Echinodorus - pěstování
0 28.01.2018 16:36 Nellis Prosím vás, co máte echinodory, co je to za druh? Paní v akvaristice myslela kleine bar, ale nebyla si jistá a i dle popisu tady mi to nesedí. Měl cca 50cm, někdo jim ho přinesl do shopu. Děkuji.
Díky všem za postřehy.No,tak až jejich rozměry budou moc velké,tak půjdou ven.Nějaký tip na Echinodory,které by byly pro moji nádrž tak akorát?
Osvětlení: 3 x lišta s Led čipy celkem 30 W.20 ks denní bílá,10 ks teplá bílá intenzita nastavena na cca.60%.
Někdy se to stane že nechce růst, mě takhle seděl cordifolius skoro rok a pak byl za dva měsíce nad hladinou.
Má míň světla ale to buď rád protože rozměry té rostliny překračují rozměry tvé nádrže ( vlastně všechny co tam máš).
Mám jeden Echinodorus subalatus.Koupil jsem ho poměrně s velkými a vysokými listy.Postupně všechny tyto listy odešly a nahradily se novými,které stále přibývají,jenže nerostou do výšky.Rostlina stále košatí,ale drží se při dně.Přidal jsem mu i NPK a Fe kapsly ke kořenům.Je možné,že je to způsobeno slabým osvětlením,nebo to chce prostě jen čas?
Dobrý den, prosím o radu, po dvou letech jsem se dočkal odnoží Echinace, asi tuším ale jen pro ověření co s nimi, z materiny vyrostl slahoun a něm postupně 4 kusy samostatných strapcu oddělených od sebe cca 10 cm. Aktuálně vypouští strapce kořeny. Správně tedy strapce-rostlinu oddělit od slahounu a samostatně zasadit? Co se slahounem? V jiném akváriu mám jiný druh Echinace tam mi vylezl slahoun ven a akva vyrostl skoro metr nad a na něm květy, které časem uschly a zda se ze nic z toho, zlahoun jsem ustrihnul a jedu dal, jak se množí tento druh? Díky
Kořeny by měly mít aspoň 5-10cm pak můžeš oddělit.
Je tam další výhon , respektive rostliny mi přišli už s těmi výhony a jsou zhruba 14 dnů čerstvě zasázené tak aby jim to nebralo sílu a neuhynuli.
A kam spěcháš? Čím větší bude při odělení, tím snáze zakoření a poroste.
Ahoj dá se už takový oddělit a zasadit? Velikost +5 cm a dva kořínky.
Starší reakce
Asi bych chvilku ještě počkal. Pak vezmi nůž a těsně u matečné rostliny oddenek přeřízni a novou rostlinu vytrhni. Možná budeš překvapený jak velký kus pod substrátem je.
Počkej si až pustí svoje vlastní kořínky
Vedle echinodoru vyrostl takový výhon (či jak to nazvat). Má velikost asi 5 cm. Je vyrostlý na oddenku hlavní rostliny, samostatné kořeny to nejspíš nemá. Bude růst, když jej oddělím za zasadím jinam?
Starší reakce
Ďakujem Vám všetkým za názor. Takže počkám dva mesiace a uvidím. No, môj sen je mať fakt bez CO2. Beriem to ako ďalší stupeň poznania.
Z mych akvarijnich zacatku - z echacu jsem znala a mela jen poctivyho bleheraka. Ve 30ti litrech. O nejakym CO2, PMDD, kulickach do dna apod. jsem nemela tucha. Ani o jakychkoliv testech na cokoli. Osvetleni bylo smontovany z obracenyho kvetinace ve kterym byla zarovcicka z lednicky (takovy kvetinace jsem mela nad akvarkem dva). Bylo to opreny na dvou podelnych krycich sklech. Vrstva pisku taky nic moc. Akvarko stalo bud v pomerne tmavem miste, nebo trochu mene tmavem miste. Echac byl dominantou akvarka (ale nelezl ven, ani po x-letech), pravidelne slahounil a pilne sekal dalsi rostlinky, jak Bata cvicky. Mohlo mu akorat tak pomahat hnojeni od zivorodek (v te dobe mi rostliny nic nerikaly, proste v akvarku maj byt, tak tam byly) ale nemela jsem prerybnino. Bohuzel uz si nepamatuju jeho zacatky, jestli do akvarka prisel jako emerz nebo sumberz, ani kdy zacal rust.
Pak jsem upgradovala na 300 litru. Tam jsem mela pomerne dlouho ech. Indian Red, cca 5ti centimetrovou rostlinku. Bublala jsem velmi decentne CO2, decentne hnojila PMDD. Tak mozna 2-3 roky to bylo stejny - stagnujici, ale nejdouci do kytek. A pak, bum bac, do roka sel ven, neb se z nej stalo monstrum.
Můžu potvrdit, že jsou nenáročné, jen potřebují střední míru osvětlení, mám středně tvrdou vodu, štěrkové dno a pod ním vrstvičku jílu s železem. Svítím 12h denně. Echináče dorostly 50cm k hladině, pravidelně se odnožují a kvetou. Já naopak vážně uvažuji, že je zredukuji na 1ks jako dominantu.
Mám echinodorů plnou nádrž. Umělé CO2 nikdy nezažily a momentálně nadzvedávají krycí sklo. Rozběhly se po cca 1 - 2 měsících. Stačilo občas přidat do dna kuličku jílu.
Echinodory jsou nenáročné rostliny porostou i bez CO2 jen nemusí být tolik barevné (ty barevné). Záleží jak tvrdou vodu máš protože hodně tvrdé vodě ti CO2 moc fungovat nebude. Zrovna u toho co uvádíš může být CO2 i na škodu pro jeho ohromný vzrůst.
No, problémov som riešil neúrekom. Fakt je že mám tvrdú vodu. Menil som aj filter takže isto počkám mesiac a budem čakať ako zareaguje. Viem ze keby som použil CO2 všetko mi bude rásť. Ale chcem skúsiť a aj skúšam bez CO2. Mám tento: Echinodorus uruguayensis 'Veronikae' (šípatkovec 'Veronikae')
Ano, mám ho bez CO2. Roste jak blázen, stačí přihnojit ze spodu...před tím leta jen paběrkoval
Echinodory mě moc nezajímají, ale abych je nevynechal úplně, mám jeden Echinodorus cv. Ozelot. Akvárium jsem založil v půlce října a asi po šesti týdnech začal růst. Dno bez živin, minimum ryb => krmení, ale postupně jsem začal pravidelně hnojit. Bez CO2.
Taka mala otázočka. Mate niekto echinodorus bez CO2? Ako dlho trvá kým začne rásť.
Môj polroka ani tuk.
Zdravím místní znalce echináčů, můžete mi doporučit, který echináč se drží menšího vzrůstu? Momentálně mám v akva E. bleherae a Ozelot Red a z obou (resp. čtyř 2x2ks) vyrostly až příliš velké giganty. Mám výšku vodního sloupce 50cm a přesto dosahují až k hladině a prakticky svou mohutností zabírají celé akva, počáteční spokojenost, jak prosperují mě přestala bavit a přemýšlím o výrazné redukci/předělávce. Echináče se mi jako druh líbí, ale chci mít místo i pro ostatní druhy a rybičky
Starší reakce
Však to bych chtěl, aby z něj byla dominanta.
Však zkusím na rozjezd do sklenice a přikrýt folií...
Mám ho ve "200". Aktuálně z jednoho prcka výška cca 30cm, průměr cca 25-30cm... Akvo mám stejně velký jak ty
EDIT
To se nechlubím, jen abys věděl, co tě může čekat
Přechod emerz submerz je jednoduchý, ale obráceně to už je složitější. Pokud byly rostliny nějaký čas pod vodou v květináčích ti okamžitě oschnou.
Tak ju, ještě dnes půjde zbytek rostlinek ven.
Ale půjdou asi do květináče, už ten jeden dominantní je v zadních partiích...
Ještě do toho hrábni a nechej raději jen jednu rostlinu. Já takhle zasadila hned čtyři, bylo to pěkné, jedna se chytla a začala růst dvakrát tak rychle co ostatní, bylo to dost husté a musela jsem hodně vystříhávat staré listy...a po roce šel ven, byl moc velkej (ty máš ale o dost větší akvárko, u tebe bude peknej) Nakonec jsem ale stejně dvě menší rostlinky v akvu nechala a za rok to nejspíš absolvuju znovu.
Doporučuji zasadit jen jednu rostlinu jako dominantu, ostatní nacpat do zadních partií akvária.
No právě, v takovém případě nechám určitě jen jeden...o zbytek se holt asi pokusím třeba v emerzu.
Také bych řekl, že rozsazením třech bleheráků do jeho akvária zabere veškerý objem toho akvária.
Já nasadil kdysi taky 2 dohromady, byly vyrostle spolu na šlahounu a neoddělil jsem je. Celkem to ničemu nevadilo, akorát bylo prostě poznat, že to jsou 2 rostliny a nevypadalo to nejlíp.
Navíc on ten bleherák je mrcha obrovská, to je spíš do jezírka než do akvárka.
Já bych je asi rozsadil. Pokud v tom trsu jedna rostlina chytne dech a poroste rychleji, bude ostatní utláčet a ty mohou časem zahynout, což je škoda.
Ja si myslím, že je to fuk, ale napr. vaaclav sa určite vyjadrí fundovanejšie.
Ahoj, mohu poprosit o radu zkušené pěstitele Echinodorů?
Koupil jsem si košíček Echinodorus 'Bleherae' a byly v něm asi 3 nebo 4 rostlinky.
Bez velkého přemýšlení jsem je zasadil jako jeden trs, ale teď přemýšlím, jestli to byla dobrá volba.
Navíc nevím, jaký bude kdyžtak osud těch zbývajících rostlinek.
Našel jsem tu zmínku o tomto tématu, ale názory se různily...Díky za odpověď.
Starší reakce
Zdravím, sháním marně tuto rostlinu, kdybyste někdo o něčem věděl, prosím do vzkazů. Případně mi prosím poraďte nějaký podobně malý, lépe sehnatelný druh.
Starší reakce
Rostlina si z emerzních listů čerpá živiny tak bych je zatím nechal tak jak jsou až začnou žloutnout tak je teprve stříhej nebo až bude mít dostatek těch submerzních.
0 17.09.2017 17:09 králas – Echinodorus hot pepper
Zdravím, Pan Rataj mi poslal emerzní Echinodorus hot pepper. Můžu zastříhnout ty zelené vysoké listy, nebo musím čekat až odrostou? Jde mi o to, aby nebrzdily růst submerzních. Díky
Starší reakce
Děkuji za odpověď, fórum mám celkem pročtené, ale chtěl jsem se ujistit a znát váš názor. Takže jsem v klidu
Je to přechod ze skleníku pod vodu. Změní se listy, ty staré odumřou a vyrostou nové a většinou jiného tvaru. To je tu ale už několikrát napsáno stačí se podívat na starší příspěvky.
Ahojte, asi před měsícem jsem zakoupil tento Echinodorus, po 14 dnech se mi na něm začali tvořit tyto hnědé skvrny. Poradíte prosím čím by to mohlo být? Předem moc dík
Starší reakce
Stále víc mi mohutnějí.
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42291x