Echinodorus - pěstování
já bych ho zasadil v původní nádrži a obložil nějakým oblázkem aby nevyplaval, on se chytne, Echinodory jsou celkem rychle kořenící, takže bez obav ...
Otázka k dopolední kávičce. Dostal jsem nějakého echináče od Glumči a tak jsem ho nějak zasadil. Pokud pominu, že nedávno jsem si přečetl jedno PDFko, jak by se měly různé kytyk sázet a zjistil jsem, že jsem ho zasadil blbě, tak včera koukám do akvárka a vidím, že echináč plave. Budiž, říkám si, že ho zasadím, ale pak si všimnu, že má pouze zásobní hlízu na živiny a nemá kořeny. Tak co s tím? Zasadit ve společenském akvárku se světlem, teplotou 25°C a přísunem živin kde ho za chvíly vyreje kropenáč, nebo ho zasadit do klidné 8litrové rostlinné odchovničky bez světla, kolísající teplotou mezí 17-22°C bez topení a bez pravidelné údržby kde všechny rostlinky přežívají a pouze se záhadně daří lilovníčku, ale kde by měl relativně více šancí vypusit kořeny?
Starší reakce
Vygooglila jsem hnědovky a je to tato:
Microsorium pteropus - Hnědovka křídlatá
Děkuji za pomoc
0 02.05.2012 09:22 Katha85 Přeji dobré dopoledne,
nejsem schopná identifikovat jednu rostlinu - jedná se ASI o Echinodorus, rodí nové rostliny na koncích listů i s kořínky. Je vedle filtru na této fotografii:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Poradíte mi?
Starší reakce
Tak ať vám to vyjde!
Děkuji za radu. Zkusila jsem ten test s octem se zbytkem bílých kamenů a měl jste pravdu. Nastala velká výměna dna, kytky přesazeny a dokoupeny jiné. Kořeny měli zdravé, dlouhé přes celou délku akvária tak doufám, že se uchytí.
Děkuji i za radu se svícením, určitě vyzkouším.
Dno neměňte, vyměňte poradce.
Na rožíhání i zhášení si kupte spínací hodiny (řádově za 100,-) a nastavte je na 12 hodin v takovém intervalu, abyste se akváriem mohla po příchodu z práce pokochat.
BTW: Pozdravujte prodejce a vyřiďte mu, že octovou vodou nic nezjistí - potřebuje ocet nebo jinou kyselinu.
Zkoušel to prodejce v akvaristce, v octové vodě. Tak vyměním dno ...
A kdo mi poradil svítit? Nikdo, ale ráno v 6 odcházím tak rozsvítím a vracím se kolem 8 večer a nemá kdo zhasnout.
...Kupodivu nešumí, samozřejmě, že jsem to zkoušela...
Zkoušela jste to špatně - tento substrát šumět musí.
Na fotce je vidět, že odumírá nejstarší, velmi pravděpodobně emerzní list. (Což je přirozený proces.) Pokud dochází ke změně barvy i nových listů, pak půjde o chybu ve výživě. I když to není zdaleka vše, co by tahle rostlina potřebovala, tím přihnojením ke kořenům můžete začít.
BTW: Kdo vám poradil svítit 14-15 hodin denně?
EDIT: Největší radost z té rostlinky bude mít asi ancistrus...
Stran hnojiva bych se vydal tzv.klasickou nenásilnou cestou a tou je jíl do dna, ať už v podobě samo-domo, či v podobě nějakých jílových kuliček, třeba matkul, či bivoj od rataje. Prostě pod rostlinu vpravit tu jílovou kiličku(y) a rostlina si bere živiny z toho jílu.
Vyskúšaj Dennerele V30 Complete. Mám 3x Ancíka, neónky, SAE, molly - všetko ok,chémia to je prívetivá
Jestli to nepomůže tak se zkus zeptat Glumči nebo romanta to jsou odborníci na rotlinky
Hnojivo? Nejsem zase tak zkušená a nechci, aby hnojivo neublížilo rybám nebo Ancistrusovi ...
Kupodivu nešumí, samozřejmě, že jsem to zkoušela, ale myslela jsem spíš, jestli jsem to špatně nezasadila nebo jestli má dostatek světla ...
a hnojíš.Třeba potřebuje hnojivo.Může jí chybět fosfor nebo málo živin.
V prvom rade skus to dno ci sumi v octe? -hlavne to biele
Žádám Vás o radu. Koupila jsem si Echinodorus asi tak tři měsíce zpět. V původním menším akvárium pěkně prosperoval, ale založila jsem si nové akva a přišel problém. Původně krásně sytě zelené listy začaly náhle ztrácet barvu, hnědnout, ohnívat, vadnout. Zkusila jsem poničené listy odstranit, ale vůbec to nepomohlo. Teplotu v akvárium mám kolem 26,5 stupně a svítím od 6 do 20 - 21 hodin. Poraďte prosím, co mám dělat?
Starší reakce
Já ještě uvidím podle toho co se mi podaří sehnat.
To je bez debaty, sú desiatky ďalších krásnych echináčov.
Tie kultivary, čo som uvádzal, som zohnal bez najmenších problémov za dva týždne. Ale možno som mal iba šťastie
Je samozřejmě spousta dalších možností, ale ty rostliny nejsou zatím na českém trhu dostupné. Jinak bych řekl že je to dobrá volba.
Já bych si asi pořídil ten Kleine Bar.
Všichni nejsou zrovna červení.
Ahoj, sháním nějaký červenolistý echinodorus menšího vzrůstu, který by byl také střední náročnosti. Který by jste mi doporučili?
Až bude mít celá rostlina i z kořeny 15 cm. Pokud ji utrhneš dříve může potom růst ze začátku špatně. Dej si pozor, většinou je v jednom trsu více rostlin.
Měly by mít puštěny dostatečné kořínky. V té velikosti co udáváš by již tudíž měly být zralé na oddělení.
Starší reakce
Po odkvětu se tvoří dceřiné rostliny, pokud je necháš nad vodou, budou emerzní, pod vodou submerzní.
Čaute ľudia, stalo sa už niekomu že mu kvitol echinodorus pod vodou? lebo viem, že ak sa ten stvol (stonka) pustí nad hladinu zakvitne, ak bude vo vode pustí novú rastlinku (vytvoria sa listy). Už som ten svtol mal 2x a 2x sa mi spravila nová rastlinka, teraz tretí krát som ten stvol znova nechal vo vode (akvarium je zakryté sklom, nemám kade pustiť ten stvol nad akva) a normalne zakvitol...
otázka znie - vytvorí sa mi po odkvitnutí nová rastlinka na tej stonke? dik za info
Starší reakce
Já bych až tak dalece nepanikařil. Změna světla je poměrně velký zásah do akvária a rostlinám chvíli trvá než si zvyknou. Stačí obvykle jen týdně měnit 1/3 vody a ono se to usadí.
skvor ako na tie gulicky -sa zameraj na dusik a fosfor
a ak ta to viac zaujima?
tak si skus zohnat Hygrophilu trebars guianensis
na nej sa da lepsie pozorovat problem zo zivinami
ten príspevok platí pre 72l akvárium umiestnené inde, iná nádrž...toto akvárium je 100l, takže nejak tak to je
ten anubias je tam jeden deň, kúpený - nový, takže jeho stav neberieme do úvahy
po ďalšom prečítaní odbornej literatúry som dlhodobo aktívne uhlie prestal používať, keďže pohlcuje zložky hnojiva i keď nepopieram, že voda bola fakt perfektne čistá, čo teraz (bez AU) nie je celkom tak
riešme problém a tým sú tie listy echinodoru, prvý list mi podobne odpadol a to som ešte AU vo filtri nemal, takže by som tento vplyv tiež vylúčil...na stránke JBL som našiel, že tie guličky: Obsahuje železo a stopové prvky vo forme ľahko dostupnej rastlinám. Keď som pozrel na bivoj stránke guličky: Organominerálny komplex, ktorý obsahuje tieto živiny: K, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo. Výživné látky sú uvolňované do koreňového systému podľa potreby rastliny.
Dalo by sa povedať, že kým bivoj má žložky látok rovnomerné, JBL má železo s ostatnými látkami...jeden mal podobný problem s echinodorom a jeden mu tam dal tip, že má asi prebytok železa ktorý potom bzdí mangan tuším a preto sa mu s listami deje čo sa deje...neviem ale či to fakt tak môže byť...bivoj guľky som neskúšal, ale asi JBL vymením za tie...
No pises ze? -"...filtrujem doma tiež vodu cez aktívne uhlie v mojom 72l akváriu a tiež môžem potvrdiť, že kým som aktívne uhlie nepoužíval (iba bioakvacit) tak som nemal tak priezračne čistú vodu ako teraz..."
"Žiadne riasy, rastliny rastú ako z vody"
"rastlinám sa darí ešte viac ako predtým"
No "asi" to nebude celkom tak
sprav este jednu -na ten anubias
ešte jedna
čaute, tak som tu znova a opäť riešenie problému s Echinodorus Ovalis. Po tom, čo som svietil len 1x18W v 100l akváriu (objem nádrže, množstvo vody cca 85l) som pridal na vaše rady ešte 1x18W. Takže momentálne svietim 2x18W Osram Lumilux 840. Stav rastliny je nasledovný a síce, že ešte niektoré listy hnednú (možno dôsledok mechanického čistenia riasy), ale nové sú také zakrslé, a myslím si že sú aj dosť svetlé, nie sýto zelené. Čím by to mohlo byť? Pod rastlinou je umiestnená gulička JBL, iné druhy guličiek som neskúšal. Žeby mala nie najlepšie zloženie? môže to byť prebytkom železa ako som sa už niekde dočítal? Ryby: 2x mrenka siamská, 2x black molly, 2x pancierníček, 2x ostriež purpurový, 15x neonka červená. Sem-tam sa nájde malý slimáčik, ale tým to asi nebude...
ďakujem vopred za rady, tipy, čím by to mohlo byť
Starší reakce
Jak sám píšete - není to ani o železe, ani o CO2, ale o "
ideálních podmínkách", (tedy dostatku
všech živin), ale především - o dostatečně intenzivním osvětlení.
Jinými slovy - při nedostatečném osvětlení vám s červenáním kytek nepomůže to, že má rostlina dostatek živin.
Do jisté míry může "červenání" některých echinodorů způsobovat nedostatek fosforu. Ale to jistě není náš případ.
Mno pokud rostlině poskytnu ideální podmínky k růstu (a sem patří i dostatek železa ve vodě) měly by být nové listy červené. Voloduson píše, že ve světle není problém (v prezentacích má min 0,5 W/l).
Vycházím také ze své zkušenosti. 1 rok pěstuji Ech. janii a teprve po významném zvýšení dodávky hnojiva (mikroprvky, včetně Fe) a CO2 začal výrazně červenat.
Echinodorus 'Red Diamond' se objevil jako kultura na Ukrajině, a je pravděpodobně kříženec "Red" Echinodorus horemanni a Echinodorus x barthii. Výsledný hybrid je atraktivní rostlina s rubínově červené listy ve tvaru meče. Na rozdíl od mnoha jiných druhů Echinodorus, Echinodorus 'Red Diamond' zůstává střední velikosti, takže se skvěle hodí jako solitérní rostliny, a to i v malých akváriích. Zvýšení živin v substrátu vede k lepšímu růstu, zatímco příznivé světelné podmínky podporují vytváření rubínově červené barvy listů.
Tolik Tropica a googl překladač. Jako skoro u všech Echinodorů jsou barevné většinou jen mladé listy.
Fe pomůže echinodoru Red Diamond zčervenat?
Jak?
Ano, železo by mělo pomoci + CO2.
0 18.10.2011 23:34 Voloduson Da se u Echinodoru nejak pomoci cervenani listu? Napada me prihnojovani zelezem... V sile osvetleni neni problem. Mam Red Diamond, roste krasne, listy ma obri, ale ciste zelene... Ve stejne nadrzi roste ozelot a ten ma listy pekne do hnedo/cervena.
Přidat reakci
1 ...... [23] ...... 35
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 42303x