Echinodorus - pěstování
Asi 3 týdny tomu jsem si přinesla domů několik echináčů. Až na jednoho,všem se začaly tvořit hnědé fleky na listech-kulaté skvrny.Bylo mi doporučeno hnojivo osmocote, nebo jílové kuličky.Zvolila jsem kuličky.Po vpravení do dna se voda mírně zakalila,což jsem taky čekala a tak následovala částečná výměna vody.
Mám poškozené listy odstranit,aby zbytečně neoslabovaly rostlinku,nebo je nechat? Podotýkám,že flekatá je většina listů,skoro nic by nezůstalo.
Starší reakce
Kvalitní rostliny jsou většinou až z druhého šlahounu. Ostatní bych uřezal protože ty starší přestávají růst pokud se tvoří další.
Rozdal jsem vsechny Echinodorus 'Indian Red' a ze slahounu jsem si nechal prave jen takoveho chcipacka, ze se ani nehodi ho nekomu dat... Uz roste, a to vypadal fakt jako nejaky nepovedeny odpad. I kdyz cetl jsem o slechteni, kdy se schvalne vybirali nekolik generaci takovi chcipacci, aby se dosahlo maleho vzrustu (koukam je to tady na konci:
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_jan_harbich ), takze jsem sam zvedavy, co z nej bude.
0 24.09.2014 09:53 Bella [1047] - Rostliny Dotaz na zkusenejsi.
Ech. Horemanii red - prvni slahoun, crcal se s tim pekne dlouho, vysledek - jen jedna zakrnela rostlinka, dva listy nicmoc, ale vytvoril korinky. Druhy slahoun - 2x2 rostlinky, pokochani pro oko, rostly a krasnely samy. Treti slahoun teprv bude vytvaret rostlinne hodnoty. Protoze jsem "piplak" tak se budu snazit vypiplat i toho prvniho slahounovyho chcipaka
jen pro zajimavost, abych vedela co se da jeste zachranit. Bud to da nebo neda.
Vyhledove me zajima, jestli z takoveho podrazeneho nepodarku ma sanci vyrust kvalitni vybarvena rostlina, nebo se obcas prihodi kiks, mrzacek, ktery je lepsi "utratit a dal nemnozit".
Správný přístup.
Oddelila jsem rhizom od Red Flame a Paula Klocknera. Jeden plave na hladine a uz ma rostlinky, druhy to na dne zabalil, shnil
pritom oba vypadaly dobre... no nic, uvidim, ktery se vlastne chytnul, a pockam az tomu co se nechytl doroste rhizom a vesele to zkusim znova. Ja mu dam, nemnozit se.
Starší reakce
Stačí opravdu jen kousek který ale musí po odstranění všech kořenů plavat. Často je konec nahnilý.
Je to fakt na delsi cas, tohle mam po par mesicich, ten maly vepredu:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Bohuzel jsem ho pred tydnem vytahl s koreny velkeho Echinodoru, a tak je ted chudak jeste ke vsemu presazeny.
furt me echace prekvapujou jak houzevnaty rostliny to jsou...
zkusim se tomu pacholkovi podivat na zoubek teda rhizomek...
I z kousku ktery ohnil v krovi, a nemelo to co zbylo ve dne snad ani centimetr, mi malicky vyrostl a funguje, jen nez dosel k aspon rozumne vypadajici male rostlince, to trvalo fakt dlouho.
Starší reakce
mi stagnoval a chcipal několik měsíců, pak se rozjel a nakonec musel jít ven, protože se už extremně roztahoval. Byli dva. dali každý dva květní stvoly a bylo z nich pak ještě asi 30 rostlin, které se chovají stejně.. nejdřív chcipáci...
jejich vývoj je vidět v mem velkém akva od začátku
Potrebuje vzrostlejsi kousek, at se ma na co divat, protoze presne podle tech Tvych fazi, stale ma ty v prvni fazi a potrebuje nejakou trojku, ktera bezohledne poroste skoro vsude. Asi uz vim, co mu vyrvu ze sveho pralesa
.
Ono to bude asi hodne individualni. Nevim kolik mam u sebe hloubku dna (normalni sterk), nad 4 cm urcite, ale rozhodne ne 10-15cm. S vymenou vody (a odkalovanim) na to pecu cim dal vic (ze zacatku poctive kazdy tyden... pak 14 dni... ted mesic...). Mela jsem CO2 a la pet-burcak, ted mam bombu. Sem tam (cca 1-2x do roka) nejakej echaci oblibenec dostane osmocote a/nebo jilovou kulicku. V posledni dobe pecu i na PMDD (predtim jsem davala denne v mnozstvi vicko od petky). Sem tam flusanec Rataj Fe - ob mesic? Nektery echace se nechavaj prosit, nektery se chovaj jako monstra i pres karne presazeni, zkraceni korenu, otrhani listu (jednoho extremistu, ktery me vazne nas.tval jsem natvrdo nechala jenom s jednim + drasticke zkraceni korenu, ale moc to na rustove ukazneni nepomohlo
Par chcipaku jsem nechala jen tak plavat na hladine, s tim, ze je s nima amen... nebyl.
Ale ty jejich korenovy systemy, to by se melo zakazat!
Mi prijde, ze ti echacovi pacholci maj tri faze:
- chcipak, premyslim jestli se mi tu vubec libi
- krasna rostlinka, rozumna velikost, mnozime
- monstrum, proboha komu to zas udam
Nevzdavej to, vim jak je to frustrujici koukat na mrnavou chciplatou rostlinku, a tahat z nej ocima dalsi listy a koreny.
Hmm...nevím, co myslíš tím "nahusto." Nikdy neměním méně často než jednou za týden 40%, většinou je to tak každé 4-5 dní. A častěji bych už snad měnil jen krátkodobě, dlouhodobě je tohle pro mně asi nejpřijatelnější hustota výměn. Nebo myslíš měnit tu vodu častěji jen po dobu, dokud se nové echinodory "chytnou"?
BTW, nechces se stavit na setkani U Trojek? Nejake Echinodory tam ponesu (zatim 2 jsou zamluvene), v akvarku nemam k hnuti, treba bys ten svuj mohl dostat jako nadhernou a uz submerzni rostlinu (co bezne koupis, jsou emerzy), jen jeste uplne netusim, co vsechno donesu, co vyrvu at mam v akvariu aspon nejake svetlo i u dna
.
Hansel ma pravdu, v Praze (jsme temer sousede) tim prihnojis slusne, ovsem draslik Ti trosku pochybi.
Zkus nahusto měnit vodu. V životě jsem nehnojil, jen měním hodně vody. Naopak když jsem experimentoval se snižováním výměn, bylo to na rostlinách hodně znát, né že by odcházely, ale byly na tom hůř.
Děkuji Vám za reakce. Chápu, že čím hlubší dno, tím líp. Ale je fajn vědět, že ten hlavní problém může být i jinde a že to dno nemusí být nutně limitující.
Takže tou hlavní příčinou, proč mi ty echinodory doposud moc nešli, by tedy mohli být poměry živin a světla. Světla byl a je dostatek, takže asi živiny. Faktem je, že výživu kořenů jsem nikdy nijak zvlášť neřešil. Jen jednou jsem přidal jílovou kuličku Bivoj od Rataje a když to nepomohlo, zkusil jsem od JBL. Jinak jen přihnojování do vodního sloupce.
Tak tedy zkusím tohle: Ten beauty red, který již vypadá na odpis (má jen dva rozpadající se lístky) nechám volně plavat na hladině a uvidíme, co z něj bude. Leopard (nebo ozelot nebo tornado nebo co to je) zkusím přesadit tam, kde bude mít opravdu dostatek světla. Koupím si ještě jeden menší, který se mi líbí. Ke kořenům jim dám Osmocote v lékových tobolkách. Až se akvárium bude stěhovat, přisypu víc flexiobkladů a v části, kde budou echinodory, nechám dno alespoň 9-10 cm.
Nie som žiaden odborník na Echinodory, ale budem oponovať tomu predpokladu: Tiež mám v prednej časti (prízemie) len 4 cm výšku substrátu (tiež piesok Flexiobklady) a z pôvodne malého milého Echinodorus uruguayensis 'Horemanii' sa dosť rýchlo stala ozruta, ktorej musím pomaly každý týždeň odstrihávať zopár listov, aby moje menšie akvárko bolo aj vidno
Pred časom som ho presúval z prízemia hore na poschodie, kde má 12-15 cm výšku substrátu, ale to nebol dôvod: tam mi totiž menej "zavadzia". Presádzanie bola katastrofa - hĺbky sa mu neušlo, tak si to kompenzoval do šírky, korene boli doslova po celej dĺžke akvária, nameral som až 40 cm dlhé! (čo sa podarilo vytiahnuť - niektoré sa ulomili) Obával som sa, že presadenie mu uškodí, ale on si rastie bez spomalenia ďalej na novom mieste vzadu v rohu. Teraz mám na nízkom prízemí asi mesiac i malý Ozelot a rastie tiež svižne.
Spomínaný Kleine Bär je malý, máme ho v inom menšom akváriu (výška len 24 cm, substrát Manado 4-5 cm) a rastie krásne, mal i nové odnože. Na druhej strane, v mojom hlavnom akváriu (kde sú tie ostatné) rastie akosi pomaly a má užšie listy, ale možno mu vadilo obkľúčenie iných rastlín, teraz som ho trochu uvoľnil a uvidím.
Možno keby som mal hlbší substrát, boli by všetky ešte väčšie - lenže to v mojom akváriu ani nechcem, práve naopak, hľadám už len čo najmenšie rastlinky.
Dosypat by to chtelo, ale mam Echinodorus i ve 4cm dnu a roste taky. On dokaze Echinodorus rust i zaveseny nekde v pulce vysky akvaria s koreny ve vode, pokud tak dokaze dostat dostatek zivin. Kdyz se ale podivas na koreny poradneho Echinodoru, rychle zjistis, ze bys je ve 4cm ani nezahrabal.
No já nechci zpochybňovat zkušenější a co echináče dělají a naopak souhlasím a tu větší hloubku podporuji. ALE nemyslím si, že by nemohly prosperovat. Moje echináče jsou střídavě ve vrstvě 2-4 cm, podle toho jak se přihnou nebo podbagrujou ryby, samozřejmě minimálně z jedné strany ukotveny menším kořenem, později by to prokořeněné kusy ani nepotřebovaly. A ROSTOU JAKO O ŽIVOT. Samozřejmě že kdyby echináče byly moje priorita, tak jim dopřeju víc, ale že to nejde, to bych netvrdil. (mám je v obyč písku a nic moc světla, ženou jeden list za druhým a co má být červené je nádherně červené)
Ahoj. Včera jsem v jiném vlákně řešil, jaké echinodory bych si mohl pořídit do svého akvária (128 litrů z prezentace) a po doporučení od Designera jsem dospěl jsem k tomu, že si vyberu některý z těchhle:
rybicky.net/atlasrostlin/Echinodorus_cv_tornado
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_kleine_bar
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_rosamunde
Vaaclav mě upozornil, že 4 cm písku (flexiobklady 1-2 mm) není dost pro kořenový systém. Chtěl bych se zeptat, jaká je minimální rozumná hloubka písku, aby to bylo pro tyto rostlinky bezpečné. Podle toho se rozhodnu, jestli trochu písku lokálně dosypu do dané oblasti nádrže nebo počkám pár měsíců na stěhování akvária a předělám to pak trochu komplexněji.
Na té výšce dna asi něco bude, protože žádný echinodorus, který mám (beauty red, ozelot - nebo leopard nebo tornado, nevím, který z nich to je), neprosperuje. Do dalšího miniakvária jsem před téměř rokem dostal echinodorus indian red a taky zůstává malý a vždycky když jeden lístek začne růst, jiný odumře a pokryje jej řasa. Tak pořád vidím jen čtyři malé lístky. Tak mi napadá, jestli tohle všechno nebude mít důvod právě v tom, že to dno má jen 4 cm. Kolik bych měl přidat? Díky a hezký den.
Starší reakce
Jak píšeš, jestli se echynáč rozhodnul množit místo kvetením, tím že rostou odnože z mateční růžice, je to skoro stejné jako u těch "květních", nechat narůst do životaschopné velikosti a pak oddělit a máš samostatné rostliny. Jako celek to samozřejmě nechat můžeš, ale pokud bude odnožovat dál, budeš z toho mít za chvíli pořádnou palici, ale dá se .
0 17.08.2014 15:22 radim Zdravím, co se stane s echinodorusem, když odkvete? Před cca měsícem jsem dostal jednu velkou rostlinu, která měla květy. Z těch už jsou mladé rostlinky, ketré putovali do světa a šlahounech jsem nechal poslední 3, aby dorostli do rozumné velikosti. Rostlina od té doby co jsem jí zasadil vyhnala už jen jeden velký list a konec. KOnec velkých listů teda... roste teď dost na husto, ale listy jsou jen tak 30cm dlohé místo 80cm. Vypadá, že se dělí na x malých rostlin. Chtěl bych se teda zeptat, jestli to mám nechta jak je, nebo to časem rozsadit? Když to nechám srostlé naroste z toho ještě mohutnější rostlina?
Starší reakce
s klidnou hlavou ho tam nech , potop ho , bude nová kytka , já když přesazuji takové obry , otrhám pár starších listů z venčí růžice tak o půlku zkrátím kořeny a kolem kytky do substrátu nasázím tři čtyři kapsle s Osmocotte , rostlina vždy vesele pokračije v růstu bez velkých problémů
0 19.07.2014 11:05 radim ahoj, právě jsem do nádrže šoupl docela velký Echinodorus a chtěl bych se zeptat, jesli je lepší mu při přesazování ušmiknout ten květ, nebo to je jedno?
No budem večer za 1-2,5h a budem objednávat telefonicky a jak jste psali že jste objednavali rostliny i v červeném a došli tak se poptam a když tak mi ten submerzni zaplní akva do doby než ten první košíček se rozroste a určitě neco vyroste a když ne 60kč objetuju.
Az ted se divam, maji tam emerz a sumerz, a submerz je nedostupny, proto je tam ta mensi vyska (uvedena u emerzu), aha... No ale tim emerzem si tedy zas tak moc nepomuzes, kdyz ji chces mit rychle hodne, ona se musi prebudlikovat na submerz, a cert vi, jak dobre ji to pujde...
No ja jeden košík mám q chci s ní zarust prostor 30x15 na 70%.Roste mi to rychlosti 2cm
za týden a jak to doroste 20cm v polovině rozstrihnu a zasadim a po dlouhé době to je zarostlé tak na 30%.A musí se mi nákup vyplatit tak to aspoň posilim
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_difformis je totalni plevel, 2-3 jsou zbytecne, klidne setri, staci 1, ja jich kazdy mesic nosim pytlik na setkani a kdo si ji bere, tak jen proto, ze zaklada nejake akvarium. Bud poroste, a pak je to rychle a ta jedna staci, nebo bude hnit, ale pak Ti tak jak tak shniji vsechny.
EDIT: Divam se,
www.aqua-daho.cz/… , tak vysce 10 az 20cm never. U mne ma stonky ode dna k hladine, coz muze byt neco pres 40cm, a kdyby mohla, klidne jeste pujde dal. Je to stonkovka, tam je to s tou vyskou vzdycky vachrlate a v dobrych podminkach se priprav na to, ze bude chtit "udrzbu" (ve smyslu protrhani) kazdou chvili.
Je to dole popsány.Budu objednávat 2-3 mokranka trojkvětá,1 douska hustolistá,1anubias barteri var.nana a ten echinodorus.Kdybych to měl vše kupovat v hornbachu kdy ty stonkovky stojí 80-90 anubias 150 a echinodorus nemají a i kdyby tak za 80-250kč.Furt bych prodělal.Na další echinodorus nemám místo(bohužel.Nějak sem se donich zabouch).Přes net se to vyplatí.Jen se toho trochu bojíme.Nikdy jsem ja ani rodiče přes net nic neobjednavali.
Kdyz uz ta zasilka neco stoji, nech si poslat jeste nejaky jiny maly Echinodorus, urcite neco mit budou, a casem uvidis, ta rostlina navic to moc neprodrazi.
Já vím že ty se v rostlinách vyznáš jen se bojím že když koupím E.Leopard bude moc malý a přes skalku nebude vidět.I když bude pod zdrojem světla a mě celkem rostou.Já vím že to není úplně echinodorus ten latifolius.Tak jo objednam ten E.leopard určitě poroste a bude fajn.Asi se moc bojím.A Taťka má volání zdarma tak tam zavoláme a zeptáme se jestli mají rostlinky co chceme koupit.
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_latifolius
To vlastne tak uplne neni Echinodorus, a jak jsem Ti psal, me zkusenosti s Helanthium spp. (Helanthium kterykoli), jsou spatne. To sice nemusi vubec nic znamenat a zrovna Tobe muze rust dobre, ale ja Ti je radit nebudu, kdyz to s nimi neumim.
Ma pravdu, predsedo! A kdysi jsme s kamaradem objednavali spolu a zase neco co bylo oznaceno ze je, nebylo. Nakonec pri dnesnich moznostech komunikace asi nebude problem vznest dotaz
.
U Aqua-Daho většinou jsou v košíku 2-3 rostlinky(echinodory).
No tak nebudu doufat že mi vyroste o 10cm výš než když je maximální výška a ještě ke všemu v ne moc příznivých podmínkách.E.Rubromaculatus v nabídce nemají vypadá velký a moc popisu teda není,ale na nějakých polských stránkách psali že do 45cm což je moc.Takze E.Parviflorus už nemají.E. Leopard jsem taky vyřadil nemám tak dobré podmínky aby tolik vyrostl.Takze pořídim E.Latiofolius.Můžu dát dva k sobě nebo mám pořídit radši jen jeden.
Nevím, jestli jsem to psal zrovna tobě, ale tím bych se neřídil. Napiš Dahu maila, jestli je momentálně dostupný. Buď to moc často neaktualizují nebo si nechávají nějaké zásoby. Já jednou objednával od nich rostliny. 1/3 z nich byly s červenou tečkou a všechny mi přišly. Možná to bylo i tím, že jsem jim napsal, ať rostliny nenahrazují.
Co se tyce rostlin Helanthium spp., nemam ani s jednou z nich dobre zkusenosti, neroste to vsude a kazdemu.
To se Ti muze stat s mnoha Echinodory, ze je Tvuj kousek vetsi, nez by odpovidalo druhu, nebo ze je trosku jiny, coz se tyka predevsim ruznych kultivaru. Takze kdyz se budes moc bat a nezkusis... ale to se nedozvis
.
Mimochodem, mrkni se na 2 stejne Echinodory, jeden prodejce, ale koupeny nejaky cas po sobe. Jeden ma nove listy do cervena, druhy zelene, podminky moc rozdilne mit tak blizko sebe snad ani nemohou. Tenhle by Ti ale asi prisel uz moc maly, nicmene zase ho muzes dat hodne dopredu.
rybicky.net/fotogalerie.php…
Jeste mne napadl Echinodorus rubromaculatus, sice jej nemam az tak moc dlouho, ale roste pekne a to tam kde ho mam ani nema moc svetla. Ze nebude moc velky, no to zatim z vlastni zkusenosti rict nemohu, ale nemel by, a zatim se mi nijak moc nahoru ani nedere, ackoli roste dobre.
Tak bude pod světlem,ale pouze 18w+alobal.Hnojím,ale nepřidávám CO2.
Chyba nepodival jsem se a E.Parviflorus mají v červeném takže nedostupný.E.Leopard se tedka bojím koupit.Takze koupim E.latifoliusl.Jaké s ním máte zkušenosti?Dám ho místo toho Echinodoru co mám za skalkou.Mám koupit dva?.
On tím chtěl říct, že může být malý, ale klidně může narůst i do "obrovských" rozměrů.
Samozřejmě záleží i na podmínkách v akva.
E. leopard. Jde o to, kde ho koupíš. Ten můj měl 40cm a pořád rostl
Ahoj ten echinodorus kleine bar byl skaredy měl na sobě zelenou přisedlou řasu a ještě za 250kc.Dnes jsem se uklidnil(včera jsem měl nějaké problémy) a znova si prohledal nabídku echinodoru a tři vybral a potřebuju abys(nebo kdokoliv kdo se vtom vyzná)mi je posoudil.Chci je dát za skalku výška skalky 8-12cm místo toho echinodorusu .
E.Leopard. K velikosti skalky asi moc malý
E.Parviflorus.Pěkný i svou šířkou dobrý.Jen nevím jestli není moc vysoký(vodní sloupec 24cm možná by to vypadalo dobře kdyby byly listy na hladině.Opravdu netuším)a náročný.
E.Latiofolius.Taky pěkný,ryby by se proplétali paprskovymi listy a myslím že by se tam dali dát i dvě tyhle rostliny,ale nevím nechám si poradit.
Aha nevšiml jsem si.Tak ja teda letím zatím.
Python mam, ale jak mi roste, to vypada na vetsi kousek, neni to uplne drobek a to ho nemam nijak extra dlouho.
E.Dshungestar bar klidne vem, to je
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_kleine_bar , ktery jsem uvadel. Snese i dost mizerne podminky, u mne vydrzel kalamitu, kterou jine rostliny nesly hodne spatne. A klidne zasad i dva treba 15cm od sebe, to by jim klidne mohlo stacit a takova dvojice vypada hezky, staci ji jen naraficit libive na pohled.
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42291x