Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Echinodorus - pěstování

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Echinodorus - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2019 16:43 Žena tramtra [3295] Re: afc1886
Skvělé, díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2019 16:11 R Muž afc1886 [15243] Re: tramtra
Dvacet stupňů je ještě v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2019 16:02 Žena tramtra [3295] Re: afc1886
Radku, no právě...já když vidím ty tvoje kytky hop ...určitě si nějaké to mercedesí emerzátko nechám, ale asi až z druhého šlahounu, tyhle první zkusím pod vodou. Myslíš, že jim nebude zima?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.11.2019 15:47 R Muž afc1886 [15243] Re: tramtra
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pro emerzy mám slabost, proto vždy šlahouny střídavě držím buď pod vodou, nebo ho nechám nad hladinou.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2019 15:05 Žena tramtra [3295] Re: vaclav
Vašku, díky. Emerz by mi tolik nevadil, ale šlahoun se tlačí směrem nad radiátor a asi by to fakt uschlo.
Mám na okně dózu s Cabombami, tak jsem ponořila vrchol zatím tam. Předpokládám, že rostlinky bude živit především matečná rostlina v akvárku, dokud budou na šlahounu a s malými kořeny. V té dóze není extra výživná voda (voďankovec na hladině dost trpí). Jen si nejsem jistá, jestli mladým echinodorům nebude vadit nižší teplota...cca 20°C, v noci určitě míň. Jestli je to problém, budu muset zkusit otočit šlahoun do akvárka a nejspíš ho zlomím, jestli se to povede, budou malé rostlinky sice v dobře hnojené a teplé vodě cca 25°C, ale zato skoro ve tmě.

Bude ta teplota zlobit???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.11.2019 12:05 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: tramtra
Fotka k příspěvku Potopit jinak zaschne nebo z něj bude emerz. :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.11.2019 10:32 Žena tramtra [3295] – Echinodorus 'Mercedes'
Fotka k příspěvku Ahoj přátelé, do teď jsem si myslela, že, když echinodorus vykvete mimo vodu, nevytvoří nové rostlinky... Dnes na mé rostlině zasychá poslední květ a začíná růst malý pidižvík.
Otázka zní, jak ho udržet na živu? Nechat tak, popostrčit šlahoun nad vodu, aby byla rostlinka aspoň trochu ve vlhku nebo ho rovnou potopit? Je to jedno? Při které variantě bude mít největší šanci?

Díky za rady. ;-)
Tamara

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.10.2019 18:02 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: zelenakapusta
Přesaď ji hned. Echináče mají mohutné kořeny. Pokud bys ho nechala vpředu, tak až bys ho později chtěla přesadit, půjde dost špatně ven a může to dopadnout tak, že si hneš s celým dnem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2019 17:59 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: zelenakapusta
Přesadit co nejdřív, zas tak malá není. A doporučuju opravdu skoro k zadní stěně, taky je mám přes celou šířku akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2019 17:47 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: vaclav
Abych si situaci vyjasnila, napsala jsem přímo ke zdroji. Od Rataje, ze zákaznické podpory, mi přišla odpověď, že některé - i tento - druhy Echinodorů pěstují oběma způsoby, takže je klidně možné, že skutečně submerzní byl.
Zároveň jsem byla upozorněná, že bych měla rostlinu přemístit někam dozadu nebo brzo neuvidím do akvária :-)

A na základě tohoto u mě vznikla otázka.

Je lepší rostlinu přesadit co nejdříve než opravdu hodně vyroste nebo tomu dát čas a přesadit ji až bude fakt překážet?

Z logiky plyne, že je lepší problému předejít než ho pak řešit, ale jde mi o to, jestli bych přesazením mladé rostliny nezpůsobila nějaký problém v jejím vývoji?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 19:26 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: vaclav
Rostlinka přišla mezi ostatními a nijak se balením nelišila, byla v té vatě jako jiné rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 18:50 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelenakapusta
Tak když jsem u něho kdysi byl tak je emerzně pěstoval třeba se od té doby něco změnilo ale spíše jsi měla jen kliku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 18:46 Žena Bella [1047] - RostlinyRe: zelenakapusta
Myslim si, ze by to bylo mozne, ale nejsem odbornik.
Jinak rekla bych, ze hnojim dost minimalisticky - na 300 litru dost huste zarostlyho akva vicko od petky PMDD (ehm, obcas zapomenu), CO2 bubla taky minimalisticky.
Obcas jsem svym nekterym echonodorim oblibencum lupla bivojovu jilovou kulicku nebo shluk takovych tech zlutych osmocote kulicke. U toho jsem nikdy nepozorovala nic zasadniho.
Mozna tomu echacovi chybelo zelezo, a proto jeho dodani ho rustove odbrzdilo - tak mi to aspon (zcela laicky) prislo.
No nic, jen takove uvahy a postrehy :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 18:44 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: vaclav
Věř nebo ne, ale tahle varianta mi na mysl vůbec nepřišla stydim
Tak nějak jsem automaticky měla za to, že Rataj všechny tyto druhy pěstuje emerzně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 18:40 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelenakapusta
Rostlina kterou jsi dostala je kupodivu submerzní a dostala se do lepších podmínek (substrát ve dně) tak se nediv že za měsíc popojela. Kdyby byla emerzni bylo by to trochu jinak. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 18:21 Žena zelenakapusta [1656] - TetryRe: Bella
Zajímavé. Já ale ničím nehnojím. Na druhou stranu, bylo by možné, aby ten silný růst spustilo to, že kořeny dosáhly na spodní vrstvu substrátu, který je zásobní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 18:10 Žena Bella [1047] - RostlinyRe: zelenakapusta
Mno, jednou mi takhle sestou rustovou rychlost zaradil ech. Ozelot po flusanci Rataje Color FE+. Z pekne rostliny uteseneho vzrustu byla za 10 dni adela. Pamatuju si to, protoze me takova rustova akcelerace dost zaskocila, bylo to fakt huste markantni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 08:38 Žena zelenakapusta [1656] - Tetry – Echinodorus 'Horemanii'
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj všem,

předkládám vaší pozornosti dvě fotografie, první ze dne založení - 26.9. - a druhou včerejší - 25.10
Zajímá mě váš názor na Echinodorus 'Horemanii', který se nachází u předního skla nalevo od kořene. Za měsíc tato rostlinka více než zdvojnásobila svůj objem což mi poněkud nejde dohromady se slovy z atlasu "poměrně pomalu se zvětšující rostlina" coze
Je mi jasné, že atlas není dogma, ale tak rychlý růst bych u tak charakterizovaného druhu skutečně nečekala.

Máte někdo obdobné zkušenosti s hodně rychlým růstem?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 18:27 Muž Jarry [1440] Re: vaclav
Rataj koukám prodává oboje -
www.rataj-spk.cz/…
www.rataj-spk.cz/…

Kupoval jsem tam quadricostatus, u toho na Rostlinna-akvaria to skoro vypadá, že jsou smíchány fotky obou druhů, ale asi těžko říct. Každopádně Rataj má oboje skladem:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 18:12 Muž _ucx_ [1409] - Symphysodon + CorydorasRe: Jarry
Ta hypotéza se světlem je zajímavá a musím ji asi potvrdit. H. Tenellum se mi i v té velmi teplé vodě chytil nad očekávání rychle a jedna z rostlinek začala dokonce už i odnožovat (koupil jsem je na burze na Pankráci někdy koncem srpna). Alespoň si tedy myslím, že to je Tenellum :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 18:09 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jarry
Tak latifolius je trochu větší varianta než quadricostatus neboli isthmicus. Co se ale prodává to je ve hvězdách. Už ten název Echinodorus latifolius je z minulého století. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 17:59 Muž Jarry [1440] Re: _ucx_
Druhý zmiňovaný mi v akváriu nešel, po pár měsících strádání zcela zmizel a nedávno se skoro po roce zase objevil a začal krásně odnožovat:-) Předpokládám, že zabralo zvýšení intenzity osvětlení, dá se koupit: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 17:23 Muž _ucx_ [1409] - Symphysodon + CorydorasRe: Cancita
Možná by Tvé nároky splnil Leopard: rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_leopard

Mimochodem kdysi existovaly i skutečně nízké echinodory, akorát to už dnes jaksi nejsou echinodory (a ani jako echinodory moc nevypadají). Například Tenellus rybicky.net/atlasrostlin/helanthium_tenellum nebo Quadricostratus rybicky.net/atlasrostlin/helanthium_bolivianum_isthmicus (ten teď ostatně sháním).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 15:25 Žena Cancita [4] Re: Jarry
Wow, koukám, že to nebude tak jednoduché budu muset zkontrolovat, které nejsou tak velké. Výšku jsem našla maximálně 25cm, ale asi je to individuální:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 15:17 Muž Jarry [1440] Re: Cancita
Pozor i ta mi jednou vyrostla do slušných rozměrů - cca 50cm výška, 30cm průměr:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 15:10 Žena Cancita [4] Re: jarovo
Rozumím, vyberu si tedy raději jen jeden a do popředí dám místo echináče nějakou kryptokorynu, třeba Wendeeti Brown :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.10.2019 12:51 Muž jarovo [1695] Re: Cancita
Ja by som k tomu dodal len jedno - záleží na celkových podmienkach v ktorých budú echináče rásť. Moja skúsenosť napr s E. karapčatnyj - v atlase ho popisujú ako rastlinu 15 - 30cm. Keď som ho dával von skoro sa nevošiel do detskej vaničky hmm

P.s. foto v denníku rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 12:42 Žena Cancita [4] Re: vaclav
Takže myslíš, že na akva mám malý akvárko? Četla jsem, že se dá držet u dna zastřihováním... Pokud by to tedy nešlo, vybrala bych si asi dva echinodory, jeden menší spíš do přední části (možná ten Leopard, Echinodorus rubromaculatus nebo Ovalis) a jeden do středu až zadní části - (možná Kleine bar, nebo Echinodorus Paul Klockner) Z těch které nejsou červené a jsou střední velikosti, máš nějaké tipy? Díky moc!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 10:31 Žena Cancita [4] Re: vaclav
Aha, a jaké bys prosím vybral echinodory, spíše tedy střední? Líbily se mi, že mají takové kulatější listy...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2019 09:09 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Cancita
Asi bych si tyhle dva echináče nevybral. Oba rostou do šířky a mají tendenci tvořit hladinové listy. To samé platí pro leknín, udržet ho pod vodou je dost problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2019 23:49 Žena Cancita [4] Re: tramtra
Rozumím, líbí se mi obě kytky jako dominanty, tak jim nechám raději víc místa. Ten Lotus jsem tedy chtěla spíše do přední části akvária, ale teď koukám, že lidi píšou, že může mít listy až 10x20cm, tak na něj musím nechat víc místa. Jen nechci, aby mi zastinoval celé pozadí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.10.2019 09:48 Žena tramtra [3295] Re: Cancita
Ahoj. Počítej s tím, že i tyhle 'střední' Echinodory dorostou větší velikosti (určitě počítej s horní hranicí uvedenou v atlase, někdy i víc), když budou mít vhodné podmínky. Mám tedy jiný druh, než uvádíš, ale dá se počítat mezi ty střední. Můj 'Mercedes' má teď 25-27 cm dlouhé listy a roste dost bujně. Na druhou stranu Lotus umí vyrůst taky v pěknou obludu. Obě jsou to dost mohutné a prostorově výraznější rostliny, počítala bych s tím a asi bych je úplně za sebe nedávala. Dopřej jim prostor, místo na to máš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2019 23:15 Žena Cancita [4] – echinodorus střední velikost
Ahoj, ráda bych měla Echinodorus nějaké střední velikosti, tak aby měl v layoutu podobnou velikost jako Tiger Lotus.
Našla jsem dva, které se mi líbí: Jan Hrabich a Schlueteri. Myslíte, že tyhle dva velikostně vyhovují do středu akvária a aby je Tiger Lotus nepřevyšoval? Díky moc!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2019 12:54 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: jisyko
u pancéřníčka zelenavého je v atlase "občas ukousne kousek rostliny", takže ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2019 08:36 Muž jisyko [52] Re: _ucx_
Úplně s vámi nesouhlasím, pokud jich je jenom několik tak ne. Když je jich hejno 100 a více, je to diskutabilní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.08.2019 08:57 Muž _ucx_ [1409] - Symphysodon + CorydorasRe: jisyko
Pancéřníčci (alespoň z rodu Corydoras) rostliny neokusují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2019 08:49 Muž jisyko [52] Re: Smetany
Taky rádi okusují listy rostlin, vlastní zkušenost i dokonce mečovky mi občas okusují plovoucí rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2019 14:56 Žena bunik [0] Re: zervajs
Děkuji za rady, zkusím to s tím jílem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2019 14:54 Žena bunik [0] Re: jisyko
Nemáme ani jedny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2019 09:32 Muž Smetany [1226] Re: jisyko
Proč by měly vadit pancéřníčci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2019 09:28 Muž jisyko [52] Re: bunik
Nemáte v akvárium ancíky, nebo pancéřníčky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2019 08:07 Muž DH [335]
U mě se echinodorům ani většině kytek taky moc nedaří, tablety ke kořenům nepomáhají. Mám hodně vápenitou vodu se špatným poměrem Ca/Mg 90/4 mg/l. Možná je to tím, protože jediná rostlina která prospěruje je vallisneria gigantea, která hodně Ca ve vodě miluje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.08.2019 06:52 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: _ucx_
potlesk jíl je dobrý, ale už tam je ve formě bivoj kuliček a tablet jiného druhu ( čerpám z prezentace)
docela dost pohnojeno jak do sloupce tak ke kořenům...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2019 22:51 Muž _ucx_ [1409] - Symphysodon + CorydorasRe: bunik
Zkus si sehnat trochu jílu a dát ho tam, kde jsou ty echinodory, pod stávající dno k jejich kořenům. Jo, strašně si tím zakalíš akvárium, ale to se do druhého dne vyřeší (část se usadí, část se vyfiltruje), rybám to neuškodí. Druhá možnost jsou nějaké kelímky nebo květináče, pak by zakalení mělo být minimální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2019 22:10 Žena bunik [0] Re: zervajs
Parametry vody nevím, vodárna Třeboň
NO3 a NO2 opravuju - papírek býva mírně růzový tzn. 10mg/l NO3, 1 NO2
LED: 24V, 22W, safe light 137...

Není to tím, že jsem podcenila dno? nemám v něm nic výživného, jen tu lávu; Bivoje kytky neměli od začátku, až pár měsíců po vysazeni... Kamarádka se stejnou vodou (aspoň lokalitou) a LED osvětlením má pod štěrkem Tetra plant substrát a echinodory má nádherné.

Edit: Rostliny byly z akvaristiky, nevím jak byly pěstované.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2019 21:43 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: bunik
Z prezentace mám dva dotazy, jaké (nějaké parametry) světlo ?
Odkaz na parametry vstupní vody (oblast ,vodárna) ?
NO3 na nule je pro rostliny nedobré, je to pro ně pokrm ;-)
Ten tekutý uhlík může být tím likvidátorem /ale nemusí/.
Rostliny byli emerzní nebo submerzní při zakládání akvária ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2019 21:16 Žena bunik [0] – Malé slabé bledé listy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, nedaří se mi pěstování echinodorů :-( ( celkem mám tři druhy - argentiniensis, hoermani, harbii). Před 2 měsíci dostaly každá po jednom až dvou Bivojích ke kořenům, chvíli se zdálo, že se zazelenaly, ale teď mám zase pocit, že jsou listy slabé a bledé, a mnohem nižší než při vysazením.
Další info k akváriu je v profilu
Může mi někdo, prosím, poradit o s tím?
Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 13:17 Muž Planorbella [643] Re: Socrates
Toto určitě není Sagittaria subulata. Takže Helanthium, střední žilka je také patrná. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2019 12:40 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Socrates
Pokud má rostlina střední žilku je to Helanthium bolivianum 'Latifolius', pokut ne je to sagittaria. :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 35

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42291x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5363-echinodorus?od=151