Mam Echinodory v low-tech a hi-tech akvariu, a to u dvou druhu brasky. Kdybych je dal vedle sebe, malokdo si tipne, ze pochazeji ze stejneho kvetniho svolu, pac v jednom akvariu jsou to monstra a ve druhem hezke, ale mensi rostliny.
Dam priklad.
rybicky.net/atlasrostlin/Echinodorus_cv_tornado v low-tech ma ted tak 15cm, hezke zihane listy
rybicky.net/fotogalerie.php… , od doby te fotky o neco povyrostl, ale ne o moc, spis ma vic listu.
rybicky.net/fotogalerie.php… je v tom miste, kde je na fotce videt cast pozadi, a ten velky list vlevo u te mezery k pozadi je od 'Tornada', ted uz ma takovych listu k hladine vic, a prave ted ma 3 kvetni stvoly.
Rozdil je v hnojeni, CO2 a svetle. Stejny Echinodorus muze byt jak hezky prcek, tak silene monstrum, a na podminkach ktere ma zalezi opravdu hodne. Dokonce se da rict, ze kdyz se u low-tech akvaria stahne svetlo tak, at jeste nejsou problemy s rasou, a zacalo by se jen dodavat vic hnojeni a svetla, ze Echinodory take zmohutni. Mel jsem u hi-tech v jednu dobu ve vysledku mene svetla nez v low-tech, a i tak co jsem si ohledne Echinodoru donesl, slo rychle do mohutna.
Chces-li vetsi Echinodory, prihnoj jemne i do vody, i jen to se projevi. A dle mych zkusenosti, hlavne pridanim mikroprvku (u mne Tenso) se stane to, ze Echinodory jsou mene barevne, ale o to mohutnejsi. Nejbarevnejsi (nejcervenejsi) listy Echinodoru mam, kdyz stahnu hnojeni mikroprvky tak, ze uz Ludwigii zacnou odhnivat vrcholy. Hnojeni ve dne Echinodorum staci, ale dost reaguji i na to, co je ve vode.