se udržet v požadované velikosti odtříháváním listů, snáží to docela dobře(vlastní zkušenost),E.marble queen ve skutečnosti moc strakatý není a jeho veliké listy na dlouhých stoncích skončí na hladině a jejich rozpětí může být i 60cm(vlastní zkušenost). Echinodorus 'Ozelot Green' také mám původně to měl být leopard , ale vyrosto z toho docela něco jiného, mě se zatím drží tak 25cm výšky a šířky také tak, ale stále stříhám listy abych ho udržela. Jinak je moc hezký. Já osobně pokud bych ctěla středně velký tak zvolím barevný kleine bear (v mé nadrži na pravo stáří 2roky), nebo rubin kompact.Se zelených pak veronikae, nebo ten bleherae.
No, docela dlouho ten amazonicus vypadal, že stojí na místě, ale teď se nějak rozjel, tak jsem na to zvědavá. Jeden z nich mám právě před filtrem, že by ho měl pěkně schovat. Tak snad se nebude cpát až ven (vody mám o trošku míň než Ty).
Isthmicus je malinkej, tím filtr neschováš. Snažila jsem se onehdy najít nějakej echináč, co by nebyl moc velkej, ale moc jich není. Ještě ten Tropica (ten jsem objednávala, ale nepřišel mi), jen nevím, jestli by stačil na schování filtru - spíš ne.
taky jsem povazovala bleheraka za takovy "pavi ocko" co vsechno snese... a prd (jako ty dnesni pavi ocka
) Mela jsem ho x-nact let v 30 litrovem akvarku, matecni rostlina, kazdou chvili slahoun... pak jsem ho prestehovala do 300 litru a on se sebral, a chcip
no to bylo smutku... ze sentimentu jsem si ho sehnala zas... dlouho byl chcipychcip, mrzak, drzel se jen tak tak, ale pak se chytil a je ok (slahoun mi ale vypustil zatim jen jednou)
Bohužel na to abych dokázala vychytat ideální poměry jsem ještě příliš zajíc, v jiném akva bojuju se sinicí (a nevyhrávám a nevím co s tím), a u téhle 126l jsem ráda že krásně funguje, nemám tam skoro žádné řasy, a tak do toho radši nechci zbytečně sahat, abych to nezvorala
Ty echinodory mi vyhovůjí právě v tom, že většina z nich je krásně nenáročná... i když třeba právě E.bleherae mi tam nešel vůbec, kdežto takovému E.tropica který je asi tak trochu vrtkavý se nadmíru daří...
a proto je vesuvius uz i u mne
Mno, sance by tu byla - vychytat hnojeni a svetlo, a jejich pomery... obcas povytahnout ze substratu... ja jsem si to "pohnojila" tim, ze jsem do akvarka flusla (doslova, ono to ma davkovac) Rataj Fe, a to co mi biomasa predvedla... predtim jsem to protrhavala, a chovalo se to jakz takz slusne, pak to zacalo tlacit na kryci sklo
no, koukam, ze jsem zapomnela, ze nektery ech ted jsou Helanthium
a to co sem si myslela, ze je slusna a drobnejsi valisnerie (slusna- ve smyslu neni to takove strasne rustove monstrum jak valisnerky byvaj) je mozna Helanthium bolivianum 'Latifolius' - donesla sem si to z hospody
Děkuji, zkusím mu napsat
vesuvius se mi mnozi... a u trojek bejva pravidelne na stole...
Taky mám před sebou burčák... už je odpoledne, to už se pít smí
Vesuvius mám, ty ostatní dva jsem ještě neměla, ale podle toho co jsem se dočetla ani jeden nedoroste natolik aby ten filtr zakryl...
Začínám teda už pomalu chápet že echinodor který by se zastavil na cca 30-35cm možná ani neexistuje?
ech vesuvius (asi nebude bezne sehnatelny), quadricostatus (takova jina sagitarka, takze pro tebe mozna maly)
doma mam nejakyho krizence(?), chova se velmi zpusobne, zeleny (mlade listy maji sotva znatelny naznak teckovani), 10 cm, ani se moc kolem nerozklada do sirky... nahodny nakup v akvaristice, uz ani nevim kde, na cedulce bylo jen ech. sp nebo neco v tom smyslu
p. Slaminka jezdi i na burzy, videla jsem ho na Pankraci, byl i v Rajsky zahrade, ale da se domluvit navsteva pestirny, celou svoji nabidku na burzy nevozi. Je ochotny, myslim, ze kdyz mu napises mail (SlaminkaA@seznam.cz) s prosbou aby ti neco konkretniho dovezl na burzu a bude to mit, ze by to nemel byt problem. Ceny za echace ma 50-80,- (spis k 50,-)
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42291x